:lol:
Printable View
:lol:
Izjašnjava se, ali nije. Ja eto spadam u većinsku Crkvu u Hrvata koja tlači svoj narod, a velika većina tog naroda krsti svoju djecu u toj tlačiteljskoj crkvi. Pa te djece 8 godina nema, pa dođu "po prvu pričest", pa ih 6 godina nema, pa dođu "po krizmu".Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Je li tu onda nešto ne štima s Crkvom? Ili ipak s narodom?
A da ne bude igre pokvarenog telefona evo što sam napisala:
Mislim da jasnije ne može biti.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
A ako ipak nije dovoljno jasno, evo još:
Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
pa ne mora to pitanje izjasnjavanja biti tako jednostavno.
ja se uvijek dvoumim.
nisam vjernik.
ali sam bila dugo, odgojena sam u obitelji u kojoj su se njegovali katolicki obicaji, isla na vjeronauk, u crkvu...
u nekom kulturoloskom smislu, osjecam se pripadnicom katolicanstva.
Emocionalno sam vezana uz katolicke obicaje i tradicije.
Mislim da sam se prilikom zadnjeg popisa izjasnila kao ateist, ali ne bez dvoumljenja.
A jos sam vise u dvojbi kad su djeca u pitanju.
A zakaj, divno je što si iskrena. Ali dopusti mi da ti dam savjet, jer sam tvoje dvojbe i sama prošla i već dugo sam na "čistom terenu". Nemoj nikakve odluke donositi dok si u dvojbi. Živiš u području neke župe, u toj župi postoji župnik, zatraži ga razgovor, iznesi sve svoje sumnje, pitaj što želiš (nijedno pitanje nije neumjesno), ostavi si vremena za odluku.
Isus je rekao:"Kucajte i otvorit će vam se, tražite i dat će vam se."
Nemoj to zanemariti jer područje ljudske duhovnosti uopće nije bezazleno. Mogla bih ti mnogo o tome govoriti, ali bih zaista voljela da se:
1) područje kateheze odraslih prenese negdje drugdje, jer kad pogledam naslov, uistinu ovdje ne pripada
2) pri iznošenju vlastitih stavova zadrži kultura komunikacije (ovo se ne odnosi na tebe).
ljiljan@, na koga se odnosi "kultura komunikacije"?
Fascinira me tvoja gorljiva želja i trud koji ulažeš da nas "odbjegle ovčice" vratitš na put.
nisam u dvojbi po pitanju vjere, to sam i ja sa sobom rascistila.
samo kazem da postoji ta razlika izmedju pripadanja nekom kulturoloskom krugu i tradiciji (u tom smislu ja jesam katolkinja, a nisam muslimanka ili budistica) i toga da netko zaista je vjernik.
mislim da se ta razlika odrazava i u statistickim rezultatima.
sto se tice djece, kad bih sad morala odluciti sto je tonka - kako bih odlucila? Krstena je, ali nema nikakvu ideju o (ne)postojanju boga.
ali, zaista, mozda je bolje ne govoriti vise ovdje o vjerskim osjecajima odraslih.
Pitanje vjeronauka u skoli nama uskoro postaje vazno, morat cu se raspitati u antunovoj skoli kako rjesavaju problem nepolaznika.
Ljiljana to radi zato što, kao i svaki pravi kršćanin, zna da kršćanstvo po svojoj definiciji nije privatna stvar. Svaki kršćanin ima dužnost evangelizacije u svojoj sredini, dužnost pronošenja Isusove istine.
Međutim, cure, to stvarno nije tema ovog topića.
a ja sam pomislila da za svaki post reply dobije kunu...
:lol: :*
Možeš li mi, molim te, objasniti što bi to tako ružno tvoja djeca čula kada bi učila o drugim vjerama da bi ti radije da šetaju oko škole nego da to slušaju? Meni se upravo čini da se tako djecu uči toleranciji, poštivanju drugih ljudi i njihovih vjera pa i drugačijih opredjeljenja. Mog sina koji ne ide na vjeronauk je jedan prijatelj iz razreda pitao: pa što si ti onda, Židov, Musliman? i to onako sa čuđenjem. Meni je to za plakati da djeca u 1. razredu dijele ljude na taj način.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
to je upravo ono čega se užasavam, i grozno mi je čuti da se zaista događa.Citiraj:
davorka prvotno napisa
Događa se, događa. Pa ga onda pitaju: a u što ti onda vjeruješ, ako ne vjeruješ u Boga, u vraga... I to uvijek jedna te ista djeca (koju valjda filaju takvim stvarima kod kuće).
Sreća je samo da je moje dijete stabilno, samopouzdano pa ga to previše ne pogađa, mi o svemu tome razgovaramo. Ali, meni je uopće tako nešto čuti u 21. stoljeću izvan pameti. I gdje je tu onda: ljubi bližnjega svoga.
Davorka i Ms.Ivy- potpisujem!!!!
Malo je toga u mojim postovima gorljivo. Ne znam govorim li razumljivim jezikom, ali ja ne mogu nikoga vratiti na put. To može samo Gospodin, i to samo onima kojima je srce otvoreno. Ja Isusa ne mogu, ne smijem i neću zatajiti pred svijetom. Ne osuđujem ljude, ne smatram da su vjernici drugih vjeroispovijesti ili nevjernici lošiji ljudi i posve sam sigurna da se moja djeca nikome ne rugaju.Citiraj:
vikiikatja prvotno napisa
A ovo da bi svi trebali slušati o svim vjerama - može, ali bit će dovoljno u vidu jednog referata. Ne znam kako bi izgledao sat vjeronauka koji bi započeo sa deset ili više molitvi. I mislim da se s time ne bi složili vjernici niti jedne vjeroispovijesti, a ne samo katolici.
I ovo što ću sad napisati nije iz zle namjere - ali kad spominjete da smo u 21. stoljeću - od kojeg je to događaja proteklo više od 20 stoljeća, točnije 2006 godina?
A kultura komunikacije - ne mogu si pomoći ali volim kad je našim tekstovima srdačnost, šala, a ako ne,ono barem neka osnovna razina kulture....
Hej Vikiikatja, možeš li mi izbrojiti koliko sam zaradila??? :D
izgledao bi baš onako kako treba. ljubi bližnjeg svoga.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
ja bih prva bila za takav vjeronauk. a ne da tražim po internetu nešto o običajima druge vjere, kako se ne bih osramotila tamo gdje me zovu otvorenog srca.
neću dalje polemizirati.
Opet ove dijagnoze o otvorenom i zatvorenom srcu. :mrgreen: A zasto ti mislis da je bas tvoje srce otvoreno i da si na pravom putu? Mozda si upravo ti zastranila u nacinu razmisljanja? Ne kazem da jesi, ali me bas zanima ostavljas li i tu opciju otvorenu.
Ucenje o drugim religijama ne ukljucuje nuzno i prakticiranje drugih religija. Za razumijevanje bi vjerovatno bilo potrebno puno vise od referata. A za medljuljudsku toleranciju ponekad nije dovoljno ne zatajiti, gorljivo se drzati.....ponekad je potrebno malo olabaviti i pustiti....
Kakve veze ima sada racunanje i brojanje godina? To je cisto stvar dogovora, nista vise.
Zašto misliš Sorciere da moraš poznavati kako netko prakticira svoju vjeru da bi ga ljubila kao bližnjeg?
zorana, kad već komentiraš - onda se potrudi pa bar dobro pročitaj da bi shvatila smisao.
over and out
Mislim da se ovdje mijesaju dva pojma - vjeronauk i nauka o vjeri/religiji. Kao sto je Zorana spomenula, na satu nauka o religiji (odnosno satu religijske znanosti) se niti jedna religija ne bi prakticirala vec bi se o njoj ucilo. Razlika je ogromna.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
Netko je spomenuo ono zdravima ljecnik ne treba; ja mislim da bas zdravima treba dobar savjet od dobrog lijecnika (ne alopatskog) da bi se odrzali zdravima.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Slazem se sa Ancicom, ja bih sutra prva upisala svoju djecu na sat nauke o religijama. Mislim da je to dobro znati.
Ja nisam vjernik ali sam veoma duhovna osoba. Mozete slobodno reci da imam Isusa u srcu, jer po meni je Isus ono DOBRO!
Odrasla sam u Katolickoj familiji, vezana za sva ta vjerska dogadjanja, ali ih ne prakticiram niti moja djeca idu na vjeronauk. Ja ih o tome ucim doma i o puno drugih religija, tradicija, ljudi itd.
Puno me je smetalo rasizam , politika, jednoumlje, itd. Npr. beba mala i nevina koja jos nista ne razumije,ne moze nikako biti zla. Jednom sam dozivljela na krstenju objasnjenje od doticnog popa kako djecu krstenjem oslobadjamo ili cistimo od zla. Nije bas znao objasniti kako to da i poslije krstenja djeca znaju se upustiti u nestasluke, ali je sve nekako zvucalo da ona djeca koja nisu krstena, nisu doslovno ni ljudi. Onda je u meni to pobudilo jedno sjecanje iz djetinstva kad se je jedan clan nase obitelji nije mogao pokopati u groblje, jer nije bila krstena, vec dan danas se ne zna gdje joj je grob, buduci da je samo jedan otisao i pokopao to mlado tjelo, koji je danas isto umro.
Jednostavno moj um se ne moze sloziti sa takvim i slicnim propovjedanjima iako ima i puno dobrih savjeta. Postujem svaku vjeru, ali cu isto tako dati svojoj djeci slobodu da odlucu ako zele u sto zele vjerovati. Nismo religiozni ali smo veoma duhovni!
Moje djete ce najvjerovatnije uzeti dobru knjigu i citati, napisati domaci, ili igrati se na kompjuter dok su drugi na vjeronauku. Pozdrav svima!!
Ajme meni, jesam li ja to ovdje navijestila nuklearnu katastrofu??? :lol:
Evo olabavih!!
Sorciere, nije potrebno da svoju ljutnju projiciras na ovakav nacin. ;)
mislim da sam ja prva spomenula predmet o upoznavanju s religijama, ne znam kako se to pretvorilo u multikonfesionalni vjeronauk. :roll:Citiraj:
Ancica prvotno napisa
ljiljana, ja razumijem da tvoja vjera ovo tebi nalaže, ali pokušaj shvatiti da ima ljudi koji razmišljaju drugačije - kojima je tvoja (ili neka druga) vjera jedan od načina poimanja stvari, stvar osobne preferencije a ne jedini ispravni put na koji treba vratiti zalutale ovčice.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
mislim da je sorcie ovdje mislila na situaciju kad npr. osobu koja dolazi iz katoličkog miljea pozovu na pravoslavnu, židovsku ili neku drugu proslavu a ona ne zna ni čestitati, ni što se slavi, ni zašto. što bi nam falilo da naučimo ono što ne znamo? možda bi bilo više razumijevanja i međusobnog poštovanja.Citiraj:
ljiljan@ prvotno napisa
Na ovo posljednje mogu dodati da ljudi nemaju pojma ni o katoličkim običajima, blagdanima, obredima, sakramentima, pa čak ni oni koji žele u njima sudjelovati. Koliko puta sam bila na krštenjima pogrebima, vjenčanjima gdje ljudi uopće nisu znali kako to ide, što to znači, što trebaju reći i kako se ponašati. Da ne govorim o nepoznavanju Evanđelja i Biblije, što bi trebao biti jedan od temelja opće kulture u dijelu svijeta utemeljenom na kršćanskoj civilizaciji. U tome ja vidim smisao vjeronauka - upoznaj sebi. A zakaj je to lijepo formulirala - nije vjernik, ali svjesna je da je izrasla iz kršćanske civilizacije. Ja se osobno trudim da upoznam ne samo običaje nego i bit drugih vjera. Što se tiče pravoslavlja, to je lako, ista vjera drugi obred, koji je nekad bio zajednički svima, samo se je katolička crkva okrenula jednostavnijim obredima. I danas unutar katoličke crkve imate grkokatolike koji i dan danas slave misu po grčkom obredu, dakle isto kao i pravoslavni. Ja sam uvijek rado išla u njihovu crkvu u Ćirilometodskoj. A što se tiče Židova, judaizam je velikim dijelom integralni dio kršćanstva, kao što je rekao papa Ivan Pavao II, oni su "naša starija braća". Sve to je sastavni dio vjeronauka. Onaj drugi dio koji nije vezan uz Stari zavjet, upoznavala sam kroz njige, druženja sa Židovima i slično. Islam također. Budizam, pogotovo tibetanski, također. I s time upoznajem i svoje dijete. Ali mislim da je prvo i najvažnije poznavati sebe i svoje korijene, bez obzira jesi li vjernik ili nisi.
mi zapravo mislimo na isto, samo iz malčice drugačijih pozicija :mrgreen:
Slažem se sa Zdenkom2. Mislim da onaj tko poštuje i poznaje svoje korijene i običaje, sigurno poštuje i tuđe.
Ono što bi mene zabrinjavalo jest kako će dijete reagirati u pubertetu kad počne tražiti, preispitivati, negirati... Možda sam u krivu, ali čini mi se da su djeca ateista tu jako na udaru raznih problematičnih sekti.
Možeš li, molim te, ovo malo argumentirati. Zbog čega bi to bilo tako?Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
:love:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Meni se cini upravo suprotno: da je vecina clanova sekti dosla tj. presla iz neke religije ili druge sekte. Bas me zanima postoje li neki konkretni podaci o ovome.
i mene bi zanimalo.Citiraj:
davorka prvotno napisa
zdenka :*
meni se cini upravo suprotno.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
pitanje sekti (kod cega iz odredenog kuta gledanja mozes i odredene aspekte oficijelnih religija ili njihovu prakticnu provedbu promatrati kao sektu, npr. talibani, inkviziciji, itd...) ima po meni puno vise veze sa samosvjescu, samopouzdanjem, zudnjom za zivotom, voljom i snagom i pamecu.
Ms. Ivy, meni moja vjera uistinu ne nalaže da vraćam "izgubljene ovčice", niti ja to mogu. Ne vjerujem da si ikada mogla doživjeti da te netko na ulici vuče za rukav i propagira katoličanstvo, kao što rade pripadnici nekih drugih vjera.
No, kao što recimo Riana :heart: slobodno na ovom forumu iznosi svoje stavove (s kojima se većim dijelom slažem) i nitko joj se zbog toga ne suprostavlja, smatrala sam da smijem i ja. Ne kužim u čemu je problem?
Ivana, a što su sekte? Zar nisu to vjerske zajednice koje nemaju status Crkve? Onda će se na ovakvom "mješovitom" vjeronauku valjda proučavati i njihov nauk. Samo ih se neće prezentirati kao "problematične". Pa neka djeca sama izaberu...
Ljiljana, ti mozda nisi dozivjela da te neki pripadnik RKC vuce za rukav kao pripadnici nekih sekti. Ali, ja u Becu jesam. I to ne jednom. Super su im i reklame po U-bahn stanicama tipa: Isus vas ceka u crkvama 14. bezirka. 8)
E da, npr. pripadnici Jehovinih svjedoka obicno stoje u nekom uglu i drze svoju Kulu strazara. Neprimjetni su. A ovi iz meni obliznje crkve su si fino postavili stand na prilicno prometnom mjestu i doslovno jurili za prolaznicima pogodnog profila (majke s malom djecom i sl.)dijeleci letke, brosure, nekakve naljepnice sa smajlicima za djecu. Pa me onda jedna od prisutnih dala navuci na tanak led i dobrih deset minuta se raspravljala sa mnom o tome zasto i kako je lakse naci Isusa u crkvi. Jer kao inace to ide jaaaako tesko. Naravno, sve uz politicki korektan osmijeh na licu. :saint:
Ne, zaista to nikada nisam doživjela...
Ali sam doživjela da pripadnici drugih vjeroispovijesti svoje letke i brošure ubacuju u naše crkve, a jednom mi je pripadnica JS prišla u parku. Lijepo sam joj objasnila da je mogu saslušati ali da nema šanse kod mene. Zbunila se.
Ova koja tebe udavi - možda je to ipak neka sekta kršćanske orijentacije? Njihov nauk je često na prvi pogled vrlo sličan, što osobu koja nije vjernik ili nije aktivan vjernik može zavarati. Nevjerojatno mi je to, jer poznajem svoju vjeru (doduše ostavljam odmak jer ne poznajem Beč).
Razlika između crkve (kao vjere) i sekte je u tome što sekta uvjetuje ulazak u zajednicu nekom, najčešće materijalnom, stvari. Osim toga, nepripadnicima sekti moguć je uvid samo u malen segment vjerovanja, a ostalo "kandidat" saznaje kad iskaže lojalnost. Zato sekte najčešće okupljaju relativno malen broj pripadnika, ali raspolažu začudno velikim imetkom. Najbolja lovina su im tinejdžeri i adolescenti.
Npr. kad pripadnici hare-krišna sekte na Zrinjevcu rade svoju zakusku, izuzetno rijetko se obraćaju odraslim osobama, ali zaustavit će svako dijete ispod 20 godina.
ali još nisi objasnila ovo.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Ljiljana, bili su sigurno clanovi RKC. Ovdje takvi njihovi angazmani stvarno nisu rijetkost. Razlog je vrlo jednostavan: opada im broj vjernika i posjecenost crkvama. Dobar broj ljudi odlazi jer ne zeli placati crkveni porez. (npr. zaovin muz, njegova majka i jos neki poznanici su se ispisali iz RKC bas iz tog razloga)
Inace, ovdje je prisutno dosta krscanskih pravaca. Rimokatolici su najbrojniji, ali se lagano gube u masi....Pa mozda misle da nemaju izbora nego se okrenuti tim "zescim" nacinima privlacenja vjernika. Zanimljivo. Kako price kazu, Isus je pricao pa tko cuje, cuje. A to sto se ovih dana radi je cisto povlacenje za rukav i dovlacenje vode na svoj mlin. (bez uvrede)