:lol:Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Printable View
:lol:Citiraj:
Ancica prvotno napisa
:/ glp... ja se fakat nadam da me grozd neće odvesti tamo gdje si ti sada :mrgreen:Citiraj:
Al skroz kuzim tvoje videnje jer sam i ja jednom tamo bila.
što to znači "rijetkim, rijetkim"... sama činjenica da bi to bio mali broj roditelja ne znači ništa, jer bi se pravila (zakoni, odredbe, pravilnici) trebali napisati uopćeno za sve roditelje, tko god poželi. jer de facto ovako može sutra i netko potpuno neobrazovan odlučiti da će podučavati dijete doma. il recimo netko tko smatra da ženska djeca ne trebaju ići u školu i učiti pisati i čitati jer će ionako samo doma kuhati i rađati djecu.Citiraj:
Jedino mi je zaista tesko shvatiti zasto je nekima odbojna ideja da se (rijetkim, rijetkim) roditeljima koji to zele i mogu pruzi mogucnost da svoje dijete obrazuju na drugi nacin.
kad čujem školski program i što se sve zahtjeva i kad pomislim da bi i postojao neki ispit u određenoj godini života, a s druge strane kad čujem kako HE je tu zato jer neka djeca imaju svoj ritam i interese učenja - onda mi izgleda malo teško izvedivo da se to sve svede pod jednu kapu.
većina vas o ovome gleda iz svoje perspektive, a ja govorim uopćeno (možda zato nikako da nađemo zajednički jezik). bez želje da ponov započinjem temu, to su bila neka moja razmišljanja...
Mene nesto zanima..kad su nama nudili HE opciju u zamjenu za polazak u skolu sa sest godina, govorilo se o ispitima kojima bi se provjerilo znanje i procijenilo za koji razred bi dijete bilo spremno nakon prestanka HE perioda. Ali, zar se samim testiranjem znanja ne gubi smisao takvog nacina ucenja?
Zorana, smisao HE nije jedan, ima toliko razlicitih razloga zbog cega neki roditelji to izabiru i razlicitih nacina kako ga sprovode. Neki doslovno imaju skolu u svojoj kuci i redovito testiraju djecu.
A ima i onih koji primjenjuju minimalnu formalnu poduku i nikakvo formalno testiranje.
Ako sam dobro shvatila, radi se o testiranju u slucaju da dijete ulazi u skolski sistem.
Fair enough!
Nadam se da se ne radi o obaveznom godisnjem testiranju onih koji su HE.
kako se moze sprjeciti odredjene "frakcije" roditelja da, pod izlikom home schoolinga, doma drze dio svojih potomaka (mahom zenskih) i ne ulazu ni minimalan trud u njihovo obrazovanje?
kako to funkcionira vani?
Postoje "inspektorati" i sustavi zastite prava djeteta na obrazovanje (kao i sustavi zastite drugih prava djeteta).
Ima npr. tamo na jednom od linkova koje sam stavila gore na regulativu u British Columbiji (Kanadi), npr.
Al isto pitanje se moze postaviti za klasicni skolski sistem. Sto se radi s roditeljima koje nije briga sto im dijete uopce ne napreduje u skoli (mozda ga u tome doma i poticu)? Jel se uopce ista radi? Jel im se moze sto napravit?
Koliko mi je poznato, škola može (a možda ima i obavezu, ne znam) kontaktirati socijalnu službu radi zanemarivanja djeteta, ako roditelj ne dolazi na informacije/roditeljske sastanke
Saradadevii, radi se bas o tome. Svatko tko u Austriji zeli "prakticirati" HE, mora prolaziti kroz redovna testiranja, nevezano o razlozima i ulasku ili neulasku u skolski sistem.
Djeca koja se poducavaju kod kuce u R. Austriji moraju se skolovati prema republickom planu. Jednom godisnje djeca polazu ispit (e) i u slucaju da ispit prodju, imaju dozvolu za nastavak HE za iducu skolsku godinu. Ukoliko ne prodju test(ove), imaju obavezu nastaviti pratiti skolski program u instituciji, tj. skoli.
Koliko sam procitala u zakonu, roditelji koji ne salju djecu u skolu mogu platiti kaznu od, pajsad, 300kn.Citiraj:
Marija prvotno napisa
:mrgreen:
Moram to detaljno prouciti, jer zapravo, da budem iskrena, zvuci primamljivo.
ali moze biti i kaznjeno gonjen zbog zanemarivanja djeteta (u teoriji, u praksi mora puno toga, uz skolu, zeznuti...), moze dobiti mjeru CZSS - nadzor nad izvršenjem roditeljskogprava.
Znala sam da postoji jos neka kvaka.
Želio bih se pridružiti i dati podršku osnivanju udruge za pravo na školovanje kod kuće. Štoviše, ono što zapravo želim je pravo na neškolovanje. Baš kao pravo na roditeljstvo, pravo na neškolovanje bez obzira na boju kože, vjerska opredjeljenja, socijalni i ekonomski status, te količinu i vrstu certifikata. Jednako za fanatika (ideološkog ili vjerskog, svejedno) kao i za građanina vulgaris. Tražeći to pravo natrag (otuđeno u ne tako davnoj povijesti), ne osjećam obvezu da kao polog moram pružiti sredstvo protiv zlouporabe. Zašto bi?
Trenutna lista (ako sam dobro preslikao):
Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Bas mi je drago da se lista povecava.
Samo kratak pozdrav :bye: novima :) ,
a opsirnije cu kad raspakiram kutije (seoba Graz -> Zagreb)
i sve dovedem u prirodno stanje kreativnog nereda...
Zorana, ja sam o HE u AU saznala slicne informacije kao i ti,
ali veci problem od testiranja, anticipirala sam u nemogucnosti
dobivanja odobrenja za HE, kao stranac sa slabim znanjem njemackog
(tebi ovo vjerojatno ne bi bio problem)...
Nije to s njemackim takav problem. Po slobodnoj, vlastitoj procjeni, moj njemacki je neka srednja kategorija. Nisam nikad isla na tecajeve, sve sam ucila sama. Vokabular mi se tijekom ovih godina dosta prosirio, ali jos uvijek se moze cuti akcent, da ne govorim o povremenim gramatickim greskama.
Muz je tu duze od mene i govori njemacki stvarno dobro.
Kad smo isli na razgovor vezan za upis u prvi razred, rekla nam je voditeljica skole da bi nase znanje bilo sasvim dostatno za HE, barem za te prve godine. Ustvari, ja sam u toj situaciji mogla biti veliki profiter jer bi kroz HE usavrsavala vlastito znanje jezika. (ali, ovo cu sigurno moci i pomagajuci djeci tijekom skolovanja, nevezano za HE)
Ono sto je nama bilo jako vazno kod odlucivanja da dijete ipak ne ostane doma, barem ne tu prvu godinu, je slaba infrastruktura. :)
Znaci, sva djeca u okolini idu u skole. Nemam oko sebe krug osoba sa slicnim stavovima. Nemam drustva s kojima bi dijelila brige, dogodovstine i ostalo ili koje bi mojoj djeci mogle na bilo koji nacin pomoci u HE.
U toj situaciji dijete je definitivno pod utjecajem zajednice i isto tako zeli ici u skolski kolektiv.
Ono sto mene jako raduje je to da smo se odlucili za mjesovite razrede koji rade dosta nestrukturirano i individualiziranim pristupom pokusavaju omoguciti djeci optimalan razvoj interesnih podrucja itd.
Vec sam napisala, da imam oko sebe vecu grupu istomisljenika koji poducavaju djecu od doma, drugacije bih razmisljala.
Osim toga, Austrija trazi da se s djecom ispunjava republicki program. I tu mi se onda cak cini i bolje da dijete uci medju vrsnjacima nego da sjedi i uci doma za stolom. Jer bojim se da bi toga bilo i previse, s obzirom na polaganje ispita i ostalo.
Kako stoji s HE u nekim drugim europskim zemljama na
http://www.learning-unlimited.org/
Kako je to islo u Rumunjskoj
http://www.homeschooling.ro/en/about.html
Zanimljivost, u Ceskoj, Slovackoj i Madzarskoj, prema ovim informacijama, HE je legalno.
ako je nekome do HE kampiranja ovo ljeto... :)
http://www.hesfes.co.uk/
dodajem se na listu simpatizera "education otherwise" :mrgreen:
mada bih najradije da se paralelno s vremenom zaista reformiraju i javne škole, jer tu ima još puno (i previše) prostora za popravke.
baš kad sam gledala onu emisiju "tučem i ponosim se time" i vidjela onu (ludu) mater što vitla onom kuhačom dok joj dječaci pišu domaću zadaću za kuhinjskim stolom, pomislila sam si - i sad zamisli da nije "samo" u pitanju domaća zadaća, nego HE. u, ljepote!
mislim, mc, stvarno. nekad bi bilo bolje da takve nerazumne poveznice zadrzis za sebe.
Je, sva zlostavljana djeca pravac - škola. To je lijek.
jel konkretno ta majka ne bi smjela držati HE ?! :?
nema veze s vezom.Citiraj:
sva zlostavljana djeca pravac - škola. To je lijek.
mi u školi otkrijemo puno zlostavljane djece od strane roditelja ili bliskih članova obitelji i onda poduzimamo zakonske korake......
misliš da okrećemo glavu ?
no sad je opet na tapetu škola- strpljenja ponovo će se raspaliti po liječnicima ili poreznicima ili tko je slijedeći na redu
nitko ne tvrdi da je škola idealna,isto tako odgovorno tvrdim da su potrebne promjene, ali vaš animozitet prema institucijama me iskreno pomalo plaši i udaljava od vas u svakom pogledu .
maria, mislim da je to bilo samo malo sarkazma na emsin post, nista vise.
a valjda, možda krivo čitam
maria, ja se s tobom slazem da su skole kao institucija izuzetno vazne, da ih trebamo kao i da trebaju promjene.
Al mislim da svrha ovog topika nije uopce stavljati to u pitanje vec pravo na HE.
Skola kao institucija i HE ne negiraju jedan drugog. To su samo dva razlicita pristupa, a negdje i izbora, od kojih svaki, u vecoj ili manjoj mjeri, odgovara pojedincu i njegovim specificnim okolnostima.
zato bih ja rado da se recimo mc okane na ovom topiku od sasvim neproduktivnih skretanja sa svrhe topika. Ovdje se okupljaju ljudi koji razmisljaju o HE kao mogucoj opciji koja ima potencijalni validitet i razgovaraju o tom potencijalnom validitetu. Ako nisi spreman uopce prihvatiti da mozda postoji pozitivan potencijal u HE, onda bih ja najradije da se uopce ne javljas na ovom topiku.
Ovdje se ne nalaze totalni konvertiti al se nalaze oni koji su voljni biti otvorenog misljenja. Nikako mi ne pasu ovi bombaski napadi koje mc prakticira na ovom topiku i koji skroz zagaduju atmosferu pozitivne diskusije.
ja ne bih nastavljala na nicije sarkazme, ali mislim da ovo sto maria govori definitivno stoji - nazalost, mnoga djeca puno vise dobrog dozive u vrticu/skoli nego doma (od prehrane, do odgoja i njeznosti).
no, to nema puno veze s temom.
moje osobno misljenje u vezi HE: mislim da bi trebala postojati zakonska mogucnost. uz nekavu vrstu kontrole, koja se ne bi svodila na to da se svake godine testira je li dijete usvojilo nastavno gradivo zadano hnosom. jer ja svrhu HE-a vidim upravo u tome da se djetetu pristupi 'nestandardno', da se raznoliki sadrzaji svladavaju u specificnom tempu i na specificne nacine. Provjera bi se vise trebala svoditi na nekakvu psiholosku evaluaciju: da li dijete dobiva dovoljno poticaja, da li ima priliku za socijalizaciju, kakva je intrakcija izmedju 'ucitelja' i 'ucenika'... iskreno, ja ne jerujem da bi se takav sustav kontrole, na kvalitetan nacin, uskoro mogao stvoriti u HR. sto nije razlog da se netko za to ne pocne zalagati, naravno.
ja za svoje dijete to ne bih izabrala, jer sebe nikako ne vidim u ulozi full time 'kucne edukatorice', a ne vidim ni neku grupu potpore na koju bih se mogla osloniti.
K tome, pravo na HE i opcenito od drzave nezavisno skolstvo (nezavisne skole koje ne trebaju slijediti programe odobrene od ministarstva nego imati vlastite programe) bi moglo pozitivno utjecati na same te drzavne skole po nacelu da sto je veci izbor, ljudi postaju izbirljiviji i traze individualne pristupe a ne kolektivisticke uravnilovke, cak i unutar institucija.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Strah da bi se HE zloupotrijebilo je osnovan, ali bilo kakva autonomija je podlozna zloupotrebi. Medjutim, necemo samo zbog toga jer bi se nesto moglo zloupotrijebiti, odustati od autonomije u tom podrucju.
Ja sad uskačem kao padobranac ali pratim vaše postove. Na National geographicu ima zanimljiva dokumentarna emisija, mislim da se zove My brilliant brain. Zadnja epizoda je bila o genijalnoj djeci. Priča je bila oko klinca koji je iznimno nadaren za glazbu, uglavnom, ima 10 godina i mama ga podučava HE. Ona je samohrana majka i SVE svoje vrijeme je posvetila samo njemu. Kaže da spava samo 4 sata dnevno jer se svako jutro jako rano ustaje kako bi se mogla pripremiti za njegovo podučavanje i za njegova eventualna pitanja i interese.
Ja sam isto tako razmišljala o tome, znači, ako se već na to odlučiš, to je onda svaki dan, "puno radno vrijeme" (ako želiš da to bude stvarno kako treba). Onda ostaje pitanje može li se u tako nešto upustiti zaposlena majka koja ima još puno drugih obveza?
LIMA, moze.
U krugu mojih poznanika cija djeca su HE, vecina njih (mama) je i u nekom placenom radnom odnosu (a ima i puno volonterki, dakle uz HE uspiju biti i volonterke; njih nekoliko i rade i volontiraju i djeca su im HE; tu sam negdje i ja).
Kvaka je u tome da se "zaposlena majka" ne shvati jako usko. Ako radis u punom radnom odnosu pet dana u tjednu od 8 do 4, onda je to nesto drugo.
Druga kvaka je u tome da svaka HE obitelj nije takva da jedan roditelj preuzme ulogu ucitelja (dakle, kao ta mama iz dokumentarca).
Postoje razliciti nacini kako se HE sprovodi i dobra knjiga za dobiti uvid kako to funkcionira u razlicitim obiteljima u VB je knjiga "Free Range Education" koja je zbirka eseja razlicitih roditelja u kojima oni opisuju svoj nacin, razloge, uspone i padove itd...
Treca kvaka, koja se cesto u ovim diskusijama zanemari, je ta da HE moze biti PRIVREMENI aranzman za neku odredjenu obitelj. Dakle, da to sto dijete se ne obrazuje kroz skolski sustav ne znaci da dovijeka nece biti u skolskom sustavu. Opet, razlozi zasto bi neki roditelji povukli dijete iz skole pa ga ponovno vratili ili ne upisali kada udje u obaveznu dob za edukaciju pa ga upisali poslije ili nesto trece, su razliciti.
Rijesenje kvaka je u tome da postoji veca fleksibilnost u svemu, i u drustvu i u roditeljima-pojedincima, u ekonomiji itd...
To sto toga u Hrvatskoj trenutno nema, nije razlog da se pravo na HE ne trazi.
Ancice ovo o "bombaškim napadima" me je baš nasmijalo.
Mc očito "trenira" po različitim topicima. Valjda će se umoriti pa će se ići odmoriti. 8)
Potpisujem Zoranu jer je slična situacija i kod mene u Njemačkoj.
Uvjerena sam da će HE u budućnosti postati normala svugdje pa i u nas.
Neki dan sam razgovarala sa Anninom razrednicom o slobodi cjepljenja u Njemačkoj i zakonskoj prisili cjepljenja u Hrvatskoj gdje mi je ona pokušala objasniti da njemačka država ne smije ni na koji način vršiti bilo kakvu vrstu prisile na roditelje zbog problematične njemačke povijesti pa je to razlog zasto postoji sloboda odluke za cjepljenja, a ne neki znastveni razlog :roll: ....a onda mi je nadodala da je zapravo samo škola obavezna i to je jedini oblik prisile njemačke države na roditelje. O mogućnosti HE nismo razgovarali jer sam se ja fiksirala na cjepljenja.
Dobro to je njeno gledanje na stvari.
ajd, bolan, šta ste se raspekmezile! :P to se zove kritičko propitivanje i ne treba biti ugodno, al treba služiti raspravi. zar ne bi topic bio ubitačno dosadan kad bi samo jedna drugu potpisivale i klanjale se do poda ?! (ovo je retoričko pitanje :mrgreen: ) al' bez brige, neću više...
još uvijek ne vidim razloga i onoj majci s kuhačom ne odobriti HE.... ali sam itekako spremna potpisati sarudadevi u ovom dijelu...
stoga, iako se time nekima gubi dio smisla HE, načelno bih mogla podržati ovaj austrijski model (koji opisuje zorana, sa zadanim državnim programom i ispitima). p.s. HE za nadarenu djecu, bolesnu djecu il sl. nije sporan, dapače.Citiraj:
Strah da bi se HE zloupotrijebilo je osnovan, ali bilo kakva autonomija je podlozna zloupotrebi. Medjutim, necemo samo zbog toga jer bi se nesto moglo zloupotrijebiti, odustati od autonomije u tom podrucju.
mogla si slobodno pogledati moje linkove (čak mislim da su na njemačkom jeziku) o HE u njemačkoj, pa bi dobila odgovore na sva tvoja pitanja i nedoumice. baš je prije dva tjedna na sternTV bio prilog o HE.Citiraj:
O mogućnosti HE nismo razgovarali jer sam se ja fiksirala na cjepljenja.
MC :klap:
Potpisujem sve postove, ti si meni bas drag Bosko Buha, inace se svi samo ceskaju po ledjima i pljescu.
O HE se slazem sa a zakaj, ja sama ne bih, poduprla bih tudja nastojanja, ali uz kontrole, radi moguce zlouporabe. Vise mi se svidja HE kao dodatak skoli, kao sto yaya pise. Situacije gdje majka rano ujutro googla da bi kasnije mogla to 'znanje' prenositi djetetu su mi malo too much.
A porijeklom sam iz divne ruralne sredine gdje se obrazovanje toliko cijeni da bi pola kraja sigurno poduprlo HE bez kontrola i djeca bi slobodno skakala oko kuce i pomagala po polju. Ionako ce ih rodjak taj i taj zaposlit u obrtu, a cure ce se udat, i to po mogucnosti sto prije.
Vjerojatno bih drugacije razmisljala da imam osobnih negativnih iskustava, ali ja iz skole nosim samo odlicne uspomene. Svi smo skolovani tako, i bogme nismo ni ukalupljeni, ni roboti, uvijek sam svoje interese i naknadno razvijala, dapace, itekako smo razliciti i vidicuda, i uspjesni u podrucjima za koja smo se skolovali.
Summer i ta ti je dobra, mislim Bosko Buha...
Mc ti si bas uzela ekipu ekstrema kao primjer. Preko Saradadevinih linkova mozes naci i neke druge profile roditelja koji se udružuju da bi izborili podučavanje vlastite djece.
Ne znam jeste li uopce svjesni, taj argument da bi se to moglo zlupotrijebiti je skroz bezvezan. Postoji milijun drugih stvari koje bi se na isti nacin mogle osporavati, ali njih ne osporavate.
IMHO HE ne bi trebao biti dodatak skoli. Smatram da bi u tom slucaju djeca bila preopterecena ucenjem (na neki nacin kao profesionalni sportasi). Cak mislim da pravilno proveden HE treba uzimati manje vremena nego klasicna skola (nema zadaca, radi se u manjoj grup, fokusira se na bitne cinjenice...).Citiraj:
HE kao dodatak skoli
Pa ni argument da je nesto bezveze nema puno veze. A ovdje se prica o HE a ne o milijun drugih stvari.Citiraj:
marta prvotno napisa
Navela sam primjer Dalmatinske zagore, ali zamisli tek jos 'gore' seoske krajeve, gdje je skola udaljena, postoje znacajni troskovi za skolovanje djece, roditelji ne cijene vrijednost obrazovanja... Nazalost, mislim da bi se u Hrvatskoj moglo naci dosta takvih obitelji. Cujes, vise nije obavezno slati djecu u skolu!? Ucit ce kod kuce, dasta nego.
Ja znam da su vase namjere pruziti najbolje svojoj djeci (iako se s vama ne slazem po pitanju je li to bas najbolje) i poput marie, malo me cak i plasi toliki otpor institucijama (a meni osobno bilo ono 'od kolijevke pa do groba...'), ali, sa jako skromnim poznavanjem prava, mislim da se zakon nece promijeniti gledajuci nekolicinu majki koje bi dosta volje, slobodnog vremena i truda ulozile u obrazovanje svoje djece, vjerovat im na rijec i ukinuti obavezu. Mora se osigurati kontrola i takvog nacina obrazovanja, ako se i kad pokaze potreba ili zelja, zbog zastite prava djece.