da još neka .. dali je tu uključena i cijena boravka u bolnici ili samo porod ??!! :?
Printable View
da još neka .. dali je tu uključena i cijena boravka u bolnici ili samo porod ??!! :?
pravo na dostojanstvo imamo u svakoj bolnici i za to se treba izboriti , a ne platiti.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
malo si kontradiktorna?! kaj se imaš boriti za dostojanstvo na koje imaš pravo?Citiraj:
sir_oliver prvotno napisa
pa možda zato što su neki plaćali za nešto što su imali pravo, pa se sada očekuje da svi plaćamo. e pa to treba ispraviti.
ja im neću platiti nego ću zahtjevati da me se tretira isto kao i one koji dijele koverte. ne samo u rodilištu nego na svim odjelima.
Malo OT, ali danas sam bila na pregledu u trudničkoj ambulanti u Petrovoj. Bila je jedna gospođa s mužem koji je na šaletru istaknuo sestri da se sinoć čuo sa doktorom, onda je upadao u ambulantu, u kabine, kucao, ispitivao, žena je za to vrijeme telefonirala i svi su slušali kako priča o tome kako ima vezu i kako će sve srediti...mislim stavrno ljigavo, USKOK bi trebao angažirati neku undercover trudnicu i pohapsiti i ljude koji primaju i one koji daju mito, pa valjda više nikome to ne bi palo napamet.
A kako svi za sebe žele najbolji mogući tretman, dosta žena plaća, barem koliko sam čula. Meni to ne pada napamet, nikakvo mito, eventualno neko cvijeće i kavu sestri koja obuče bebu za doma - mislim da neću uspjeti spriječiti sveki u tome.
ok nije u redu kako su ti šta su platili postupili u ambulanti jer to nije ok prma drugima ma koliko ti platija ali se ne slažem s tebom da ne bi NIKAD i ti sama platila jer kad si u situaciji da ti bebin život a s time i tvoj ovisi o njihovoj brzoj reakciji a od njih ni traga ni glasa-doktora-pitala bi samo koliko,ne podržavam plačanje ni najmanje a sama san platila baš zbog njivove aljkavosti i da je bilo po njihovom danas nebi imala prelipu curicu tako da nikad ne reci nikad
mislim da je puno bolje i poštenije da postoji privatno rodilište gdje se ne moraju dijeliti plave koverte ispod pulta, a za ovo......se u Rodi vrlo aktivno borimo već niz godina.Citiraj:
pravo na dostojanstvo imamo u svakoj bolnici i za to se treba izboriti , a ne platiti.
na nama ženama je da više bunimo protiv neadekvatnog tretmana u javnim ustanovama koje svi mi plaćamo, na žalost previše je u našem mentalitetu ukorijenjeno gunđanje u bradu, a premalo glasne i konstruktivne kritike.
u otvaranju ovakvih centara ipak vidim više priliku za konkurenciju nego prijetnju, mada se bojim komercijalizacije poroda, jer čini se da može biti dobar izvor zarade.
bumo vidli.
Nadam se da ćeš nam ispričati svoje iskustvo nakon poroda u državnoj bolnici i da ono neće biti traumatično kao što je bilo moje. Pošto zasad iz tvojeg potpisa ne vidim da si to probala smatram da ne možeš komentirati nešto što ne znaš. Uz prvorotkinju ide neiskustvo, neznanje, neupućenost, strah za novorođenu bebu (uvuče ti se u kosti tek kad rodiš), uglavnom, tada smo jako ranjive. To kažem zato što sam i ja mislila kao ti prije nego što sam se suočila sa realnošću i neljubaznošću ljudi koji rade u našim rodilištima. Na žalost i mama i tata su mi bili po našim bolnicama, tako da i u tom pogledu znam o čemu govorim.Citiraj:
Što se tiče izbora rodilje gdje će roditi, sama riječ izbor govori da će tvoj biti tvoj, a moj moj, te stoga smatram da privatno rodilište predstavlja samo još jednu mogućnost izbora. Postoji više manje u svakoj zemlji, a u njega idu oni koji se na to odluče i nažalost kod nas, oni koji si mogu priuštiti.
U potpunosti potpisujem.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
nessa ako je netko privatno dogovorio pregled s doktorom ne daje mu to za pravo da ulijeće ko manijak u wc-e, neki nemaju ključeve, kuca po kabinama, ulazi bez kucanja u ambulantu...[/b]
meni nikako u trenutku kad rađam ne odgovara boriti se i s kim i oko čega, već samim tim mi je narušeno dostojanstvo. slažem se da bi po defaultu neke stvari u državnoj bolnici trebali dobiti (a druge nedobiti), ali tako u stvarnosti nije i nije samo do toga da se treba 'boriti' i kritizirati, dobar dio problema je, čini mi se, duboko ukorijenjen i u mentalitetu (našem i naših liječnika, logično) i načinu pri(s)hvaćanja i žene i djeteta i poroda i seksa i sto drugih stvari i to se može mijenjati samo u dugoročnom procesu, puno širem i obuhvatnijem od raznih promjena u rodilištima samim. zbog toga, ako imam opciju plaćanja za ugodan i dostojanstven tretman, odabirem ju, ako si ju mogu priuštit, naravno. radije nego da dobijem ono što se trenutno nudi ili malo bolje od toga uz natezanja i sukobe. i, da je skupo, skupo je ... osobno bih se odrekla koječega i skupila za to, iako razumijem da se mnogi više i nemaju baš puno čega odreći, zato je stvar još tužnija.
Ja u potpunosti opravdavam cijenu! Tko želi/hoće/može naka plati!
Ja osobno ne bih išla, pogotovo ne dok su još u početnoj fazi... Nek se malo uhodaju... :)
XCitiraj:
Kejt prvotno napisa
ništa protiv nikoga. ja sam iznjela svoje mišljenje i iznosit ću ga i dalje.
mislim da privatna klinika neće pridonjeti boljoj situaciji u državnim ustanovama. sigurno će mnogi od osoblja u državnoj bolnici koristiti rečenicu - ako ti se ne sviđa ti idi u privatno rodilište.
ne vidim kako bi oni mogli biti konkurencija državnim rodilištima, pa nisu oni plaćeni po broju porođaja pa da se sada otimaju oko rodilja.
neka postoji privatno rodilište, ali mislim da je cijena od 14000 kn previsoka za tri do pet dana u bolnici.
Citat:
pravo na dostojanstvo imamo u svakoj bolnici i za to se treba izboriti , a ne platiti.
...se u Rodi vrlo aktivno borimo već niz godina.
- a ja ću dodati da se pridružujem toj borbi i da ću u tome biti ustrajna
moje iskustvo iz državnog rodilišta je sasvim normalno i ne znam kako je netko mogao zaključiti iz mog potpisa da nisam rodila
Privatna klinika ne mora pridonositi boljoj situaciji u državnim ustanovama, niti je ona zbog toga izgrađena. Ima cura koje su išle rađati u Sloveniju ili Austriju i sigurno nisu tamo besplatno rodile, pa zašto onda radije ne bi u Hrvatskoj rodile (i platile), ako to žele. Da li je cijena visoka ili ne, to je individualno. Privatne klinike nisu za masovne porode, one su po mom mišljenju privilegija imućnijih i tako je to u cijelom svijetu. Što ne znači da ostale žene ne mogu imati lijep porod u državnoj bolnici, no sigurno neće imati toliko komfora što se tiče smještaja i sl. kao u privatnoj.Citiraj:
I imati će mogućnost otići u privatno rodilište, čak i ako je porod započeo u državnom, pa shvate da je način na koji su primljene i tretirane ispod svake granice dostojanstva i onoga na što mogu pristati. Ovo jeste jako jako teško za izvesti, ali ja sam tako otišla u drugi grad, ne znajući da li će me uopće primiti. Da je bilo privatnog, otišla bih tada u privatno, sigurno sa manje stresa, i bez razmišljanja da li će me možda u tom drugom rodilištu odbiti i ostaviti pred vratima.
Ja ovo privatno rodilište vidim samo kao mogućnost izbora, a svaki izbor više je uvijek dobrodošao i pomiče granice na bolje.
Iako prema sve onome što sam pročitala o dr. Podobniku na topicu doktori iz Merkura, jako jako bih bila oprezna kod ulaska u to rodilište, ne zato što mislim da bi tamo netko bio neljubazan prema trudnici koja mu plaća 14000kn, nego zato što prema ovome dolje zaključujem da će tamo saobraćati neke osobe koje jednostavno ne vole svoj posao. To me podsjeća na jednu reportažu o Indiji i položaju žena, gdje se može za dobar novac dobiti i abortus u 5 mjesecu.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0Citiraj:
Da, netko je nekome lijep, a drugome nije. Ali to nije razlog da se netko na nekoga izderava ili konstantno izderava i bude bezobrazan, a žene ovise o njegovoj pomoći.
Meni je Podobnik zadnji troglodit. Ali sam pročitala da je curama koje privatno plaćaju dobar. A ja i MM mu ne plaćamo preko zdravstvenog?
Na ženu bez noge koja je htjela dijete, a bila tamo zbog komplikacija se derao ko manijak što je ostala trudna, vrijeđao je stalno, zabranio da unosi inv. kolica u hodnik gdje su bolesničke sobe, svima se obraća sa ti...
A dr. Zmijanac, i meni su je bili preporučivali, ali nisam otišla k njoj. Ista ta žena bez noge je došla s trudovima u rodilište (ja sam tamo bila 30 dana pa sam dočekala i ispratila mnoge), a dr. Zmijanac ju je pustila da rađa 4h prije nego je poslala na carski (koji je imala dogovoren prije s dr. doktorom, ali je došla hitno po noći), a žena se nije imala s čime osloniti i poduprijeti da bi mogla normano roditi. Poslije tog carskog joj nije dobro očistila posteljicu pa je skoro dobila sepsu, kad je došla na čišćenje vidjela je dr. Zmijanac koja se nije htjela suočiti s njom, rekli su joj da ne radi, a ova ju je vidjela...
I tako, ima normalnih dr. ima i biožesačuvaj, a sve je stvar sreće.
O dr. Stasenko sve naj. I drugi su mi bili ok, ali već lagano zaboravljam imena...
Ovo me je totalno potreslo, iako sam čitala prije par dana.
Samo naprijed, držim ti fige. Osobno mislim da je to SF.Citiraj:
ma nije dušo SF, iz osobnog iskustava govorim, samo je pitanje koliko u tom trenutku imaš snage za borbu, i da li je lakše rješenje ovo gore ili odlazak preko granice, u privatno rodilište itd. Neke žene se u tim trenucima jednostavno iz lavica u normalnom životu, pretvore u jagnjašca, što je velikim dijelom i zbog hormona i zbog toga što porod nije vrijeme za borbu. Ako je potrebna borba, onda je priroda to tako zamislila da se porod odgađa (pa si opet podložan raznim preporukama da se to kemijom malo ubrza)
ma sve skupa vas ne razumijem. ne znam zašto ste se tako okomile na mene. samo sam napisala da je 14 000 kn previše i da ih ja ne bih platila. nigdje nisam spomenula da tu kliniku treba zatvoriti ili bilo šta drugo.
to je isto kao da sam iznjela svoje mišljenje o pelenama, pobačaju, kontracepciji ili bilo čemu drugo.
ne vidim ništa znanstveno fantastično u normanom odnosu po bolnicama, a nije da ih nisam posjećivala
nazalost, potpuno se slazem s ovim :( :xCitiraj:
to ce se sigurno dogadjati.
takodjer, MOGUCE jest roditi na human i lijep nacin... u drzavnom rodilistu. nekoliko clanica rode i forumasica je imalo stvarno lijep prirodan osnazujuci porod. ima na portalu, ima na pricama s poroda. neke su se vise, neke manje borile za to. ali su se izborile.
ali sve smo razlicite. vjerujem da je sir_oliver tip osobe koja se zna zauzeti za sebe cak i u trudovima; ja recimo nisam. ona je rodila u hr, ja sam isla van (i platila, s benzinom i sve skupa, manje od 2keur). obje smo zadovoljne. svaka se na svoj nacin izborila za ono sto zasluzuje.
nadam se samo da ce ovo privatno rodiliste omoguciti onima, kojima cijena nije previsoka a niti zele u 'obicno' rodiliste niti su spremni putovati van zemlje, da imaju porod bez borbe i prepucavanja.
takodjer se nadam da ce konkurencija bar za par promila smanjiti svemirske razmjere mita i korupcije u nasem zdravstvu. :roll: jer po pitanju placanja, definitivno jesu konkurencija. (jeste li vidjeli prije par dana izvjestaj o korumpiranosti u hr? dobili smo katastrofalne ocjene :/ )
pa jedna lavica bi jako dobro znala što napraviti s tom izjavom, ohoho itekako. Puno lakši šah mat, nego kada ti netko bez pitanja prokine vodnjak, pa možeš nakon toga 100 puta ići negdje drugo ništa ne pomaže, ista stvar i sa drugim kemijama.Citiraj:
Felix prvotno napisa
Međutim, bez bliske osobe uz sebe (muža ili nekog drugog), niti u jednom slučaju ne možeš ništa, ili barem jako teško.
Mudar i hrabar će naći načina da dobije ono što želi ako se prethodno pripremio za to, ovako ili onako, privatno ili državno, privatno je samo jedna opcija više.
Ne, vec si implicirala da je glupost placati porod u privatnoj klinici i da bolje da se taj iznos da u humanitarne svrhe.Citiraj:
A kada mi netko govori kako bi trebala trositi novce koje sam ja zaradila i jos implicirati neke humanitarne donacije (a ja se stvarno trudim uvijek pomoci koliko mogu), to me stvarno razljuti.
deaedi, gdje je to sir oliver napisala? ona je samo rekla
i to je njeno pravo. ja ne bih rodila ni u drzavnoj ni u privatnoj bolnici nego u kuci za porode ili doma, ali to ne znaci da kazem da je glupost uciniti nesto drugacije. izrekla sam samo svoj stav, na koji ima pravo i sir oliver i imas i ti.Citiraj:
uz svo dužno poštovanje ja bih ipak rodila u običnoj bolnici, a taj iznos bih dala u humanitarne svrhe
Mislim da je cijena apsolutno primjerena!
Kao što imamo izbor ići privatno ginekologu, internisti i slično, te za te usluge platiti negdje i visoke cijene, smatram da trebamo moći roditi privatno te za to platiti.
A ako platite da vam plastični kirurg napravi novi nos (cijena je otprilike ista kao i za porod), ili veće cice (što je oko 5000 EUR-a), meni bi osobno bilo važnije potrošiti novac na dobro iskustvo poroda i privatni tretman.
Debatirati o tome što se sve može s 2000 EUR-a je sasvim suvišno!
Isto tako smatram da ako žena ima pravo izabrati da li će roditi začeto dijete ili pobaciti, ne vidim zašto pojedine žene padaju u nesvijest od toga što bi netko izabrao način na koji roditi (u mom slučaju je to carski)? :)
znali itko koji pedijatri tamo rade?
upravo tako!Citiraj:
No, ako neki zele ici linijom manjeg otopra, to je njihov izbor. I njihov novcanik.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Moram priznati da ipak ne razumijem čemu toliko buke oko privatnog rodilišta - to su dvije odvojene teme i nemaju puno veze jedna s drugom. Problemi preopterečenosti državnih bolnica, nezadovoljnog i kojekakvog osoblja, uvjeta u tim rodilištima i slično su jedna tema i treba je gledati kao problem za sebe. Srećom pa postoji barem jedna jaka udruga kao što je Roda i koja većim ili manjim koracima ipak uspjeva izboriti nekakva poboljšanja. (OT: hvala cure što postojite i što ste toliko aktivne, to mislim vrlo ozbiljno)
Što se tiče privatnog rodilišta - ako je eventualno prigovaranje bolničkog osoblja (i to uglavnom rijetkih i frustriranih medicinskih sestara) jedino što u ovoj priči zabrinjava, onda zaista ne vidim problem. A po pitanju cijene - e da sam ja diplomirala na medicini, stažirala, specijalizirala, izgubila godine studija, obilazila rodilišta po svijetu, ušla u kredite da izgradim kliniku, tada sigurno ne bih radila za kikiriki. Osim što rad liječnika privatnika s razlogom ima visoku cijenu, tu je i niz drugih troškova - plaće liječnika, medicinskih sestara i ostalog osoblja, održavanje rodilišta, ulaganje u opremu... Troškovi su astronomski. A njega sigurno neće sufinancirati država. Lijepa, ugodna, čista i opremljena rodilišta s razlogom puno koštaju. Druga je stvar naš standard i koliko si žena može porod u takvim bolnicama priuštiti. To je rizik koji nosi liječnik čija je klinika. Super ako uspije, svaka mu čast.
Prava rodilja je nešto o čemu mora voditi računa država, a ne privatnici. Kada se otvori više privatnih klinika tada će konkurentnost i zakoni tržišta sniziti cijene. Veća ponuda, manja cijena. Nadam se da će biti više takvih klinika, ali ja očito neću dočekati te niže cijene...
Da pokusam samo istaknuti makedonski primjer
mi imamo privatnu bolnicu za ginekologiju i akuserstvo (naravno i rodiliste) i drzavne bolnice i jos jednu privatnu bolnicu.
Ova prva je prva i zbog mogucnosti MPO i zbog rodilista naravno
prirodni porod je 1000E za 3 dnevnim prestojem, a carski mislim oko 1500E + se placa za 7 dnevnog bolnickog ljecenja
(da, ima visok procenat CR, koliko znam i elektivnih i fura se naveliko epidural i t.d., naravno da se ne propagira dojenje = ovo znam licno, pokusala sam malo educirati tamo).
Bila sam na MPO tamo nekoliko godina, placala ali ne dobivala tretman kakav zelim (ne trazim puno, samo ljudski pristup, na zalost kako je to bolnica na glasu dolaze i iz Makedonije i iz Kosova i ostale drzave i ko placa vise taj dobija, da ima fenomen plave kuverte, nazalost.) Odustala sam zbog medicinskog osoblja to sam rekla i doktoru koji mislim da je suvlasnik bolnice. Znam 10 zena koje su se porodile tamo, sve carski, sve magicno izgubile mljeko. i naravno dobile formulu po preporuci ljecnika.
U drzavnim bolnicama za radjanje kako je znam samo od druga iskustva, ali ima i humani i nehumani pristup ali to nije tema topika.
ova nova privatna bolnica ima svoj MPO centar (tamo sam sada) i rodiliste. Prirodni porod je cca 1000e a CR vise, podatke su da je CR oko 20% znam pitala sam. Postuje se volja rodilje, imaju kadu ali ne koriste je, kaze niko nije to trazio. Educira se o dojenju ali ne tako puno.
Sta zelim reci kako me interesira puno i prirodni porod i dojenje i sl. neophodne elemente humanog odnosa, pitala sam, istrazivala, naravno zelim informirani izbor. I poddrzujem privatna rodilista.
Iskreno mi je bilo cudno zasto kod nas ima, a u Hrvatskoj ne, tek ove godine. Bilo je neke zakonske prepreke ili ne?
**
iskustva koje sam prepricala sam dobila od bliskih osoba sa razlicitih svjetonazora. Podatke sam sama istrazila.
*
Za sada cilj mi je zatrudnjeti za porod bi voljela birati. A to je ono sto mi donosi privatno rodiliste, mogucnost izbora.
Nadam se da nisam pretjerala i da ste me shvatile sta zelim reci.
baš je interesantno ovo što si napisala.
Izgleda da može krenuti i ne jednu i na drugu stranu, zavisno od rukovodstva :? čega? A rukovodstvo u ovom našem privatnom nije baš na nekom glasu, što se tiče prirodnog poroda, više izgleda što se tiče one materijalnije strane, kao što sam komentirala, za dobre pare sve se može.
Ali podržavam mogućnost izbora, i mislim da izbor više najčešće donosi dobro.
ma velim , ja sam jedva dočekala vijest o otvaranju ,jer nudi puno više mogučnosti , ali sam doista razočarana sa cijenom .. mislim 2000 je stvarno previše .. pa ajde 1000 ali .. užas .. ma cvilit ću je isto tako i u državnoj .. i to badava :lol:
meni je otvaranje ovakvog rodilišta odlična ideja i glupo mi je moralizirati da li je to ispravno. Tko ne želi ići, ne može, tko želi neka ide. Uostalom, postoje i privatni ginekolozi za vođenje trudnoće, zašto ne bi i za porode.
O cijeni se da raspravljati do sutra - radi se o velikom iznosu (za primanja prosječnog građanina), no opet, platila bih i više za (bilokoju) kvalitetnu zdravstvenu uslugu.
Iz mog primjera - spremna sam platiti za porod u Grazu u kući Monike F. zato jer znam kakav porod želim i ne želim se u trudovima boriti za to. Znam da bi pravo na dostojanstven porod trebala imati u svakoj drugoj bolnici, no sasvim sigurno se ne planiram boriti i svađakati sa osobljem dok rađam, niti objašnjavati zašto hoću/neću epizotomiju, drip i sl.
Uglavnom, da li je netko bio tamo ili nazvao??
icyoh, pricas li o moniki ili privatnom rodilistu?Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Cure,
Na žalost nisam uspjela ništa saznati - obzirom da još uvijek nije otvoreno ni dr. ni sestra nisu spremni pričati o cijeni.
Jutros, u prilogu Jutarnjeg lista o zdravlju piše da rodiliste pocinje s radom od Nove godine.
Mene jakooooo zanima cijena privatnih pregleda kod Podobnika, te na kraju i porod - kolika je cijena, pa kad netko sazna - javite!
Trudnički pregled se naplaćuje 600 kn.Citiraj:
romi prvotno napisa
Felix pitam za privat. rodilište - za Moniku sve znam, raspitujem se od 13tj trudnoće :)
aha :)
Ima li što novo?
Ima u jučerašnjem Večernjem. Što kažete na cijenu od cca 2000 EUR? Da li je to konačno ili novinarsko nagađanje?