Vidiš, ima nešto u tome, moji su oboje ljevaci, a lijeva cica mi je malo veća pa sam ih prvo stavila na tu! :shock: :lol:Citiraj:
koksy prvotno napisa
Printable View
Vidiš, ima nešto u tome, moji su oboje ljevaci, a lijeva cica mi je malo veća pa sam ih prvo stavila na tu! :shock: :lol:Citiraj:
koksy prvotno napisa
to valjda potice od onoga da su kod malih beba zelene stolice zapravo pokazatelj gladi ;)Citiraj:
koksy prvotno napisa
Jedna od "modernijih", da trudnica ne smije voziti auto. Čula sam priču jedne žene kako je tek dobila vozačku, pa ostala trudna i nije zato više vozila, tak da je zaboravila više kak se vozi i mora opet na vozački.
Što se tiče pogađanja spola djeteta, moja sveki pogodi svakoj, ama baš svakoj trudnici. Bez obzira na oblik i položaj trbuha, mučnine, ten i sve ostalo. Žena bi mogla u cirkusu grdne pare mlatit :lol:
ili jos gore, da po zakonu trudnica ne smije biti vezana u autu. uzas, ovo je zabluda koja ozbiljno moze ugroziti zivot i bebe i trudnice :(Citiraj:
Jedna od "modernijih", da trudnica ne smije voziti auto.
Slazem se s ovim u potpunosti mada su meni prosle godine u traumi kad sam imala prometnu Doktori rekli da nisam bila vezana da mi kreljesci nebi popuceli :? ( imala sam 4 slomljena kraljeska)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Zvuci nebulozno ali to mi je receno isad ti vjeruj doktorima :roll:
Ja sam svojoj sveki kad sam bila trudna i rodila Roka zabranila da mi bilo šta od tih bapskih priča spominje jer mi se već popela na vrh glave.
Evo samo par primjera:
Obavezno djetetu obuć nekaj naopačke da ga ne ureknu
Crvenu trakicu ili konac zavezat na ručni ili nožni zglob
U kinderbet pod nogice bebi stavit šešir (pojma nemam zakaj)
Kad bi neko došao obavezno se prvo mora sjest i malo popričat a tek onda ić k bebi
A najmoćnije mi je bilo kad sam znala šetat s Rokom ili kad bi neko došao ga vidjet pa ga uštipne za obraz i kaže dao Bog da te bolila glava onoliko puta kolko sam te ja vidla ( :shock: )
vendela, moguce...
moguce da ti ne bi popucali kraljesci... ali isto tako moguce da bi nevezana odletila i razbila glavu kroz sajbu... ili se cijela polomila... ili nedajboze poginula... :/
Ja jos uvijek nisam trudna (radimo po tom pitanju :mrgreen: ) ali vec imam nekoliko babskih:
- ne dozvoliti da se bebu skaklja po tabanima, jer nece moci R pravilno izgovoriti
- ne stajati bebi iznad glave jer ce joj oci zauvijek ostati gore
- sto se madeza tice, ne znam sta bi Vam rekla...moja mama dok je bila trudna je vidjela svog svekra kako se slucajno polio crvenim vinom po ruci, ona se prepala jer je mislila da je krv, i protrljala se po ruci..Ja imam crveni madez po cijeloj ruci (upravo onoj po kojoj se ona i protrljala). Takod a me non-stop maltetira da se ne primam nigdje za tijelo ako vidim nesto ruzno, zalosno, ili ako nesto pozelim....
:lol:Citiraj:
Iana27 prvotno napisa
to sam već i zaboravila!!!!
off topic: pusa prijateljici sa odbrojavanja i želi mti da se upišeš u ovogodišnje jesenice :love:
Čula sam i da se u kolica kad se ide u šetnju mora staviti suha korica kruha :shock: Zašto? Ne znam, valjda opet protiv nekakvih uroka.
ili možda da si ima malo za gablecCitiraj:
Honey prvotno napisa
onda za svaki slučaj stavi pošteni sendvič :lol:Citiraj:
Stijena prvotno napisa
ma to ti hocu i reci . nemozes vjerovat da ti taki nesto moze reci jedan doktor koji bi trebo stitit ljudski zivot i zdravljeCitiraj:
Lutonjica prvotno napisa
kad sam ja bila trudna prvi puta bacali su bocu od piva u zrak,pala je,odskočila i opet pala i nije se razbila(mislim da se ovo u 1 000 000puta događa jednom),pa su rekli dečko 100% i bila je cura. :lol: pa me baka pitala šta ti je to na ruci i ako pogledaš na gornju stranu onda je dečko,a ak pogledaš u dlan-cura...ja sam u sve tri trudnoće u gornju,pa je bila cura... :P pa,da trudnica ne smije nositi crno,a tek koje gluposti za dojenje...najjače mi je za gazirano-mlijeko će biti gazirano :? :lol: ,pa beba ima grčeve.... sva tri puta sam dojila dugo,sad dojim,jela sam i kelj i grah i friško i gazirano i čokoladu i....sve i svašta,a jedino kad je moja 1.kćer imala grčeve je bilo kad mi je svekrva došla u posjeto i davila da mi je beba gladna jer je u cijelom danu 2 puta rekla uuuaaaa(a dobila je u 1.mj. 1370g)....ja sam se nasekirala i to beba osjeti....grčevima. :(
Ja sam ozbiljno čula da nije preporučljivo u trudnoći jesti divljač,ne zbog "zečije usne" nego što divlje životinje imaju u sebi bla,bla, ne mogu se sijetiti šta, mogu imati bjesnoću... a domaće nemaju,a i zbog načina na koji ih se usmrćuje i što neki lovci ne nose meso lovine veterinaru na testiranje.
Trudnice po zakonu u zadnjim mjesecima trudnoće ne smiju voziti(ja vozim) frend mi je policajac i upravo me opet danas na to upozorio.
Ne smiju voziti zbog mogućih trudova,ako joj pozli..... iz nekog razloga,jer na taj način ugrožava ne samo svoju sigurnost nego i drugih sudionika u prometu.Neki ljudi koji uzimaju određene lijekove,ili imaju neke bolesti(znam da trudnoća nije bolest) isto tako ne smiju voziti i platiti će određenu kaznu u slučaju da ih policija zaustavi!
Što se tiče pojasa,mislim da sam baš na RODI negdje pročitala (ne držite me za riječ) da trudnica donji dio pojasa mora staviti što niže ispod trbuha,prema preponama,jer usljed neke nesreće,bi moglo biti smrtonosno za bebu ako je pojas naglo zategne preko trbuha!
Mene samo zanima,mojoj bebi je glava dolje,ako pojas spustim tako niskko....???????!!!!
Uglavnom kada me netko vozi,uvijek držim ruke između trbuha i pojasa!
Evo još koje babska;
-treba te baciti,kavu ili grah preko glave,ako se okrene na onaj dupli dio što podsjeća na ženski spolni organ-onda je curica,ako obrnuto onda je dečko.
-razbijena čaša,flaša,tanjur...=dečko
-padne a ne razbije se =cura
-bitno je s koje strane ti je oživjelo dijete(ne znam zbog čega) ja se ne sjećam
Inače ja sam bila u više navrata na groblju, i na sprovodu,uvijek nosim crno donje rublje,većinom i odjeću,imam čisto lice,povraćala sam prva 3 mjeseca,imam stalno prekrižene noge,vičem i nisam neka od smijeha, (dobro dosta pjevam i plešem),rekla sam dosta rano svima da sam trudna,još nisam u 8 mj, a kupila sam robicu i kindić, nosim "visoko",a ginekolog je rekao da je curica!!!!
Može li mi itko od vas prognozirati što ću i hoću li uopće roditi!?
Imam veliki crni madež na lijevoj nozi=da me nije urekla tj.obilježila 7 zla vila kao i Trnoružicu???!! :shock:
sad na jednom topicu cura pise da je njenoj kolegici ginekolog rekao da ne smije cucati u trudnoci, da je tad navodno otvorena maternica. :? :? jel cuo neko nekad za to? znam da su meni govorili da ne smijem dici ruke iznad glave "jer ce se beba ugusiti".. znam da su price, al nije mi bilo svejedno nakon toga dizati ruke :lol:
OFF TOPIC--- ja ne vozim već dulje vrijeme, jako se neudobno osjećam u autu, u tom nekom polusjedećem položaju...i pojas me smeta...jednom sam dobila grčeve i odonda radije ne vozim. i istina je ono s trudovima, i inače vožnja potiče trudove (zbog 'drndanja' po neravnim cestama), to mi je i doc rekao. strogo zabranjeno ako je netko na mirovanju (kao ja)[/b]Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
nikad čula! :?Citiraj:
mikka prvotno napisa
jedino da ti frendica nije "otvorena" kao da se grlič već otvorio pa onda nije baš dobro da radi čučnjeve, ali inače su dobri za "vježbanje" međice
kao prvo, on je policajac, a ne pravnik.Citiraj:
Trudnice po zakonu u zadnjim mjesecima trudnoće ne smiju voziti(ja vozim) frend mi je policajac i upravo me opet danas na to upozorio.
kao drugo, ja sam od policajaca cula svakakve gluposti koje veze s vezom, a jos manje sa zakonom imaju.
neka mi citira po kojem je to clanku zakona.
ja to za ozbiljno, molim te neka tocno kaze po kojem je to zakonu.
slažem se u potpunosti!!!Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
nema šanse da to ima i u jednom zakonu,
vjeruj mi....
zakon o sigurnosti prometa na cestama znam napamet!!!
ruku između trbuha i pojasa pri sudaru možeš jedino slomiti, nažalost,
nema šanse da tu silu zaustaviš rukom, zato se pravilno veži i pravilno sjedi u autu i sve bu OK :*
Članak 197.
Vozač koji upravlja vozilom u prometu na cesti mora biti tjelesno i duševno sposoban upravljati vozilom te za to imati potrebno znanje i vještinu.
Članak 198.
(1) Vozač koji je u tolikoj mjeri umoran ili bolestan ili je u takvu psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilom, a i vozač koji ima u organizmu lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje, ne smije upravljati vozilom u prometu na cesti.
(2) Ministar nadležan za zdravstvo će podzakonskim aktom propisati listu lijekova koji se ne smiju upotrebljavati za vrijeme i prije vožnje.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila ako postupi suprotno odredbama ovoga članka te mu se može izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca i dva negativna boda
dobro i di su tu trudnice :?
hoćeš reći da smo tjelesno i duševno nesposobne? :lol:
a kad smo se već dotakli te teme...samo da napišem svoje nedavno iskustvo; naime jedno dijete iz L. razreda je slavilo rođendan u drugom dijelu grada i roditelji su zamolili nas nekolicinu (s kojima se i inače druže - to je bilo bitno jer smo djecu tamo čekali cca 4 sata, pa da baš ne budu nepoznati ljudi) da povezemo određeni broj djece. jedan otac, štoviše medicinar po struci, toliko se izbezumio kada je čuo da ja TRUDNA trebam voziti njegovog sina, da je prvo tjedan dana svakodnevno nazivao roditelje slvljenice i nudio se da će on voziti,a onda na kraju nije malom dao da ide u moj auto. tako je ispalo da se njegov mali morao voziti sa curama, a svi dečki su bili u mom autu; mali je bio jako tužan, plakao se i nije progovorio ni riječ. prije povratka je zvao tatu da ga pita da li ipak može natrag s nama, i ovaj mu je tek nakon 5 poziva nevoljko dozvolio. s tim da je u tih 15min, koliko traje put, zvao 10 puta maloga na mobitel da pita di ste sad? a di ste sad? više me dekoncentriralo to non stop zvrdanje mobitela nego sva moja trudnoća! i onda nas je sav nervozan dočekao ispred zgrade!
ja ne znam kaj si je taj čovjek mislio? da bu me uhvatili nagli trudovi pri 150km/h pa bumo se slupali?!? fakat ne znam.... on smatra da, ako je žena trudna, treba biti doma i ležati. i čekati porod. i tako 9mj. :roll:
mislim da je vožnja u trudnoći isto što i vožnja u bilo kojoj drugoj situaciji; ako si normalan i savjestan logično je da nećeš sjesti za volan ako imaš problema sa tlakom (pa ti se manta, crni....), ako piješ ljekove, ako se ne osjećš dobro... to bi bilo neodgovorno. ali ako je sve ok, ako se osjećaš dobro i sigurno, ne vidim zašto ne.
nervira me ta licemjernost; u tramvaju ti se nitko ne diže, na blagajni te nitko ne pušta...ali ak te vide za volanom - hop soma kunića na sunce :evil:
oke, mozes li mi molim te boldati gdje tu pise da trudnice ne smiju voziti, jer ja to ne vidim??Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
pise da
znaci, ne vozac kojem bi mozda eventualno u nekom trenutku moglo postati zlo (ili dobiti grceve ili trudove ili sto god), nego vozac kojem JEST lose.Citiraj:
Vozač koji je u tolikoj mjeri umoran ili bolestan ili je u takvu psihofizičkom stanju da je nesposoban za sigurno upravljanje vozilom,
jer ako tvoj prijatelj tumaci ovaj zakon tako kako sam ja gore napisala, onda skoro nitko od nas ne bi smio voziti : nikad ne znas kad nekog moze copiti infarkt, kad nekom moze pozliti, kad nekom moze pasti tlak,....
pa bolje za svaki slucaj da nitko ne vozi....
Ni je ovdje ne vidim riječ TRUDNICA. :?Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
Ja se osjećam super zdravo....
32. Postoje li neka pravila na koji način trudnice trebaju koristiti sigurnosni pojas za vrijeme vožnje automobilom?
Sukladno članku 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 105/04) vozači i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa, pa tako i trudnice.
Pojas se koristi na takav način da, osim što štiti trudnicu, zasigurno neće naškoditi niti nerođenom djetetu, jer se zateže preko nogu (ispod trbuha) i preko ramena (iznad trbuha). Valja naglasiti, da je u slučaju prometne nesreće, a bez korištenja sigurnosnog pojasa, nerođeno dijete ugroženije, glede ozljeda i drugih posljedica.
Pogledajte link na kojem je preporuka "FIA - Međunarodne organizacije za sigurnost u prometu" o načinu vezivanja sigurnosnog pojasa kada su u pitanju trudnice.
http://www.fiafoundation.com/policy/...s/toolkit.html
Kad otvorite link, kliknite na View seat belt campaign toolkit interactive demonstration.
Cure ja se isto slažem s vama,da trudnica nije=pacijent tj.bolrsna zato što je trudna.
Ja isto vozim,svaki dan i po par sati.
Zato sam MUP-u na njihovoj stranici postavila pitanje,o tom takozvanom zakonu i ovo su mi odgovorili;
cekaj, ti si ih pitala je li trudnici zabranjeno voziti, a oni su odgovorili o vezanju pojasa?
ili su odgovorili s onim citiranim zakonom??
Poštovana,
Ne postoji. Također vas upućujemo da na našim web stranicama pročitate
kategoriju Savjeti - Najčešća pitanja - Promet - odgovor pod rednim brojem
32.
S poštovanjem,
Odjel za odnose s javnošću
eto vidis ;)
upozori frenda policajca!
hoću-reći ću mu da je to još jedna babska :preskaceuze:
I uopce ne kuzim kakve veze ima moguca pojava trudova s voznjom. Pa ne hvataju trudovi u sekundi zenu toliko jako da odmah zavristi i maltene padne u nesvijest (kao sto to bude cesto u filmovima :roll: ). Mislim, ako osjetis trudove, pa stat ces sastrane, uz rub ceste, i sve ok.
I domace zivotinje mogu imati bjesnocu i svakakve bolestine, divljac se uglavnom usmrcuje metkom, zar ne, a to se samo izvadi iz mesa i ne steti. Opasno je jedino ako ces jesti neki sirovi proizvod, kako od divljih tako i od domacih zivotinja, a u trudnoci ionako nije preporucljivo jesti nista sirovo...nego sve lijepo prokuhati i ispeci.Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
ja sam vozila u 39om tjednu, dosla s autom kod ginice na pregled pa mi je ova rekla da je bolje da vise ne vozim. :? poslusala sam ju, iako ne znam zasto. dobro sam se osjecala, jedino je bilo smijesno kad se treba iskobeljat iz auta s onolikom trbusinom :lol:
Suprugova sestrićna se s trećim djetetom sama dovezla u bolnicu na porod, još jednu zapalila pred bolnicom i onda otišla kod doktora i rekla da će ona uskoro roditi. I je, u manje od sata.
i meni je to rečeno (još u 29.tjednu), ali zbog trudova koje sam imala (vožnja ih potiče zbog auta koji se cijelo vrijeme trese, neravne ceste itd) ... al to ne znači da ja ne smijem voziti, nego da se uopće ne smijem voziti...Citiraj:
mikka prvotno napisa
Ma to skroz razumijem, ako neka zena ima trudove i postoji opasnost od prijevremenog poroda.
Ali mi je bezveze to misljenje da niti jedna trudnica ne smije voziti.
Ja sam u 26. tjednu, super se osjecam, trudnoca mi je uredna i vozim. To mi daje slobodu i neovisnost (kao u reklami :mrgreen: )
to je super ak možeš vozit, ja sam recimo prestala ne samo zbog trudnova nego zato što mi je postalo jako teško biti u tom položaju.. fali mi auto, tj. pokretljivost i samostalnost, da me drugi ne moraju furat u bolnicu :xCitiraj:
inga prvotno napisa