što više kontrola i pregleda, veća vjerojatnost povećanja tvoje nervoze i smanjenja šanse da počne konačno prirodno
Printable View
što više kontrola i pregleda, veća vjerojatnost povećanja tvoje nervoze i smanjenja šanse da počne konačno prirodno
ma mene plasi sto ne znam na cemu sam (do sad imala samo 2 uzv, i jedan pregled). Dobro, imam jos vremena, mozda sve i krene svojim tokom...Najvise bih volela da cujem iskustva drugih u slicnim situacijama
vjerovatno neće !!!!!!Citiraj:
nelzi prvotno napisa
pročitaj moju priču s poroda
Nelzi u kojem rodilištu se spremaš roditi?
zavisi i od navike osoblja i rutina koje inače primjenjuju, a sa većinu hrv rodilišta ih sad znamo
Rodicu u Holandiji...Imala sam razgovor sa jednom gin. i ona kaze da bi UVEK cekali do 42. nedelje, pa bi ako ne bude nista, dali drip, isli na vakuum, itd....i dodala da mi ne bi dali izbora. To me je malo izfrustriralo, i sto mi je blizi termin, sve vise razmisljam sta bi bilo kad bi bilo.......zato i pitam za iskustva...
hm, to mi je čudno za nizozemsku
nije li jedna od cura sa foruma tamo rađala doma uz dvije primalje ?
Ja moram u bolnici da rodim jer sam prethodno imala carski rez, pa tako necu imati primalju nego ginekologa na porodjaju. (taj komentar ginekologice je bio u vezi sa mojim pitanjem sta ako se ne pocnem otvarati kad dodje termin a beba bude recimo velika kao sto je bio S.)
ali pa ne može te nitko natjerati na indukciju, niti bilo kakvu intervenciju, a pogotovo ako prije toga pismeno upozoriš da ne daješ unaprijed pristanak na ništa, nego tražiš da se za svaku intervenciju posebno traži odobrenje (plan poroda)
skrećemo s teme malo
nelzi ja sam u prvom porodu rodila carski jer se nisam otvarala
a drugi VBAC,s tim da sam trudove dobila kod kuće(za razliku od prvog puta) i u bolnicu došla otvorena 4 cm.
Znači,drugi put sam se normalno počela otvarati.
a kolike su bile bebe na rodjenju?Citiraj:
ronin prvotno napisa
TinnaZ, evo da ne skrecemo puno sa teme, samo cu ukratko da ti odgovorim. Znam da me niko ne moze naterati na indukciju, ali kazem ti, njen je stav bio da treba isrpeti bukvalno sve opcije za vaginalni porod. Nisam aj za carski rez, ali me je jako mucilo to sto mi je na pomalo uvredljiv nacin rekla da se tu radi mnogo drugacije, i da mi ne bi dali izbora za situacije koje sam pitala. No dobro, za 10-ak dana imam prvi sastanak u bolnicii u kojoj cu roditi, pa cu videti kakva je praksa tu.
pa to jeste uvredljivo, da tebe nitko ne pita da li si radije za izvlačenje bebe na silu sa dripom i vakumom ili za carski.
Najlakše ćeš to izbjeći da daš svoj plan poroda, ili na bolničke papire napišeš da ne daješ pristanak unaprijed za drip, vakum i ostale invazivne metode poroda osim u slučaju hitnog carskog; te da ćeš o tome odlučiti u konkretnoj situaciji. Kod njih pravni sustav bolje funkcionira nego kod nas, i sigurno neće riskirati tužbu u slučaju da učine suprotno tvojoj volji.
Možda te tvoja gin. ne doživljava kao mjerodavnu osobu za svoj porod, pa to pokušaj riješiti čim prije, konzultiraj bolničkog pravnika ili neku udrugu.
Ma ne, sa njom sam imala samo 2 puta susret...Trudnocu su mi vodile babice, ali vise nisam u njihovoj nadleznosti kako kazu, jer sam sa prvom trudnocom imala CR. Sad se nadam da ce u uvoj bolnici biti neko ko ce mi ulivati vise poverenja...Najsigurnija bih bila kad bi porod krenuo sam.. A ako ne krene i kad premasim termin....to me plasi.
Nelzi ja mislim da bi ti dobro došla meditacija ili nešto slično za opuštanje Ti se previše bojiš, bar u ovom momentu, a strah je veliki neprijatelj poroda. Imaš prekrasno dijete, imaš jednu novu bebu na putu, tvoje tijelo je to uspjelo stvoriti već evo drugi puta, daj mu malo više povjerenja. Tvoje tijelo može i zna roditi. Samo se malo okreni u razmišljanjima unutra, u sebe, i bebi, osluškuj svoje tijelo, svoju bebicu.. Ja vjerujem da će sve biti kako treba.
Možda baš trebaš vježdati prepoznati svoj strah i okrenuti ga sebi u korist. Pretvori ga u snagu. :heart:
Ne znam, pokušavam ti zapravo pretočiti svoja razmišljanja, a ne znam da li mi to uspijeva ovako, preko tipkovnice.
Tiwi, hvala na recima utehe :)
U sredu idem kod gin, u bolnicu u kojoj cu roditi, pa cu, nadam se dobiti odgovore na pitanja koja me muce kao i njihovo vidjenje moje trudnoce i porodjaja. Valjda cu tad prestati da budem naklonjena panici i vratiti samopouzdanje.
Nelzi,
kaj je bilo na pregledu?
I ja sam malo u strahu.....imala sam prvi porod na CR jer se nisam otvarala (beba je bila zapetljana u pupkovinu). Naravno da sam sada (2,5 tjedna prije termina) u blagoj tjeskobi, ako ne i panici. Idem na pregled u srijedu 19.9 i doc je rekao da ćemo tada detaljnije o scenariju poroda. Što su tebi rekli? Dobro, metode su sigurno drugačije u Nizozemskoj i Hrvatskoj.....meni je dok jedino rekao da VBAC mora biti pod strogim i stalnim nadzorom liječnika (dakle, bez ostavljanja na dugo same rodilje), može blagi drip, nema nasjedanja na trbuh. Naravno, hoće li se pribjeći VBAC-u ovisi o veličini bebe, zdjelici rodilje, razlozima zašto je bio prvi puta VBAC, položaju bebe, stanju ožiljka....u svakom slučaju, savjetovao mi je da ne slušam previše generalne recepte i savjete, jer VBAC je vrlo individualna stvar, ovisi o dosta uvjeta, i doktor ga ponekad preporučuje, a ponekad ne, jednako kao što VBAC ima vrlo često potpuno različite scenarije. Inače, rodit ću u Petrovoj (Zagreb), trudnoću mi i vodi dok iz Petrove, a čula sam i to da ruptura uterusa, od koje žene najviše strahuju, uopće ije tako česta pojava, jedan dok koji tamo radi 6 godina, kaže da ju nikada nije vidio, a također jedna dokica koja je tamo 10 godina, isto!
Hej Frani :)
ovako:
gin je bio bas neki ljubazni i fini...Nije mi uradio pregled, ali je neki polu UZV po kojem beba prednjaci nekih 10-15 dana u odnosu na prosek (zaboravih da priupitam za tezinu bebe, bila sam prijatno iznenadjena i zbunjena sto je uopste predlozio da pogleda bebu). Popricali smo o VBAC-u i o mogucnostima za CR i prilicno sam bila spokojna jer nije osudio moj predjasnji CR. Pitao me je u kom slucaju i pod kojim uslovima bih odabrala VBAC a u kom slucaju CR i od prilike smo istomisljenici.
Rekao mi je da se kao sredstvo za pospesivanje kontrakcija ovde ne koristi sintocinon (iliti vestacki oxitocin) vec kao imaju neka druga sredstva...Takodje je rekao da ni sintocinon ne bi bio opasan, jer onda ispada da su i same kontrakcije rizicne za puknuce materice. Ja se malo bojim prejakog dripa, ipak...(bolje da ne zatreba)
Sto se puknuca materice tice, moj prethodni gin mi je isto rekao sto si i ti pomenula,da je mogucnost za puknuce materice ipak manja nego sto se to "u narodu" prica.
U principu, slazem se sa tobom oko razloga koje si navela "za i protiv" VBAC-a.
U utorak 25.9. idem ponovo u bolnicu, i imacu neki sastanak od 30 min gde cu videti i osoblje koje tu radi i popricati sa njima o svemu sto me interesuje.
Je l ti barem znas kolika ti je bebica sada?
a nije li pravilo kod prethodnog carskog, ako ide prirodno ide, ako ne ide ne igrati se kemijom, jer svaka kemija nosi svoj i povećava rizik
Kažu li išta smjernice who o tome, imate ih na portalu
ja takodje mislim da ne bi trebalo experimentisati sa hormonima...i to sam mu i rekla.
mislim ako ide ide, ako ne ide ne ide, ne treba taj VBAC biti cilj po svaku cijenu
JA isto razmišljm o VBAC ili ti po naški VPNC (zašto stranjski kad se možemo i po naški razgovarati-tisuću puta samo ovo pročitala i nisam skužila što znači. Ali sam se prosvjetlila.) No moja ginička već me predbilježila za sekciju, jer se prošli puta nisam otvarala i bla, bla....
Ne znam što da radim, imam još dosta vremena za razmišljanje ali i to će brzo proći. Pogotovo poznavajući sebe u donošenju odluka.
pa pitaj ju da li je moguće da se nisi otvarala jer si bila prestrašena, uznemirena, u neugodnoj stranoj okolini, adrenalin divljao bla bla
pa prerano je da te vec sad registruje za CR. Ako ti je sve ok sa trudnocom a krenu kontrakcije prirodno i ako se beba spusti, zasto bi te slala na CR? :?Citiraj:
roby prvotno napisa
Pa ptpostavljam da će me naručiti ranije za sekciju. Tako se to nešto u zadnje vrijeme radi. I kad induciraju porod. Dođi tad i tad i to ćemo riješiti. Uopče mi se to ne sviđa a primječujem da je sve češća praksa.
Sve zna, rodila sam ranije tri tjedna jer mi otjecala plodna voda i gelirana.... tako da ništa nije bilo prirodno.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
ako ti se ne sviđa, a ti ne moraš na to pristati :).
tvoje dijete, tvoje tijelo-tvoja odluka :) .
dobro je uvijek ih pitati zašto nešto žele napraviti tako a ne onako i koji su rizici toga, pa još predložiti da to sve što su rekli po mogućnosti potpišu ;) .
ovo s naručivanjem je :roll: pisalo se već o tome
da, rade to negdje ali samo onim rodiljama koje si to daju
one koje se ne daju na pokretnu traku, obično ipak dobiju drugačiji tretman
Nadam se da ću skupiti hrabrosti do tada da rečem sve što mi je na srcu... ima vremena.
a kad dodje do momenta da zakljuce da je "stani-pani" onda ne znas sta ti je gore...da li hitni carski ili extrakcijaCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
mislila sam više na umjetne trudove
ako ide prirodnim ide, ako ne ide, zašto forsirati umjetnim trudovima i pod tu cijenu pokušavati izvesti vaginalni
Kao što sam već napisala, meni je dok. rekao da nema generalnih pravila i da se svaki VBAC gleda od slučaja do slučaja. Koji se sve kriteriji gledaju i kojim se sredstvima pribjegava, već sam napisala. Takodjer bih dodala da sam na dosta mjesta pročitala (ovdje na Rodi) da epiduralna prikriva simptome rupture maternice. Meni je dok. rekao da je istina da prikriva bol koja se javlja kod rupture, ali da ima i drugih simptoma rupture koji su bitniji jer su pravovremeni, jer u pravilu, kada se ta bol javi, već je prilično kasno.....Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Nelzi, beba mi je prije tjedan dana bila 2800, neće biti prveliki, kaže dok. ne manje od 3100.
Inače, što se tiče naručivanja na CR, koje su to fore, ako ti to ne želiš? Pa uvijek možeš na CR ako neće ići. Ja se prvi puta isto nisam otvarala, na kraju sam saznala (od poznate doktorice, neonatalogice kojia je bila u sali, a ne od onih koji su mi to trebali službeno reći) da je bebo bio totalno zapetljan u pupčanu i nije mogao prema dolje ni da je htio! No, to nigdje ne piše, i kaj bi sad trebao dok. reći, "Ha, niste se zadnji puta otvarali, pa sigurno nećete ni ovaj puta...???"
Ja nekako imam feeling da će ovaj puta biti sve bolje, iako, da me strah- strah me!!
TinnaZ, nisam ni ja za VBAC pod svaku cijenu, ali ipak bih htjela da uspijem, najviše zbog kasnijeg oporavka, zbog MM-a koji će biti prisutan, a najnajviše zbog osjećaja "Uspjeli smo, sposobna sam roditi!" .
htjela sam reći, ako je drip jedina šansa da se do kraja izvede započeti vaginalni - da bih bila jaaako oprezna.
Ako kaže da postoje pravovremeni simptomi onda postoje, ali postojali su onda valjda i kod jedne forumašice iz vž, a čiju priču sad neću spominjati.
Ako ide samo po sebi kao kod Pinochio, onda super, ako ne ide, dobro se porazgovarati i zajedno odlučiti što dalje.
ne mora, može biti pod stalnim nadzorom primalje ;) naime, primalje će kasnije pribjeći nekoj intervenciji jer prate i druge znakove tijekom poroda osim onih koje dobivaju putem medicinskih instrumenata i aparata.Citiraj:
Frani prvotno napisa
Frani, ti to svakako jesi. samo je pitanje hoće li se u trenutku poroda oko tebe stvoriti uvjete koje tvoje tijelo prepoznaje kao sigurne. Toplo se nadam da će ti se to dogoditi.Citiraj:
Frani prvotno napisa
Inače, Mirta30 je imala nedavno VBAC u Petrovoj, a Rozi je malo falilo. Imaš i njihove priče s poroda. Ne stignem sada tražiti...
Pinocchio, ti si došla praktički skroz otvorena jel da ?
Zašto ti je izgon onda onako dugo trajao i bio težak ? Ima li veze sa smanjenom snagom mišića da istisnu bebu? (ili sam sve pobrkala)
pinocchio, ne znam, ja sam samo rekla ono što je meni doc koji radi u bolnici rekao. ja mu apsolutno vjerujem jer se ne bih prepustila nekom u ruke da je suprotno. Pogotovo što iza sebe imam jedno traumatično iskustvo. Također, u tu bolnicu idem samo zbog njega, jer nakon prvog puta sam samo loše pričala o toj bolnici, ali on me sada uvjerio da sam u sigurnim rukama.Citiraj:
pinocchio prvotno napisa
Što se tiče stvaranja uvjeta, da, mislim da mi je to prošli puta i bio problem. Išla sam naivno rasterećeno, misleći kako ja to nekako budem, došla sam navečer u bolnicu (koja tak i tak ne izgleda baš nešto), sestre su bile namrgođene, doktori strogo službeni, ostavili me tamo samu u predrađaoni, pored mene žena koja stalno plače, iz rađaone se čuje vrištanje..ma bio mi je horor.....sve me to toliko šokiralo, da ne da sam završila na CR nego ni mlijeko nikada nije došlo, ja sam samo sebe krivila da sam preosjetljiva, da nisam sposobna za to.....
Vrlo pomni izbor liječnika ovoga puta jedan je zadovoljen uvijet koji sam sama mogla riješiti, drugi je što vodim MM samnom, treći je što sam skoro svaki dan u bolnici zbog tečaja, četvrti što se intenzivno educiram, slušam i čitam tuđa iskustva.....
Da, čitala sam i Mirtinu i Rozinu priču. Obje su prekrasne.
TinnaZ, što se tiče "jedne forumašice iz Vž", da pitala sam i to doka. U smislu, zašto tolike žene idu roditi u Varaždin i Rijeku. On je rekao da takvih uvijek ima, ali da on sa sigurnošću tvrdi da je još uvijek puuuunoooo više onih koje iz Rijeke, Vž i ostalih krajeva Hrvatske dolaze u Zgb roditi zdravo dijete.
Eto, pa sad ti znaj.
U svakom slučaju, cure, puno Vam hvala na podršci, nadam se da će ovaj puta biti bolje.....
ne, ne mislila sam na forumašicu koja je imala rupturu uterusa, usprkos kako kaže tvoj doc da postoje znakovi koji pravovremeno mogu ukazati na to, jer je već kasno kada se pojavi bol.
Nisam to spomenula u pozitivnom kontekstu nego negativnom, jer je završilo uh ma ne trebamo sad o tome ionako je bilo davno.
To je idealno i super kad imaš povjerenje i priliku razgovarati sa doc-om koji će ti biti na porodu.
A kako znaš da će baš on biti u smjeni kad ti porod počne?
Ne, ne, on najvjerojatnije neće biti kao porodničar, ali tamo je svaki dan (na svom odjelu, ili kao nadslužba), a čim kod mene krene, ako nije tamo, zvat će i znati tko će me preuzeti.
Nije mi toliko bitno da on bude fizički tamo, ali bitno mi je da znam da netko u koga imam beskrajno povjerenje "kontrolira" situaciju - od scenarija do trajanja. Utoliko sam u "sigurnim rukama".
Evo me.Prva beba 5290 g. 56 cm-carski,druga Vbac-4350 g. 58 cm.Ako ti se da škicni moju priču da ne objašnjavam ovdje na dugo.Citiraj:
nelzi prvotno napisa
Zavidim ti. Prekrasno. Blago tebi. Svaka ti čast.Citiraj:
sandy2006 prvotno napisa
da li su 4 dana dovoljno dugo :roll:Citiraj:
nelzi prvotno napisa