ja ih kupujem u okulista tako da neman pojma. a sta bi gledali osim dioptrije :?Citiraj:
linolina prvotno napisa
Printable View
ja ih kupujem u okulista tako da neman pojma. a sta bi gledali osim dioptrije :?Citiraj:
linolina prvotno napisa
elly,
ja imam slicnu dioptriju (nesto manju), sa astigmatizmom...takodje sam godinama nosila polu-tvrda sociva i kombinovala ih sa naocalama, dok sa godinama nisam primijetila da sociva sve teze podnosim i sve krace u toku dana nosim...
danas postoje fenomenalna meka sociva za astigmatizam i meni licno je zivot postao puno udobniji otkad sam za to saznala.
daleko najbolja iskustva imam sa johnson & johnson (acuvue advance linija). nisu jeftina sociva (dvonedeljna ali moze bez problema da se produzi do tri nedelje).
naravno, ko moze i hoce, najbolje je da laserom koriguje dioptriju i rijesi se bijede once forever (meni je licno jos uvijek frka od toga...)
zaboravih da dodam, niposto prvi par sociva ne treba naruciti na svoju ruku, nego obavezno preko doktora/opticara koji na kraju testira kako socivo lezi na oku.
kasnije zalihe mogu onda preko interneta povoljnije da se narucuju.
Obično idem kod njihovog okuliste da mi pregleda oči. dioptrija mi već par godna stalno raste. Zadnji puta nisam išla na pregled, nego sam samo uzela leće dioptrije kao i prethodne.Citiraj:
linolina prvotno napisa
Vidiš, imaš pravo, sada pogledala kutijicu, proizvođač :CooperVision, UKCitiraj:
linolina prvotno napisa
Jednom godišnje obavezno idem na pregled očiju kod istog tog oftalmologa kod kojeg uzimam leće. I uvijek ih kod njega kupujem. Pa ne kupujete leće valjda "napamet"?
Ne kupujem napamet ni naočale-kupila sam ih s receptom od okulista!
Ali nema šanse da ikad više kupim leće kod svog okulista-koštaju 200 kn u optici u njegovoj ulici, a on mi ih je (samo leće) naplatio 450 kn! Bez pregleda, dakle, pregled dodatno. :evil:
Koliko tebi naplati, više ili isto?
Inače, pitam , jer znam da sam za naočale nosila recept-a za leće ih nema (samo nalaz od pregleda), pa su nešto zapitkivali u optici (mislim da su spominjali "zakrivljenost", nisam sigurna), a nisam uzela iste koje mi je on preporučio (ista marka-ali jednodnevne ovaj put)
Meni je ovaj oftamolog rekao-ne trljanju (dvotjedne), samo ispiranje.... :?Citiraj:
Davor prvotno napisa
linolina, 6 pari plaćam oko 450 kuna kod liječnika.
Nikada nisam provjeravala koliko koštaju negdje drugdje. Sada ću se raspitati.
Ovisi koje (ja sam 3 para dobila za tu lovu, dvotjednih), kad znaš koje ti pašu, onda ih možeš kupiti gsjew hoćeš (napr. Optika on line ;) )Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
ako ides jednom godisnje onda su tvoje dvomjesecne kao i moje?? a ja placam mislim 880 kn svoje :shock: :shock: :shock:Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
linolina, hvala za ovu informaciju, gledala sam sada, ove moje kod njih koštaju ravno 400 kuna. To je još uvijek jeftinije nego kod mog liječnika, a i ne moram nigdje ići.
malena beba, moje su jednomjesečne. Ne idem svaki puta na pregled, mislim da je jednom godišnje dovoljno.
[quote="linolina"]na pregled idem u bolnicu 1-2x godišnje, a leće kupujem preko interneta - 30kom dnevnih me dođe ~40$Citiraj:
Žabica prvotno napisa
Dajte mi please opisite postupak narucivanja leca preko interneta, koji su svi podaci potrebni, koje linkove koristite, itd.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Jer po ovome sto tu citam, ni ne isplati mi se naruciti lece u Gethaldusu, a u srijedu idem na pregled + po nove naocale i lece.
Molim !Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
Pa i nije te odera nešto (sračunaš i poštanske troškove), nitko ka moj (s 180 na 450 :mrgreen: )!
Ne, pa nije kod mog skupo. Ovdje piše da se ne plaćaju poštanski troškovi ako uzmeš dvije kutije, a i važno mi je da je jedan posao manje - ne moram nikuda ići.
ja koristim lens.com i lenswayCitiraj:
Elly prvotno napisa
logiraš se, odabereš leće, ukucaš br. kartice i voila'. za max tjedan dana stižu na poštu (ili poštar donese)
Znaci u oftamoloskom nalazu (na pregled idem sutra, pa me ovo zivo zanima, prije nego sto ih narucim preko Gethaldusa) pise power - cylinder - axis?Citiraj:
magriz prvotno napisa
Kako izabrati koji brand zelis?
Zapravo, kako si ih prvi put narucila online, tko ti je preporucio brand?
(kako idem na pregled kod oftamologa vezanog za Gethaldus + kod njih cu uzeti naocale, a inace (davno) sam kod njih uzimala i lece, oni ce naravno navijati za 'svoje'... pa me zanima kako biti siguran da mogu sama online izabrati ono sto mi treba, IYKWIM).
prvo sam naručivala B&L mjesečne, kakve sam i prvi put kupila u optici. nakon toga sam prešla na dnevne u dogovoru s okulistom.Citiraj:
Elly prvotno napisa
za obične treba ti jačina, dijametar i zakrivljenost (BC), a za torične imaš ponuđen i cilindar i kut. vidi koje će ti ponudit - ako nisu home-made, sigurno ih imaš
Bila danas na pregledu, narucila nove naocale - dioptrija ostala ista, to je 4. godina da je stabilna - :D.
Za lece - uh, oftamologica je jako staromodna i jako mi je ponovo gurala polutvrde lece kao zato sto traju 3 godine.
Rekla sam joj da ionako jednom godisnje idem na pregled, pa bih pokusala sam mekim lecama.
Onda mi je ponudila jednogodisnje toricne lece, medjutim tek moraju naruciti blistere - probne uzorke za mene, stici ce za 2 tjedna. Moram doci na edukaciju o skidanju (kaze da je stavljanje isto, ali skidanje potpuno drukcije :?), i onda cu te probne nositi 2 tjedna, da vidim da li mi odgovaraju.
Ako mi odgovaraju, narucujemo takve. Mislim da cu ipak (za ovaj "novi" prvi put) uzeti lece u optici, pa onda dalje kao i Magriz, online.
Inace, za pregled i akontaciju za lece uzimaju (Gethaldus) 200 Kn, koje onda odbijaju od cijene leca, pa bi me te jednogodisnje meke toricne trebale doci 760 Kn.
Racun je valjan za povrat poreza.
Zahvaljujem svima na savjetima, ovaj topik je bas poucan. :love:
ja imam pitanje.
do prije 3 god nosila sam polutvrde leće, imam visoku dioptriju -9 i -11.
zadnje 3 god (otkad sam rodila) sam u naočalama, dobila sam recept za nove leće ali nikad nisam otišla po njih.
stvar je u tome da ja ne bih više nosila polutvrde leće jer se nikad u biti nisam na njih navikla u onoj mjeri da ih mogu nositi po cijeli dan, kako bih trebala. uvijek bi me počele žuljati nakon par sati, čak i uz korištenje umjetnih suza, pa sam ih nosila samo po vani, i dioptrija je stalno rasla.
sad bih htjela preći na mekane, pa me zanima da li njih mogu također dobiti preko HZZO-a (barem djelomično, jel) ili ne? dal netko zna?
inače sam bila na pregledu u optici Kraljević neki dan, dobit ću probne pa ćemo vidjeti (zaboravila sam pitati dal se probne plaćaju, pa ako netko zna...?) a doc tamo mi je preporučio dvotjedne ili mjesečne silikon-hidrogel leće, kao te su najugodnije za nošenje po čitav dan. cijena cca 350-420 kn za 3 mj. to mi je malo puno...
Tami možeš dobiti mekane leće preko hzzo-a.
može pobliže?Citiraj:
boškarin prvotno napisa
jel' to samo kod visokih dioptrija kao kod Tami?
Ili hzzo plaća samo onu simboliku kao i kod naočala?
vidi se da sam skeptična, sori
vjerujem ja tebi, ali ne i hzzo-u
Dobila ih moja kolegica s dioptrijom -4,-3.5 Sjećam se da su joj došle poštom. Ja idem na kontolu 27.5. u bolnicu radi moje miopije pa mi je potreban novi nalaz(razlog za drugi carski), pa ću pitati ako želiš iz prve ruke da mi dr. objasni sve potanko. Pa ti javim
Ajde, molim te, ako ti nije teško. :D :love:Citiraj:
boškarin prvotno napisa
Nije, nema frke, javim ti čim dođem doma s pregleda. Inače ja nosim mekane leće godinama( od srednje škole), mijenjam ih jednom godišnje i nema šanse da se vratim cvikama.
e, hvala na info. u međuvremenu sam se naručila na pregled i na SD pa ću vidjeti i ja što i kako. ja imam termin za pregled 28. 5.
mozete tu napisati na forumu kako to ide sa hzzo-m?? ja nosim meke godinama ali ih uzimam u privatnika i puno me dodju
pa odeš na pregled u bolnicu (ja idem na SD) i na temelju nalaza vida ako postoji indikacija, dobiješ "recept" za meke leće koji odneseš na HZZO, oni ti ga potvrde i s tim odeš po leće. platiš neki mali dio cijene leća.
tako je meni barem bilo s polutvrdima, a žena mi reče na SD kad sam zvala da se naručim za pregled, da mogu dobiti meke ako za to postoji indikacija.
Probne leće nisam plaćala...
Ja placam zapravo akontaciju za lece (200 Kn), a stigle su probne, i sutra idem na tu famoznu edukaciju, kako to u Gethaldusu zovu, skidanja... Navodno je puno drukcije nego sa polutvrdim lecama.Citiraj:
Žabica prvotno napisa
Za lece preko HZZO-a me nitko nije informirao, oftamologica je privatnica koja suradjuje sa Gethaldusom, znaci ako ih zelim preko HZZO-a zapravo bih prvo trebala otici u bolnicu na pregled? Njeno misljenje nije dostatno??
Eh da, cure, koliko kratki nokti moraju biti za stavljanje/skidanje mekih leca?
U informativnom letku pise "kratki" - znaci, da ih skinem na "djecju duzinu"?
I da, znate li, barem okvirno, koliko kostaju tekucine za cuvanje i ciscenje mekih leca (u Gethaldusu ili u privatnim opticarskim radnjama)?
nokti su mi friško pokraćeni - 2-3mm duži od vrha prsta sa stražnje strana, kritično je kad su ~6-7mm. i tad ide, ali malo teže :DCitiraj:
Elly prvotno napisa
nauči se s vremenom
tekućine - kako koje od 50-100kn
Što se tiče dužine noktiju, navikneš se, a ja koristim tekućinu koja košta 98 kn itraje mi mjesec dana.
moja je 100 kn ali traje 3 mjeseca
Nosim meke leće već 15 godina. Jednom godišnje idem na pregled u Opto centar u Vlašku 64 i kupim kod njih godišnje meke leće. Koštaju 500 kn obje, a otopina dostatna za mjesec dana dođe 100 kn. Prednost te otopine je da ima tekućinu koju uliješ u posudicu i dodaš tableticu (dođu u paketu s tekućinom) i leće i za 2 sata kad se tabletica otopi leće su čiste bez ikakvih navlačenja po rukama. Otopina se zove Nitilens one step. Svih ovih godina leće nosim min 12 sati dnevno nekad i 24 sata (ne spavam s njima) i nikad nikakvih problema s očima nisam imala.Nokte oduvijek imam jako duge (svi misle da su umjetni) i uopće mi ne smetaju za skidanje i stavljanje leća ali to je možda zato što sam sa kratkim noktima općenito bespomoćna.
Jeste li možda primjetile da su vam podočnjaci veći zbog nošenja leća? Nosim leće nepunih godinu dana, i podočnjaci su mi koma, možda ih prije nisam tako primjećivala zbog naoćala :?
Od tekućina koristim Renu, Optifree, Complete. Cijene su od nekih 85-100kn, pakiranje nekih 350 ili 400ml nisam sigurna. Tekućine mi traju nekih 2-3 mjeseca, ovisi koliko razlijevam okolo :lol: .
Vezano za podočnjake, nisam primjetila da su veći, ali dobro, ja oduvijek imam ogromne podočnjake, bez šminke izgledam ko panda.
Joj, kako je ovo tocno! :D :*Citiraj:
magriz prvotno napisa
Prosli sam tjedan bila na "edukaciji" - moram staviti nazivnike; edukaciju drzi sestra koja zapravo samo zijeva i cudom se iscudjava zasto ne mozes lecu skinuti isprve - uopce ne kuzi koji je to osjecaj (za svakoga, ali mislim za ljude s problemima s vidom poseban) stavljati prste u oko.
Da ne govorimo da mi je gotovo ispremijesala lece, iako sam joj napomenula da imam razlicitu dioptriju i da nije svejedno koja ide u koje oko. :roll:
U prvo oko je islo malo teze staviti ju - oko ju je "odbijalo" i ostajala je nekoliko puta na prstu, a onda je usla.
U drugo oko je - lakse je i cinjenicom da vec imas lecu u jednom oku pa zapravo vidis sto radis :mrgreen: - usla isprva.
E, onda je pocelo skidanje. To je (zbog gore opisanog problema) islo malo teze, ali nakon nekoliko pokusaja, uspjela sam.
Nakon edukacije, nisam ih stavljala nekoliko dana, i onda sam ih stavila u nedjelju i imala ih nekih 8 sati u oku. Wow - kao da nemas nista! :D
Prekrasan osjecaj slobode.
Jedino, u suton sam primijetila da mi se, kao, malo muti vid... To sam primijetila i jucer, kada je vani bilo tmurno... ima li to veze s navikavanjem na razinu svjetla? :?
Jucer sam ih i stavila i skinula tik-tak, uhvatila sam "grip" skidanja, a nokti su mi tjedan dana duzi (osisala sam ih bas na "djecje"), pa zapravo mislim da mi je skidanje s ovom duzinom najbolje, a nemam strah da cu ogrebati oko.
Zato sam gore kvotala Magriz - bas je tako kao sto kazes!
Je li jos netko primijetio da mu se vid muti kod manje svjetla (suton, oblacno vrijeme i sl.)?
Definitivno cu ih naruciti (ove su probne), jedino se jos dvoumim da li preko Gethaldusa ili online (Magriz, i svi ostali, hvala vam! Sad mi se nekako sve cini puno jednostavnije :))
Otopinu sam dopila B&L ReNu MultiPlus.
Pitanje: ako lece ne koristim svaki dan, moram li svaki dan mijenjati otopinu u posudici za cuvanje leca?
To sam se i ja čudila. A onda sam shvatila da su mi prije okviri naočala skrivali podočnjake. A kad bih skinula naočale ionako nisam previše vidjela.Citiraj:
marena prvotno napisa