Kmek!! :shock:Citiraj:
anledo prvotno napisa
Kak misliš "loši ortopedi"?! Naj me plašiti...
Printable View
Kmek!! :shock:Citiraj:
anledo prvotno napisa
Kak misliš "loši ortopedi"?! Naj me plašiti...
ma mi smo tek izašle i na samom smo početku :( , ali opet, nekako imam pozitivan osjećaj... zasad nam je ovo prvi pregled, tu sam čitala da nekim već na prvom pregledu dopuste da skinu remečiće na sat vremena radi kupanja... joooj, da bar i nama... inače, kao i svi početnici mučimo se s trljalicom (a nakon diiivnog kupanjca u kadici to je stvarno grozno) i pritom pazimo da ne smočimo te remenčiće jer nedajbože da se još više ukrute (pitam se da li je to uopće i moguće??!), al' opet, sve je bolje nego bit' u bolnici!
dakle, pretpostavljam da će nakom prvog pregleda uslijediti onaj za 6 tjedana, tako to ide u klajićevoj, ha?
vidim da se spominje marama za nošenje. da li je ona nešto slično kao i klokanica? jer ako je, onda super, da bar nju iskoristimo sad kad već hrpu ostalih stvari odjednom ne možemo (ni štramplice, ni hlačice, ni ništa što nose ''slobodnjaci'':))...
uf, mi nismo tražili drugo mišljenje, nakon šoka u klajićevoj kad smo na običnom pregledu čuli ''hospitalizacija'' nije nam palo uopće na pamet ići nekud drugdje.. a stvarno su nas prepali, predočili dijagnozu u par šturih rečenica, na svako pitanje bili maksimalno neodređeni, odmah odredili hospitalizaciju, a na pitanje hoće li se to na kraju ispraviti dobijemo odgovor ''pa obično da...''
Ariens a jesu li vam objasnili otkud ti pomaci od sublukscaije do displazije i obrnuto? pa za to mora postojati neko stručno objašnjenje.. bili ste isto u klajićevoj? jeste li tražili i drugo mišljenje?
Ti pomaci su kod Maje bili jer nije bila okostala casica kuka :/ ne znam to strucno objasniti. Stovise to se kod nje jako sporo dogadjalo (to je potpuno individualno i kod nekih je gotovo u 4om a kod nekih u 8om mjesecu - ili kasnije).
Drugo misljenje smo se sjetili potraziti nakon 3 mjeseca sto je nosila remencice. I gdje god smo trazili savjet uvijek su nam savjetovali profesora V. na srecu doslo je vrijeme za novu kontrolu kod njega i bas taj put je bio raspolozen za objasnjavanje i potrudio se objasniti nam sto se dogadja s Majom i zasto to tako dugo traje. Onda smo uvidjeli da nema potrebe za drugim misljenjem. :/ hmh mozda bi se nesto brze rijesili remencica ali to vise nisam htjela riskirati. Sad mi je jako drago sto smo izdrzali do kraja. Zadnja 3 mjeseca je nosila remencice samo po noci - a to nije nikakav problem (jedino stavljanje remencica nakon kupanja je bilo neizdrzivo - tome sam doskocila tako da sam ih stavljala kad je vec zaspala). Uz to je imala zabranu dizanja na noge iako nije trebala nositi remencice po danu. Maja je izuzetno snazno i zivahno dijete. Nju nista ne bi zaustavilo osim mojeg dizanja u narucje ili stavljanja u maramu. A kukovi su previse osjetljivi za to njezino divljanje. Kad je napokon rekao da smijemo skinuti remencice bar sam bila 100% sigurna da smije divljati, skakati, puzati...
Jos jedna napomena - ne stavljati dijete u hodalicu - prevelika je opasnost za kukove (uz ostale opasnosti koje nosi hodalica).
Marama je odlican izbor - klokanice nisu dobre jer u njima nogice vise prema dolje i na taj nacin opterecuju kukove. Kad je dijete u marami (dupli krizni vez - nogice rasirene oko tijela) kukovi su "fiksirani" izmedju marame i majcinog tijela. Lagano gibanje stimulira pravilan rast casice kuka. Slicno kao i vjezbice koje trebate raditi, slicno kao i remencici uostalom.
Bila si u bolnici u Klaicevoj? Je jos uvijek tamo sestra iz pakla :evil: radi koje sam mrzila svaku sekundu u 2 tjedna koliko sam bila tamo (necu joj spominjati ime ovako javno).
Josephine ako zelis mozemo se naci negdje u gradu pa ti pokazem kako sam nosila Maju u marami. Jos uvijek ju tako nosim iako je ogromna sad :mrgreen:
a da li sestra iz pakla nosi minjak (bar je sad furala taj stil) i štiklice, naočale i ima crnu kratku valovitu kosu? daj je malo opiši...
ja sam s njom imala neka natezanja... žena je jako tašta...
inače, u toj klaićevoj bila sam jedina mama koja doji a kojoj nisu dali smještaj ni nakon 4 zamolbe pa sam bila samo na dnevnom smještaju - ipak dovoljno da upoznam sve seke.
možemo se naći, baš me zanima ta marama, moja m. je, inače, jako velika i preteška za svoju dob (2mj 8dana 6,6 kg, skupa s remenčićima, bodijem i čarapicama, da ti ruke otpadnu, a voli ić' u turistički obilazak stana:)).
samo je jedna sestra sa stiklama u minjaku :evil:
nabavi maramu pod hitno - ja sam ju nabavila tek za mjesec dana nakon sto mi je kraljeznica popustila :roll:
znači, ta je! :evil:
a gdje se može nabaviti ta marama? gdje si je ti kupila?
Kupila mi ju je mama u Kamarisu u Tkalcicevoj - ja onda nisam znala za RODA forum :roll:
Sad mozes otici na podforum Nosenje djece i pogledati koja marama ti najvise lezi. Ima ih raznih vrsta. Neke se prodaju i preko raznih internet ducana. Ja to bas nisam previse proucavala jer sam maramu vec imala. Ti si mozes izabrat,i a ne kao ja kupiti prvu koju vidis :mrgreen: Znaci ne klokanica ili sling vec bas marama ;)
Ariens, zasto mislis da bi morala u bolnicu na dva tjedna istezanja samo zato sto smo odgodili nosenje remencica za dva tjedna, do prve kontrole? :shock:
Dva tjedna ne mijenjaju puno na stvari ako je stavr u tome da "jedan kuk slabije okostava" - ako se nista ne popravlja, nije kasno za remencice. A ako se popravi bez njih, kao sto i je... :D
A da se nakon dva tjedna nije popravilo, svakako bih trazila drugo misljenje u drugoj bolnici, ne bih samo tako bebu zavezala u to cudo za koje u drugim zemljama nisu ni culi.
Ako su iscaseni, vjerujem da remencici pomazu. Ali ako nisu, vjerojatno su dovoljne vjezbe kakve preporucaju u drugim bolnicama.
ne neeeCitiraj:
chris blue prvotno napisa
nitko od njih nije los ortoped ili los kirurg, napisala sam kako se oni cesto medjusobno optuzuju i time naprave nama konfuziju
osobno sam sklonija ovima sa Salate jer su joj spasili i nogu i kuk, ali vjerujem da su u Klaicevoj isto redom vrsni lijecnici, tek nesto drukcijeg pristupa lijecenju
ne brini (ako mozes, znam da je u glavi 100 upitnika)
V se krzmao, kasnije je netko potvrdio da je to krzmanje bilo opravdano, sve bu ok :love:
našla kamaris na net-u. ima i slika! piše kako se preporučuju za probleme s kukićima.. a jesi li sigurna da to ovi u klajićevoj ''amenuju'' kao dobru stvar?
- nasa prva dijagnoza nije bilo slabije okostavanje kukova nego lagana displazija - prva preporuka je bila samo siroko povijanje i vjezbanje - do kontrole za dva tjednaCitiraj:
mmmama prvotno napisa
- nakon ta dva tjedna dijagnoza je s displazije presla u obostranu luksaciju :shock: i bilo je potrebno bolnicko lijecenje.
Iz ovog primjera vidis da su dovoljna dva tjedna da sve krene nizbrdo - ja cu se uvijek pitati sto bi bilo da smo u Klaicevu stigli dva tjedna ranije - da nisu bili bozicni i novogodisnji praznici i da nije bila guzva za pregled.
Mozda zato i ja pusem na hladno :?
Eh mozda niste znali za ovo pravilo: Remencici se nose dvostruko duze od dobi u kojoj su postavljeni. Znaci ako je dijete staro 9 tjedana remencici ce se nositi bar 18 tjedana. Postoje iznimke naravno.
Mene si uplašila, moram priznati - onda i nama može krenuti nizbrdo... a nama je kontrola tek za četiri tjedna...
:lol: chris blue Posto se u ovom stoljecu to vec dogodilo vjerojatno si mirna :P
U svom prvom postu na ovom topicu napisala sam da sigurno ima slucajeva kad su remencici potrebni, i da nikako od njih ne bih htjela odgovoriti roditelje.
Medjutim, nakon nasega iskustva, i slicnih iskustava o kojima sam cula iz prve ruke, ja jesam skepticna kad je rijec o remencicima za lakse "slucajeve".
Eto, mislim da sam na ovom topicu rekla sve sto sam znala i htjela.
Svako dobro i neka mali kukići vase djecice sto prije ozdrave! :heart:
Išao je mm danas kod pedijatrice po uputnicu za kontrolu i odnio joj uzv sličku. I ona je nešto coktala nad njom :/Citiraj:
Ariens prvotno napisa
Kao - nije taj kukić baš...
Sad sam već sva jadna - ja o tome ne znam ništa, a čini se da svatko iz struke drukčije misli...
nemoj si to raditiCitiraj:
za procitati UZV nalaz je stvarno, ali stvarno potrebno puno vise od letimicnog pogleda na isprintanu fotku; mislim da to pali samo kod jako velikih i lako uocljivih nepravilnosti
jesu vas uopce slikali RTG?
mislim da bez toga ni ne smiju daati ikakve terapije ni odustajati od njih
(mozes i na PP, kod koga ste sve bili)
Jesu vam rekli koja je dijagnoza (po grafu)?Citiraj:
imala bih pitanje za sve koje rade vježbice za kukiće, a nose remenčiće:
da li koljena lagano gurate prema dolje dok beba leži, brojite do 10 i onda pustite, i tako serija od pet-šest puta po sedam, osam puta dnevno?
jer meni su tako objasnili u klajićevoj.
postoje li možda još neke vježbice? koje i koliko često ih radite?
a sad drugo.. naime, moja m., koja nikad nije plakala prilikom mijenjanja pelenica, sad svaki put plače dok uklanjam punu i stavljam novu :(
zato sam pomislila da ta žablja poza mora da ipak boli dok pomičeš bebicu. trudim se biti maksimalno nježna prema mojoj maloj :heart: , ali te suzice ipak dođu... ufff :cry:
kakva je situacija kod vas?
:/ Maja je oduvijek mrzila mijenjanje pelena tako da njezino negodovanje nije mjerilo.
Vjezbice su iste kao sto smo i mi morale raditi. Kad nabavis maramu bit ce ti lakse jer ce bebica puno vremena provoditi u tom pravilnom polozaju.
Jesu ti pokazali u bolnici da joj podlozis nogice tako da joj ne vise i ne natezu remencice prema dolje? Stavis smotani rucnik ili nesto slicno tako da ima podignute nogice u zaba polozaju - tako im je puno udobnije. ;)
maramu ću svakako kupit, moram se samo zaputiti do grada...
da, obavezno joj stavim smotuljke pod nogice, i nosim na boku ili tako da su joj nogice uvijek raširene i čvrsto uz moje tijelo.
malo me plaši to što je ona inače jako živa i motorički vrlo napredna za svoju dob, trza nogicama u svim pravcima tako da mi je ponekad teško održat ih u vodoravnom položaju dok leži - uguram joj sprijeda pelenicu presavijenu nekoliko puta i provučem je kroz remenčiće tako da ne da koljenima da ide prema gore (vrdoljak pokazao), ali ona sve te barijere ruši :( - idealno bi bilo imati nešto tvrđe ali ništa mi ne pada na pamet..
imaš ti koju ideju?
sad se bojim da će mi reći kako nema pomaka... joooj :/
mi nismo smjeli vjezbati uopce (ni u fazi dok je imala remencice, au ortozi to uopce i nije bilo moguce)
isto tako, strogo su nam bile zabranjene: marama, sling, klokanica i svaki takav vid nosenja stoga je jako, jako dobro dodatno se posavjetovati s ortopedom prije nego se odlucite za nosenje u tim pomagalima (objasnjenje koje smo dobili da je preveliko opterecenje na kukovima kada u njima 'sjedi' sa ovako rasirenim nogicama u zaba poziciji
iz istog razloga samo i u kolicima u kojima se vozila (na poptuno spustenoj podlozi) dodatno montiralo 'madrac' iz koljevke (koji je po dimenzijama odgovarao kolicima) kako bismo Nuki izdigli iz razine kolica da bi joj uopce nogice stale; madrac je u kolicima bio izvrsno naguran i cvrst, a Nuki smo dodatno ucvrscivali obicnim remencicima (kao kopce ruksaka) oko madraca da ne sklizne slucajno...
pisem zato da dam ideje i nadu ljudima koji se prvi tren u tim ortopedskim pomagalima preneraze i izbezume kako ce sad: sve se nekako skombinira, a vazan nam je samo konacni ishod :)
da, znam da je samo krajnji ishod bitan samo što se ljudi odjednom nađu u sasvim novoj situaciji pa su početnici, kao mi, potpuno zbunjeni..
sad ko' manijak gledam i svako malo provjeravam jesu li smotuljčići pod nogicama, da li je neki remenčić slučajno pronašao put ka nježnoj kožici, ima li kakvih iznenadnih ojedina s unutarnje strane koljena (za koje su mi u klajićevoj rekli da mažem parafinskim uljem - jel' itko to od vas koristi? - ja slijepo slušam sestru i premazujem, mislim kako ulje ne može dovesti do upale, a i redovito to radim pa sad...), bojim se odjesnom da kolica nisu dovoljno široka pa stišću koljena i guraju kukiće prema naprijed, a da ne govorim kako još nisam kupila nikakav donji dio jer em nisam stigla em mi se čini kako će je sve stisnuti - ufff, postajem paranoična :/ , a valjda je takav osjećaj prati sve, bar u početku...
u svakom slučaju pitat ću što oni preporučuju za nošenje, mada samo u rukama nit je zgodno nit mogu... (m. je zaista preteška! pravi bumbarić)
Nasa kolica su na srecu bila dovoljno siroka - ja sam montirala spuzvu samo ispod nogica.
Ja nisam stavljala ulje nego djecju mast za guzu :P
evo, opet šokovi oko trljanja trljalicom, i tih socijalnih staljinističkih remenčića podstavljenih tapisonom, i pranje kosice, i navlačenje bodića!! :(
al' moram priznat, manje smo plakali ovog puta :klap: - vrijeme još uvijek ne uspijevamo skratiti: ne padamo ispod 49 min!
http://www.danibeba.com/
ovo zvuči obećavajuće :bouncing:
napokon sve na jednom mjestu!
I moja je curica nosila te grozne remencice, ali ja sam joj ih skidala za kupanje.Kupanje je bilo kratko i nije bilo nikakvih problema s doktorom V. iz klaiceve. Boravak u toj bolnici i sestra u minici mi je bilo najgore iskustvo na koje se naježim i godinu dana nakon što su remenčići iz nas.I još nešto- nakon 3 mjeseca nošenja anja je naučila sama izvući nogice iz tih remenčića, mene je to izluđivalo.
Josephine zvucalo bi i bolje da generalni sponzor nije :evil:
Maja isto nije smjela skidati remencice prvih tjedan dana - ni slucajno i dodjemo mi napokon doma i pocnem skidati M. iz jaknice kad imam sto vidjeti bila je zakakana cijela (tad je kakala jednom tjednom i nosila je pampersice koje bi obavezno pustile). Nije bilo govora o nekom kupanju trljacicom jer bi i samo skidanje bodija preko remencica donio katastrofu :P
Ne ponosim se slijedecom cinjenicom, ali skinula sam joj remencice s gornjeg dijela tijela i na brzinu je oprala i onda ih vratila - cijelo vrijeme sam pazila da joj nogice budu u priblizno istom polozaju - tj da se ne istegne u neku cudnu pozu. I jos sam slijedecih tjedan dana do prve kontrole bila :sick: od brige.
K@te dobrodosla :love:
da to izvlacenje nogica je i nama bilo nocna mora - dok nisam probusila rupicu izmedju dviju postojecih i tako bolje fiksirala.
Koliko je sad bebica stara?
Ariens a da li vam je V. nakon prevog pregleda, tj. 7 dana nakon stavljanja remenčića, rekao da ih možete sasvim skinuti radi kupanja?
ili ste morali još čekati?
nama je sutra kontrola (vidjet ću :evil: ....), stvarno se nadam da ćemo se počet kupat ko' ljudi, a ne ovako, trlj tu pa trlj tamo, a, zapravo, imam osjećaj da na kraju nismo ništa čišći :/
Svi - još mi m. i ne diže glavicu kako treba, pa se i dodatno brinem...
jeste li vi morali raditi vježbice za dizanje glavice, a bebač bio u remenčićima? trebam li joj držat guzu da ne ide u vis? mojoj m. to nikako ne ide, sad me već lagano hvata i panika...
Da nakon tjedan dana smo ih smjeli skinuti za kupanje. Zato sad i imamo ritual kupanja u pola osam navecer.
Maja je jako brzo digla glavicu (jos prije nego sto smo isle u bolnicu).
Jesu ti u bolnici pokazali kako da je stavis na trbuh s jastucicem ispod trbuha? To je meni sestra pokazala kao odmor od lezanja na ledjima.
nisu mi ništa pokazali, samo usput rekli da vježbam glavicu tako da pod prsa stavim presavijenu plahtu i škakljam je po vratu - ništa o odmaranju od ležanja. kad sam bila zadnji put u klajićevoj vrdoljak je primao pacijente na pregled koji traje, ni manje ni više, nego doslovno par minuta, sestre se ustrče kao kokoši bez glave, a najbolje ide ako uletiš s već golim djetetom i izletiš kao metak, takva psihoza, kao da će sve sestre (i roditelji s djecom) na strijeljanje ako negdje dođe do ''praznog hoda'' :?
ništa, sutra ću ih pitati da mi lijepo pokažu - mi vježbamo s presavijenom jastučnicom ispod prsa, da je ne žulja remenčić oko struka, ona samo zabije facicu u to i - grca: buuuuaaaa kmeeee kmeeee
a jadna... :(
Stavi joj jako tanak jastucic (ili spuzvicu) i na trbuh minuticu - stavi ju na rub kreveta pa radi ku-kuc ili nesto slicno ispred nje. Mozda ju dovoljno zainteresiras pa nece plakati :)
A da ti pregledi kad je u zurbi :/ stvarno grozno. Jednom ili dvaput smo dosli kad je imao vremena i bio je stvarno savrsen prema nama. Sve je objasnio, trudio se, objasnjavao :shock: nismo mogli doci k sebi od cudjenja.
hvala! :)
probat ćemo čim nam se slegne papica :mrgreen:
vidim da ćemo i na tom palnu morat upregnuti... a vi ste isto vježbale? koliko često? nakon koliko si vidjela prve rezutate?
Maja nije morala vjezbati glavicu jer ju je ona dizala i prije odlaska u bolnicu. Puno sam ju nosila i stavljala sam ju na trbuh, ma svasta sam radila da bi njoj to bilo podnosljivije ;)
M. je jako zivahna, od rodjenja s njom nikad nije bilo mira - npr. nije dolazilo u obzir da bi njoj bilo zabavno ispod baby gym-a, uvijek smo morali biti s njom i pricati joj i izmisljati razne igrice. Tek sad kad je prohodala mi je lakse jer napokon se sama malo igra (po 5 minuta ali i to je nesto).
~~~~~~~~~~~~ za pravo kupanje sutra ;) :heart:
i ja vibram za kontrolu i dobre vijesti :love:
drage mame, bezbroj hvala na vibricama, jer....
kupamo seeeeeeee!!! :D :sing: :klap:
naime, bili na kontroli kod v., pregled je bio gotov za 2 min., nakon uzv-a v. se ustao i počeo kuckati zapažanje na mašinu (koje bi bilo obavijeno velom tajne da nisam pitala - hm!), da, da, kukić nije nestabilan, oba u dobrom položaju, kontrola za 6 tjedana, ne može ništa drugo reći...
a kad sam ga pitala možemo li skidat remenčiće na sat vremena radi kupanja, rekao je takvo neko usputno ''da'' da smo i ja i mm pomislili kako bi rekao isto i da sam pitala na 2 sata ili 3! :)
jooj, tako se veselim!!
kao da su mi rekli da ih potpuno mogu skinuti!
moram li posebno obratiti pažnju na nešto prilikom skidanja remenčića (znam da moram zabilježiti poziciju rupica)?
Ja sam otkopcavala samo veliki remen. Otkopcala, skinula s ramena dolje i izvukla nogice - suprotno od toga sam ih stavljala. Ponekad sam otkopcavala one remencice oko gleznjeva (pogotovo kad je naucila izvlaciti nogicu). Ma za tjedan dana ces to onako brzinski obavljati ;).
Sjecam se prve promjene pelena :lol: trajala je bar 10 minuta - kasnije sam bila sretna sto je u remencicima jer mi nije mogla migoljiti svuda po krevetu i presvlacenje bi bilo gotovo za minutu do dvije :mrgreen: .
Zaboravila sam ovo napisati :klap: za kupanje :love: