lutia ako je već sa 11 tj. NN bio zamjetno velik, znači da stvarno nešto nije bilo u redu; i stvarno je bolje da se dogodilo tada, nego nekoliko tjedana kasnije; mojoj bebi su sa 12+4 tj. izmjerili NN od 6mm (išla sam na mjerenje zbog 37 god.), a kasnijim pretragama je ustanovljeno da ima trisomiju 18, tzv. Edwards sindrom, nespojiv sa životom, iako sam odlučila napraviti pobačaj u slučaju takvih velikih anomalija, nekoliko dana smo pratili stanje, polako sam se otvarala i dobivala kontrakcije, međutim zbog trajanja trudnoće (15 tj.) i mog psihičkog stanja, nakon 2 dana pračenja smo se odlučili na inducirani pobačaj; u svakom slučaju po prognozama mog ginekologa do spontanog bi ionako došlo, samo je pitanje za koliko dana i s kakvim posljedicama; objašnjenje je uvijek isto : priroda se sama pobrine za takve bebice :(
u svakom slučaju ne znam kako bih izdržala još nekoliko dana iščekivanja da se dogodi neizbježno i bilo bi mi draže da je sve bilo ranije, oni tjedni čekanja rezultata CVS-a su bili grozni i neizdrživi;
koliko je meni poznato ( u tih 15-20 dana sam pretresla i nebo i zemlju u potrazi za NN i kromosomskim greškama i konzultirala se sa genetičarkom), u 75 % slučajeva povećan NN govori o nekoj kromosomskoj grešci, a ako se cvs-om ili racz-om dokaže da nema greške, onda o mogućim bolestima srca; s obzirom na iskustva iz sv.Duha bilo je svega 3-4 slučaja gdje je ustanovljen NN iznad 3,5-4 mm a da je s kromosomima bilo sve ok; u većini slučajeva NN iznad te granice pokazivao je kromosomsku grešku; na žalost ima i drugih slučajeva (ovo mi je direktno rekao moj gin.) , žena 30 god. starosti čija je beba imala NN 1mm rodila je bebu sa T13, Down sy.;
ne znam da li ste poslali uzorak na citogenetsku analizu, to ti jedino može dokazati da li se radilo o kromosomskoj grešci; u svakom slučaju savjetujem ti da imaš taj NN negdje zabilježen zbog slijedećih trudnoća i da ti i TM napravite kromosomsku obradu, iako se u većini slučajeva radi o kromosomski urednim roditeljima
želim ti da se što prije oporaviš od svega i misliš na budućnost :*