Ova rasprava nije danas na Saboru, nego na Vladi. I sjednica je u toku.
Printable View
Ova rasprava nije danas na Saboru, nego na Vladi. I sjednica je u toku.
tek sam sad skuzila da su rode u utorak poslale pismo vladi. necu se prerano nadat ali nesto se ipak pokrenulo.hvala :naklon:
Sjednica je gotova, evo linka sa prijedlogom izmjene zakona
http://www.vlada.hr/hr/content/download/30375/413971/file/264-05.pdf[/url]
Prvih 6 mjeseci. I to je početak.
to je to, dakle...
i to će mi puno značiti
To je to tek kad prođe i Sabor.
Super vijesti.
U tekstu kaže "Ovaj Zakon objavit će se u NN, a stupa na snagu 01. siječnja 2008. godine.
Mislim da je odluka na Saboru samo formalnost, jer ipak izbori se bliže...
eh danas svaki put kad otvorim ovaj topic se razveselim :)
Mene je MM sav uzbuđen zvao iz auta da upravo sluša vijesti i da ću 12 mjeseci primati punu plaću :lol: .
(što je babi milo...)
nadam se da je Vlada pročitala i moje bijesne mailove :mrgreen:
U početku kada se tek počelo govoriti o tom novom određivanju visine porodiljnih naknada, bila sam sretna poput većine vas na ovom forumu.
Naime, prvobitna ideja je bila kako bi kroz čitav porodiljni, naknada bila u iznosu pune plaće. S time bi bili svi zadovoljni.
Sada sam totalno razočarana,jer ovaj zakon ide na ruku samo onima sa višim plaćama. Dakle, tko ima više - daj mu još više. Tako je oduvijek bilo.
Mnoge od vas ste iskritizirale onog demografa s početka priče,ali ustvari ispada upravo tako: da su djeca bolje plaćenih majki vrijednija od ostalih.
Ako sam dobro shvatila, radi se o 5200 majki.
Smatram ovo sramotnim! Ipak u ovoj zemlji ima više majki s plaćom manjom od 4250 kn. Pravednije bi bilo da svi imamo porodiljni plaćeni u punom iznosu, a ne da onih drugih 6 mjeseci bude 2500 kn.
Vladi je valjda vaša naknada za prvih 6 mjeseci previše, pa je zato drugih 6 mjeseci tako malo. Većina će vas se vjerojatno iz tog razloga nakon 6 mjeseci i vratiti na posao. Meni je dijete daleko važnije,pa namjeravam ostati do kraja. No, po mome bi bilo daleko pravednije da postoji jedinstvena porodiljna za sve i točka! Pa sada ako sam koga uvrijedila, pardon! Tako se trenutno osjećam i izražavam svoje mišljenje.
:/ Po tom principu mogli bismo naširoko razvezati i o pravednosti plaća...zašto SSS u Gradskom poglavarstvu ima plaću puno veću od magistra znanosti na Sveučilištu i sl.
Ili, još gore, zašto nezaposlena majka prima veću naknadu od one zaposlene na pola radnog vremena.
A naravno da bi bilo krasno kad bi svi imali plaćen puni iznos svih 12 mjeseci.
To nitko nije spomenuo, barem ja tako ne mislim. O pravednosti plaća možemo raspravljati do sutra i nećemo se složiti. No moja poanta je da sam se ja teško namučila za svoju plaću, smatram da ju zavrijeđujem i želim ju zadržati na porodijskom.Citiraj:
Mnoge od vas ste iskritizirale onog demografa s početka priče,ali ustvari ispada upravo tako: da su djeca bolje plaćenih majki vrijednija od ostalih.
Puno je više žena s plaćom manjom od 4000KN??? A gle, isto tako je puno više žena koje su se školovale 3god. od onih koje su se školovale preko 12god. (ne brojim osnovnu šk.)
Kada je tako bilo?Citiraj:
green eyes prvotno napisa
Trenutni zakon pokazuje bas suprotnu sliku.
Moja je placa bila 2500 kn i cijeli porodiljni sam imala naknadu u visini svoje place.
Sto je sa majkama koje imaju vecu placu od toga?
Sto to tocne one jadne dobiju "jos vise"?
Daj si molim te ponovno razmisli kako je kome? ;)
Citiraj:
Koliko sam ja shvatila tvoj post, ti si krivo shvatila par stvari.
Prvo, zena dobiva NAKNADU PLACE.
Dakle na svom radnom mjestu dobivala bi placu zbog svog rada, a ne zato sto ima djecu.
Drugo: prvih 6 mjeseci bi majka imala punu naknadu place (bez obzira na iznos) a drugih 6 mjeseci sve majke bi i dalje imale maximalno 2500 kn, kao i prije.
Shvacas li sada zasto je nepravedno to sto govoris?
Svi mi smo podredili zivot svome standardu.
Ja sam navikla na svoju placu od 2500kn i znam zivjeti s njom, ali zena koja je navikla na primanja od 7000kn, podredila je svoj standard tom iznosu i savrseno je jasno da su te zene zakinute, kao i djecica.
Ajme ajme, kako zalosno, ova izjava je prestrasna :(Citiraj:
Zelis reci da majke koje se nakon 6 mjeseci vracaju na posao ne vole svoju djecu???
Pa vracaju se bas zato, jer ih vole, jer kada se ne bi vratile djete bi im bilo gladno zeno draga.
Pa jel ti znas kakav je to shock?
Zamisli samo primjer, kada bi npr. placa bila 7000kn, zena za prvih 6 mjeseci porodiljnog dopusta ostaje bez 2750kn kucnog budzeta.
Nakon 6 mjeseci taj budzet se jos smanjuje i u konacnici je razlika u 4500 kn prihoda.
Jel ti shvacas sto to znaci?
Nitko njima nije dao njihove place zbog lijepih ociju, te zene su se godinama skolovale i ulagale u sebe i svoje znanje i zavrijedile su svoje place, a kada nakon svih tih godina ulaganja u sebe osnuju obitelj onda ih se kazni, to je sramotno :evil:
Citiraj:
Brokvica prvotno napisa
U ovom prijedlogu na kraju kod Odredaba stoji da se puna plaća odnosi i na komplikacije. Kako ste vi to shvatili?
Oprosti ali prvo se dobro informiraj pa onda kritiziraj. Naravno da ni ovih 5200 majki koje ce dobivat vecu porodiljnu naknadu nije u popunosti zadovoljno sa ovim prijedlogom i sve se, siguran sam, slažu sa tobom da bi se plače trebala delimitizirati za svih 12 mjeseci. Vladu ovaj potez košta 8,6miljuna kuna mjesečno (103,2milje godišnje) dok bi ih delimitiranje porodiljne naknade za cijelu godinu svim zenama to koštalo 360milja kuna misecno. Prema tome ovo im je bilo najjeftinije rješenje i trebaš biti ogorčena na ovu vladu a ne na žene koje su se dobro namučile da bi zarađivale veće plače.Citiraj:
I da....ti si jedina kojoj je dijete daleko važnije od visine naknade :roll: , misliš da se mojoj ženi (ili bilo kojoj) lako vratit na posao posli 6 miseci?
Jeli znaš koliko kalkulacija smo napravili pokušavajući izvest da ona ostane svih godinu dana ali jednostavno se nemoze. 4 puta manja naknade uz iste kredite jednostavno nije izvedivo! I tu si ti u daleko boljem položaju jer razlika izmedju pune porodiljne naknade i ove limitirane je znatno manja pa se lakše i prilagodit.
No, ja još jedan put izražavam svoje zadovoljstvo i sreću da ću barem prvih 6 mjeseci biti mirna što se financija tiče za vrijeme porodiljnog!
Što se tiče onoga što su neke spomenule "Tko ima više daj mu još", to nikako ne stoji, jer dok sam se ja znojila na faksu takve su izlazile i zabavljale se. Ja sam na faksu morala i raditi, jer sam dijete radničke klase ( tata lučki radnik, a mama čistačica), pa sam uspjela završiti medicinu prije roka, i uopće nemam grižnju savjesti zbog svoje plaće, da je barem još veća. Naravno da bi mi bilo drago da svi imaju veće plaće, ali to jednostavno nije nigdje na svijetu tako!
Da li ste razmišljale da se vlada u IPO-u HTa svjesno odrekla 2 milijarde kuna a da bi im za delimitiranje porodiljne naknade za svih godinu dana trebalo 360 miljuna? Šta se Kosorica nije izborila za cijenu dionica od bar 280kn pa da se zaradi tih 500 milijuna više od čega bi se mogle isplatiti porodiljne naknade za idućih godinu i pol?
Ma po meni bi bilo bolje da je osta limit od 4250kn ali za cijelu godinu! BAr bi to u mojem slučaju puno više pomoglo bez obzira šta je ženina plača 2 puta veća od 4250kn. Samo drage moje to bi ih isto puno više koštalo nego ovo pa sad razmislite da li svoju ljutnju treba uputit prema ovih 5200 majki koje imaju veliku plaču ili prema onome ko je ovakvu odluku osmislio i donio!!!
Marsupilami, ti si to tako lijepo objasnila uime svih nas koji imamo (na sreću) veću plaću. tim više što ti nisi jedna od nas. drago mi je da postoje razumne i nezavidne žene poput tebe.
jer, mene vrijeđa post green eyesa, jer ona ne zna da ja od svojih 7200 svaki mjesec jako puno izdvajam za socijalna i ina davanja, pa me nije sram očekivati jednom nešto i od države.
u tih 7200 utrošene su godine mog školovanja, izdvajanja roditelja za smještaj i hranu u drugom gradu, činjenica da ima manje staža od žena koje su počele raditi nakon srednje...
za tih 7200 ne mjesec, radim posao bez radnog vremena, po pet dana ne spavam kući već po, često i hladnim, hotelima, glava mi je u torbi jer sam stalno na terenu i u autu, za tih 7200 moj radni tjedan nije 40h, već 13h na dan, za tih 7200 sam si uzela za pravo dignuti stambeni kredit, a isto tako, radi tih 7200 očekujem da moje dijete ima život kao da ja i radim.
draga moja zelenooka forumašice, ne želim prepirku, ali možda se i ti jednog dana nađeš među sretnicama kojoj će se dignuti plaća. možda bi ti, barem radi takve mogućnosti, trebalo biti drago da su naknade dignute na punu plaću rodilje.
e, i ja se ne mislim vratiti raditi nakon 6 mjeseci premda će mi naknada biti manja od rate kredita. štedit ću ko luda ovih prvih pola godine da mom djetetu pružim najbolje. neću se vratiti jer tu malu curicu želim i dojiti što više, a budem li se vratila na svojih 7200 ostat će bez toga jer za tu plaću ja opet moram raditi 13 sati na dan i po pola tjedna izbivati iz kuće.
zato se još jednom duboko klanjam Marsupilami :naklon:
Meni baš ne bi bilo pošteno da je limit svima 4250kn za cijelu godinu. Jer ako ćemo najiskrenije, ovako će SVI barem 6mj. imati naknadu u visini plaće (tj. svi će biti ravnopravni barem po tome da im naknada ovisi isključivo o visini plaće koje zarade)
A na način " 4250kn svima za 1god" opet "diskriminiraš" žene s (vrlo) visokim primanjima
ma možemo se mi do sutra prepucavati, ko nas pita kakve će naknade biti :)
a što misliš, da je do limitacije došlo zato što se Vladi tako dopalo?Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Čini se da je Netko ( ;) ) ipak dooobro poradio na tome.
Dakle, pita nas se.
I zato, nikada nema odustajanja.
Ovako bi i meni više odgovaralo.Citiraj:
TataSt prvotno napisa
Pa da se barem malo podignuo limit s onih 2500kn.
I mene su k'o nožem pogodile riječi Green eyes, ali neću ponavljati ono što je već napisano. Koliko je moju obitelj stajalo moje školovanje, koliko sam se ja kancelarija načistila i podova naribala, trčeći drito s predavanja... i mogla bih još nabrajati, ali neću, jer moj izbor je bio školovati se da mi jednom bude bolje.
Ajmo, naknadiceeeeeeeeee!!!!!!!!! :D :D :D
unatoč tome što mi je plača kojih 300-tinjak kn veća od naknade i što ću roditi prije 1. 1. 2008. kažem juuuupiii za delimitaciju!
Dobro, jel zna tko što je s nama koje smo tri godine na porodiljnom? Hoće li se nama povisiti s ovih 1600 kn?
Suzyem, predlažem da nazoveš HZZO. Ne vjerujem da ti to itko od nas zna. Meni se čini (po nekoj logici stvari) da je i vama prvih 6 mjeseci više, a ostalo... sića. :/
Nadam se da sam u krivu. :love:
Da, ali da li je nama onda ostatak od 2,5 godina porodiljnog 2500?
Joj, neću dočekati jutro da nazovem :mrgreen:
Ajde, držim ti fige!
i ja :*
upravo je bio prilog na HTV2 :D
:shock: :(Citiraj:
stvarno ne razumjem ovakav stav, umjesto da ti je drago da i žene koje su uspješne, i imaju sreće da imaju veća primanja mogu i na porodiljskom organizirati svoj život normalno,...
evo uzmimo ovaj primjer - nije u svakoj obitelji muž onaj koji ima viša primanja recimo da on zarađuje oko 2000, žena oko 10000, kad ona ode na porodiljski oni padaju na 6200 odnosno 4500 u drugih 6.mjeseci- što znači da su se njihova primanja upola i više smanjila, a u drugom slučaju žena ima 4000, a muž 8000, i oni ostaju na istome, gledajući zajedničke prihode oba dva para su možda digli kredit za stan, kupili auto, i željeli dijete, ali jedni mogu nastaviti normalan život, a drugi ne mogu, zato je to DISKRIMINACIJA žena,...
sad ću ja pitati glupo pitanje, ali nisam baš u toku, došla sam s puta juče tek iza 11 pa nisam vidjela dnevnik - da li je ovo definitivno ili opet neki prijedlog?
da se ne zdeprimiram ako ne bude ništa
Apricot ciljala sam na to da se nas 3,4 možemo do sutra prepucavati da li je bolje delimitirati plaće prvih 6mj. ili svima dati 4250kn za 1god. Meni paše ovako, drugom onako i nećemo se nikad složiti oko toga. Ali nakraju vlada odlučuje što će od toga dvoje biti, ne (osobno) ja ili netko drugi. Bitno je da se počne delimitirati barem nešto - ali imam dojam da je to više stvar predizborne utrke nego stvarnog pritiska javnosti. jer pritisak za delimit traje dosta dugo, a zamisli čuda stvari se počnu dešavati prije izbora. Kaj si ti mene napala? :P
napala?!
ne, samo hoću reći kako ne smijemo misliti da nekolicina ne može donijeti promjene.
prizivam aktivistički duh!
da se nadovežem na vaše postove.moje mišljenje je da je sve ovo jedna velika farsa što se tiče zakona u ovoj državi.sramotno je da se uopće degradira rodilje po primanjima.to što su donijeli taj zakon,to je sve prdizborna kampanja.i slažem se sa green eyes (lova se na lovu ljepi).
A to što se od većih plaća više odvaja i veći su i porezi, to ne želite vidjeti?Citiraj:
cisko-kid@net.hr prvotno napisa
A to što se od većih plaća više odvaja i veći su i porezi, to ne želite vidjeti?[/quote]
kako god okreneš sirotinjo i bogu si teška.to što više platiš porez opet imaš veću plaću.standard je u hrvatskoj disaster,ljudi preživljavaju sa zaduživanjem jer nas male pritišću sa svih strana.donose se neki apsurdni zakoni.tako je to kod nas.šta je sa slabo imućnijim rodiljama ili koje su na socijalnom?normalno je da svako misli samo na svoje interese. :shock:
Zar nitko ne zna da li je ovo sigurno ili preizborni trik??? Kaj su rekli na Dnevniku?
Joj gluposti, shvaćam da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali daj molim te - degradiranje rodilja po primanjima??? A na temelju čega bi se trebala određivati visina roditeljne naknade? Na temelju porođajne težine bebe?
Ne shvaćam zašto Vam (cisko-kid i green eyes) smeta da naknada bude izjednačena s plaćom. Pa to je najpoštenije.
Uostalom rijetko koja žena ima visoku plaću jer se poslodavcu baš prohtjelo da joj daje 15tis. kn. Iza takve plaće (u većini slučajeva) stoje godine odricanja, obrazovanja, rada i truda.
aj cure, pa zar nije bolje da svi imaju pravo na više. pa šta nek se ljepi lova na lovu, čemu ljubomora ? ! pa zar mislite da se one što imaju više možda i nezadužuju više. nemojte tako budimo sretne jedne zbog drugih.
ja spadam u ovu skupinu s malim primanjima ili nikakvim tj na burzi sam al možda se i meni nasmije sreća pa nađem bolji posao, naravno ne slučajno nego radom na sebi i potraga za boljim.
mislim da je bespredmetno raspravljati tko voli više svoju djecu, zar ne? !
a što se tiče zakona , rasprava i opčenito političara pa zar nije jadno da to rade sad kad su izbori, al opet bolje ikad nego nikad. iako da izglasaju i da svaka majka dobije 10000,00 kn mj pa zar misle da smo mi ovce pa nas mogu kupiti tj glas