malo sam zbrckala s kurzivom i citiranjem.
dio je od sofke, dio je moj
Printable View
malo sam zbrckala s kurzivom i citiranjem.
dio je od sofke, dio je moj
ajme ljudi, pa nemojte molim vas, opet o cekerima, mijenjanjima zarulja i o tome tko pere sude :roll:
pa nije to bit feminizma
davore potpuno je jasno da u feminizmu ima raznih strujanaj i razmisljanja, ali ja zaista ne kuzim, da ti kuzis da je feminizam uperen protiv muskaraca? :?
pa nije pokret protiv diskriminacije afroamerikanaca uperen protiv bijelaca (bez obzira na crne pantere) nego ZA ravnospravnost rasa
feminizam je ZA ravnopravnost spolova, ne protiv muskaraca.
a i zivo mu se fucka za zarulje i cekere. :P
Tatek je pokušao dobro preusmjeriti raspravu koja pomalo poprima obrise besmisla i okretanja u krug.
Slažem se sa onim što je napomenuo Tatek o rušenju rodnih stereotipa, pa čak izvrgavanju istih sprdnji, od najranije dobi. U tom kontekstu ja se sjetih da je svojedobno u sklopu Queer festivala Zgb bio raspisan natječaj za Queer bajke, kojima je cilj upravo to; rušenje stereotipa koji se djeci usađuju od najranije dobi. U bajkama je podjela likova jasna, crno-bijeli svijet u kojem se uvijek naglasak stavlja mušku, nazovi, premoć, dominaciju i to u kontekstu uloga u društvu i zajednici, od čisto formalističkog razgraničavanja uloga do eksplicitno naglašenog podređenog položaja ženskog spola. Mislim da je super ideja već i u toj ''bajka fazi'' rušit stereotipe o ženama koje eto ne moraju (pa čak i ne smiju) previše razmišljat, rade sve a život im se svodi na čekanje svog princa na bjelom konju kao univerzalnog ''okidača sreće'' i jedinog smisla živoda.
O Queer bajkama ukratko možete saznati OVDJE, naveden je i mail na koji se mogu naruč, ja se to tek spremam napravit jer me baš zanima na što to liči, a s vremenom sam na to zaboravio ali me je podsjetila ova rasprava.
Ravnopravnost poimam prirodnom, u skladu s tim se i ponašam i živim i nemam ideje o planskom pristutupu djetetu sa filanjem i objašnjavanjem, bar ne do neke dobi ili dok ne pita ili dođe sa ''naučenim'' stavom koji treba ''korigirat''. Mislim (nadam se ) da će za početak sasvim dovoljan biti primjer koji će, kad stasa i postane svjestan svijeta oko sebe, vidjet u našoj maloj zajednici.
E sad, vaše mišljenje kada dijetetu pristupiti (da li samoinicijativno, kada pita za to, kad kao što rekoh dođe sa ''krivim'' stavom) i na koji način objasniti prirodu rodnosti, jednakopravnosti itd.
Kako reagirati i pristupiti kada nastanu ''problemi'' u svezi susretanja sa različitim ''od doma'' stavovima vršnjaka u procesu socijalizacije (vrtić pa nadalje..)? Ideje, iskustva, metode??
Ovo u kurzivu potpisujem 100%. Onda se računam u feministice? Ali, uvjerena sam da bi to potpisale gotovo sve forumašice i forumaši.
Ali ako se feminizmu fućka ko kome pere veš i tko stavlja žarulju, onda čemu trud oko objašnjavanja okolini da moj sin može ima rozu pelenu s kaubojima jer je lijepa, da se može igrat i s kamionima i s lutkama i da nema To je za cure, a to je za dečke.
Ja baš mislim da ga trebam učiti da poštuje ljude, bude dobar, ostane uvijek takav divni osjećajni dječak, da nauči stisnut gumb na veš mašini jer to treba znati, i tak.
Mene inače feministice zapravo baš i ne vole :P
To su one slikovnice di se "rokaju" pingvin Tomislav i pingvin Zlatko ?Citiraj:
~Dedi Kul~ prvotno napisa
Potpisujem sve napisano, a naročito kvotani dio. U biti se (u mojoj glavi) borba ''feminističkog'' pokreta danas, svodi na borbu za temeljna ludska prava, i kroz tu prizmu ja i promatram ideje ''suvremenog'' pokreta, jer ona lista sa wikija po meni su fokusi suvremen borbe za temeljna ljudska prava (ako me kužite) i ja tu borbu u opće ne bojam po rodnom principu, jer je meni borba za pravo izbora (bilo koje vrste uključivo i one za spolnu orjentaciju) u biti borba za temeljno pravo svakog čovjeka, borba za jednake uvjete rada, nenasilje itd. sve od reda temeljna ljudska prava u borbi zakoja po meni jednao trebaju sudjelovat i M i Ž. Jer bespredmetno ilegalni i idiotski ugovori o nezatrudnjivanju u biti su diskriminacija muškarca koliko i žene, jer im je oduzeto isto temeljno pravo. Zato ja feministički pokret (što god on bio) promatram kao frakciju borbe i pokreta za ljudska prava i dostojanstvo čovjeka, pojedinca, i tu ima moj respekt i podršku, kao i svaka borba i zalaganje za prava obespravljenih!Citiraj:
da pitanje obitelji (raznoraznih vrsta i podvrsta) i uskladivanja svijeta obitelji i rada ni bude zensko pitanje, nego zensko i musko pitanje, dakle ljudsko pitanje, u kojim ni zene ni muskarci nece biti niti diskriminirani, niti gurnuti u stereotipne uloge (to ti je ta slavna socijalizacija) kada postanu majke i ocevi.
Mene jedino smeta radikalizam (općenito) i ekstremizam u ''feminističkom'' pokretu, sa kojim sam ja imao dosta kontakata (kroz razne udruge, mreže itd) gdje ispada da je feminizam frakcija radikalnog anarhizma ili radikalna varijanta borbe za pravo na istospolno XY.
I smeta me što gdje se god dotaknem nekog oblika borbe za ženska prava (javne istupe) uvjek nailazim na potpuno iskrivljavanje suštine, tako da se borba za ravnopravnost svodi (možda pogrešno prezentira pa zato) na borbu za moć i prevlast. Primjer! Na sva se usta konstantno ističu nekakve statistike tipa: u saboru sjedi XY žena, u nadzornim odborima sjedi XY žena...pa kakve veze rodnost na funkcijama ili izvorima moći. tu je bitna kompetencija (i karakteristike) OSOBE i ništa drugo, što rodnost mijenja na stvari (suštinski), ako na izvoru moći sjedi žena a ne muškarac a jednako loše radi svoj posao? Ja stičem dojam da se pod ravnopravnost upakirava sustav nove dominacije koji bi trebao zamjeniti drugi (loš) sustav dominacije, a to mi nema smisla!
Rijetko se čuje o borbi za ''male'' stvari (koje su u biti najvažnije) npr. odgoj i razvoj novih generacija, rodno neopterećenih sa usađenim vrijednostima ravnopravnosti i jednakosti prava i odgovornosti, a bez toga kako će se promijeniti loš sustav?
Vidiš, nemam pojma ko što rekoh i mene zanima kaj je to jer tek sam se sad sjetio toga. Rekoh meni se sviđa ideja u kojoj se kroz bajke ruše predrasude i stereotipi koje sam napisao, a tiču se ravnopravnosti M-Ž u bilo kojoj zajednica (pa i onoj imaginarnoj bajkovitoj) a u bajkama itekako postoje.Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
Za detalje ne znam.
a bas te volem. :PCitiraj:
Tiwi prvotno napisa
daklem, na simbolickoj razini ves i zarulje sluze kao metafora podjele na muske i zenske poslove.
logikom stvari da nam za te radnje trebaju ruke, a i muskarci i zene imaju dvije upotrebljive (doduse neki dvije lijeve, ali to sad nije tema), te oci (opet ih imamo i jedni i drugi), nesto pameti (opet je valjda imamo i mi i oni) nesto dobre volje (sad tu vise nisam sigurna tko je ima koliko)
zakljucak je da je podjela drustveno uvjetovana, a ne prirodno uvjetovana, kako su nam u bliznjoj proslosti tumacili.
pa da je vise ne zelimo kao prirodnu i pozeljnu, servirati svojoj djeci,
na razini ove rasprave se valjda podrazumjeva da nam ves i zarulje nisu primarna tema jer smo je apsolvirali. ili nismo?
moji apeli su isli u smjeru da se feminizam ne svodi s a m o na zarulje i ves, u smislu nekih tumacenja na topcu:
ja perem ves , pa nisam feministkinja
ili
ja mijenjam zarulje pa jesam feministkinja
opet problemi s podjelom kućanskih poslova..
pa gdje su tu problemi?
i najprosječnije hrvatsko kućanstvo ima usisavač, vešmašinu, suđericu, mikrovalnu i sl.
ako netko ne želi uključiti tu nesretnu vešmašinu onda to nije problem ravnopravnosti spolova nego problem u konkretnom braku
dedi kul, uprkos tvom avataru grdom, svidas mi se. :)
ofkors samo na razini "pobratimstva dusa u svemiru", da ne bi bilo nekih fals interpretacija. :mrgreen:
sto se tice moci i prevlasti tu imam ponesto razlicito misljenje od tebe.
kompetencija i karakterisrike osobe nisu "objektivni" pojmovi liseni rodne obojenosti i subjektivnosti promatraca.
to ces pronaci u bezbroj istrazivanja. iamla bih tu jos puno za reci, ali zurim, pa cu podastrjeti samo jedan podatak vezan za djecu (jeliti vezem se na temu podforuma :mrgreen: )
istrazivanje austrijskih skola (siroki uzorak, financiran od drzave, objavljen u relavantnim medijima):
djecaci sa jako dobrim uspjehom u skoli dobivaju od nastavnog osoblja sljedeci feedback:
ti si pametan, sposoban, uspjesan....
ako im je uspijeh losiji:
ti si pametan, ali zaigran, lijen, moras se potruditi....
djevojcice su interesantno dobile drugciji fedback:
akoim je skolski uspjeh jako dobar:
ti si jako marljiva, dobra i vrijedna cura....
ako im je uspijeh losiji:
a ne mozes ti tu nista, nisi dovoljno pametna, ali si mila i dobra....
toliko o "objektivnosti" ocjena o kompetentnosti i sposobnosti...
Sviđa mi se kako izvlačiš zaključke iz napisanog, ali ja to nisam rekao :lol:Citiraj:
seni prvotno napisa
Idem rekapitulirati, feminizam je pokret bez muškaraca, jednako kao što su skinhedi, neonacisti i KKK pokreti bez stranaca. Ovo sa protiv je tvoje.
Predlažem da ne produbljuješ analizu na gore spomenute pokrete, jer ih nisam povezao s feminizmom. Svaka isključivost je samo sebi slična.
seni, nisam uopce mislio na tebe kad sam pisao ono as rusenjem stereotipa ... ;)Citiraj:
seni prvotno napisa
Poceo sam post s tvojim kvotanjem, no nastavak je bio nevezan.
Zanimljiva je ovo rasprava, ali i meni oduzima previse vremena, a i cini mi se da se sve ovakve rasprave po 101. put zavrse na toj tewmi kucanskih poslova. :P
A ja bih bas volio citati raspravu o tome kako kroz odgoj djece na pametan i zanimljiv nacin postici da kod njih ne zazive svi ti musko-zenski stereotipi.
Seni, drago mi je da ti nemaš problema koje ja imam, ja se možda i prečesto propitujem iznova i iznova. A ne da mi se baš svaku svaku riječ vagati dok pišem (kao npr.idealiziranje muškog spola)...trudila sam se prenijeti ideju...
pa ukljuci se duso! :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Mislim da se ne radi o ravnopravnosti u feminizmu, nego o slobodi odlučivanja o sebi, poštivanju vještina i znanja pri zapošljavanju i dr. Pa nitko nije ravnopravan ni s kime. Kaj to uopće znači? Ja ne želim biti ravnopravna s muškim kandidatom za posao ako imam bolje kvalifikacije.
Davore, ne mogu odoljeti da se malo ne poigram sa tvojim razmisljanjima ... dakle, idealni pokret za ravnopravnost zena bi trebao imati i clanove muskarce koji bi zajedno sa zenama promicali tu ideju ravnopravnosti. Ja mislim da je onda udruga Roda istinska avangarda idealnog pokreta za ravnopravnost zena (citaj "feminizam sa muskim udjelom").Citiraj:
Davor prvotno napisa
:mrgreen: (nemojte sad rasclanjivati ovu misao, ovo sam napisao radi moje i vase zabave, a ne kao poticaj na analizu :P ... iako ima u tome zrnce istine. ;) )
imas pravo.Citiraj:
tatek prvotno napisa
A šta muškarcima nije dozvoljeno da budu feministi?
Jel ima na webu neka pristupnica pa da vidimo koji su uvjeti? :mrgreen:Citiraj:
vertex prvotno napisa
Pa to je i moj point! Da se kreće od ODGOJA istim principima i ukidanju stereotipa u odgoju, od najranije dobi, ravnopravnost od vrtića! I kako je tu onda bitno kolko žena čiči u sabornici? Kužiš point! Mislim kužimo se skroz ali se ja valjda krivo izražavam. Bitan je, nazvat ću ga ''bottom - up'' pristup a ne ''top - down'' (ekonomist sam, pa je to prof deformacija), slikovito: to kaj 2 tete više sjede u savjetu HNB-a ne mijenja ništa u odgoju novih generacija, za mene je to samo statistički podatak zanimljiv kolko i količina padalina u Prepuštovcu. Ali ako mijenjaš odgojne metode i usađuješ (jedine ispravne i prirodne) vrednote (jednakopravnosti/jednakomogućnosti/jednakopriliučnosti) u dijete bez obzira na spol od najranije dobi onda bu to nakon XY godina rezultiralo time da po inerciji u tom famoznom nadzornom odboru ili saboru sjedi XY žena, jer mjenjaš sustav/sredstvo/metodu a ne cilj kao što je to (u mojoj glavi) slučaj trenutno! Navike i sustav vrijednosti su institucije a institucije trebaju promjenu! Sad malo jasnije?Citiraj:
seni prvotno napisa
A što se tiče daljnje rasprave s moje strane, citiram Tateka
Citiraj:
Zanimljiva je ovo rasprava, ali i meni oduzima previse vremena, a i cini mi se da se sve ovakve rasprave po 101. put zavrse na toj tewmi kucanskih poslova
Seni :love:
Ja nisam feministkinja jer ne volim dlake :lol:
Jedna moja gimnazijska prijateljica, istaknuta feministica, svog je dečka uvijek predstavljala: Ovo je moj partner, feminist!Citiraj:
tatek prvotno napisa
Ja ne znam je li feminizimam pokret bez muškaraca, ali ako je tako, to jest ako zaista ne postoji muškarac koji podržava feminizam, onda je konkluzija da svi muškarci smatraju da je položaj žena globalno izvrstan.
Do ovog dijela u zagradi sam potpuno suglasan.Citiraj:
tatek prvotno napisa
Neki od doprinosa našeg vrtića uklanjaju stereotipa: svi odreda se obožavaju pošteno "našljokičat" za predstave ili maškare. Svi se igraju u kuhinji. I svi vole vozit bebe u kolicima. Ali ih dečki ipak obično voze malo, hm...dinamičnije.
Čitam ovaj topic , evo već 4 strane, i malo sam se pogubila....
Moje dijete zna da je muško, ali npr . kad izrazi želju za bilo kakvim poslom,( pranje,kuhanje, šarafljenje), obavlja ga, jučer je došao iz vrtića sa jednom rečenicom da je Iva žensko jer ima pi...bip.
Jedina dobra stvar je da je napokon izgovorio riječ sa č,no očitala sam mu bukvicu oko etiketiranja spolnih organa ,pa je naučio da se to zove vagina.....
Isto tako je postupio i mm kad je došao s posla.
Što smo mi,a što je moj Marko ?
vita JELA, ZELEN BOR ,molim brzi odgovor
Nope! Čak ni na www.feminist.orgCitiraj:
tatek prvotno napisa
Postoji nešto što se zove pro-feminizam, a okuplja čak i makarsvakakve intelektualce. Najbolji opis stanja je kava: ili je s kofeinom ili je bez kofeina - ne postoji između.
a kad smo kod kave:
"Coffee... I've conquered the Borg on coffee!" - Kathryn Janeway on the virtues of coffee
Rodnica je lijepa hrvatska riječ. Vagina dolazi iz latinskog i znači futrola, korice mača, obloga.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
ok naučit će i riječ rodnica :* ;)
Zar se rodnica ne odnosi samo na unutrašnjost spolnog organa?
Inače, meni je terminologija vezana za spolne organe skroz zbunjujuća. Ili prehladna i prestrana, ili pregreza (je li se ova riječ razumije širom lijepe naše, nemam bolju za ovaj opis?).
Ne mogu učit dijete da spolne organe zove vagina i penis, kad su meni samoj to bezvezni nazivi. Nakraju za njih koristimo dječje nazive. (Mislim, s djecom, ne muž i ja međusobno.)
ja bih rekla da Russell ne govori o jednakovrijednosti teza, vec o nasilju kao pogresnom nacinu dolazenja do istineCitiraj:
Davor prvotno napisa
Potpisujem.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Ja mislim da bi se u stvari danas "feminizam" trebao "remarketirati" napraviti neki, što mi u firmi sad popularno kažemo "reinvention". Nemam ideju u što i kako, ali se kao "feminizam" teško prodaje danas jer asocira ili na nešto ekstremno ili na nešto passe. Većina nas bi mogla potpisati one ciljeve što je seni gore stavila u italic i smislit mu neko drugo ime. Što se mene tiče, može se zvati i "Roda" ili neki drugi pojam (ne moraju nužno bit roditelji) u akciji za xxxx pa neki akronim. Ozbiljno.
a zakaj, fora je način na koji zaključuješ :!:
vertex, i vagina se odnosi samo na unutrašnjost. Vanjski dio je vulva.
Još jedna digresija na temu dlaka, iz Schaef, parafrazirat ću, s tim da nije u kontekstu feminizma, nego ilustrira različite razine kroz koje se prolazi u spoznajnom procesu (neki prođu, neki zapnu na nekoj): prvo nisam znala za brijanje dlaka, onda sam se počela brijati jer su se svi brijali, onda sam se prestala brijati iz protesta, onda sam se opet počela brijati jer sam i nebrijanje počela doživaljavati kao nametnuto, sad se brijem po ljeti, a po zimi ne jer mi je tako toplije. Kaže da se grupe ljudi s različitih razina dosta teško mogu razumjeti, ako i uopće.
ina33, xxxx ti baš i nije neki pogodak, jer se radi o prilično rijetkoj i nezgodnoj anomaliji.
blago meni, ja dosla vec do one zadnje ljeti/zimi varijante. :lol: kud cu sad?Citiraj:
VedranaV prvotno napisa
inace vedrana, bas mi je lijep tvoj lingvistici komentar. :)
Kako pomoći pomlatku da savlada stereotipe o podjeli M-Ž poslova ? Kad to osim u svojoj obitelji, vide i na primjerima oko sebe :)
O kućanskim poslovima ne bih, sve je već rečeno o njima. O pravima žena ne bih, isto je sve već rečeno.
Evo, meni nikako nije jasno par stereotipa, a voljela bih da su drugačiji:
1. Nema muškaraca zaposlenih u jaslicama i vrtićima. Sve su odreda tete :/
2. Nema baby sitter-a (kao onaj simpatični iz Kevin Hill-a) i sve odreda su sitter-ice: tete/bake čuvalice.
3. Vrlo malo muškaraca je zaposleno u školama. Skoro ništa u osnovnim, nešto malo u srednjim školama.
4. Još uvijek vrlo mali broj muškaraca uzima porodiljni (makar na par mjeseci) - nekad i nevezano za financijske razloge.
Kada bih god pitala svoje prijatelje bi li radili u nekim od tih institucija (u nedostatku drugih poslova), uvijek bijeli pogled i ono "Ma nije to za mene ... Nemam ja strpljenja za to ... Pa to je ženski posao ... itd" :/
Mislite li da žene imaju više predispozicija za rad s djecom nego muškarci ? Ili da je sve to "u glavi" :)
Moj frend radi ko teta cuvalica, drugi radi ko medicinski brat, itd.Citiraj:
la_mama prvotno napisa
Ali isto tako moze postavit pitanje zasto nema žena vozacica šlepera ili zasto u komunalnom samo stričeki nose smece, a tete uređuju cvijece ?
Fizicki bi svi sve mogli obavljat posto imamo iste organe kao sto je netko ranije spomenuo.
Geni, geni su nam takvi i mozes se slikat !