nemoguće je, nadam se da sam dobro razumijela u kojem kontekstu to misliš... jer meni se tu postavlja pitanje kako objasniti djetetu da neki ljudi vjeruju u boga (što samo po sebi i nije teško), za razliku od nas koji... eh, tu sad nastaje problem: "smijem" li reći što ja iskreno mislim o vjeri il to moram upakirati u celofan i biti politički korektna (da bi i ona bila) 8) nadam se da se konta što sam htjela reći :/Citiraj:
Mislite li vi da možemo sasvim izbjeći priču o odnosu vjernici-mi ostali? Budući da smo manjina, čini mi se da je nemoguće izbjeći tu priču.
ne zamišljam, tj. u svakom slučaju ne zamišljam raj-pakao i sl. zašto smo na svijetu ? :? a što bi trebao biti odgovor ? zašto su vjernici na ovom svijetu ?Citiraj:
kako vi zamišljate ono poslije života, poslije smrti, zašto smo na svijetu? Jako me zanimaju odgovori
volem te :heart:Citiraj:
U nasoj prici je i Lilith, prva Adamova zena koja je svojevoljno otisla iz raja jer se odbila podrediti muskarcu
evo i ovo je zanimljivo... koliko vjernica pokušava svom djetetu približiti sve vjere i prepustiti djetetu "izbor", a koliko to pokušavaju oni koji nisu vjernici (il ne praktični)... nekako stičem utisak kako vjernik po difoltu odgaja dijete u vjerskom duhu (duhu svoje vjere), a ateist/agnostik nešto želi biti politički korektan pa nešto prepušta izbor djetetu. ja ne želim prepustiti izbor djetetu, majka mu stara :lol: želim da mi dijete vjeruje u ono što i ja vjerujem! jel to legitimno ? :?Citiraj:
ali izbor pokusavam prepustiti njoj
o evi i prvom grijehu - malo kasnije
jako lijepo rečeno.Citiraj:
reci cu da tako zivim od prvog svog dana, ne znam za drukcije, tako zivi i moje dijete i kao sto vjernici ne preispituju svoju vjeru tako ja ne preispitujem svoju "nevjeru" niti joj dajem neku vecu ili manju vrijednost u odnosu na ostala moja ili tudja uvjerenja.
bingo!!Citiraj:
i odabrala ne vjerovati, onda ti je jako čudno kad se nevjerovanje postavlja kao odstupanje od defaulta. je l' tako?
potpisujem, to i radim i mislim da to radim prilično uspješno, i to i bez vjere.Citiraj:
prenosenje zivotnih vrijednosti, humanizma i ostalog treba biti sastavni dio zivota i zivljenja
vidiš i ja sam imala te osjećaje duhovnosti negdje u dvadesetim godinama, i sve što sam starija - to sam... pragmatičnija... valjda bi se tako moglo reći.Citiraj:
Starim, valjda. ne mislim da će se to pretvoriti u neki oblik "organiziranog vjerovanja", ali recimo da sam "duhovnija
a na kojem topicu sam ja mogla raspravljati o mojim "ateističkim" problemima ?! na "odgoj u duhu vjere" ? :? ne razumijem te. mogla sam naravno otvoriti i topic samo sa specifičnom temom o blagdanima, al sa mišljenja da će prije i kasnije tema vrludati (kao što sve teme to čine), pa sam joj od prvog posta dozvolila malo širine.Citiraj:
ako je razlika u odgoju djece ateista i vjernika takvog stupnja, da o tom odgoju trebaju posebne elaboracije, u odnosu na ono drugacije, onda nesto ne stima ili u odgoju ili u ateizmu ili u vjeri.
:lol:Citiraj:
sta ce tek bit kad maja bude imala 35.
srest cu je u medjugorju
bolje da ne kažem što o međugorju mislim :mrgreen:
ne razumijem u što bih trebala vjerovati :? inače mislim da vjerovanje u nekoga ili nešto ne mora biti jednako vjerovanju u neki sustav vrijednosti. to što ne vjerujem u nekoga/nešto ne znači da nemam određen sustav vrijednosti i morala po kojem živim.Citiraj:
u što ateisti vjeruju, nekako si mislim, pa moraju u nešto? ili se varam ?
moje ponašanje u crkvi - ustajem kad drugi ustaju, sjednem kad drugi sjednu. kad se moli, šutim i skrušeno stojim. znam izmoliti molitve (kao dio opće kulture), al ne vidim razloga ih izgovarati.
zanimljivo, a jel bi ti rekla da je to glupost da je obrnuta situacija, da on objašnjava djetetu da bog postoji?Citiraj:
Za mene je bitno da kada ja kažem djetetu da za mene bog ne postoji da mm drži jezik za zubima i da ne viče iz druge sobe da su to gluposti da bog postoji...