ANKETE RAZUMIJEM I NE RAZUMJEM
Dakle naš četverogodišnjak ide sad već drugu godnu u vrtić, Obožava vrtić i vikendom bi išao da može. Mi radimo duga radna vremena i moramo ga rano odvest i kasno kupiti. Jedva smo dobili mjesto u vrtiću i smrzla sam se kad sam vidjela da je ostala podulja lista djece koja nisu upala. Tete su mu divne i stvarno uživa. Međutim to je najmanji problem ono što mene izluđuje ( a to nisu tete kojima bih ja dala sve benificirano što se dati može, i ne bih radila njihov posao ni za 35 dana GO) je činjenica da moj sin od 20 članva njegove grupe u vrtić dolazi 70% djece a ona dolaze oko 10 i odlaze oko 13-14 sati. Na moje opće čuđenje rečeno mi je da ih kupe bake. U dvije godine koliko mi sin ide u vrtić svega 10tak puta sam uspjela doći po njega radi radnog vremenakoje je nepredvidivo, obično ga kupi suprug oko 16:30 17 sati i tad je sam ili sa još jednim djetetom.
Pa šta se onda čudimo anketama i spajanjima. Takvo ponašanje je dovelo do činjenice da je stvarno bezveze da 8 teta bude između Božića i 3 kralja na 10 djece. Ankete se ne provode radi hrane i obroka već je stvarno neproduktivno imati tolike tete. Pa zar se može provesti anketa za vodene kozice, cijeli 12. mjesec je unašem vrtiću vladala pošast kozica i opet nitko nije bio u vrtiću.
Po meni onaj tko upiše djete u vrtić treba ga tamo i voditi, sa iznimkom bolesti ili putovanja... Ova vođenja djece u vrtić da bi se obavio šoping i kava te skuhao ručak u miru su mi u najmanju ruku bezobrazna. Osim redovite grupe plaćamo i dodatnu aktivnost sinu koja košta 300 kn ( ne radi se o novcima), na roditeljskom su svi inzistirali da žele da im djete sudjeluje u toj dodatnoj aktivnosti uvjeravali nas nove roditelja da je to divno, a ti isti ne vode djecu u vrtić pa čemu onda to sve. I suprug i ja radimo u stranim privatnim firmama, gdje je godišnji na kapaljku, a bolovanje ne postoji, pa nama je vrtić svetinja. Djeca te dobi kao i manja vole rutinu te da su im dani posloženi nekim ritmom, pa ne razumijem da djeca dolaze u vrtić u 9:30, odlaze rano. Mislim da takav ustaljeni raspored kakav provode u vrtiću samo pomaže razvoju djeteta te u njmu stvara neke navike za budućnost.
Našeg sina vodimo u vrtić oko svih blagdana osim po ljeti kad je na moru ( hvala bogu pa može) inače bi se i na ta dežurstva navikao.
Sve te nesuglasice oko anketa i nezadovoljstva teta bi se izbjegla kad mi stvarno bilo zaposleno dovoljno teta da u svakom trenutku bude 2 tete na 20 djece, te kad bi djeca stvarno dolazila u vrtić i boravila tamo odeđeno vrijeme. Oni koji kuhaju ručak i obavljaju šoping trebali bi djecu odvesti u igraonicu te napraviti mjesta u vrtićima za djecu koju nema tko paziti te koja žele pratiti cijeli program koji vrtić pruža.
Ono što je meni diglo svu kosu u zrak je da po novome tete za sinovu grupu rade od 8-4. Zašto ? pa zato jer nema potrebe da dođu ranije da bi zabavljali mog sina i još jedno djete kad to može dežurna teta cijelog kata.!!??