žrtva je prejak izraz
a kako da nazovem onog tko dobiva fizičku/emocionalnu bol od strane jače osobe?
Printable View
žrtva je prejak izraz
a kako da nazovem onog tko dobiva fizičku/emocionalnu bol od strane jače osobe?
o meni govori to, da mi je istovremeno presmjesno ali i nejasno zasto si smatrala vaznim naglasiti da si ti tamo isla mali milijon puta.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
moram li i ja otic mali milijon puta? hocu li ista naucit ako odem samo triput? :)
...nikad ne reci nikad mi nije bas najdraza poslovica ali nekad mi bas lijepo sjedne.Citiraj:
NE, NE i NE i NIKAD mi neće biti žao
ja se nisam smijala tvojim stavovima, ja sam se samo nadala da cu mozda razumjeti al evo kad ne ide, ne ide...
hvala na lijepim zeljama.
koryanshea apsolutno te potpisujem. Ova cijela saga "zašto ne dojim i ponosna sam na sebe" je pretužna i meni apsolutno neshvatljiva.
uh skoro mi je promaklo, lijepo si mi svasta odgovorila na moj post ali si preskocila jedino pitanje koje se u njemu nalazilo (okej malo umjetnicki formulirano :))... a mene zbilja zanima tvoj odgovor...Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
da je htjela da ju shvatimo shvatile bi mi. ja sad shvacam da, ustvari, nema potrebe za uzrujavanjem jer ne shvacam neku nepoznatu osobu s ovog foruma. ne shvacam u nekim stvarima ni svoju najbolju prijateljicu pa ju ne pilam oko toga po citave dane (doduse ni ona mene ne provocira... :/)Citiraj:
znatizeljna prvotno napisa
:)
upravo to. baš mi je moj 84-godišnji djed nedavno pričao da je njega u biti odgojila najstarija sestra. mama je uvijek bila toliko zauzeta poslom,... po kući i u polju, vrtu, i problematičnim mužem... sve što je naučio i svu nježnost je dobio od najstarije sestre, koja se odrekla svog školovanja da bi mogla drugoj djeci (a bilo ih je 6 živih) biti na "usluzi". onda je onako sjetno dodao: mislim da se moja mama tek odmorila kad je umrla.Citiraj:
Trina prvotno napisa
točno. a dokaz tome su mnogobrojni topici s famoznim: POSTROJIMO SE... sad će netko reći da postoji i postrojimo se na jednoroditeljskim il na dohrani, al kad se na dohrani nejedači postroje, onda još vidiš da je cilj stvoriti potporu među "supatnicima" i razmjeniti iskustva, naći rješenja... što se baš za postrojimo bezdudaši ne može reći. što je tu cilj, osim čistog hvalisanja.Citiraj:
Imam osjećaj da se ovdje žene natječu koja će odgojiti dijete bez klasičnih pomagala za bebe(bočice,dude,pelene,kolica i tisuću drugih stvari) .
a zar postoji neki poseban razlog da bas vi koji ne shvaćate je morate shvatiti ? :? vi ste kao neki bitan faktor ? jel to ona stremi k apsoluciji ?Citiraj:
da je htjela da ju shvatimo shvatile bi mi.
pa i kazem - sto bi ju uopce morala shvatit? ja sam htjela, jer eto... znatizelja, upoznavanje drugih gledista (taj "neću dojit i neću reć ni jedan konkretan razlog zasto" me i dalje fascinira), širenje vidika, razumijevanje tudjih motiva i stoga izbjegavanje konflikata iiiiiiiiiiii tako dalje. :)Citiraj:
mama courage prvotno napisa
mozda potpore, takodjer?Citiraj:
mozda da se vidi da u ovom svijetu u kojem je navodno nemoguce zivjeti bez bocice i dudice, to ipak moguce.
mozda da oni koji svakodnevno zive pod pritiskom kulture dude i bocice vide da se moze obraniti od nje i da se, malo po malo, vraca kultura dojenja. i da u toj zelji nisu sami.
da, taj topic nije topic hvalisanja- "vidi me, uspijeli smo", taj topic je topic potpore onima koji zele uspijeti. ;)
topic, sve moje rodine majice- postrojite se je topic hvalisanja....i promocije :mrgreen:
MGrubi,moja najdraža poslovica je-Lako je tuđim ku..em mahati :mrgreen: .Pa te ja pozivam,budući da smo jako blizu,da dođeš kod mene na par dana i provedeš ih sa mojom starijom djecom.Tek onda ću razmisliti o ovome što govoriš,zasad mi je sve to čista glupost i laprdanje o nečemu što iskusila nisi.
A da ne ispadne da ogovaram vlastitu djecu,moram reći da su oni ko blizanci,povezani do boli,strašno,strašno inteligentni,mudri,smiješni,veseli, razigrani,živi,živi,živi do nevjerojatnih razmjera.Kad su odvojeni to su savršena djeca.Kad su skupa to treba izdržati.Tada sva ta živost,sva mudrost i inteligencija+užitak u berekinstvu dolazi do izražaja i malo tko bi ostao imun na ono što su oni zajedno u stanju napraviti.
Ne želim se pravdati nikome jer meni iskreno nije žao što oni znaju što znači dobiti po guzici (niti se brinem oće imat traume zbog toga jer znam da neće),želim ti dati do znanja da sa malenom curicom koja je stara kao moj sin ti nemaš pojma o čemu govoriš :P
a što fali hvaljenju? pogotovo na takvim topicima gdje nikoga ništa niti ne pitaju, niti osuđuju, niti pametuju. meni svaki put kad mi neka mama kaže "blago tebi, ti imaš mlijeka, ja sam izgubila mlijeko kad je beba imala 2 mjeseca" dođe da se pohvalim zašto imam mlijeka, ali šutim jer mi ne pada dolijevati sol na ranu kad je već ionako kasno. pa mogu se valjda negdje i pohvaliti? i osobno nemam ništa protiv duda i bočica, sa J sam sve koristila i on je lijepo cicao do 14 mjeseci. sa M ništa od toga ne koristim jer ma bilo strah da ćemo poremetiti cicanje i sad imam pravu cico-ovisnicu koja sve pokušaje uvaljivanja boce i dude (od strane baka, mama i sl) zdušno odbija, grize i nema pojma što bi s time. i neka je tako.Citiraj:
onda ti odavno nisi čitala taj topic.Citiraj:
da, taj topic nije topic hvalisanja- "vidi me, uspijeli smo", taj topic je topic potpore onima koji zele uspijeti.
ništa, dapače, al onda stoji dokaz trininoj tvrdnji.Citiraj:
a što fali hvaljenju?
kad kazem vracamo se izvorima, mislim na prirodne instikte i povjerenje u njih, u prirodne procese, u zensku snagu, u snagu zene pri porodu, u igru hormona koji svaki ima svoje mjesto, svoje vrijeme i svoj cilj, u snagu naseg tijela da proizvodi najbolju mogucu hranu za svoje dijete, u kolicinama koje su mu potrebne, koje dijete samo regulira i da ga hrani u periodu kad dijete najintezivnije raste....
zar to nije cudo?
i zar nije zlocin sto su nam servirali umjesto toga? zar nije zlocin sto nas po porodu odvajaju od nasih tek rodjenih beba? zar nije zlocin staviti zenu u polozaj kukca kad radja, ne dati joj da mrdne, vikati na nju u tim trenucima, ne dat joj jesti ni piti, uvesti joj kateter i dati joj klistir - samo zato sto se to tu radi, bez ikakvog logicnog objasnjenja?
zar borba za bolje uvjete nije civilizacijska borba za osnovna ljudska prava?
..da,ali mozda netko ne zeli roditi prirodno,zbog drugih razloga,i vjerujem u onu da ako nesto zarko zelis i izborit ces se za to!?!
mislila sam da ako netko zeli roditi kako zeli moze se izboriti za to
nemoze tebi nitko spiciti drip u bolnici ako ti to izricito naglasis
da neces drip
ili moze?????????
moze :(Citiraj:
elizabet20 prvotno napisa
može:Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
-reči da je to samo infuzija da dehridriraš
- koristiti emocionalnu ucjenu: optužba da ugrožavaš dijete
- lagati da je nužan jer je porod postao problematičan
...
Opet sam danas doživila šok. (Ujedno da se i vratimo na temu).
Dakle danas, ne prije 20 - 30 god.
U posjet su nam došli prijatelji s malom bebom (mali je star 3 mj.). Ulaze u kuću i komentiraju kako je bebač gladan.
Mislim ja - sad će mu zmučkat flašicu,jer znam da je odustala od dojenja jer kako je rekla: previše ju bole ragade, a i ''nema mlijeka'',kadli vraga - vadi ona kašicu i hrani ''velikog'' dečka.
Samo sam kao znatiželjno pitala: ''Pa kaj već jede kašice?'' :? :? :?
A tata će ponosno: ''Pa da!!!! Sa 2 mj i tjedan dana je probao prvu!''. :shock:
Tako su djelovali ponosni na njega i sebe da se iz aviona vidijelo kako doslovno nemaju pojma što rade svom djetetu.
Nisam imala snage, niti volje, a niti prava išta komentirati. Tako sam bila jadna i razočarana. :cry:
Možda ružno zvuči, ali kad sam čula da ne doje bilo mi je jaaaako žao, ali sada, nakon ovoga, ih samo gledam kao ''promašeni slučaj''. Mislim ono: Nema pomoći.
Nebi ništa rekla da nemaju dostupne informacije ali obadvoje su komp. manijaci.Ona čak i radi nekaj s kompjuterima i non stop vise na internetu. Ali očito se bave krivim stvarima.
Eto sam sam to htjela podjeliti s Vama. :cry:
mgrubi,pa kaj su oni u stanju lagati?????????lagati da daju nesto ako netreba?nemogu vjerovati!!
mislim ja cu biti u drugom porodu puno pametnija naravno,pa to je i iskustvo uostalom u kojem puno naucis!
ali ja nebi dala da mi ga daju makar govorili da je infuzija,voda,zrak,kaj god...
:roll: pa to ni pas s maslom ne bi pokus'o!
naravno, svi lječnici su lažljivi i pogani profiteri i vrše sotonističke obrede nad rodiljama. zar to nisi znala ? :roll:Citiraj:
pa kaj su oni u stanju lagati?????????
prošvrljaj po podforumu Priče s porodaCitiraj:
nemoze tebi nitko spiciti drip u bolnici ako ti to izricito naglasis
da neces drip
pa iskreno,cula sam za par malo bolesnih primjera ali ovak nesto nisam mislila da rade!tamo di sam ja rodila su bili ok,mislim jedna krava od doktorice me poslala u radjaonu da sam otvorena 1 prst,a kaj ces u tom trenu nisam znala kaj cu jer sam bila zbbunjena ali da mi to sad napravi reagirala bi sigurno.
pa nemogu ti na silu nekaj napraviti
mogu rec da nisam bila bas informirana s mojim 1 porodom ali sam se sada bome nacitala i puno sam pametnija kaj se svega toga tice
al zadovoljna sam porodom svojim bez obzira na medikalizaciju.
nisu svi, ali dr.-ovi ka ona sa topica "ne tako bajan Vž" spada u sumnjivu skupinu sposobnih na nešto takvoCitiraj:
ili ti misliš da su svi humanisti, preotple osobe pune razumjevanja ... i sve tako rozo?
Nhf, ali malo ste puuuuuno OT. :mrgreen:
pa nisam bas taaako naivna.ali da skuzim da je neki ofrnji doktor,kao sto ima pedica sadasnjih ,pa otisla bi nekom drugom i rjeseno!!!nebi dopustila da je netko bezobrazan prema meni i takve stvari..
mogu i to, ali se rjeđe desiCitiraj:
pa nemogu ti na silu nekaj napraviti
češće je da te psihički dotuku, pa pristaneš na sve
i ne, nisupoznajem ih nekoliko fantastičnih :love:Citiraj:
svi lječnici lažljivi i pogani profiteri i vrše sotonističke obrede nad rodiljama
pa moj je bio fantastican pa se malo cudim ovome
držim te za riječ!Citiraj:
gdje planiraš drugi porod?
jedva čekam priču :mrgreen:
stvarno pročitaj "ne tako bajan varaždin"Citiraj:
ja sam rodila u vinogradskoj i tamo mi je i jedan prekrasan dok vodio trudnocu.pa vjerovatno cu i drugi put
cekaj malo tek sam nedavno rodila di cu odma drugo :lol:
jesam,nazalost :( :cry:
koma,ima svega
Slažem se, daleko smo mi bili od tog ideala nježnosti, na faksu sam čitala neki rad o obitelji na Balkanu prije 100 godina, to je jedna strana povijesti koje nema u čitankama , ona intimna, svakodnevna "nevažna", ženska.. više me je to zgrozilo nego opisi ratova...Ma kakva nježnost i potrebe slabijih (žena, djece, bolesnih), ako nedaj Bože ne bi rodila muško dijete, ajme je bila takva sudbina nevjeste i njenih kćeri...U mojoj obitelji (a korijeni su mi baš u dijelu gdje se dosta okrutno živjelo) su mi pričali kako su ih vezali za nogu za krevet kad su prohodali, po pola dana, (jer je polje bilo daleko....a krava i zemlja nisu mogli čekati-nije bilo porodiljnog, trebalo se preživjeti), samo su bogati imali taj privilegij da žene ostaju kući...Citiraj:
Trina prvotno napisa
:)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Mene je mama dojila manje od mjesec dana.
Nakon toga su me nastavili hraniti sa svježim mlijekom susjedove krave :)
Kad je krava ostala bređa, susjed nije to rekao mojim roditeljima, da ne prestanu kupovati mlijeko, pa sam sam zbog teških proljeva (valjda uzrokovanih prevelikom količinom masnoća i hormona u mlijeku) završio u bolnici. Nakon toga su me nastavili hraniti mlijekom s placa.
I opet nisam invalid ni nakaradan. Čak znam tipkati na računalu.
A koliko vidim, znate i svi ostali koji se ovdje zgražate nad time što niste dojeni 6 mjeseci.
Daklem, sve je relativno...... :mrgreen:
Nisam "doma" u ovoj temi, pa bih molio objašnjenje, ako nije problem.... Kaj mu rade?Citiraj:
kahna prvotno napisa
nemoj suditi samo po sebi
ima onih koji su pali kao "žrtve" takvog načina hranjenja, pa zahvaljujući njima danas znamo puno više kao npr. da čisto kravlje mlj. može kod male bebe izazvati želudč. krvarenje sa kobnom posljedicom, i zato znamo da imaš samo dvije opcije: majčino ili adaptirano
....
Jel ti to ozbiljno?Citiraj:
mujica prvotno napisa
Nisu nekad ni cijepili protiv HBV-a, ni HiB-a... I većini nam ništa nije bilo. Al nekima je.
I MM je hranjen kravljim mlijekom, mama ga uopće nije dojila. I nije invalid ni nakaradan, ali ima alergije na svu moguću hranu i probavni sustav mu je totalno sj...n.
Nisam napisala do kraja, pobjeglo mi je...
Ja sam dojena mjesec dana uz adaptirano, imam AD, alergična sam na hranu, i na sve moguće alergene koji napadaju dišne puteve. I moja sestra je isto tak hranjena, isto je imala grde alergije kad je bila mala i hodala godinama na injekcije. Možda ima veze s prehranom a možda i nema
Pročitaj cijeli post (što vjerovatno i jesi, samo želiš malo provocirat :roll: ), pa češ vidjet na što sam mislila.Citiraj:
mujica prvotno napisa
A da pojašnjavam, mislim da nema smisla, jer svi jako dobro znamo koje su možebitne posljedice preranog uvođenja dohrane.