samo jedno pitanje..
od 01.09. sam na cuvanju trudnoce - da li upisujem osobni odbitak 1600KN i za te mjesece (9,10,11 i 12) ili samo za prvih osam?
to upisujem pod 9,1?
Printable View
samo jedno pitanje..
od 01.09. sam na cuvanju trudnoce - da li upisujem osobni odbitak 1600KN i za te mjesece (9,10,11 i 12) ili samo za prvih osam?
to upisujem pod 9,1?
osobni odbitak upisuje se za SVE mjesece
Da se malo ubacim u raspravu o zdravstvenim potrebama jer intezivnije pratim i to stanje i izgleda da je sve kako kod koga završi porezna prijava jer negdje imaš pravo na kupljene npr. vitamine, a kod drugog ti ne priznaje ni plaćenu participaciju......
sličnih nebuloza i nejednakosti postupanja djelatnika porezne uprave je gomila,a i propisi im nisu najjasniji pa fino mogu radit "u mraku" i pokrivat se svakojakim nejasnim prppisima zbog čega je nekom nešto uskraćeno.... :/
Moja mama je nezaposlena i ja bi je prijavila kao uzdržanog člana (šapnula mi jedna teta na poreznoj da se to može :) ) tako da imam veći odbitak i veći povrat.
E sada, mama prima dječji doplatak za mog malog brata pa me zanima jel se to smatra primanjima ili ne?
imam i ja jedno pitanje. Prošle godine mi je isplaćen neki honorar od 1000 kuna i sad su me obavijestili iz te vrlo profesionalne firme da mi na to nisu platili porez.
Kako mi je rečeno da, ako predajem por. prijavu, moram prijaviti sve, tako bih morala prijaviti i ovih 1000 kuna. Ja ne znam sad ni što da upišem ni gdje, ni kako... Apsolutno ništa. A naravno da ugovor više nemam. A ne mogu ga naći ni oni (šatro)...
Dakle, ja bih upisala da sam dobila 1000 kuna, ali ne znam uopće nikakve druge podatke...
Što da radim?
Matsa, PRVO ti iz te firme moraju dati Izvještaj o isplaćenim dohocima, uplaćenim porezima i prirezima. Onda ga upisuješ u odgovarajuće polje ovisno o tome o čemu se radi (ugovor o djelu, autorski ugovor i sl..).Citiraj:
matsa prvotno napisa
Pliska, evo sa stranica PU:Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Uzdržavani članovi uže obitelji
Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca su fizičke osobe kojima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 9.600,00 kuna.
Iznimno, pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, primitaka za opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina (uključivo i obiteljskih invalidnina) djece nakon smrti roditelja.
Podvukla sam ti bitno. ;)
Hvala, no taj izvještaj nemam, jer su mi oni danas priznali da porez nisu platili. I to pismeno. Pa ću tako i priložiti poreznoj upravi taj njihov mail. I najvjerojatnije platiti ja porez. Radi se o šufterskoj firmici pa mi niš nije čudno. A kak je njima uspjelo to smuljati, nek objašnjavaju poreznoj upravi.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Matsa, na str. 5 porezne prijave u okvir tičke 4.6., nađi rubriku u koju pripada tvoja vrsta dohotka, upiši iznos primitka i ostalog kako su oni naveli u toj svojoj potvrdi. Tamo gdje ti je iznos UPLAĆENOG poreza i prireza, upiši 0.
Da li si tijekom godine imala ikakav drugi prihod? Plaću ili nešto?
Ukoliko nisi, nećeš ništa niti trebati plaćati, jer kad ispuniš cijeli forumular i upišeš na str. 7 sve mjesečne odbitke (ako je samo osnovni to je 12 x 1600 kn =19.200), tvoja osnovica za porez će biti 0 kuna (god. odbitak > isplaćenih primitaka).
ali već je rečeno da joj nisu platili porez, pa joj valjda niti ne namjeravaju davati potvrdu o tome............u svakom slučaju bilo bi dobro vidjeti u ugovoru što je ugovoreno - tko obračunava i plaća porez - isplatitelj ili ti, dakle je li ugovorena naknada od 1.000,00 kn brutto ili netto............ako je obvezan isplatitelj dohotka (a iskreno mislim da bi morao biti) onda su ti bili dužni obračunati i uplatiti u najmanju ruku porez i prirez (ako ne i mirovinsko) i u tom ti slučaju o tome moraju dati potvrdu. Ako to nisu učinili, bit će da su oni u prekršaju, a ne ti ako to ne prijaviš (?!?!?).Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Naglašavam da je ovo moje nestručno mišljenje proizašlo iz dugogodišnje prakse sklapanja, obračunavanja i plaćanja ugovora o djelu i autorskom radu jer baš niti u jednom ugovoru nije bila ugovorena brutto naknada, nego isključivo netto i obveza obračuna i uplate poreza, prireza i doprinosa, pa u konačnici davanja potvrde o tome, bila je na strani isplatitelja.
Hvala Stijena i MammaSan. Kao što Stijena kaže, nemam potvrdu. Normalno sam primala plaću i znam da će ovo zvučati neozbiljno, ali kako sam se selila u novi stan, taj ugovor sam škartirala (a iz te firme mi tvrde da ga ni oni nemaju :roll: ). Čak se ni iznosa točnog ne sjećam., jer sam u međuvremenu zatvorila taj žiro. Bilo je to početkom 2007.
Ja imam pravo na velik povrat zbog stambenog kredita, pa računam na to, samo ne bih htjela da, kad neki referent upiše moj JBMG, vidi 1000 kuna, a ja to nisam prijavila, pa da moju prijavu stavi sa strane do negdje studenog 2008.
SToga su mi sad iz moje firme savjetovali da lijepo tako i napišem - nemam ugovor, nemam ništa, ali isplaćeno jest. porezi nisu plaćeni, pa kako kaže Stijena, nek gone njih, a ne mene, jer ne znam kako su tu isplatu oni uopće provukli kroz svoje knjige. Ništa mi drugo ne preostaje. Ovo mi je škola da takve ugovore ne bacam (a i da se ne petlljam s ovakvim "profesionalcima").
htjedoh reći da sam normalno zaposlena u jednoj drugoj firmi i tijekom godine primala plaću i koristila olakšice i sve to skupa. A ovi koji su mi isplatili honorar su neki za kojih sam odradila nešto malo i kratko.Citiraj:
matsa prvotno napisa
Citiraj:
matsa prvotno napisa
AAAaaaaaa ne radi mi mozak. Bila sam uvjerena da sam pročitala da IMAŠ potvrdu... Sorry.
No, ugovor o tom honoraru, ne trebaš priložiti uz prijavu, treba ti potvrda.
Dakle, inzistiraj u toj firmi da ti daju POTVRDU O isplaćenim dohocima i neka je ispune upravo onako kako su i plaćali. :)
Ukoliko ti iz bilo kojeg razloga ne izdaju tu Potvrdu, na tvojem bih mjestu učinila isto što su ti savjetovali u firmi. Samo bih priložila izjavu u kojoj bih napisala upravo to što su ti i rekli i navela bih sve podatke koje znam o toj firmi (u najmanju ruku naziv, adresu i kontakt telefon) .
Da li se u PU može predati obrazac
popunjen i isprintan sa stranice Erste banke
ili moram kupiti original u knjižari?
Tnx.
Možeš predati i taj isprintan obrazac.Citiraj:
Iva M. prvotno napisa
Znači, ako sam dobro protumačila napisano, nigdje ne navedem dj.doplatak i tako mogu staviti mamu kao uzdržanog člana i pokupiti još malo poreza. Super :D
Hvala :*
Iva M. ja sam lani predala isprintanog, a i ove godine planiram.
Molim pomoć, 2007. god. ugovorila sam namjenski stambeni kredit za opremanje strana u RSŠ. Uvjeti su bili da prilažem račune i tako pravdam ugvoreni iznos, a troškovi su bili od ugradnje PVC stolarije, do nove TV i kutne garniture. Dobila sam potvrdu o uplaćenim kamatama. E sad, netko mi je rekao da mi te kamate nece priznati ako ne prilozim sve racune kojima sam dokazala namjenu (imam sve), a s druge strane u poreznu olaksicu ne ulazi kupnja namjestaja, pa mi neće priznati te kamate. Da li mogu nekako iskoristiti samo ovaj racun od PVC stolarije (piše moje ime, a nigdje se ne spominje kredit), a npr. ne dati potvrdu o uplacenim kamatama, ili dati oboje? Oprostite na duljini, nadam se da ste razumijele pitanje.
Možeš predati račun od PVC stolarije samo AKO je na tom računu iskazan i trošak radova. Ukoliko se radi samo o trošku materijala bez troška rada, poreznici ti neće prihvatiti taj račun.Citiraj:
Kere prvotno napisa
Ukoliko ti treba račun iz RSŠ, javi se u kreditni odjel sa molbom. Oni će si iskopirati i ovjeriti kopiju, a tebi će vratiti original računa.
Hvala na odgovoru! Na računu piše montaža i ugradnja, tako da mi je to OK. Još ostaje pitanje priznatih kamata po stambenom kreditu i njegovo dokazivanje računima u koje spada i taj račun za PVC. Zna li netko da li moram prilagati sve račune što su povezani s tim kreditom i da li bi mi priznali obzirom na račune za tehniku i namještaj?
Unaprijed se zahvaljujem.
Zakon o stambenoj štednji i državanom poticanju stambene štednje je malo "liberalniji" od poreznog u pogledu vrste troška koji se priznaje u stambene svrhe. Na žalost, to je jedan od klasičnih "propusta" zakonodavaca (neusklađenost u propisima).Citiraj:
Kere prvotno napisa
Tako da se bojim, da ti PU neće priznati cjelokupan kredit ako se ne radi o računima za troškove prema njihovim uputama za povećanje porezne olakšice.
Riječima zakonodavca (citiram iz jednog njihovog mišljenja):
"Izdaci za održavanje postojećeg stambenog prostora priznaju se poreznom obvezniku rezidentu kao dio osobnog odbitka pod uvjetom da o nastanku tih izdataka posjeduje i svojoj godišnjoj poreznoj prijavi priloži izvorne račune registriranih izvođača radova izdane za utrošeni materijal i usluge ili samo za usluge.
................
Dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora priznaje se na temelju vjerodostojnih isprava za obavljane radove i usluge registriranih izvođača radova, koje, glase na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za tu namjenu, ako se održavanje financira vlastitim sredstvima poreznog obveznika. Ako porezni obveznik održavanje postojećeg stambenog prostora financira sredstvima namjenskog stambenog kredita, obvezan je izvornim računima registranih izvođača radova i usluga koji glase na njegovo ime i prezime dokazati iskorištenje sredstava namjenskog stambenog kredita, osim ako se održavanje financira sredstvima najenskog stambenog kredita koji je poreznom obvezniku odobren prije 1.1.2005. godine. U godini u kojoj na navedeni način dokaže u cijelosti namjenski iskorištena sredstva stambenog kredita, porezni obveznik rezident može koristiti dio osobnog odbitka za tu namjenu..................."
Računi za tehniku i namještaj spadaju u račune za OPREMANJE stambenog prostora (po Zakonu o st. štednji), a ne u račune za održavanje stambenog prostora (tu spada sve ono što se "ugrađuje" u stambeni prostor: npr keramičarski radovi, parketarski, soboličilački, zidarski itd itd itd). Znači, u okviru računa za troškove održavanje, ovi računi za tehniku i namještaj ti se ne bi priznali.
Hvala još jedanput! Zaista je tako, evo malo sam i ja kopala, i neće mi se priznati kamate na ovaj kredit. Ali dobra stvar je da mogu iskoristiti račun za PVC stolariju. Sad moram nekako sredit da dobijemo i ja i mm račune s našim imenima na pola iznosa, da iskoristimo maximalnu olakšicu.
Hvala!
K.
ja već par godina predajem taj i nikad mi nisu radili probleme jer im je valjda lakše čitat ako je ispunjen na računalu, jedino ga isprintam u boji da se ne vidi prevelika razlika od originala :mrgreen:Citiraj:
Iva M. prvotno napisa
Može li mi neko pomoći i dati linkove obrazaca za prijave poreza za prošle godine. Imam problem i moram tražiti povrat u prijašnje stanje pa mi treba taj obrazac za 2004.g , a imam par kolega kojima treba za 2003.g. i 2005.g- ( imali smo sudske tužbe i porez tek uplaćen prošle godine ) :evil: :evil:
samo da javim da sam pročitala upravo u Jutarnjem da i danas rade područni uredi porezne uprave, do 14 sati. Vjerujem da dosta ljudi ne zna, pa ako još niste, probajte danas predati prijavu.
ja ne mogu, jer nisam ovjerila nešto kod bilježnika, koji naravno, danas ne rade...
meni su rekli neki poznati da prvi put kad tražiš por. olakšicu za stambene potrebe, PU traži original kup. ugovora ili presliku ovjerenu kod bilježnika. Je li to točno? Isto je pitanje i za ugovor o kreditu...Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Hvala. :)
Ugovori su svi u kopijama.
Jedino su računi originali.
Malo kasno palim, ali ako može molim i ja malo pomoći.
Kupili smo stan, prva nekretnina i meni i mužu - suvlasnici smo i to piše na kupoprodajnom ugovoru. Kupljeno na kredit koji je na mene.
E sad - možemo li oboje koristiti olakšicu s obzirom da je stan u zajedničkom vlasništvu ili samo ja s obzirom da kredit glasi na mene? Što trebamo priložiti?
Još mi nije jasno nešto. Ako iznos mojih olakšica premašuje 12000 kn, zašto moram nešto izbacivati? Konkretno samo ovo za stan iznosi preko 20000 kn.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Olakšicu za stambeni kredit možeš koristiti TI, jer na tebe glasi kredit.Citiraj:
zvechka prvotno napisa
Što se tiče priloga, kopiram ti dio sa stranica PU:
Vjerodostojnim ispravama za kupnju prvog stambenog prostora sredstvima namjenskog stambenog kredita osobito se smatraju:
1. PRESLIK PREDUGOVORA ODNOSNO UGOVORA O KUPNJI ZAKLJUČENOG S PRODAVATELJEM PRAVNOM ILI FIZIČKOM OSOBOM
(Isprave mogu glasiti na ime i prezime poreznog obveznika i/ili na ime i prezime njegovog bračnog druga.
U tom slučaju, porezni obveznik obvezan je priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi izvod iz matice vjenčanih koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.)
2. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA DA ĆE SE U KUPLJENI STAMBENI PROSTOR TRAJNO USELITI (ako je stambeni prostor u izgradnji), ODNOSNO PRESLIK OSOBNE ISKAZNICE u svrhe prebivališta odnosno adrese stanovanja u kupljenom stambenom prostoru za koji se traži priznavanje dijela osobnog odbitka
3. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA I NJEGOVA BRAČNOG DRUGA da u trenutku i do trenutka kupnje prvog stambenog prostora nemaju u vlasništvu i/ili suvlasništvu odnosno nisu imali u vlasništvu i/ili suvlasništvu stambeni prostor u tuzemstvu i u inozemstvu, i da se radi o kupnji prvog stambenog prostora
Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da:
- u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,
- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,
- do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.
4. PRESLIK UGOVORA O NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU
(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)
5. POTVRDA KREDITORA O PLAĆENIM KAMATAMA PO NAMJENSKOM STAMBENOM KREDITU U POREZNOM RAZDOBLJU
(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za kupnju prvog stambenog prostora.)
Izjave ne moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika.
I na kraju, ne moraš ti izbaciti višak računa iz porezne, izbacit će oni. Samo vodi računa o tome da ne pišeš više od 12.000 kn na prvu stranu odnosno da ti zbroj uvećanja na prvoj strani i plaćenih premija sa druge strane ne prijeđe 12.000 kn.
I još nešto, ako su ti plaćene kamate i računi već 12.000 i više, nemoj prilagadit plaćene premije životnog osiguranja (ako ih imaš), jer će ti prvo njih uzeti u obzir kod uvećanja osobnog odbitka.
.
Evo me malo opet. Dakle, svoju sam prijavu poslala :D , ali s muževom i dalje imam problem. Naime, bez obzira upisala li mu ja olaksicu za drugo djete od svibnja (tada je Nikola rođen, a u karticu je upisan tek od kolovoza) ispada da on mora vratiti drzavi nekih sedamdesetak kuna. Inace, na placi je i automatski mu skidaju sve poreze... Kako je to moguće? Radim li nešto krivo ili piši kući propalo... :cry:
Ako je netko imao dileme vezano za olakšicu za stambeni kredit, pojednostavljeno to zvuči ovako - ja svake godine uz prijavu pošaljem:
1. potvrdu poslodavca o uplaćenim doprinosima, porezu, prirezu
2. potvrdu banke o plaćenim kamatama
3. kopiju kupopordajnog ugovora za stan
4. kopiju ugovora o namjenskom stambenom kreditu
5. kopiju osobne iskaznice da se vdi da sam prijavila prebivalište na navedenoj adresi
6. gore navedene izjave da nemam u vlasnštvu drugu adekvatnu nakretninu
i svaki put mi je uredno zaprime i vrate preplaćeni porez bez problema.
S tim da ko što netko već reče - potvrde idu u originalu, a ugovori naravno u kopiji.
Draga, od kud mi to znamo? :/Citiraj:
sunflowers prvotno napisa
Provjeri još jedanput sve upisane stope osobnog odbitka po mjesecima na str. 6. Provjeri upisane iznose sa potvrda. I da li imaš još neke račune koji ti povećavaju osobni odbitak....jednostavno provjeri.
Ili daj muževu prijavu nekom na provjeru. Možda jednostavno radiš uvijek istu grešku..a možda ne. :/
pliz help, ako netko ima slično iskustvo: ja sam nositelj kredita i to stambenog, ali ne za kupnju nekretnine, već za adaptaciju. dodatno je to da nam je novac isplaćen na račun, a nije potrebno banci prilagati račune (nije tako velik iznos kredita, pa je to moguće).
naravno dok sam na porodiljnom koristim moratorij i u 2007. smo uplatili samo 2 rate kredita.
imam li pravo u tom slučaju tražiti neki povrat poreza? punoo hvala :*
Ako nemaš dokaze da si taj kredit iskoristila u baš te svrhe, a dokazi su računi( kako je navedeno par postova više), neće ti priznati kamate po kreditu za adaptaciju.Citiraj:
Rozi prvotno napisa
evo ja bila danas predala poreznu prijavu. Mamma San i Stijena, za onaj honorar na koji nije uplaćen porez referentica mi savjetovala da ga prijavim sljedeće godine kad ovi uplate.
No ja imam jedno pitanje - ja sam stekla prvu nekretninu sredinom godine- onu za koju tražim povrat, a udala sam se 8.12. I referentica me pitala imam li izjavu potpisanu od supruga da on nema nekretninu - ja sam rekla da nemam, prvo zato što je brak sklopljen kasnije od kupnje, a drugo zato što on ima nekretninu. Ona je nešto klimala glavom, slijegala ramenima, ali mi nije rekla hoće li oni to sad priznati ili ne.
Eh, sad. Ako oni meni ne priznaju uvećanje olakšice zato što moj muž za kojeg sam se udala krajem godine ima stan, da li da ja sad do 29. predam naknadno još stvari na koje bih mogla ostvariti olakšicu (životno osiguranje i računi od doktora) - pa da bar to dobijem?
Puno hvala na savjetu. :)
iz svega pročitanog sam zaključila da na prijavi poreza mogu dijete pisati na muža iako je na mojoj poreznoj kartici prijavljen. u tom slučaju ja moram platiti porez. točno? isplati nam se jer sam ja do kraja rujan bila na porodiljnom. za dvije plaće u 2007 poslodavac mi je računao odbitak 1.600 :? tek na zadnjoj plaći imam 2.400, znači samo tu ću plaćati.
jesam dobro shvatila?
Tonja_1, ti možeš dijete za prošlu godinu "maknuti" sa sebe na muža, upravo zbog tog porodiljnog.Citiraj:
Tonja_1 prvotno napisa
Na prvoj strani PP nemoj navoditi dijete (kao uvećani porezni odbitak) neka ga upiše muž.
Neovisno o tome što su ti u firmi prilikom obračuna plaće uvećali tvoj osobni odbitak, ti ga nemoj uvećavati za 12 mjesec.
Znači, na strani 6 gdje se upisuje porezni odbitak za sve mjesece unesi stopu 1,0, tako ćeš imati samo svoj odbitak u visini 12 x 1600 kn.
Kroz obračun će se izgladiti taj 12 mjesec. Muž neka koristi uvećani odbitak za dijete (1,5) za sve mjesece.
je li pod te račune spada kupnja materijala za uređenje kuće (npr. neki kameni opločnici) ili samo dolazi u obzir račun za obrtničke radove pri postavljanju tih opločnika?Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Mene takodjer nesto zanima - OK, bit ce za slijedecu poreznu prijavu, ali kad smo vec u tom filmu...
Ako radim adaptaciju kuce po sistemu "kljuc u ruke", znaci jedna gradjevinska tvrtka ce mi sve obaviti i sve ce biti na jednom racunu, postoji li i za to kakva porezna olaksica?
Vidjela sam sad u poreznoj prijavi rubriku za stanovanja, pretpostavljam da je to za podstanare koji placaju stanarinu, ali da li se i adaptacija kuce (mjesta stanovanja na kojemu si prijavljen) moze tu upisati kao porezna olaksica?
Dolaze u obzir računi za pružene usluge ili računi u kojima je evidentirana usluga i materijal.Citiraj:
Rozi prvotno napisa
Samo računi za kupljeni materijal, PU ne priznaje.
DA.Citiraj:
Elly prvotno napisa