s_i_r :( :love:
to sam i očekivala
mentalitet je bitan, jer za prirodan porod ne trebaš nikakvu opremu
ovo će biti rodilište za el. CR i za "gospodu"
ja bih ih tužila zbog epiz. protivne mojoj volji 8) prava pacijenata
Printable View
s_i_r :( :love:
to sam i očekivala
mentalitet je bitan, jer za prirodan porod ne trebaš nikakvu opremu
ovo će biti rodilište za el. CR i za "gospodu"
ja bih ih tužila zbog epiz. protivne mojoj volji 8) prava pacijenata
s_i_r tako mi je žao! :taps:
Tim više što su potvrđene sumnje mnogih od nas.
Nakon samo par tvojih postova i komentara koje ti je osoblje dalo na tvoje inzistiranje da ti se objasni njihov postupak po pitanju epiziotomije svima može biti jasno da to ipak NIJE "to"
joj s-i-r žao mi je, pogotovo što si to sve skupo i doslovno platila. Ja sam se ovako doslovno osjećala, nakon identičnog postupka u državnom rodilišti prije 5 god.Citiraj:
s_i_r prvotno napisa
I dan, danas mi je žao što nisam ništa poduzela, da rodilištu /šefu/kome već ostane također gorak okus u ustima jer su se usudili napraviti tako nešto na meni bez pitanja. Međutim ja tada nisam ništa znala, niti za Rode, niti da se prirodan porod ne može dobiti u hr u nekoj normalnoj, standardnoj proceduri, niti šta uopće mogu poduzeti. Bila sam par godina u totalnom šoku (ono faze kad se uvjeravaš pa nje to ništa, sve su to doživjele, neću sad jedino ja dizati frku). Kad sam došla sebi, prošlo je već toliko vremena da ne znam da li imam zakonsko pravo uopće dobiti svoju dokumentaciju. Zašto ti pišem cijelu ovu litaniju, Jer mi je, da na žalost, još uvijek jednako gorak okus u ustima kad se tuširam pa osjetim taj ožiljak. Ne zato što mi on radi neke probleme, nego zato što je vezan sa mojim dostojanstvom koje je osakaćeno. I da, da imam učinkovit način da osjete packe - učinila bih to sa velikim zadovoljstvom. Ti si jedino tu u prednosti pred nama ostalima.Citiraj:
osjećam se osakaćeno i fizički i psihički
Žao mi je stvarno zbog tebe još više, jer ispada da se sa možda i manjom količinom novaca u državnom rodilišti ispod stola, dobijaju i bolje usluge samo možda bez plazma televizora.
A da ne spominjem da u vž ili rijeci skoro sve isto se trude pružiti neki ljudi, a da možda ne dobiju niti čokoladu za to. Ali zato dobiju kritike kolega, koji misle da rade i previše u odnosu kakva je organizacija i koliko su plaćeni.
Meni ovo zvuci grozno ... mislim platis da bi dobila sto?
Platis pa se opet moras rapravljati i objasnjavati zasto nesto zelis ili ne zelis :/ nemam komentara ...
s_i_r :love: bas mi je zao sto je tako zavrsilo
:shock:
katastrofa
:cry:
odmah sam imala mlijeka i počela sam dojiti. ah da, crtica iz rađaonice, htjela sam bebu odmah stavit na prsa, ali su mi rekli da to nije potrebno!?Citiraj:
Frida prvotno napisa
bebu sam dakle od početka dojila, naravno da je izgubila na težini. onda su me upozorili da je "svirepo" da ne dohranjujem dijete, da će joj težina još više pasti (beba je bila niske porođajne težine) i da će završiti na infuziji i s komplikacijama. a ja sam pod težinom tih argumenata popustila...
inače, iz razgovora s osobljem saznala sam da rooming in po njihovom baš i nije najsretnije rješenje. kažu da je bilo puno više reda kada su se djeca odnosila majkama na hranjenje, a poslije su nadohranjivana. sada se, kažu, više ne zna tko je sit, a tko gladan.
Ljepše zavjese nego u državnim bolnicama! :/Citiraj:
srecica prvotno napisa
Stavljanje djeteta na prsa u rađaoni je nepotrebno?! :evil: Dala bi ja njima da vide što je nepotrebno! :evil:
iskreno, stvarno pomišljam na tužbu, ali se bojim da će biti moja riječ protiv njihove. naime, kako dokazati što se doista zbivalo u rađaonici?Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
tim više što sam pitanje epizitomije potezala na svakoj viziti, da bi mi na kraju bilo rečeno da je morala biti napravljena zbog zarotiranog položaja djeteta u porođajnom kanalu (nisam medicinar i ne sjećam se više lat. naziva) i da su se prije bebe u takvom položaju rađale na vakum :(
svoju dokumentaciju (još) nisam vidjela, ali se rodilište vrlo vjerojatno osiguralo nekom takvom dijagnozom za slučaj, ne daj bože, frke.
podsjećam da je prvo dano mi objašnjenje bilo da se nisam dovoljno masirala i vježbala (inače, jako sam elastična, dok sam pred porod bila na lopti uspjela sam čak napraviti most! eh da, sada ne mogu ni čučnuti :cry: ), pa da imam prečvrste mišiće, pa da bi sama popucala, itd., da se ne ponavljam... uglavnom, tada nije bilo ni spomena o nekakvom vakumu , on je došao kao šlag na tortu, nekoliko dana kasnije.
sve u svemu, meni je neizmjerno žao, a to sam isto već napisala, da nisam bila upozorena što će biti napravljeno, niti sam dala pristanak. međutim, niti za to nemam nikakav dokaz :(
a plaćati ispod stola u nekom državnom rodilištu nisam htjela, mislila sam, neka sve radije bude legalno. koja naivka!
Ti nemaš dokaz, ali nemaju ni oni tvoj pismeni pristanak.
Ili imaju, ako se i tamo potpisuju prazni papiri ko u ostalim rodilištima?
još par bisera moje "primalje":
"gospođo, nemojte forsirati supruga da bude s vama na porodu. ne bih se htjela miješati, to je ipak vaša stvar, ali koliko ja vidim, gospodin nije tip za to." - btw. tata je junački ostao s nama cijelo vrijeme!
"trudovi su vam regularni, svake 3-4 minute, ali slabi. bojim se da ništa od toga." - nakon što je rečenica izrečena, rodila sam za četiri i pol sata;
"samo da znate, za sljedeći put - uzmite klizmu, bit će vam puno lakše." - taj sam se dan očistila prirodno i čvrsto vjerujem da mi odbijanje klizme ni u čemu nije otežalo porod;
i specijalni bonus - cetiranje u trajanju od punih sat vremena!
i da, kako već rekoh, hitra je na škarama :mrgreen:
na svu sreću ne, nisam ništa potpisala.Citiraj:
Ivanna prvotno napisa
ajoj s_i_r, :love:
mene je posebno pogodio ovaj komentar (ili njihov argument) da je svirepo što želiš isključivo dojiti svoje dijete :evil:
najbitnije da oni znaju tko je gladan, a tko sit; a ne da dijete dobija ono što je najbolje za njega :grrrr:
svi ovi komentari babice i doktora zvuče mi potpuno isto kao i na mom porodu prije 4,5 godine u dr. rodilištu
ne znam jer sam ljuta ili tužna
drži se, napravila si doslovno sve što si mogla za svoje dijete i za sebe
ponekad, na žalost, ni to nije dovoljno
isuseCitiraj:
tim više što sam pitanje epizitomije potezala na svakoj viziti, da bi mi na kraju bilo rečeno da je morala biti napravljena zbog zarotiranog položaja djeteta u porođajnom kanalu (nisam medicinar i ne sjećam se više lat. naziva) i da su se prije bebe u takvom položaju rađale na vakum
Nera je bila zarotirana
rodila sam je na stolčiću , bez vakuma, sa 3 šava od pucanja
tešku 4kg
da su me polegli na leđa morali bi me rezati uzduž i poprijeko + vakuum
to je državna bolnica s plazmom
ništa više
sad je dovoljna tužba s ciljem nagodbe
ili će dobiti medijsku pozornost,, kakva im sad ne treba 8)
Ajoj, gore je nego što sam mislila da će biti.Citiraj:
s_i_r prvotno napisa
s_i_r, za tebe i bebicu :love:
s_i_r čitam tvoje iskustvo i ne mogu vjerovati! :shock:
Katastrofa! :(
ajme stvarno je gore je nego što sam mogla pomisliti.
Raspitaj se o pokretanju tužbe, jedna moja kolegica je riješila neku stvar u školi koju je sama ganjala godinama, čim je otišla na jedan razgovor na kojem je uz nju bio i advokat. Mislim da nije još bila niti platila advokatu ništa, sve se već rješilo. Drugačije se razgovara advokat, drugačije ti.
Možda će ti biti lakše, a možda ćeš samo dobiti svu dokumentaciju na osnovu koje ćeš jednoga dana moći nešto ako ćeš htjeti. U najmanju ruku, možda imaš pravo na nekakav povrat novaca jer usluga nije bila izvršena prema dogovoru, bez veze govorim.
S druge strane pak, mislim da su sami sebi skočili u usta, i već samo iznošenje prave slike na ovom forumu sigurno će im smanjiti listu čekanja.
Žalosno je što će im vjerojatno istati ipak lista za carske.
A ovi komentari da nije potreban prvi kontakt sa bebom, prvi podoj nakon poroda, kada se stvara instinktivni odnos sa djetetom koji se ne može kasnije u potpunosti nadomjestiti racionalnom ljubavlju itd., da je svirepo djetetu dati jasnu poruku da je majka=jedina hrana i ljubav koja mu je dovoljna, da je bitnije koliko će beba biti teška i da li će oni u svakom trenutku znati tko je sit a tko gladan - su :roll:
Ja imam dijete koje nije dobilo prvo podoj nakon poroda (ja sam se trebala kao odmoriti, a provela sam te sate plačući), koje je dobivalo poskrivečki i flašicu bez moga znanja itd. - i dijete koje se nije od prve sekunde niti jedan trenutak odvajalo od mene, i nije htjelo niša osim moga mlijeka do 8mj. - i mogu samo reći da svaki napor uložen u ostvarivanje instinktivne veze sa djetetom vrijedan neprocjenivo.
s_i_r, baš mi je žao zbog tvog iskustva. :(
Ovo je stvarno koma. Meni je u neku ruku logično da će ovdje biti dosta intervencija ako svaku intervenciju posebno naplate. A i carski će vjerojatno biti čest, ne samo elektivni, nego će često biti "medicinski indiciran" jer ga mogu više naplatiti???
Ali vjerujem da će imati i dalje svoju publiku, jer mnoge žene misle drukčije, ne žele čuti informacije (u stilu izdržat ću ta tri dana kao i svi ostali), niti ne pomišljaju na rooming in i važno im je da mogu čitati novine i pušiti u wc-u.
Ironično je da neke od njih (barem koje znam) prođu i s manje intervencija, valjda jer dođu totalno neopterećene, isključe mozak, prepuste se osoblju, osjećaju se u sigurnim rukama, pa onda možda lakše rode nego one koje se cijelo vrijeme bore za nešto. Kakav je vaš dojam?
ne znam. Ja sam na prvi porod došla potpuno neopterećena, vjerovala sam u svoje tijelo i vjerovala sam osoblju, bila sam sretna i vesela što ću konačno roditi, vjerovala sam da je prirodni porod nešto što se podrazumijeva standardno, a sve ostalo je ako se baš mora. Dobila sam sve moguće intervencije koje su se mogle dobiti, svu kemiju koja se mogla dobiti (osim za bol, na tome se štedjelo), razdvajanje na 5 sati dugih kao vječnost, itd.
Mislim da to nema veze.
Ali da pomaže biti opušten pomaže, samo ako padne na plodno tlo. Inače je podloga za "eto vam me, radite sa mnom što vam volja".
hvala svima na podršci!
nadam se da će moje iskustvo izneseno ovdje pomoći da se još netko ne opeče kao ja :(
ukratko, da ja mogu ponovo birati, odlučila bih se za rijeku ili austriju...
u stvari bih voljela da već sljedeća koja rodi u privatnom rodilištu, a odluči se za prirodni porod, zaista dobije ono za što plaća pa da nam onda opiše svoje pozitivno iskustvo i da ovi postovi pripomognu da se situacija pokrene u tom smjeru.
ja ću se svakako pravno savjetovati što mi je činiti.
prežalosno je da žena koja je nedavno rodila uopće mora razmišljati o takvim stvarima, a kamoli poduzimati konkretne mjere, umjesto da se u potpunosti posveti djetetu. :(
a ovo vjerujem da će biti tako.Citiraj:
tulip prvotno napisa
s_i_r drži se, i :* za oboje.
Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
da, i ja sam vjerovala u svoje tijelo, vjerovala sam osoblju + vjerovala sam da svom djetetu i sebi pružam maksimum koji je moguć u našoj zemlji :evil:
evo malo marketinga iz današnjeg večernjaka:
http://www.vecernji.hr/newsroom/regi...09907/index.do
futuristički porođaj! sic!
katastrofa od članka, pa i te novine si svašta dozvoljavaju! daj kopiraj svoj post s foruma na njihove komentare!
ne znam je li mi bolje ono o "prirodnom porođaju s epiduralnom" ili o odabiru horoskopskog znaka djeteta. a mogu se kladit da je i to nekima super fora
a ono da je rađanje u vodi zahtjevniji način rađanja od carskog reza :lol:
Ali me vesele komentari ispod! :)
Ajme s_i_r bas mi je zao da si imala takvo iskustvo :cry:
s_i_r :heart: za tebe i bebicu.......
i možda još jedno "neukusno" pitanje: koliko te na kraju svega koštalo to predivno iskustvo i što si sve u toj "cijeni" dobila?
:*
ne znam je li mi bolje ono o "prirodnom porođaju s epiduralnom" ili o odabiru horoskopskog znaka djeteta. a mogu se kladit da je i to nekima super fora˝
potpisujem :(
zar ne bi trebalo ispod plaćenog članka, pisati da je plaćeni članak neka me netko od novinarki prosvijetli.
Ovo je sve gore i gore :shock:
"Rodilje mogu birati kojeg horoskopskog znaka će biti dijete" !!!???? Helou! Pa kud to ide ovaj svijet?
"Dobar dan doktore. Ja bi rodila 2 tjedna ranije, znate rado bi da mi je cura vodenjak a ne riba."
"O, nema problema gospođo. Evo par flaša oksitocina, evo i par doza dolantina da nam se fino opustite i ništa ne pitate, pa ako želite možemo i epiduralnu tako da vi niiiiiišta ne osjetite, mi ćemo sve obaviti i vaš vodenjak je danas vani!"
s_i_r doista ne mogu riječima iskazati žaljenje što si imala loše iskustvo. I od sveg srca ti želim da sve fizičke i emocionalne rane što prije splasnu.
pa njihov cilj je što više CR-a
oni su profitabilniji - žena kraće rađa, a "ove" što hoće prirodno (mada oni uopće ne znaju šta taj pojam znači) zauzimaju box i po 10-12 sati.. a nemaš šta naplatiti ....
Evo kuda svijet ide, da se čovjek zgrozi i posrami. Ako osoblje skoro nikada nije vidjelo potpuno nemedikaliziran porod, znači da 99% žena nije u stanju samostalno roditi. Što opet znači da smo vrsta koja opstaje i ovisna je o tehnici i tehnologiji. Još malo pa će nam robotii usađivati djecu, i vaditi ih van, odgajati a onda će početi i nas :lol: http://www.thebusinessofbeingborn.com/ brrr.
evo, prepisujem s računa:Citiraj:
Stijena prvotno napisa
''naziv usluge:
porod vaginalnim putem iz potrebne zahvate ( :D )
hospitalizacija pacjentice uz potrebnu terapiju
neonatološka skrb djeteta"
... a sve to za cijenu kojom se barata u medijima, uvećanu za PDV
čitam i nemogu vjerovat. Pa koji su to kret.ni.
s_i_r tebi i bebici želim brz oporavak i da što prije zaboravite ovo sve, novci se lako nadoknade ali osjećaji i nezadovoljstvo teško :(
pa kako ih nije sram, ovo sa horoskopskim znakovima, to sigurno nema veze sa Hipokratovom zakletvom, šta je biznis...
Draga suosjećam :love: rez će proći ali bijes neće dok se ne dočepaš pravde.
U slučaju tužbe imaš svjedoka iz rađaone - muža!
Kopiram odavde:
http://www.vecernji.hr/newsroom/regi...09907/index.do
:roll:Citiraj:
Došao je prirodnim porođajem uz epiduralnu anesteziju