Super VedranaV, željno isčekujem tvoj odgovor :)
Printable View
Super VedranaV, željno isčekujem tvoj odgovor :)
samo da se kratko javim - bijah u londonu na tecaju kod liliane i michela i sad sam diplomirana doula! :D
opsinije javljanje slijedi!
:D :DCitiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
Čestitam! :heart:
Puhovi obožavaju smokve - velike častitke!
bilo je pregenijalno! ne mogu vjerovati da se u tri dana moze toliko toga reci!
cure kojima je tesko jer im partneri ne zele prisustvovati porodu - nemojte se zalostiti!
michel odent kaze da je kroz svoje pedesetogodisnje iskustvo uvijek vidio dvije stvari - porod je puno laksi i brzi kad muz nije prisutan, dapace, tipican slijed dogadaja kojem je puno puta svjedocio je da porod ide svojim tokom, zatim muz iz nekog razloga napusti sobu, a stvari se istog trena naocigled ubrzavaju i beba izlazi munjevitom brzinom. ili - puno puta je post-festum razgovarao s zenama s kojima je bio u kontaktu prije poroda i kad ih je pitao kako je bilo, cuo je odgovor - sve je bilo fantasticno, porod je bio brz, lagan, samo jedna stvar nije bila kako sam zeljela, a to je da muza nije bilo. :)
uglavnom, MO kaze da je najceski uzrok dugog i teskog poroda upravo prisutnost oca! (naravno, u nasim uvjetima bolnickog poroda pitanje je da li bas otac najvise odmaze, ali po svoj prilici ni ne pomaze)
drugo - MO kaze da se muska psiha u pravilu jako tesko nosi s emocijama koje se javljaju kao reakcija na prizor poroda njihove vlastite zene; govori cak o muskoj postporodajnoj depresiji. ima cak takvih ekstremnih primjera da je muz nazocio porodu, sve je naizgled bilo super, a onda je slijedeci dan - nestao! :shock: drugi je prvi put u dobi od 35 godina dobio napad shizofrenije, itd.
Čestitam kolegice! :mrgreen:
Od srca ti cestitam I jako mi je drago da vas ima sve vise u metropoliCitiraj:
cestitam puhice :love:
moram te uhvatiti da mi sve ispricas, logistiku i ostatak :)
Čestitam :love:
Čestitam!!!
hvala! ako imate kakvo pitanje, samo naprijed!
detljne biljeske s Odentovog tecaja imate tu
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=25493
+ 2. dio
mm nije bilo bitno, a moj porod je bio zaista expresan, vjerovala sam u sebe i bila sama sebi dovoljna. Opustila se, imala u glavi posložene kockice, voljela svaki nadolazeći trud sve više i više...Citiraj:
Jednostavno sam se bolje osjećala sama i svaki put kad bi me primalja i dr. ostavili samu, bilo mi je lakše.
Na idući porod opet idem sama, bez mm, ali vodim doulu koja će samo šutjeti i truditi se da ispoštuju moje napisane želje.
Ako rodilja povede doulu s njom,treba li doula imat položen tečaj( recimo to je u st-u uvijet za bit na porodu) ili samim tim što je doula ne treba?
Ima li u blizini Splita doula ?
Da li doula taj svoj posao obavlja volonterski ili uz neku naknadu?
čestitam ti puhica! svaka čast, baš mi je drago da sada imamo doulu i na moru!Citiraj:
puhica je u zg, nažalost, nije na moru...
Doula je obično žena koja je rodila, tako da ne mora proći tečaj (po toj logici, kao što drugorotke ne moraju). iako svako rodilište ima svoju politiku tko može prisustvovati porodu i pod kojim uvjetima, tako da to treba provjeriti s rodilištem.
Kod nas doula ne postoji kao zanimanje, rad je prijateljsko volonterski.
U inozemstvu, gdje postoji edukacija i zanimanje doula, naravno se plaća.
Cestitke :love:Citiraj:
eh, da, vratila sam se u zg.Citiraj:
Danci_Krmed prvotno napisa
mislim da za tecaj treba provjeriti u svakom rodilistu ponaosob, rekla bih da ga vjerojatno traze. kod nas su doule jos relativno nepoznat pojam i nisam sigurna da bi nekom dr-u u bolnici diploma zavrsene doule bas nesto znacila, kad vjerojatno ni ne zna sto je to. :/
dosta je tesko uci u rodiliste bilo kome tko prati rodilju, muza puste u radjaonu, a da li bi doulu pustili u predradjaonu?
jos nam tu predstoji puno borbe, na zalost.
mozda bi bila dobra ideja pokusati prvo u "liberalnijim" rodilistima, kao sto je varazdinsko, ili u nekoj privatnoj klinici.
Da, volontiramo za sada, tako da - navalite! :D
Postoji, doduse, i doularenje novopecene majke nakon poroda - znaci, dolazak nekoliko sati na dan, pomoc u kuci, pomoc s dojenjem, podrska, ohrabrenje, a usput i ciscenje i kuhanje ako majka nema drugu pomoc oko kucanskih poslova; vremenski to predstavlja poprilican angazman, dolaziti nekome dva - tri tjedna svaki dan na nekoliko sati, pa pretpostavljam da to ne bi bilo besplatno, nego vjerojatno u rangu placanja kucne pomocnice ili tako nesto.
Po mom misljenju, idealno bi bilo da doula brine o majci tokom trudnoce, poroda i zatim nakon poroda - bar bih si ja za sebe tako nesto pozeljela ako bih bila u situaciji da ponovo radjam. :)
meni je samo žao što nitko od mojih frendica nema veze s doula-renjem..
pogotovo sada kad mi do poroda "otkucavaju" dani.
puhica, čestitam! :D
puhica nažalost pa imam osjećaj da je bolje da ni ne znaju naši u rodilištima što je to jer je veća šansa da će pustiti osobu kao prijateljicu/rođaku i slično nego kao doulu.
Čak vani, u nekim rodilištima, imaju politiku da ne primaju doule u rodilište :( .
Najbolje je inkognito 8)
kaj zaista? gdje?Citiraj:
Čak vani, u nekim rodilištima, imaju politiku da ne primaju doule u rodilište
sto se tice drugog dijela posta, mislim ipak da se nekak mora poceti propagirati profesija doule kao educirane osobe koja ima odredenu ulogu i u stanju je u ime rodilje razgovarati s babicama i lijecnicima, jer je za to kvalificirana. inace, kako mozes ocekivati da ce prihvatiti ono sto im govoris?
znam da su nasi zdrastveni radnici tvrd orah, ali nekako treba poceti, a kako - ja bih pocela kod onih tolerantnijih i progresivnijih, pa bi onda mozda uslijedio neki publicitet, vise ljudi bi bilo upoznato s pojmom doule i tako bi valjda doule polako i bile prihvacene i prepoznate.
s druge strane treba raditi na pravima pacijenata koja postoje u zakonu i na papiru, ali svaka osoba treba inzistirati da svoja prava i dobije.
ako je zelja rodilje da netko bude uz nju, onda ona ima na to pravo.
u slucaju muza izgovor je da se muza ne pusti u predradaonu, jer su tamo i druge zene, pa im muskarac moze smetati, u slucaju doule taj izgovor ne vrijedi.
naravno, uvijek se moze racunati s prljavim trikovima poput izgovora da je sezona gripe i sijaset drugih, zato mislim da je bolje izabrati bolnicu u kojoj su vece sanse da se naide na razumijevanje.
naravno, tvoja logika mi nije strana, bolje je svakako pokusati izvesti cijelu stvar tako da pomognes, a da establisment ne skuzi da mu se ti tu nesto zapravo petljas u posao, ali kako postici da te u odsudnom trenutku shvate ozbiljno ako dolazis kao totalni laik?
moram prokopati da nađem u kojoj od knjiga (ali u jednoj od onih koje sam čitala u zadnje vrijeme a o prirodnom porodu su, javim u kojoj kad i ako nađem...mamnezija :oops: ). uglavnom, pisano je u kontekstu da upravo u rodilištima ne žele da im se netko "miješa u posao" te da zato ne žele doule. Kao što ne žele ni da im se rodilja miješa u "njihov" posao :/
A naši jesu tvrd orah, baš si mislim kako znaju reagirati kad im dođe netko tko ima svoje "zahtjeve" a još da im se najavi osoba koja će zastupati rodilju...baš me zanima kako bi reagirali :/
Našla :!:
U Wagneovoj knjizi za pripremu za porođaj u poglavlju o doulama.
pepita, :naklon:Citiraj:
Pepita prvotno napisa
u vž nema predrađaone kao u zg :)Citiraj:
moja doula je bila sa mnom no nismo joj bađ na čelo napisali doula jer brijem da je tako za sada bolje ;)
tiwi, da li to znaci da te ne sele u drugu prostoriju kad krene izgon? zvuci dobro! da li je onda tvoja pratilja bila cijelo vrijeme s tobom?Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
da li ti se da malo opsirnije opisati kako je u vz rodilistu? sto imas na raspolaganju - loptu, stolcic, tus? imaju li kadu? (koliko me sjecanje sluzi, mislim da nemaju, ali imaju stolcic :/ )
da li te prikopcaju na ctg, ili ne? kakve su mogucnosti za izbor polozaja pri izgonu, da li mozes biti u polozaju u kojem zelis? (npr. na sve cetiri, ili uspravna :) )
kako se sve to mijenja ovisno o tome koja je ekipa dezurna?
da li si imala plan poroda?
kakvu si ulogu dodijelila douli, da li je ona prenosila tvoje zelje babicama i doktorima, ili su direktno razgovarali s tobom?
da li traze da osoba koja te prati ima zavrsen trudnicki tecaj kod njih?
puno pitanja, ali sigurna sam da ce ti cure koje razmisljaju o varazdinu biti zahvalne! :*
puhovi vole smokve čestitam :D :D :DCitiraj:
Po mom mišljenju doula je svakako dobrodošla na porodu, jer sama pomisao da je pored tebe netko tko "zna sve o tome" smiruje, a mislim da je smirenost na porodu jako bitna, bar je meni bila i trudovi su bili, pa mogu reći predivni.
Doula je rodila i kad kaže nešto, ona zna zašto je to rekla.
I još nešto, moja primalja je bila tako smirena, tako prisutna da je i mene smirivala.
Nikad to neću zaboraviti.
krasno, pepita! super je znati da ima takvih primalja (ma znam da ih ima, ali su na zalost u manjini).
u kojoj bolnici si rodila?
U splitskom rodilištu.Citiraj:
Zbilja ekipa u rađaoni je bar meni bila super.
Pazi primalja me malo "izludila" s dripom, kojeg sam odbila, ali unatoč svemu djelovala je smireno i u očima joj se vidilo nešto opuštajuće.
Ima detalja s mog poroda koji su mogli biti puno ljepši, ali eto, prvi porod, veliko uzbuđenje i nisam išla za tim, nije mi tada smetalo i ne smeta mi sada.
Ali za svaki slučaj, kad budem drugi put rađala, vodim sa sobom jednu doulu koja mi mora obećati da ćemo poslije poroda zajedno popiti kavicu :mrgreen:
ajme puh nije te dugo bilo :PCitiraj:
cure koje razmišljaju o VŽ pišu na tom topiku (zapravo topicima) npr. http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=73857
a u mojoj priči kako se rodio Ian piše puno odgovora na tovja pitanja pa ak ti se da - čitaj ;) http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=72714
ukratko, nema predrađaone, nego si odmah u istoj prostoriji gdje ćeš i roditi, tamo je i lopta, stolčić, onaj mali krevetac za bebu s pripremljenim ručnikom i narukvicama, ima i nekih fora spravica za masiranje, cdplayer, ma ima svašta, ako ti to baš pri porodu i pada na pamet. kada u VŽ nema.
doula je bila "moja pratnja", nekad je ona pričala s primaljom ili dr, nekad ja. mislim, činjenica je da zapravo ja moram biti ta koja odlučuje pa sam se tako i postavila. nije nam baš bilo puno uletavanja, moj doživljaj je da smo dosta bile same. ja sam najviše bila na sve četiri, primalja je odmah namjestila onaj naslon višlje i stavila jastuke da se mogu odmarati i oslanjati rukama.
doula tj pratnja (svejedno tko to bio) treba imati potvrdu o završenom tečaju, bar je tada bilo tako.
ctg je priča za sebe, to je ono što ja nisam nikako htjela odbiti ako me razumiješ, ali sam se mogla okrenuti, ustati pored kreveta (uh to mi nikako nije bilo ugodno :shock: ) i tako.
smjene kao smjene, različiti ljudi različito rade, pa pretpostavljam da se mnogo toga može i razlikovati. mi smo uletjele kako sam kasnije saznala u ne baš najhvaljeniju al mene to ništa puno nije diralo. došla sam u 20,00 a ian je rođen u pola pet ujutro pa nismo mijenjali smjenu.
i tako. sve u svemu, meni je VŽ bio opcija za 5!
hvala ti na iscrpnom odgovoru! i na linkovima, procitat cu.
nisi mi rekla da li si imala mogucnost tusirati se po volji? to me zanima, jer u nedostatku kade to bi bila izvrsna opcija za opustanje i ublazavanje boli.
da li se moze voditi i muz i doula, je li tvoj muz bio?
to mora biti tecaj bas kod njih, ili u bilo kojoj bolnici?Citiraj:
doula tj pratnja (svejedno tko to bio) treba imati potvrdu o završenom tečaju, bar je tada bilo tako.
procitala sam pricu! :heart:
kak vam se cini ovaj plan poroda?
(vjerojatno je već negdje objavljen, možda ga je saradadevii i prevela)
Birth Plan
Place – Homebirth
Labour Partners
1. my husband
2. my Doula
• As this is my first birth, I do not want students present, please.
• For any questions throughout labour please don’t ask me but my doula or my husband.
Monitoring Baby and me
• If there’s a need for a vaginal exams, please don’t share with me the details of how dilated I am and the baby’s position.
• Listen to the baby’s heartbeat as little as possible.
• If there’s a need to listen to baby’s heartbeat, please do so without asking .
• Please don’t offer me pain relief (even Gas&Air). If I need some I’ll ask for it myself.
2nd & 3rd stages of Labour
• Immediately after birth I’d like one hour skin-to-skin with my baby.
• Please do not clamp/cut the cord until 1 hour after the birth of my baby.
• I would like physiological third stage, as long as labour progresses normally.
After Birth
• Vitamin K? Three choices: Injected, oral or No Vitamin K for my baby
jednostavno, kratko i jasno!
naravno, umjesto "homebirth" može biti bolnički porod.
može se dodati, u skladu s našim uvjetima, još ponešto, naravno, trebalo bi spomenuti epiziotomiju, nalijeganje na trbuh i slične stvari koje u "nekim drugim zemljama" ne rade.
netko zna da li vec postoji prijevod? :)
mislis na ovako nesto:
PLAN POROĐAJA
Ime Prezime
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom i želim za njih dati svoje dopuštenje.
Molim da se od mene ili supruga prethodno traži pristanak za svaki postupak koji je u suprotnosti s dolje navedenim.
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim:
da moj partner bude prisutan čitavo vrijeme porođaja
porod BEZ lijekova protiv bolova i BEZ lijekova za smirenje
porod BEZ dripa
porod BEZ prokidanja vodenjaka
porod BEZ epiziotomije
koristiti loptu, neometano se kretati i mijenjati položaje
porod na STOLČIĆU
da se pupčana vrpca prereže NAKON što prestane pulsirati i da to učini otac
podojiti dijete odmah po porodu
rooming in
IZJAVA:
U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.
Mjesto i datum
Potpis majke
Potpis oca
Ako mene pitaš ,čini mi se kao SF.
Barem je moje iskustvo takvo.A najdalje gdje je stigla moja doula je stubište ispred rađaone jer je šef smjene odlučio da ona ne može ući(iako muž nije bio u blizini).Pažljivo birate rodilište.
ovaj od puhice mi je nekako prijateljskiji :mrgreen:
ja pak mislim da doula moze uci u skoro svako rodiliste, ali bez da ju se naziva doulom
evo, ja sam bila na sestrinom porodu u petrovoj
dakle, u jednom stvarno konzervativnom rodilistu