Pretrazi malo pojmove : metabolicki sindrom, inzulinska rezistencija, hipoglikemije.
znam da sam našla poveznicu prije nekog vremena, ako nađem članak stavim.
Printable View
Sirius, poveznica u kojem smislu?
Meni su se ti simptomi odjednom hladan znoj, teška slabost, vrtoglavica,... javljali u trudnoći. To su bili prvi simptomi kad sam posumnjala na povišen šećer.
Reaktivna hipoglikemija je vjerojatno pojam koji treba bucki. Ne mogu kopirati sa mobitela, ali sve se svodi na to da se izbjegavati ugljikohidrati koji naglo dižu razinu glukoze u krvi , a onda se ona isto tako naglo spusta.
Pozdrav!
Podizem temu, trebala bi ici raditi ogtt u dom zdravlja centar ( Martićeva) pa me zanima da li je netko bio tamo.
Stavljaju li limun ili limunsku kiselinu? Mogu li ja staviti sama i koliko?
Naime, frka me jer ja ujutro na taste ne mogu popiti dcl vode bez da mi se povraća i neznam kako ću ovo istrpiti.
Savjet please????
Ja sam bila tamo ali je znam ti odgovoriti dal daju da si stavis. oni def ne stavljaju nista. Uzmi limuna pa pitaj, mislim da ne moze skoditi jer su drugdje dali da se stavi
Nadam se da će dati. Neznam kako ću inače to popiti. Možda stavim i bez njihovog znanja. Ako se drugdje može onda ne bi trebalo smetati, zar ne?
Ja sam si donijela i iscijedila limun. Znači da ne bi smjelo utjecati na rezultat. Samo ne znam kako ćeš to švercat ispred njih ako ti neće dati :|
U jednom domu zdravlja trudnica je sjedila u čekaonici i pila to. Mislila sam doma iscijediti limun i onda ga samo sasuti unutra. Valjda me nece vidjet. Ili da odmah odem u privatni labaratorij?
To me jako muči jer stvarno imam velikih problema sa unosom tekućine natašte,a slatko i inače ne volim previše.
Kod nas moras pred sestrom popit unutra u labu... ne znam jel daju cijedit limun il stavit nesto
Obavila ja danas ogtt. Prezivjela... Kad sam ih zvala rekla je zenska da oni stavljaju limunsku kiselinu, medutim nije istina Pitala sam da li mogu staviti sama pa su nevoljko rekli da mogu na vlastitu odgovornost. Nisam stavila. Prvo su vadili krv iz vene i mjerili secer iz prsta, popije se tekucina i ponovno vadenje nakon 2 sata.
Ako cu opet trebati idem privatno...
Podižem.
Dobila sam nalaze za ogtt.
natašte 5,1 mmol/L (ref <5,1)
60 min 7,5 mmol/L (ref <10,0)
120 min 5,7 mmol/L (ref <8,5)
Čitam na webu od Harnice da se dijagnoza GD postavlja ako je vrijednost natašte 5,1 mmol/L ili viša i ako su ove druge vrijednosti iznad ref.intervala.
Po tome ispada da imam GD. :-(
jao meni. čini se najnormalniji nalaz, ali i meni je na prvom vađenju (ne ogtt, redovna kks) šećer bio 5.2,
doduše nisam bila natašte koliko sam trebala zbog mučnina, ali savjetovano je ponavljanje nalaza.
uglavnom, odmah u trudničku zapisano "sumnja na gt, dijeta 1800cal" :roll:
ogtt radim za tri tjedna.
ove poslije vrijednosti su ti odlične što će reći da ti gušterača radi ok.
kad nosiš nalaze na očitavanje?
(i da se razumijemo, prije pet godina je granica za šećer natašte kod trudnica bila 6.0 :coffee:)
Prije mjesec dana mi je bila 5,4 natašte. I oduvijek mi je oko 5.
Ogtt je bio nakon 26h da nisam ništa jela, samo voda.
Kontrola mi je za dva tjedna ali idem idući tjedan po uputnice pa ću ga onda pitati.
Čitam onu dijetu od 1800ccal i kad računam kalorije, toliko ni ne pojedem. Nemam baš što puno mijenjati i da jeste GD.
WTF se radi sa ovim referentnim vrijednostima za OGTT??! Meni fakat nije jasno, odjednom su smanjili vrijednosti i sve trudnice imaju dijabetes? Za koju je terapija dijeta od 1800 kal bez da ti itko kaže KOJE hrane bi trebala jesti?
isto tako, primjetila sam da se neke žene za GD testiraju već ful rano u trudnoći, tipo 9.tt i onda dobiju dijagnozu sa šećerom od 5,1 koju nose cijelu trudnoću?
Imate li iskustva žene sa time? Što se to radi sa trudnicama u Hrvatskoj zadnje vrijeme?
Ajd nadji mi clanak.
lako meni i tebi stavit na ignore ali jadne li prestrasene mlade trudnice. I zivjelo zdravstvo temeljeno na pare i profit ne dokaza :/
Ajde pliz nađi jer me baš zanima na koji način su došli do tog limita za postavljanje dijagnoze.
Na svim nalazima unazad par godina je normalni interval za glukozu 4,4-6,4. I uvijek mi je oko 5.
Na koju foru je za trudnice natašte samo ispod 5,1 prihvatljivo a inače je dijagnoza GD?!?
Valjda je bitnije da gušterača obavlja svoj posao?!? Nema mi to nikakvog smisla. :nope:
Tnx Sirius. Super si brza :)
Ja ne kuzim sto zele time postici. Dobivaju trudnice tocna uputstva kako se pripremiti za test kao sto tu pise u dokumentu? Sumnjam.
Dobivaju uopce smjernice za prehranu u trudnici? Ne. Ali ima se vremena i para vaditi ogtt u prvim tjednima trudnoce plus kasnije.
I sta onda velik broj trudnica odjednom imaju granicni secer i imamo vecu populaciju lazno-rizicnih trudnica. Super.
joj da bi primjerice druge pametnije smjernice tako brzo prihvatili di bi nam bio kraj :/
Nama ovdje uopce ne provjeravaju secer na taste, cak se ni na mini OGTT (zapravo, taj se zove glucose challenge) ne dolazi gladan i jadan - savjetuju samo da se ne jede jedno sat vremena prije pretrage i da obrok ili obroci u tom danu, a prije testa, ne budu bas 100% secer i ugljikohidrati. Krv se vadi 60 minuta nakon konzumacije glukoze.
U slucaju da je rezultat preko maksimalne vrijednosti, ponavlja se test tj. radi se puno OGTT - vadjenje krvi nataste, nakon minimalnih 12h posta, zatim se pije jaca koncentracija glukoze od one iz prvog testa, plus se vadi krv svaka tri sata. GD se dijagnosticira ako su najmanje dvije vrijednosti preko granice.
Kaae:
http://avivaromm.com/glucose-testing-pregnancyCitiraj:
Many European and other countries use a one-step test that’s easier for women to tolerate, but also more sensitive. This means that it results in higher rates of diagnosis. In fact, were European standards to be used in the US, as many as 15-20% of pregnant women would be found to have GDM. This might be a good thing allowing us to catch more women who are truly at risk of blood sugar problems that could impact their pregnancy health and their baby. But it also could mean that a lot more women – 2-3 times as many, in fact – could be labeled with a condition that changes the trajectory of their medical care entirel
Tnx.
Dobila sam baš ove upute za pripremu prije testa jer sam ih zvala telefonom i pitala.
I dalje mi nije jasno zašto se primjenjuje ta niska granica od 5,1 mmol/L kao kriterij za postavljanje dijagnoze bez obzira na metabolizam glukoze.
Potogovo jer su u ovom istraživanju (HAPO) na koje se pozivaju razine glukoze veće za sve intervale mjerenja.
Gin će mi se preznojit dok mi odgovori na sva ova pitanja. :mrgreen:
Meni je dijagnoza GD.nalaz sam ponavljala dva puta
Nataste mi je bio 5.4. 60min iza glukoze 6.4 i 120 min 4.9
Stroga dijeta od 1200 kalorija ..
Za 6 tjedana sam ponavljala nalaz nataste je bio 5.5. 60 min 8.1. i 120 min 6.1.dijeta i 1800 kalorija.
Sada sam 32 tt i +11 kg s tim da dva mjeseca uopce nisam dobila ni grama a beba je preko 2 kg :-)
Gle, ti pitaj i nekoliko puta. Nema smisla da ti daju bzvz dijagnozhu
MicaMaca, stroga dijeta od 1200 kalorija nije baš neka terapija bez da ti se daje uputstva ŠTO treba biti u tih 1200 kalorija. Si dobila upute, ako jesi kako izgledaju, ima puno ugljikohidrata ili...?
Da da dobila sam jelovnik koji se sastoji od 6 obroka.3 meduobroka i 3 glavna uglavnom se jelovnik svodi na integralni kruh zobene pahuljice jabuke,govedu, juhu, puretinu ,pire krumpir,spinat,ribu ,jogurt...iskreno meni meso uopce ne pase sada u trudnoci vise sam na salatama paradajzu lubenici,mahunama, juhi...
Bitno mi je da beba napreduje a ovo sto su pomakli granicu za secer nataste kod trudnica mi je glupo jer po tome ispada da svaka druga trudnica ima GD..
Ono sto mene zanima je a nitko mi nije dao konkretan odgovor da li se zena udeblja kad krene sa pikicama sa hormonima ja sam sveukupno primila 28 menopura i 3 cetrotida i od tada sam krenula se debljati
To misliš u IVF postupku? Hmm da čula sam za to debljanje ali više o tome ne znam nažalost.
Evo što kaže Aviva Romm o prehrani:
Citiraj:
In the past ten years obesity rates in the general and pregnant populations have skyrocketed. So have insulin resistance, pre-diabetes, and diabetes, all of which can also occur in women who are not overweight, and who eat what they consider to be healthy diets. As a midwife and medical doctor working with pregnant women for 30 years, I’ve analyzed the food journals of thousands of pregnant women. In fact, many of the food journals I’ve reviewed from “healthy eaters” were loaded with excess carbohydrates and sugar, for example, oatmeal with raisins and honey for breakfast, a natural energy bar for a snack, a fruit and yogurt for lunch – all high in sugar.
There is a growing body of scientific literature demonstrating the serious short- and long-term health risks to the developing baby as a result of chronic exposure to excessively elevated maternal blood sugar.
So I am not sure that in this new milieu of rampant “diabesity,” a term my friend Dr. Mark Hyman often uses, that there isn’t some possible benefit to women receiving glucose screening in pregnancy – but only if it serves as a catalyst for improved prenatal nutrition.
However, I do not believe that all pregnant women must receive universal screening for GDM. We know that at least 30% of all GDM could be prevented if adults maintained healthy weight, and that as many as 93% of pregnant women will test negative. Most just don’t have GDM.
Therefore it is quite reasonable for testing to be done based on an individual woman’s well-educated preferences, risk factors, and ability to shift her diet and lifestyle to mitigate risks. I think we need to take the risks of high blood sugar in pregnancy seriously, and educate all women that a lower glycemic, Mediterranean-style diet is actually an optimal diet for all pregnant women.
Testing is also not a substitute for the lack of prenatal nutrition education, which should be provided to all pregnant women.
So Why Not Just Test Everyone?
According to a recent report by the Cochrane Collaboration, the value of GDM testing at all is questionable. While treatment for GDM improves health outcomes, testing, according to the Cochrane review, doesn’t change outcomes. A smart doctor should tell you that if a test isn’t going to change the outcome, then it shouldn’t be done. To me, this suggests that a strategy of optimal nutrition for all pregnant women is what should be routine, with testing done for those at higher risk.
Danci upravo na to debljanje u IVF postupku mislim i iskljucivo samo u stimulaciji.Za prvo djete sam isla 5× u postupak i udebljala se nekih 10 kg.Nista vise nisam jela stovise bas suprotno...Za ovo drugo u mjesec dana 5 kg vise to mi nije jasno :-0
Dal moj organizam tako reagira?? ne znam !
Bas danas pricam s jednim kolegom i njegova zena je trudna za taj GD i moju dijetu da je to za trudnicu malo kalorija i da njegova zena za dorucak pojede 1000 kalorija i udebljala se samo 8 kg.
Ona je 34 tjedna a ja 32tt
Ja, iskreno mislim, i to potkrijepljuje što sam čitala o prehrani u trudnoći, da nije stvar broj kalorija već vrsta namirnica. Trudnicama trebaju proteini i masnoće, oni imaju niski glicemijski indeks (GI, glycemic index) i ne dižu šećer ali imaju puno kalorija. Trudnicama posebice trebaju omega-3 masne kiseline i druge masnoće.
Ograničavanje unos ugljikohidrata, posebno "bijelih" (šećer, brašno...) je svakako poželjno SVAKOJ trudnici, kao i ograničavanje jako slatko voće (smokve, grožđe, lubenice) i povećanje unosa povrća, posebice zelenog i lisnatog.
Ali, to bi iziskalo razgovor sa trudnicom i edukaciju. Naš sustav to odbija.
Od navedenih namirnica samo krumpir ne jedem jer mi izaziva grčeve, sve ostalo što pojedem mi je više-manje tu negdje. I da mi kaže drži dijetu, ne moram ništa mijenjati. :lol:
Oko posljedica terapije IVF-a ćeš jako teško dobiti konkretan odgovor. Maksimum što sam uspjela izvući je da se rizik od karcinoma zbog estrogena 'nulira' davanjem progesteronske terapije nakon stimulacije. I to je plafon. Ako pitaš kakva je veza između stimulacije i neke konkretne dijagnoze odgovor je najčešće da takvih informacija nema. Iz razgovora s onima što su prošle stimulacije sam saznala da su se neke zdebljale ali uspjele smršaviti, neke su zadržavale vodu, nekima je metabolizam stradao pa ih sad i voda deblja, nekima nije bilo ništa i te su ubjedljivo u najmanjem postotku.
Da se vratim na temu...
Ono što sam našla za nisku granicu je objašnjenje da trudnice s razinom glukoze natašte od 5,1 mmol/L znaju razviti do kraja trudnoće iste simptome kao i one s većim šećerom pa ovo spada u prevenciju. Ne bi li bilo logičnije praćenje pa tek onda ako razviju simptome dati dijagnozu GD?
Bilo bi itekako logičnije. Trebalo bi pošto-poto izbjegavati etiketiranje trudnice dok zaista nema za to potrebe, jer čim uđe u kutiju "rizik" kaskada intervencija, vrlo često nepotrebnih, je neminovna i žestoka.
daj kakve su ovo procjene, da 1000 cal, ona je drvosječa? :-P
pokušaj se ne nervirati i definitivno ne razgovarati s drugima o kilama.
a ovo da je 1800cal premalo za trudnicu, za neku od 165cm i 60kg je i previše.
ja s 180cm nekad ne pojedem toliko u danu, sad ili prije trudnoće.
zato ne kužim tu magičnu brojku koja vrijedi za sve trudnice svih oblika i veličina.
u biti prehrana po principima lchf-a, montignaca, palea, kako se već inačica zove.
rekli bi, zdravorazumski. ali znam da nije. i onda dođemo do edukacije koju si spomenula.
Baš tako.
Integralnu, cjelovitu, izvornu hranu. I zdrave masnoće. Recimo, znamo da ako žene ne dobivaju dovoljno Omega3 kiselina (srdele, plava riba, laneno ulje) češće razvijaju preeklampsiju. A kako ćeš te masne kiseline konzumirati ako si na dijeti od 1000 ili 1200 kalorija? Nikako.
Evo da malo ohrabrim zabrinute trudnice (nadam se). Meni je secer nataste kad sam radila ogtt bio 5.5. Svi su mi rekli da cu morati na dijetu i da imam GD, ali moja ginekologica je rekla da je sve ok i da ne brinem. Meni je pozlilo prije vadenja krvi pa je rekla da to moze biti i od stresa da se povisi secer. I stvarno trudnoca bila super uredna, nisam ponavljala test, rodila divnu djevojcicu. Eto, to je moje iskustvo :)
Evo da se i na ovoj temi javimo..ja sam IVF trudnica, OGTT prvi put kad sam radila odlican nalaz s tim da sam jela i grozdje i lubenicu i ostale namirnice u normalnim kolicinama..obzirom da na progesteron reagiram debljanjem i zadrzavanjem vode dobila sam dosta kg i beba je veca za 2 tjedna ali tako je od samog pocetka trudnoce..jos prije 3 mjeseca sam pocela sa prehranom 5 malih obroka dnevno zbog dobivenih kg..i evo sad u 31 tt ponovila OGTT da bi mi vrijednosti bile na toj visokoj gornjoj granici i dobila uputnicu za diabetologa..i sad sto reci na sve to..
U kojem tt si ga radila prvi puta? Jesu li ti povišene vrijednosti na tašte ili nakon ispijanja glukoze?
Prvi put ono oko 24 tt kad se i radi..taj je bio ok..ovaj sad je povisen i nataste i nakon 60 min i nakon 120 min..idem u pon na savjetovaliste za prehranu s tim da im 7 dana sada vodim evidenciju prehrane i secer doma sat prije rucka i 2 sata nakon rucka..znaci nema slatkisa, nema bijelog brasna, rize, tjestenine, krompira, sokova i svaki dan prije rucka pokazuje mi 7.2 a 2 sata nakon rucka 5.2
Dobila sam dijetu 1300 kalorija i mogu vam reci da je jako tesko..1300 kalorija za trudnicu mi se cini premalo..