Citiraj:
mujica prvotno napisa
i ja samo hipotetiziram. bez imliciranja.
Ali u takvoj situaciji mislim da šamar ne bi bio poruka "Ja tebe smijem tuči, a ti druge ne smiješ", već bi bila poruka "To što si učinio je toliko zlo da si zaslužio ovako ozbiljnu (nepedagošku, ali bolnu) kaznu"
opet se ne slazem.
dijete bi dobilo i onu i jos goru poruku: da je ono lose i da je u redu da ga tuku/kaznjavaju kad uradi nesto lose. pa onda u konacnici, u ekstremnoj verziji imas zene koje muzevi tuku a one misle da su to zasluzile jer eto nisu mu taj dan skuhale rucak u 15.00 nego u 15.00. karikiram, nadam se da razumijes sto hocu reci.
a o svim onim nijansama ponsanja zbog niske razine samosvijesti da ne govorim.
nasilje je naslije. nikakvog, ama bas nikakvog dobra ne nosi niti ikakvu dobru poruku salje.
ovo sto si ti naveo za primjer loseg ponasanja djeteta ja mislim da su vec posljedice niske samosvijesti. na djetetovoj samosvijesti treba raditi od rodjenja, tretirat ga kao ravnopravno ljudsko bice koje to jest od pocetka, a ne kao lutku koju treba naucit lijepom ponasanju u drustvu, pa ako se ne ponasa dobro slijedi kazna.
osim toga nasilje ne unistava samosvijest djeteta vec i roditelja. sigurno si primjetio kako se sve nasilje opravdava: "pa zasluzio je" "to je potrebno da bi bio dobro odgojen" na razne nacine. roditelji se opravdavaju iako svi
osijecaju da je to lose.
pa i sam si napisao:
Citiraj:
naravno da nije batina izašla iz raja i naravno da to što sam napisao ne znači da treba djecu tuči.
i s ovim se apsolutno slazem.
vjerujem kad bi duboko promislio o ovome i cuo jos argumenata protiv fizickog kaznjavanja djece da bi i sam ostao samo na ovoj recenici.