Re: okretanje trbuh - ledja
Citiraj:
sillyme prvotno napisa
Moja mrvica je upravo napunila 4 mjeseca. Vec sa tri je naucila okretati se s ledja na trbuh, i obozava biti na baby gym-u. Medjutim, sad je u fazi da se svako malo okrene na trbuh, pa kad joj dosadi ne zna se vratiti na ledja i onda protestira. Ja dodjem, okrenem je na ledja, a za 2 minute opet isto. I tako non-stop. Na kraju bude uzasno umorna od tog boravka na trbuhu i nervozna, a kad bi se znala vratiti na ledja bilo bi puno bolje.
Ima mozda netko savjet kako je potaknuti da se okrene s trbuha na ledja? Da je "mamim" igrackom bocno, ili ispred nje? Kako bi trebala stajati ruka na strani preko koje se okrece - ispred glave ili uz tijelo? Probala sam je okrenuti s trbuha na bok da se "ljulja" ali ona se uvijek samo sretno strovali na trbuh, nikad na ledja.
mislim da se ne bi previše trebala oko toga uzrujavati, to su sve faze koje jako brzo prođu
i možda je najbolje da sama nađe način. ja sam recimo manjeg otkad puže učila kako se spustiti sa kreveta. danas se spušta na skroz drugi način
Citiraj:
sillyme prvotno napisa
Moja mrvica je upravo napunila 4 mjeseca. Vec sa tri je naucila okretati se s ledja na trbuh, i obozava biti na baby gym-u. Medjutim, sad je u fazi da se svako malo okrene na trbuh, pa kad joj dosadi ne zna se vratiti na ledja i onda protestira. Ja dodjem, okrenem je na ledja, a za 2 minute opet isto. I tako non-stop. Na kraju bude uzasno umorna od tog boravka na trbuhu i nervozna, a kad bi se znala vratiti na ledja bilo bi puno bolje.
moj je počeo s okretanjem s 2mj i 20 dana i isto je imao fazu- kad se umori, unervozi se, al evo prije oko mjesec dana nešto mu je "kliknulo" i sad ili ostane ležati na trbi sa spuštenom glavom, pa se tako odmori ili se vrati na bok, tako da čekaj, proći će
mi našega jedino "blokiramo" da po noći ne ode na trbuh jer ne zna spavati na njemu, nego frajer digne glavu i plače :mrgreen:, pa mu stavimo rolicu ispred da s boka ne ode dalje
Citiraj:
sillyme prvotno napisa
Ima mozda netko savjet kako je potaknuti da se okrene s trbuha na ledja? Da je "mamim" igrackom bocno, ili ispred nje? Kako bi trebala stajati ruka na strani preko koje se okrece - ispred glave ili uz tijelo? Probala sam je okrenuti s trbuha na bok da se "ljulja" ali ona se uvijek samo sretno strovali na trbuh, nikad na ledja.
Moja je isto tako:
rano naucila s ledja na trbuh a nazad nikako.
Isto se nervirala ubrzo jer se umarala,a kad je okrenem na ledja,ona se sama ponovo okrene na trbuh i tako u krug :(
Stariji sin je bio vezbac ,pa sam popamtila neke vezbice za tzv podsticanje pravilnog i polaganog razvoja.
Kada se beba okrece s trbuha na ledja,rukica preko koje se okrece treba da bude postavljena ravno iznad glave(pored uha).
Zapravo,moja je prvo uspela da se pomalo podize na sakice kada je potrbuske i tek tada se pocela sama okretati i na ledja.
Do tada sam je ja okretala kad posizi ,a to se radi tako sto se rukica ispravi,a suprotna nogica savije u kolenu .Drzis bebu jednom rukom za njenu ispruzenu rukicu,a drugom je prevrnes na ledja pomocu njenog suprotnog kolena.
Ne znam da li sam jasno objasnila :?
To treba raditi veoma lagano,da bi beba zapamtila taj pokret,kad uzmogne,sama ce ona bas na taj nacin i sama to obaviti :love:
Jos nesto;
kada se bude odizala na sakice,mozes joj sa strane zveckati s necim(zvecka ili nesto drugo sto jako privlaci paznju)pa kada pokaze interesovanje,pomerati predmet navise i oko glave na stranu na koju ce se okrenuti,tako da beba pracenjem predmeta prebaci tezinu s ruke na ruku,izgubi polako ravnotezu i tako se prevrne na ledja.
Ne znam ni da li sam ovo dobro objasnila :?
U stvari je jako jednostavno :lol:
Samo polako,strpljenja :love: