ivarica prvotno napisa
za amaranth:
opet me maja ceka da bojamo stan a ja na forumu, pa ovo stavljam samo kao pocetak rasprave. Htjela sam reci, a necu ni sad uspjeti objasniti, sljedece:
radjamo se kao zensko i musko, ali odrastamo u djevojcicu i djecaka, u zenu i muskarca. ovo prvo je uvjetovano spolom, a ovo drugo rodom, ovisi o drustvu u kojem jesmo.
to kad ti pises da je nesto prirodno, prirodno je to da smo mm i ja otac i majka nasem djetetu. on je dao sjeme, ja jajnu stanicu, ja sam ga u maternici nosila, rodila i dojila. vecina ostalog, to sto mi radimo kao mama i tata (za razliku od majke i oca, nadam se da kuzis sto hocu reci) nije stvar prirodnog, nego rodnom ulogom, a ne spolom uvjetovanog.
kako sam ti vec u postu prije rekla - sto je prirodno, ne mogu ti reci, nemam dovoljno znanja osim ako cu ici banalizirat, ali vecina uloga koje kao mama i tata igramo su preuzete, a ne prirodne. ova tema me dosta okupira, a ima zanimljive literature i na hrvatskom jeziku iz podrucja evolucijske psihologije (uz opasnost da nasjednete na nekad i vulgarno pojednostavljivanje), pa ako zelimo raspravljati sto je bilo normalno prije vise od 10.000 ili prije dvije tisuce ili 300 godina, kako se normalno mijenjalo i kako nam je normalna uloga nase prapraprapramame i praprapratate danas nenormalna i neprihvatljiva, a zbog utjecaja kultura, religija, mozemo o tome. a macici i pacici su svo to vrijeme ostali na mjestu.
ja neke svoje uloge tek kroz roditeljstvo ucim, otkrivam ili prihvacam one meni prihvatljive, i znam da, iako stalno :shock: budna, ne mogu ne nasjesti na neke norme koje nece ovaj put stvarati muskarac iz emsinog posta, iz darwinove teorije evolucije ili iz teorije radikalnog feminizma, nego ce ga stvarati ne znam, kultura profita, a eto, te dvije rijeci su u oba roda.
tu dolazimo do price o novom svijetu o kojem pitas, danas ocevi ne trebaju na tri mjeseca ici u lov na mamute pa da im se onda, da im ruka bude cvrsta, a oko bistro, negdje nekim mehanizmima zatomi potreba obozavati dijete i imati ga stalno uza se kao sto ih vole i imaju majke, hraniti se hormonima ljubavi kao sto se hrane majke.
a majke su dugo godina imale djecu samo za sebe, bila nam ta uloga nametnuta ili izabrana, ogranicavala nas ili nas jacala, mi smo se na nju navikle, i mislimo da je prirodna. u tom dijelu se ja ne slazem s odentom koji, ne samo pri porodu, nego i kasnije, muskarca voli smjestiti sa strane (oprostite mi vi koje ste ga vise i dublje citale ili ga bolje znate, ako nisam u pravu), cak kaze negdje da mu se cini opasnim, eksperimentalnim, to rano ukljucivanje oca.
moji su strahovi drukciji od njegovih, drustvo nema namjeru ukljuciti tatu, ono ima namjeru iskljuciti i mamu i tatu.
zato nama trebaju ukljuceni tate.