u našem vrtiću su danas djeca masovno bila u pernaticama i kapama.
i zaustavljali su me po cesti da zašto zrin nema nešto na glavi. i govorili da je "jadno dijete".
pa jel stvarno treba?
Printable View
u našem vrtiću su danas djeca masovno bila u pernaticama i kapama.
i zaustavljali su me po cesti da zašto zrin nema nešto na glavi. i govorili da je "jadno dijete".
pa jel stvarno treba?
i moje 'jadno dijete' ne nosi još kapicu. Čak je ni nema. danas sam joj skoro kupila i odustala jer mi je bila prepresmiješna u kapici a tek je sredina rujna... Inače, danas sam u maksimiru vidjela puno djece bez kapica, ali i puno djece sa zimskim jaknama :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
kad bolje razmislim, vidjela sam i odrasle u zimskim jaknama a i one s tankim majicama :lol: Svi smo mi različiti...
ja mojoj mari rano ujutro i navečer stavim kapicu. ali ona ima tri dlake na glavi :/
Jučer sam mu stavila tanku kapicu jer smo bili preko 3 sata vani. Danas ne.
Danas sam mu pak obukla jaknicu ali mi se činilo da je previše. Gornji dio trenirke mu je na dugu majicu bilo čisto dovoljno, pogotovo na suncu.
:lol: znam i zašto, tek trebate ići do HM-a :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
o apri, primas narudzbe? :lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ja bih rado da se napravi rodina majica s ovim natpisom, plizzzz :aparatic:Citiraj:
leonisa prvotno napisa
mene zanima kako vam ide s lojtricama ?! nemoj da vam strašna teta emsa dođe u kontrolu! :mrgreen: pitaj, a70v-inu malu kako sam ja strašna babaroga. 8)Citiraj:
kad ti dijete odbija, fizicki, verbalno i na sve moguce nacine spomenute na ove 3 strane (od ukocit se, ritati, bacati) bitne stvari poput pranja zubi, ruku, umivanja, pranja pise.....do ciscenja nosa, terapije, mazanja kremom....kad svaki akt zavrsi agresijom- mene nad njom jer je to jedini nacin da to ucini, kad ona odvristi svoje, pa kad sve zavrsi ja odem u sobu i odvrstim svoje.....i tako svaki dan, nekoliko puta dnevno.
ne, igre, animacije, masta...cesto zavrse meni nazad u licu. cesto i zabole.
i ja imam drame oko oblačenja..evo primjera<danas je obukla bar 2 broja veće hlače i majicu za 4 godine sve visi kao neko siroće od toooliko robe doma :x ja ljuta,pokušavam je odgovoriti ma kakvi neće ni čuti.ima faza kada se normalno obuće a većina dana je da to što si sama izabere to i obuće.znam da to ne smije tako biti ali ja ne vladam situacijom uopće :roll:
neki dan je obukla u vrtić sama bira,naranđaste najlonke,roza trenerku,crvenu majicu,zelenu jaknu i nemoš šareniju ni naći šiltericu neku Bennetton neznam odakle iskopala uopće :shock: :shock:
kapu nemam ali baš je jutros jako hladno..... :/
Tko je uveo ovaj dio da sama bira što će obući, tj ona tražila ili ti predložila?Citiraj:
donna prvotno napisa
Ja svojoj svaku večer izvadim robicu za sutradan vrtić i nije joj još palo na pamet da neće neke hlače, majice.. možda nas to još čeka, ali nikako joj ne bih dala na volju da sama bira, pa naravno da se onda mogu divit kombinacijama.. nakako mi nema potrebe za tim dijelom kompliciranja, možda griješim..
Citiraj:
kad ti dijete odbija, fizicki, verbalno i na sve moguce nacine spomenute na ove 3 strane (od ukocit se, ritati, bacati) bitne stvari poput pranja zubi, ruku, umivanja, pranja pise.....do ciscenja nosa, terapije, mazanja kremom....kad svaki akt zavrsi agresijom- mene nad njom jer je to jedini nacin da to ucini, kad ona odvristi svoje, pa kad sve zavrsi ja odem u sobu i odvrstim svoje.....i tako svaki dan, nekoliko puta dnevno.
ne, igre, animacije, masta...cesto zavrse meni nazad u licu. cesto i zabole.
Leonisa....mi smo prošli x ovakvih perioda, a sad smo u kulminaciji najgoreg od istih :roll:
cure, promijenite pristup sad odmah jer cete u suprotnom imat i desetogodisnjake koji vriste i bacaju se.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Razmišljala sam već o ovim odgojnim stvarima..meni se još nisu dogodile ovakvi problemčići, ali kad je trenutak da čovjek promjeni pristup i kaže sebi da je možda "kriv" i njegov roditeljski pristup i popuštanje, dogovaranje oko svega i svačega, a kad to samo strpa u pojam "faza"?
Da li ja imam "pravo" zaključit da nisam puno pogriješila svojim pristupom (zasada) umjesto da sve to stavljam pod frazu "ona je takva, dobra je sama od sebe" ili "još je nije uhvatila faza"?
To je sada onaj dio o "ubiranju plodova" za koji ne znam razlučit na što sam djelovala a na što ne, odnosno što bi bilo i bez mene..
Pa to je to, vecina ljudi koji imaju mirnu djecu vrlo cesto "zasluge" za njihovu mirnocu pripisuje sebi, tj. odgoju, pristupu, stogod. To ti stvarno tesko prepoznati ako je od pocetka tako. Jedino ako imas takvo dijete da ti vidis napredak i u svom i u djetetovom ponasanju, mozes bez (previse) sumnje sama sebi komplimentirati kako ti dobro ide.
Da, naravno i koristim to pravo redovito.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ne griješiš, zaista nema potrebe.Citiraj:
Mercedes prvotno napisa
Dobro je dok dijete nije odveć zainteresirano za ono što odijeva, ali kad je, nastane mukica. No, to se već pisalo po topicima. Odjeću koja je neprimjerena za doba godine ide na više police, dolje ostaje samo ono s čim ne može pogriješiti.
A što se odjevnih kombinacija tiče... ja isto ne mogu gledati da ide cestom kao šarena laža, a ponekad hoće upaliti trik oko dvije kombinacije koje dijete samo izabere, a ti joj ponudiš, naravno. Tada ipak ima osjećaj da se uvažava njegova volja i nema nepotrebnog natezanja, uglavnom. Dogodi se dan da zatvrdoglavi, ali ako moja uvjeravanja ne urađaju plodom, ah, Bože moj, nosi šta te volja! A kada ja popustim, onda ona MENE pita šta ja mislim, jel može ovo i svejedno se većinom dogovorimo.
Mi smo imali jučer fajt oko potkošulje. Dva dana ju je bespogovorno nosila, ali jučer popodne ju hoće skinuti, iako je bila vani bez ikakve jakne. Da sam bila mrvicu razumnija (kao što nisam) možda bi upalilo da sam rekla: OK, skini potkošulju kada ti smeta, a nakon 10 minuta vani, ponudila traper jaknu.
Ovako smo zaglavile bezveze. Išla je u sobu na hlađenje samo zato jer ja nisam znala odrediti što je meni prioritet u odnosu na nju. Potkošulja koju će bespogovorno nositi razuvjerena da zna treba li joj i igra, koju vertex spominje i koju vrlo lako možeš živjeti samo ako imaš iole šlifa.
Moj je problem što se zaletim prije nego dobro odvažem zašto se dijete opire i rezonira li, možda, razumnije nego ja - što nije nemoguće. Njagore je kad se oko većine dječjih stvari postavljaš kao jedina pametnija. Ma, nije to baš uvijek tako! Samo, da bih dobila jedan harmoničan odnos o kakvom priča vertex morala bih biti, ne strpljivija, pametnija itd... već samo mudrija. Ne govorim tu o manipulacijama djetetom!
Da sam razmislila, shvatila bih da joj potkošulja vjerojatno i nije potrebna još mjesec dana i da je ne nosim ni sama.
Ako je hladnije, ima gornji dio trenirke i može navući, a ako joj paše, može ostati u tankoj majičici dugih rukava. Pa, gdje piše da mora potkošulja? I tako sam imala gorak okus od te situacijice... :/
Pa stoga, razumijem i ovo što priča Apri.
Što možeš djetetu ako dijete nešto ne želi tipa: obući jaknu, jednobojnu majicu na šarenu suknju, ručati, tuširati se... ? - a ne izgubiti živce, pljusnuti ga, ucjenjivati ili odvesti u kaznu? NIŠTA.
Namjerno neću pisati nastavak priče o potkošulji da se neki ne sablazne, ali ja sam, u svim drugim, osim kaznenim varijantama, bila nemoćna. I bilo bi mi bolje da nikada ništa prije toga nisam rješavala "silom".
Vertex, potpis za sve, samo, ja još puno, puno moram rasti da narastem kao ti. :* Možda dozrijem do unučadi.
ja svaki put pokušavam primjeniti drugi pristup.Citiraj:
marta prvotno napisa
Nije sve u pristupu. "Borim" se i sa jako teškim karakterom. Objektivno. Makar je čudno tako nešto priznati za svoje dijete.
Ja ovo ne želim govorit, jer mislim da joj time dajem primjer kako se te fraze koriste bez problema, odnosno da me sad ne uhvatite za riječ, mislim da dijete ne može tada prepoznati i razmišljati "joj, da, tako sam ja mami rekao i vidim sad da to nije lijepo!", nego će dijete to pobrati i uvrstiti u svoj repertoar kao i "dobar dan", a to ne želim.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
I što onda kad vam kaže NEĆU, NE ŽELIM.. što vi onda činite? (kažete da se to ne govori ili što?)
Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Nema tu nista cudno. Meni karakterno najgore pada moj Andrija, jer smo isti i onda se samo sudaramo. Da sam sama bila smirenija i bez puno pametovanja o nacinima i metodama, ustedjela bih si zivciranja i zivciranja i puno prije rijesila svoje i njegove probleme. Da sam preskocila hrpu tih moranja ovoga i onoga jer se to tako treba/mora/whatever svima u kuci bi bilo manje stresno u zivotu.
Heh, ja tu koristim nešto što opet možda nije dobro, ali meni upali, a to je da joj u trenucima kad mislim da bi nešto trebala a ona ne želi, kažem da kasnije neće dobiti keks ili nešto što voli, a ne jede često.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Sad da li je to ucjena, ovo ili ono, ali ona napravi "meni" što želim (a mislim da će njoj koristiti) a ja njoj dam neku ajmo reć nagradu, i dobro svima.
Hoces reci da ucis dijete, mozda ne direktno, ali ono ce poruku uhvatit, da ne zna reci ne. Meni je prirodno govoriti NE. I necu i ne zelim. I hocu da moja djeca znaju to isto tako reci bez da misle da rade nesto krivo. To kako cemo se mi poslije oko necega dogovoriti ne ovisi uopce o tome zna li dijete odbiti nesot sto mu sse u tom trenutku ne svidja (da ne spominjem uopce neke moguce zivotne situacije).Citiraj:
Mercedes prvotno napisa
Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
potpis.
i ja bih kao vertex, ali sam više kao a zakaj. a imam i ja svoj primjer "potkošulje" od jučer. a taj je kupanje. jučer se juraj stvarno nije nit nešto posebno oznojio nit nešto posebno sprljao i kad smo došli iz grada ja, onako više po inerciji, ajd' u kadu. a on neću. a ja opet svoje, a on opet svoje. dobro, nemamo više tantruma, ali imamo bezobrazluka koji me je toliko nanervirao da sam zapilila s tom kadom dok se nije okupao. i na kraju, on ljut, ja ljuta, a stvarno mu kada baš i nije toliko bila potrebna. to je onaj primjer kad zapilim i kad shvatim da nisam u pravu. a cijela ta priča isto tako je moja završiti i mojim popuštanjem i onda kad sam u pravu, odnosno da je recimo bio prljaviji nego što je bio, ali opet ne u tolikoj mjeri da mu je prijeko potrebno kupanje. :/
ajd' barem s robom nemam problema - juraj je oduvijek bio sretan ako mu ja donesem što će obući, a ne da još i s tim mora razbijati glavu ujutro. (stereotip ili... :mrgreen: )
uh, baš si me pronašla!Citiraj:
marta prvotno napisa
a najviše me ljute one stvari kod kojih u njoj prepoznajem sebe.
Kako se ono kaže- potpis pod Adio mare :)
I ja sam imala sličnu priču s potkošuljom ovdje na forumu. Isto sam šiljila kao ti.
Ovo što marta piše za sebe i Andriju, može se primijenti na MM-a i njegovu (i moju) kćer :roll:
Samo, dok on to shvati...
moja = mogla
Nisam procitala cijeli tvoj post...Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
Ne koristim ih kako bi joj pokazala kako to zvuci i izgleda kad ona kaze necu ili ne zelim, vec smatram da svi imamo pravo (pa i dijete) nesto ne htjeti napraviti u odredjenom trenutku.
Citiraj:
donna prvotno napisa
sakrit robu koju neces da oblaci. ja sam kad je zatoplilo morala sakrit sve jakne i veste, nakon sto mi je jedan dan na +30 bio vani u vesti :roll: :mrgreen:
inace se obozava sam oblacit, neke stvari moze neke ne, al tenisice sam obut i skinut, jaknu, ne daj boze da mu ja skinem, a ako sama objesim na vjesalcu vriska i odmah mu moram vratit da sam stavi
kapu uredno nosi vec par dana. prosli tjedan smo izasli u grad, bilo je vjetrovito, meni se nije dalo vratit doma po kapu, kupila sma mu prvu koju sam nasla u ducanu i obukla.
Nije to tesko uociti, nego prihvatiti.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Marin nema previše "moranja", poanta je u tome, da ono što se mora, ne želim mijenjat.Jer njemu to odgovara, on se lako prilagodi činjenici da ja mogu i popustit. Pa to pokušava primjenit tamo di je "mora se" striktno.Citiraj:
marta prvotno napisa
Jedina je razlika ovdje što ta jakna meni spada u mora se, kao i autosjedalica, šeširić za sunce, ruka preko ceste...toga nema previše...
I da, ovaj karakter nema veze s mm-om, zna se na koga je :mrgreen:
(kopija je moga brata...)
Upravo tako.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Postoje pravila od kojih nema odstupanja.
Slažem se.Citiraj:
apricot prvotno napisa
No tema je bila jakna, ništa opasno po život. Dakle, postoje situacije u kojima neću inzistirati da bude po mom. Neoblačenje jakne ili hodanje u maskenbalskom vilinskom kostimu izvan poklada (o, da, imali smo mi i toga :mrgreen: ) su sasvim bezazlene stvari oko kojih ne želim vikati, svađati se s njom.
Matilda, pa nisu neoblačenje jakne i vilinski kostim ista stvar?!?!
M nosi masku ninja konjače već tjedan dana, meni je odurna, al šta sad, ne skida je, izgleda koda će u dućanu svaki čas zaurlat "ovo je pljačka" :mrgreen:
Jakna na 0 stupnjeva, totalno druga priča :/
Ti sama najbolje poznajes svoje dijete i kompetentna si odluciti kakav ces savjet primiti u interesu sebe i djeteta. Mi ovdje uvijek pisemo i razglabamo i pretpostavljamo (cesto i mastamo) samo na temelju napisanog, a to je uglavnom nedovoljno. Te stvari koje se moraju pokusaj raditi s distancom i bez objasnjavanja, samo uz pozitivne komentare. Ko da si, ne znam, medicinska sestra koja se skrbi, ali je distancirana. Samo u tom trenutku moras imati i taj film u glavi. Da me se krivo ne shvati, ne trebas biti hladna i odsutna prema djetetu, nego ne trebas oblacenju jakne pridavati ni mrvicu vise paznje nego sto oblacenje jakne "zasluzuje".Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Krumpiriću, ja govorim o neoblačenju jakne ovaj tjedan kad je u podne 12 stupnjeva. Znači, može i bez nje, nije strašno.
Ispod 0 je i sama svjesna da se mora odjenuti.
ma da, sad ne mora ni Marin obuć jaknu, al valjda se radilo o jako niskoj temperaturi.Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Meni je gore da nosi vilinski kostim nego ne nosi jaknu. :lol:
istina. samo to nije baš jednostavno.Citiraj:
marta prvotno napisa
MC, to sto sam napisala stoji u smislu da joj treba grupa, drustvo za igru, a toga nema.Citiraj:
ja bih rado da se napravi rodina majica s ovim natpisom, plizzzz Aparatic
ja nisam tip koji ce sa bakama stajat u parku i 2 sata se druziti, cesto pazti i na tudju djecu....opcenito ne volim bas parkove jer u njima ne znam sta bi :oops: a ona mi svaki dan vice da bi djecu, da se zeli igrat sa djecom.
no kad kazem da sam dosla do spoznaje da joj vrtic treba, to jos uvijek mislim na onih 4h.
njenu najtuzniju i najuvrjedjeniju facu, plac i pogled "o mummy, why me mummy???" dozivjeli smo kad je se izborila u KC da se tata i ja vratimo do igraonice u kojoj su bila djeca. raspad sistema je bio kad ju u istu nisu pustili jer sam bila iskrena i rekla da ima 2,5g. silly me.
s druge strane mislim da joj je dosadno uz mene. 24h zajedno, 2,5 godine. zena je zeljna akcije promjene. usle smo u kolotecinu.
ja sam los pedagog a njoj to sad treba.
eto, ja sam mislila da je premala da uci sama obuvat cipele, da crta temperama, uci pjesmice itd.....a tu sam kiksala. da je u kolektivu to bi vec naucila. puno toga ne radi sama, iako neke obuzava i inzistira da ih radi sama (oblacenje i skidanje nisu jedna od njih :lol: )
no to je sve moja greska. i ok se nosim s njom :mrgreen:
no da se razumjemo, ja i dalje vidim mane vrtica, smeta me jedna teta na njh 28, da na emocionalnom planu tamo ne moze biti na onolikom dobitku koliko moze samnom...
no ono sto me fascinira sto mi je ona sama to rekla.
(ok, nije rekla mama ocu u vrtic, ali je rekla da joj treba promjena)
bas kako mi je dala do znanja kad je spremna skinut se iz pelena, napustit nas krevet, pa na kraju i nasu sobu.
ne znam da li sam shvacena.
bottom of line, uz mene je pocela provodit previse pasivnog vremena na ustrap aktivnog jer je doslo do zamora materijala. ja vise nemam ideja. trebam osvjezenje.
a na topicu kako mame koje su sa djecom cijeli dan ne daju se bas ideje, vise se prca o kroncnom nedostatku vremena :mrgreen:
sto se lojtri tice- zar nisi dobila moj MMS? odmah prvi dan?
nisam ih ni sastavila do kraja vec je bilo "mama, sama, lea sama"
tako da su hit. jos se i boje uklapaju.
samo da nauci skidat gace :roll:
i cim se ujutro probudla rekla je "mama, daj cokoladu. daj tetinu cokoladu!" :lol:
ispricavam se na OT :oops:
Ovo je ucjena.Citiraj:
a to je da joj u trenucima kad mislim da bi nešto trebala a ona ne želi, kažem da kasnije neće dobiti keks ili nešto što voli, a ne jede često.
Ja ponekad, osobito otkad sam rodila pa se sad E malo inati u nekim stvarima, u ocaju i neznanju kako nesto dobiti od nje, pokusam ucijeniti, ali ona me obicno podsjeti da je prestanem ucjenjivati. :predaja:
Ili ona mene pocne ucjenjivati, a ja tada prekidam raspravu i kazem da nema pregovora s ucjenjivacima... pa onda dobijem isto natrag, kad ja pokusam nju ucijeniti.
Ovo bi stajalo kad bih ja pilila po njenom svakom NE dok ga ne pretvorim u DA.Citiraj:
marta prvotno napisa
Na pitanje npr Hoćeš li jabuku? i ona odgovori Ne.. idem dalje, ali na pitanje potkošulje ja je ipak uvjerim jer eto meni je bitna, meni je hladno bez i razbolim se, a onda mi se baš ne čini u redu da je oblačim suprotno od svog uvjerenja.
Da se razboli onda bi razgovor odraslih izgledao "Nije htjela jutros obući potkošulju, ja sam joj govorila da obuče, ali eto nije htjela.." i to je to .. fali mi tu neka roditeljska odgovornost.. ne znam, ali svatko ima neke stvari na kojima inzistira i ono na čemu ja inzistiram želim da i posluša, a ne da zaključim da joj ne mogu ništa..
Svi se mi nosimo sa sličnim situacijama i težimo boljem i ispravnijem, pitamo se i pitamo kako ne pogriješit, a ustvari svatko od nas nekad ima strpljenja, nekad nema, nitko nije savršen :love:
A vidiš, meni nije. To nošenje kostima bilo je s njenih 3-4 godine. Tata joj je donio prekrasan vilinski kostim (a nije bilo vrijeme maskenbala) pa kako ga neće nositi.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Da sam joj zabranila, mislim da bih joj oduzela dio nje, dio njenog samopouzdanja. Što bih dobila da sam joj dobiveni dar oduzela?
To je trajalo neko vrijeme i kad se izguštirala, prestalo je.