Ina, potpis.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ronin, strašna priča s lijepim krajem, a to je najvažnije. sva sreća na dobroj medicinskoj ekipi :love: :heart:
Printable View
Ina, potpis.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ronin, strašna priča s lijepim krajem, a to je najvažnije. sva sreća na dobroj medicinskoj ekipi :love: :heart:
Još malo misli na teme koje i mene muče. Kužim ja da je misija Rode mijenjanje svijeta, a kužim i to da istovremeno puno nas ovdje dolazi po infaće kako sad u ovom našem svijetu jest. E, sad, trebalo bi nać' neki kompromis između potrebe za mijenjanjem i davanjem drugog pogleda i potrebe za informiranjem. Npr., stvarno mi se čini korisno da ova Roninina priča osvane negdje gdje će bit vidljivija nego da potone na nekom od podforuma ili da ostane na ovom topicu. Pa bi negdje na priče o prirodnom porodu i osnaživanju žene trebao biti jasno istaknut jedan svojevrsni mali waiver and disclaimer, tj. izjava o odricanju od odgovornosti da se u rijetkim slučajevima mogu dogoditi fatalni ishodi za koje je nužna hitna reakcija i koji su to. Na isti način kako sam ja prije elektivnog carskog dobila od svog doktora prije operacije waiver and disclaimer - da nemam ginekološku indikaciju već samo ortopedsku sugestiju (meni važni, naravno, svi dijelovi mene, a i dijete), da može doć' do tromboze vena, da dijete može imat problema, istu onu koju sam dobila pred laparaskopiju - da, unatoč tome što je operacija rutinska i tamo di sam ja išla nije bilo problema, to jest opća anestezija opća anestezija i postoji slučaj više sile i nepredviđenih ishoda (bio je aktualan Maškarin i ona jedna žena u KB Osijek koja je umrla tijekom laparaskopskog odstranjivanja masu mioma, ako se dobro sjećam), unatoč minimiziranju svih rizika (opće pretrage standard pred operaciju). Paradoksalno, mene to nije obeshrabrilo, ustrašilo i sl. nego mi je bilo s njihove strane fer i OK. I to bi tako trebalo, po meni, bit istaknuto i oko prirodnih poroda, niti manje, niti više od toga. Trebalo bi naći neki balans, i da ovakva priča koji put osvane i na nekom vidljivijem mjestu, na način na koji je i Yasminina o amniocentezi dana - u stilu, ima i ovakvih ishoda, informirajte se.
Bezuvjetne indikacije za carski rezCitiraj:
Pa bi negdje na priče o prirodnom porodu i osnaživanju žene trebao biti jasno istaknut jedan svojevrsni mali waiver and disclaimer, tj. izjava o odricanju od odgovornosti da se u rijetkim slučajevima mogu dogoditi fatalni ishodi za koje je nužna hitna reakcija i koji su to.
Dvojbene indikacije za carski rezCitiraj:
Prolaps pupkovine spada u ovu skupinu. Ponekad kad vodenjak pukne, bilo prirodnim putem ili umjetnim prokidanjem, pupčana vrpca sklizne kroz grlić maternice u rodnicu i može doći do vanjskog dijela, vulve. Budući da je pupkovina osjetljiva na bilo kakav pritisak, opskrba djeteta krvlju može biti obustavljena. Ovakva situacija je bezuvjetna indikacija za carski rez, osim u slučaju kada je porod već toliko uznapredovao da se dijete odmah rodi. Kad je dijete u položaju glavom, prolaps pupkovine je iznimno rijetka pojava, ako vodenjak nije umjetno prokinut. Češće se javlja kod prijevremenih poroda ili ako je dijete u položaju zatkom, osobito kada je zadak takav da je prezentni dio noga (eng. footling breach). U slučaju prolapsa pupkovine, dok se čeka na carski rez, dobro je zauzeti puzeći položaj (četveronoške) koji može smanjiti pritisak na pupčanu vrpcu.
U slučaju stvarne placente previae (predležeće posteljice), posteljica je postavljena tako da zaklanja grlić maternice i na taj način onemogućava izlaz djeteta kroz rodnicu. Najkarakterističniji znak stvarne placente previae je žarko crveno bezbolno krvarenje, obično noću, već pred kraj trudnoće. Ultrazvukom se potvrđuje položaj posteljice. Predležeća posteljica je dijagnoza koja se postavlja tek u poodmakloj trudnoći i apsolutna je indikacija za carski rez. Ako ultrazvuk napravljen u sredini trudnoće otkrije nisko ležeću posteljicu, velika je vjerojatnost da će se ona ipak u sljedećim tjednima pomaknuti prema gore u normalni položaj. Placenta previae se ne bi smjela dijagnosticirati u sredini trudnoće, nego tek pred kraj trudnoće.
Abrupcija placente ili odljuštenje posteljice može se dogoditi prije ili tijekom samog porođaja. To znači da se cijela posteljica ili njezin veliki dio odvoji od stijenke maternice prije nego što se dijete rodi. U najčešćem i krajnjem obliku pojavi se iznenadna i jaka bol u trbuhu. Bol je stalna, traje bez prestanka. Ponekad je, iako ne uvijek, praćena krvarenjem. Majka može biti u stanju šoka. Najčešće se ne znaju razlozi zašto dolazi do odljuštenja posteljice, iako u nekim slučajevima razlozi mogu biti očiti, na primjer trauma (prometna nesreća, obiteljsko nasilje) ili bolest preeklampsije. U ovakvom spektakularnom slučaju, kad je krvarenje manje-više prikriveno i kada nema neke druge mogućnosti, nužna je hitna transfuzija krvi i hitan carski rez, dok je dijete još živo. Zapravo, postoje mnogi blaži oblici odljuštenja posteljice, kao što je to na primjer odvojeni rub posteljice, koji se obično javlja uz bezbolno krvarenje. Danas se ovi blaži oblici mogu prepoznati prilikom ultrazvučnog pregleda. U pravilu, ako je odljuštenje posteljice razlog zašto liječnik predlaže carski rez, bolje je ne osporavati indikacije. Prerano odljuštenje posteljice jedan je od glavnih razloga intrauterine smrti (smrti djeteta u maternici).
Prezentacija ili položaj čelom (engl. brow presentation) znači da je djetetova glava u položaju koji je negdje na pola puta između potpune fleksije (uobičajeni položaj glavom ili vertex prezentacija) i potpune ekstenzije (položaj licem ili prezentacija licem). Da se radi o položaju čelom može se ponekad posumnjati kada se palpacijom trbuha napipa ispupčenje (zatiljak) uzduž leđa djeteta. Obično se dijagnosticira vaginalnim pregledom u poodmaklom stadiju poroda pri čemu se orbitalna brazda (linija obrva), oči, čak i nos mogu napipati rukom. U ovom slučaju prezentirajući dio je najveći promjer fetalne glavice (od zatiljka do brade). Trajan položaj čelom u poodmaklom stadiju poroda predstavlja apsolutnu indikaciju za carski rez.
Transverzalni ili poprečni položaj je najčešće položaj ramenom. To znači da beba leži horizontalno, niti glavom, niti zatkom dolje. Ako rodilja nije prvorotkinja, dijete će se najvjerojatnije pomaknuti u uzdužni položaj pred kraj trudnoće ili na samom početku poroda. Ako se to ne dogodi, nema načina da se dijete u tom položaju rodi vaginalno. To je još jedna apsolutna indikacija za carski rez. Način izvođenja carskog reza u slučaju poprečnog položaja mora se često prilagođavati toj situaciji zato što se donji dio maternice ne razvija primjereno ako ni glava ni zadak nisu prezentacijski dijelovi. Trik koji sam nekoliko puta primijenio u takvom slučaju sastoji se od toga da se dijagonalni poprečni zasjek maternice proširi rezom u obliku obrnutog slova T, i to tako da se kraći krak, uzduž središnje linije trbuha, zareže okomito na duži.
Srčani udar u majke javlja se otprilike u jednoj na 30 000 poodmaklih trudnoća. Ako se najosnovnije životne funkcije odmah ne povrate, pravovremeni carski rez i brzina kojom se kirurški porod obavi ključni su za to kakav će biti ishod poroda za majku i dijete. Većina majki i djece koja prežive hitni carski rez u ovakvoj situaciji, rođena su unutar 5 minuta nakon majčinog srčanog zastoja.
ronini, napiši priču is poroda ,ovdje će se tvoja priča izgubiti...
a tvoja priča je informacija iz prve ruke
dobro,napisati ću je ,a onda,što se mene tiče,zaboraviti :)
maria, imaš 8888 postova....
Citiraj:
štrigica prvotno napisa
pola od toga je chat, tako mi bar kažu :mrgreen:
ronin, ne žuri ,kad i ako budeš spremna napiši...
mali OT
jel ti to kao kandidatkinja za predsjedništvo? :mrgreen:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
šta, al ne podržavaš pravo na slobodu informacija? ja doduše nisam glasačko tijelo ali na ovome bi izgubila punte kod mene :*
puno toga se napisalo idem dalje čitat
mrzim mala slova
:x
joj, Karmela...kako krasno ime.Karmela. :heart:Citiraj:
ronin prvotno napisa
Čitam vaše postove.
ronin velike, velike :* :* za tebe i djevojčicu prekrasnog imena!
I jedan virtualni zagrljaj u znak podrške. :love:
Divim se tvojoj snazi i optimizmu! :)
ina33 je spomenula M. Maškarina.
Divan dečko, predavala sam mu u srednjoj školi.
Malo sam OT. ali bila sam potresena :( nesretnim ishodom njegove operacije, za koju kažu da je rutinska.
Po meni ništa nije rutinski, u svemu postoji doza rizika, nisam za paniku, ali za sigurnost i zdravlje pacijenta - veliko DA!
hu!
koliko ono stranica? 10!
moram priznati da sam iznenađena nejednoumljem :mrgreen:
e sad, kakko ja to vidim: uglavnom se postavljaju dva tabora - jedan pro i jedan contra, i u njima su gotovo uvijek isti... a novopridošli se često svrstavaju na onu alternativniju stranu. odnosno onu koja je trenutno više in. ili se sramežljivo pokušavaju utopiti u masi
haugh!
jednouman potpis :PCitiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Ne, nego mi se carski svidio.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ronin :heart:
moram priznati da mi tvoja priča, ovako iz prve ruke mijenja mišljenje o neinterventnom porodu. Ne mogu reći da sam zauzela stav, ali svakako je informacija potpunija ako se čuju sve mogućnosti. Tako da bih ja, da sam urednica portala, objavila i tvoju priču.
Ronin, procitala sam tvoju pricu. Mislim da bi je svakako trebala napisati, daje jednu sasvim ovu perspektivu.
Drago mi je da je sve ipak dobro proslo :heart:
[quote="mamma Juanita"][quote]Bezuvjetne indikacije za carski rez[/url]
Uf, sad si me podsjetila mog carskog kojeg su mi izveli radi ovog gore citiranog.Citiraj:
Prolaps pupkovine spada u ovu skupinu. Ponekad kad vodenjak pukne, bilo prirodnim putem ili umjetnim prokidanjem, pupčana vrpca sklizne kroz grlić maternice u rodnicu i može doći do vanjskog dijela, vulve. Budući da je pupkovina osjetljiva na bilo kakav pritisak, opskrba djeteta krvlju može biti obustavljena. Ovakva situacija je bezuvjetna indikacija za carski rez, osim u slučaju kada je porod već toliko uznapredovao da se dijete odmah rodi.Kad je dijete u položaju glavom, prolaps pupkovine je iznimno rijetka pojava, ako vodenjak nije umjetno prokinut. Češće se javlja kod prijevremenih poroda ili ako je dijete u položaju zatkom, osobito kada je zadak takav da je prezentni dio noga (eng. footling breach). U slučaju prolapsa pupkovine, dok se čeka na carski rez, dobro je zauzeti puzeći položaj (četveronoške) koji može smanjiti pritisak na pupčanu vrpcu.
I sad se naježim kad samo pomislim šta bi bilo da nismo imali puno sreće u cijeloj toj situaciji (doktori su baš tad pripremali salu za neki drugi carski i svi su bili spremni).
Ronin, naježila sam se. :( :heart:
Mislim da bi bas zbog ovakvih prica (kao sto je od ronin) morali imati opciju normalnog poroda kod kuce. Babica je strucno medicinsko osoblje, ona ZNA da postoji odredjeni rizik od pucanja prijasnjeg reza, i skladno tome moze procjeniti da li se treba roditi doma ili ne; ili ce na osnovu info o VBAC puno blize pratiti porod i djetetove otkucaje tjekom poroda itd. Ona zna na sto se mora paziti kod VBACA - ja neznam, niti cu znati jos 100 godina. Zato moramo imati tu opciju da je strucna osoba s nama doma.
U ovoj trenutnoj situaciji to zene ne mogu izvesti. Mogu doma same roditi, ili dovlaciti babicu iz inozemstva (koja tko zna da li ce stici na vrijeme uopce). Neznas koja je sretnija opcija :/
Ajde, super, puno je ljepše govorit o "rođenju odozgo", a ne o doktorima koji oštre instrumente i trljaju ruke i oduševljeni su tehnikom "zareži i izvadi". Na ovo sam upravo mislila kad sam komentirala rizike prirodnog poroda i rizike carskog - kako je carski operacija i mogući su belaji (i smrtni ishodi), isto tako je i prirodni porod doma situacija di se (u rijetkom broju slučajeva) može dogodit 5-minutna hitnoća i di ženi i djetetu neće bit spasa. Na to sam mislila kad sam rekla da se nadam da je svako čist u glavi kad se odlučuje na varijantu a) ili b) od te dvije. Kao ona žena na topicu Prirodni porod koja je napisala da je ona spremna na sve (bolove itd.) i ne želi nikoga (liječnike, pretpostavljam) oko sebe, ali uz uvjet da bude sve OK. E, ali to je nemoguće, i to treba svakom bit jasno - nema takve garancije.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Nema garancije u nijednom slucaju. Zivot sam po sebi je rizik :)
Upravo tako. Know thy risks, rekla bi ja :). Uvjerenea sam da elektivni carski nije ništa riskantniji od prirodnog poroda (meni se čini da je pak vice versa). I treba onda ostavit duhovitosti sa strane (ne bih rađala doma jer ću isprljat pločice i sl.) i reć' - nisam spremna za taj mali rizik. Ja nisam, jer mislim da mi je manji rizik u bolnici. One koje su rađale doma očito jesu. I sve je to OK, ali ako kažemo da je jedna strana OK (prirodan porod doma), onda je, po meni, nužno i druga strana OK (elektivni carski). Ne može ovo je, a ovo nije.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Mislim, da je manje riskantno rodit doma, nego ić' na elektivni carski, onda bi nama (koje smo npr. zatrudnjivale po 8 godina i više), MPO-ovci (dr-ovi koji se bave potpomognutom) savjetovali da rađamo doma, a bolnicu da zaobiđemo, a carski nikako itd. A oni obrnuto? E, sad, ja ne mogu vjerovat da ne znaju, da žele minirat našu snagu i sl. Bit će da imaju neki rezon.
ronin, žao mi je što si to doživjela i srećom da sve na kraju nije tužno završilo :( .
Na žalost, statistike ne idu u prilog sigurnosti bolničkog poroda u odnosu na asistirani kućni, jer prečesto s upravo interveniranjem (s najboljom namjerom) stvore neke najopasnije situacije (ako ne taj čas, onda dugoročno gledano).
Kako recimo opravdati ležanje na leđima kada to povećava znanto rizik od fetalne patnje i usporava porod i time ga čini opasnijim?
Kako to da se ignorira ta činjenica da dijete svojom težinom, u tom nefiziološkom položaju za rađanje, pritišće glavnu venu u trbušnoj šupljini i time smanjuje dovod krvi i kisika majci i djetetu i time stavar dobru podlogu za fetalni distres?
U Nizozemskoj (da, opet Nizozemska, zato što je jedinstvena po tome) čak 30% žena rađa kod kuće, a imaju manji mortalitet nego u SAD.
Stručnjaci kažu da je to zato što imaju dobro osmišljenju prenatalnu skrb, gdje primalje na vrijeme vrše
- i selekciju trudnica koje su high risk(kao što bi recimo bila ronin, s prethodnim carskim i VBAC-om koji je završio rupturama nekoliko organa),
- a isto tako i u tijeku samog poroda obučene su da znaju prepoznati probleme na vrijeme.
Kako to da se u NL nikad ne radi o sekundama, to je ono što mene iskreno čudi i znaima?
Dobro,ja sam priču napisala kompletnu,na drugom pdf-u da ovdje ne razvlačimo.... :)
u NL (a ovo je priča jedne trudnice iz NL koja je došla vidjeti roditelje i zaglavila zbog krvarenja u Splitu na održavanju u svibnju 2003) babice pregledavaju ženama tlak, mokraću, pomirišu uložak i izvagaju ženu... potom poslušaju KČS na trubicu... na uzv se ide ako ima problema u T...
meni je to zvučalo kao igranje sa sudbinom... nikakvog pregleda stanja cerviksa ... mene iskreno šokiralo... ja bih Iv vjerovatno izgubila u 16 tjednu da nema svega toga jer ja jednostavno nisam osjetila to otvaranje dok me nije zapravo počelo bolit...
Ne znam. To je možda ona bright future kojoj Roda stremi, ali sad, danas, po meni je riskatnije u RH rađat doma, nego ić' na elektivni carski. Meni su bile čudni i svi oni natpisi o štetnosti UZV pregleda u trudnoći i teško bih podnijela da se nisam redovito pregledavala, ali moje su startne pozicije (IVF trudnoća) specifične, i vjerojatno bi i u NL našla nekog tko bi me pregledavao detaljnije. Nego, je li znaš koliki je mortalitet kod nas u odnosu na mortalitet u NL?Citiraj:
U nekoj usporedivoj godini - tipa od 2000-te naovamo?
Nizozemska i SAD nisu uopce usporedive. Razliciti su sustavi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zastite. Kruske i jabuke.Citiraj:
U Nizozemskoj (da, opet Nizozemska, zato što je jedinstvena po tome) čak 30% žena rađa kod kuće, a imaju manji mortalitet nego u SAD.
Tako se moze reci i da npr. SD ima najvisu stopu mortaliteta beba, ali se ne napominje da se tamo salju rizicni porodi/trudnoce.
primjer selektivne informiranosti a la roda. nizozemska možda i ima manji mortalitet od sad, al ima veći od njemačke. i zaboravljamo da otprilike oko 10-15% asistiranih poroda kod kuće završi u bolnici. i da se tada (ev.) mortalitet pripisuje bolnici (koliko god me netko u suprotno uvjeravao) i za kraj spomenimo uopće pitanje statistika i usporedbe. al, o tome smo ionako već raspravljali, pa se ne bih ponavljala (vise nego što treba).Citiraj:
ja opet čitala da oni imaju jako lošu prenatalnu skrb. :?Citiraj:
Stručnjaci kažu da je to zato što imaju dobro osmišljenju prenatalnu skrb, gdje primalje na vrijeme vrše
- i selekciju trudnica koje su high risk(kao što bi recimo bila ronin, s prethodnim carskim i VBAC-om koji je završio rupturama nekoliko organa),
- a isto tako i u tijeku samog poroda obučene su da znaju prepoznati probleme na vrijeme.
a tko veli da se ne radi ?!Citiraj:
Kako to da se u NL nikad ne radi o sekundama, to je ono što mene iskreno čudi i znaima?
a da asistirani porod kod kuće ima svoje probleme govore i podaci o austrijskim babicama koje su zavrsile pred sudom.
svatko navlači vodu na svoj mlin.
MC potpis.
ova teza možda i ide u prilog tezi da se dozvoli ženi izbor na asistirani kućni porod.Citiraj:
ali, nikako ne razumijem kako ide u prilog tezi da pravo na izbor načina poroda isključuje pravo na izbor elektivnog carskog reza. :?
da li statistike nešto govore o sigurnosti elektivnog carskog u odnosu na asistirani kućni? :/
Već kada smo kod carskog ajde da pitam što biste vi na mom mjestu? Od 30-og tjedna znam da imamo problem sa pupčanom vrpcom. Inače se sastoji od 2 arterije i 1 vene. Kod nas je samo 1 arterija. Za sada se, hvala dragom Bogu nisu stvorili nikakvi problemi. Bebica lijepo napreduje i sve je ok. Uf... bila sam u panici jako jako jako....
Jučer sam bila na pregledu kod doktora koji će me pripremiti za porod. I lijepo on kaže suprugu i meni ovako- znate li vi da se mogu očekivati komplikacije pri vaginalnom porodu? A mi :shock: - što, kako? Pa do sada su nam svi spominjali mogućnost zastoja u rastu bebe, čekali smo da prijeđe 2 kg kao ozeblo sunce. I hvala Bogu prešao je. Odakle sada to?!!! Komplikacije pri vaginalnom, zar je to moguće? !!!
Objasnio nam je ovako- zbog 1 pupčane arterije protok krvi kroz pupkovinu može biti otežan, morat ćete stalno, ali stalno biti na ctg-u, čim osjetite prvi trud odmah se javite u bolnicu. Ne daj Bože da imate trudove koje vi ne osjetite, a moguće je tada beba pati. Hm... fetalna patnja može dovesti do pada otkucaja... ma ne želim ni misliti što bi bilo kada bi bilo...
Imam osjećaj da mi je dr. onako kao usput provukao mogućnost carskog. Pričali smo o vaginalnom, epiduralnoj. Sve pod strogim nadozorm može, ali ako krene po zlu- hitan carski.
Vidjet ćemo se za 2-3 tjedna ponovno na kontroli, dovoljno da razmislim o svemu.
I sada pitanje- biste li se vi igrale sa vatrom ili bi išle na elektivni carski?
Oprostite ako je OT :love:
Mislim da si sama vec odlucila.Citiraj:
I sada pitanje- biste li se vi igrale sa vatrom ili bi išle na elektivni carski?
Pa Deadi po čemu si to zaključila? Jel se ti šališ? Ja ozbiljno pitam što biste vi. Doktor nije izričito predložio carski, a ja nisam inzistirala. Jednostavno sam ostala zatečena onim što sam čula. Razmišljam što ću, pričat ću i sa dr. na kontroli za 2-3 tjedna. Dakle, imam vremena razmisliti, čuti mišljenje drugih, a i termin mi je 26.10.
ja bih svakako poslušala liječničku preporuku. i tražila bih mišljenje još jednog stručnjaka. :*Citiraj:
rena7 prvotno napisa
U tvom slučaju, rena, mislim da bih išla na carski. Znam za slučaj gdje je dijete mrtvo rođeno zbog komplikacije s pupčanom vrpcom (nije bila zamotana oko vrata). Ako postoji 0, 1 posto predviđene mogućnosti da porod zbog nečega krene krivo, ne bih čekala da dođe do hitnog stanja.
Ne salim se, ali ako mislis da jeCitiraj:
rena7 prvotno napisa
igranje s vatrom, nije mi jasno kakvu dilemu imas?Citiraj:
Pričali smo o vaginalnom, epiduralnoj. Sve pod strogim nadozorm može,
Bilo bi neozbiljno od bilo koga da ti kaze svoje misljenje, osim lijecnika koji ima uvid u tvoje stanje i dokumentaciju.
vidiš meni neCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
meni to ide samo u prilog tezi da treba izbjeći nepotrebne intervencije
da se žena ne nafila dripom
da ju se pusti da hoda
da ju se ne postavi kao žabu na leđa već da može roditi čučeći, klečeći, sjedeći....
da se može istuširati, da može biti s njom netko tko će je masirati, dodati joj vode, nešto za posjesti, tko će je držati za ruku, puštati joj glazbu, ili jednostavno biti tu
da je neće 10x pregledavati vaginalno, ako za to nema potrebe, da će je pustiti na miru, ali opet da će babica biti tu kad zatreba, da će pomoći, čuvati međicu...
znači promjeniti odnos prema rodilji u rodilištu, gdje se ipak može hitno reagirati zlu ne trebalo, a ne da žene bježe kući rađati
ina, evo statistika.
Nizozemske su bolje od hrvatskih.
http://whqlibdoc.who.int/publication...596145_eng.pdf
sa stranica WHO:
Nizozemska:
http://www.euro.who.int/main/WHO/Cou...nguage=English
Hrvatska:
Njemačka: