joj bravo! :*
Printable View
joj bravo! :*
bas su simpa! najbolje je od svih vrsta pelenica imati po jednu-dvije (haha!) u kuci, pa kako ti se taj dan dan, tako koristis.
@ lasada, jesi dobila moj pp?
Mene zanima jel i svedske pelene idu po velicini ili kako?Ja sam dobila dve bijele svedske al mi izgledaju prevelike i za mog 15 mjeseci starog sina a kamoli za malu bebicu :/ .
oprostite na mom neznanju al bas me zanima?Jel zna neko mozda neki link sa krojevima prefolds-a,mislim da nebi bilo komplicirano sasiti ih doma sa lijepim uzorcima :roll: .
švedske su uglavnom u jednoj veličini, a smanjuju se tako da se presavinu oko struka
švedske imaju po veličinama, barem kod nas
zasigurno znam da ima 56, 68 i 74, uredno pisalo na etiketama
kod nas su jedna veličina
jel ima mozda negdje ilustrirano kako motati bebu u svedsku pelenu???
nema, ili ja ne znam :)
Ja sam motala sa dvije tetre, tako da tetre savijem u kvadrat, pa taj kvadrat u trapez (podvijem krajeve ka unutra tako da bude malo šire na guzi, da malo podsjeća na "pravu" pelenu, ako me kužiš)
Staim taj trapez na švedsku, guzu na trapez, presavijem prednji dio pelene na trbuh, stražnji dio švedske tj. njihove uši prebacim preko trbuha, pa ih onda dobro "zaćuškam" tj zategnem preko trbuha dokle idu (neke su znale doć do pola leđa :lol:) preko njih prebacim prednji dio (onaj sa pantljikama) zategnem, podignem guzu i prebacim pantljike natrag, ukrstim, vratim natrag na trbuh i zavežem mašnu - gotovo :)
Tako sam i ja otprilike probala veceras i na sinu to ne djeluje lose,tj. nije mu puno velka,ali to sigurno nece funkionisati na maloj guzi.
Svidjaju mi se zato sto kad to lijepo zavezem nije tako lako skint kao pelenu na cicak.Za tetre bih morala nabavit neke paucne gacice ili nesto da stavim preko jer u stanu je toplo pa navucem samo baby legs i pelenu bez zastitnih.Nekako mi se cini da je guzi naljepse bez ikakvog ekstra omotaca preko pelene.Tetre manje zuljaju od platnenih i lakse se suse i peru ali ne idu bas bez cover-a.
ajme.nemate pojima koliko mi je drago da sam naisla na ovu grupu,vas tetrasica-i ja sam mislila da sam jedina :D
sad tek shvacam da smo mi samo polutetraši,jer ponekad preko noci stavimo jednokratnu i kad idemo u grad(du-jer smo na otoku).no sad sam otkrila covere koji mu odgovaraju pa ga cesce ostavim u tetri i preko noci.povijamo-origami fold i jos po sredini jednu kao dodatni ulozak i na to sad pandine covere,a prije smo koristili bambino mio.kad sam kupovala cover kupila sam L velicinu(10mj+) jer sam vidjela da je jakoo mala razlika izmedju M i L.sad vidim da sam pogrijesila...jedna super odgovara,a druga ipak ne-promoci mi rub,al bar cu je imat kad za nju naraste :mrgreen:
pokusavam nac snappi kopcu.al ovdije me svi bljedo gledaju kad to spomenem i pokusam objasnit sto je to....ubrzo idem u zg.pa gdje bi mogla potrazit?
Penny drago mi da si nam se pridružila sa tetrama. Ja od Larinog rođenja stavljam tetre a na njih cover ili ti zaštitne gače.
Ja vam drage mame sve to tako naširoko pišem jer kad sam bila trudna nisam razumila što vam znače te sve kratice a pogotovo prefolds, coveri,pocket, fitted itd. Glava me zabolila od silnog čitanja tolikih postova i još ne znam sve. Neću odustati od tetri jer su nam super i ne treba vam uopće nikakva snapy ili kak se već zove kopča jer smotate tetru u origami fold i na nju stavite zaštitne gaće ja koristim na čičak i ništa niti ne promoči niti se ne odljepljuje čičak. Ili stavite jednu tetru u trokut a u sredinu te tetre uložak ili drugu tetru presavinutu tako da dođe među nogice. Tako sam stavljala i za kukiće Lari do 2 mjeseca i sve je bilo u redu. Eto savjeta! Lara ima guzu kao beba za broj 4 od pampersa jer sam probala, pa su nam male tetre u origami i upitah mame i ponovo pitam dal zna neko neki drugi način motanja jer nam angel fold i one ostali fold načini ne odgovaraju. Pusa :* mame!
:lol: mi smo bili i ostali na "zmaju". Snappy-ja smo koristili, ali kad nam se bio izgubio (:mrgreen:) koristili smo dobru staru zihericu.
Uzgred, zar vi ne gledate crtiće? Tom i Jerry dosta često imaju nekakve bebe i sve su u tetrama i svima su tetre spojene zihericom. (Tom i Jerry su snimani između 1940. i 1957. - debelo prije ere pampersa)
Na HRT-U nema više crtića a pogotovo tomy i jerry. Kiss od nas :*
kako nema, skoro svaki dan oko 19 sati su tom i jerry na hrt2 :)
Nisam znala hvala na informaciji :*
Mislila sam općenito ih nema baš na TV.
Da se vratimo na temu o tetrama.
Zanima me da li je koja mama koristila treta pelene pa uzela u kombinaciju platnene šivane pelene pa se nazad vratila na samo tetra pelene što zbog možda neudobnosti pelene ili možda traga od gumice (crvenilo) koje platnena pelena ostavlja među nogicama pišem jer se to nama nedavno dogodilo. Nemojte misliti da pljujem po platnenima dapače i ja ih preporučam, al pišem zbog toga što je Lara već velika a nama tetra mala u svim oblicima motanja pa isprobavam platnene. Nemojte preporučivati veličine platnenih i krojeve i ostalo već isprobavam sve to sa jednom mamom šivalicom. Samo pitam dal se netko vratio sa platnenih na tetre. :*
ja sam prešla s platnenih na tetre, istina bilo je tragova od gumica ali to me nije previše btinulo, imam i ja tragove od odjeće s gumicama, pogotovo kad se zaležim.
Nekako mi je došlo jednostavnije održavati tetre, lakše se peru, brže se suše, ni ne peglam ih, a otkad smo počeli na tutu služe mi samo za pomoć u slučaju nezgode. Tako da sam platnene posudila. Za iduće dijete još ću vidjeti što ću koristiti, ali najradije bih da bude bespelenaš :) .
ja nisam još prešla na tetre, jer nema šanse da bi joj ih mogla staviti...mislim, nemam dijete nego jegulju :oops:
od platnenih smo često imali žuljeve od gumica (r. puse i slični krojevi). sada imamo novi kroj, koji nema jaku gumicu na rubovima, ne koristmo zaštitne i nemamo više crvenih tragova. :D
Ovo i ja potpisujem. :roll:Citiraj:
puntica prvotno napisa
Inače, mi nismo skroz u tetrama, ali ih povremeno koristimo. Mene tragovi od gumice na platnenim pelenama također ne smetaju previše jer kao što 'kaže' pomikaki i ja imam tragove od odjeće s gumicama pa mi se ne čini to tak strašnim. Ipak, puntice kad si već spomenula, kakav je to novi kroj pelena koji nema jaku gumicu na rubovima? Znam da je malo off topic, ali daj bar ukratko. :mrgreen:
lasada, mi smo ti motali tetre u origami, ali mi se čini da je i mom dečku taj način sad već mali (a ima tek 4,5 mjeseca :roll: ;) ) pa mu sad stavim dvije onak po 'seljački', jednu u trokut, drugu po sredini u pravokutnik. Moram priznati da nisam previše isprobavala druge načine motanja, origami mi je bio fora. I onda sam ga jednom, kao da to radim rutinski, povila onak po 'starinski' i bilo je sve 5! :saint:
Mi smo se vratili samo na tetre jer imali smo Popolini platnene koje ga jako zuljaju,imao je modrice na preponama od njih.Sad motamo u origami tetre 80x80 i nisu mu male a ima 16 mjeseci i 10,5 kila.One malo manje smotamo "po starinski" najcesce za spavanje jer tad ipak stavim dvije tetre a po danu samo jednu tetru smotanu u origami pojacam malim frotirnim peskiricem presavijenim na pola i ubacenim u srednji dio pelene.
Mene muci nesto drugo,kako motati tetre za novorodjence.Uskoro cu imati dve guze u pelenama i najvjerovatnije u tetrama i zbog troskova nabavke duple kolicine a i susenja i pranja.Samo ako oraigami pase D. sa 16 mjeseci za bebu ce bit preveliki.
cokolada_83
Iz našeg iskustva ti savjetujem da moTaš bebu zbog kukića u tetre po starinski jer smo i mi tako motali do 3 mjeseca Larinih; jednu tetru u trokut a drugu presavijenu u 3 dijela po dužini stavi na sredinu u tu tetru na trokut i staviš bebu i motaš a na pelenu obični cover ja imam na čičak uvijek. Nismo imali problema sa kukovima i pedijatrica nas je pohvalila što koristimo tetre.
Ma postavila sam ovo pitanje jer sam upravo naručila od mame šivalice 10 komada platnenih pelena pa da i mi probamo. Šiva nam veći broj kad je Lara mala buca makar ima 11 kila sada probali smo jednu probnu pelenu pa nam teta šije da manje ostaje crvenilo od gumice.
Inače znam da se platnene pelene teže suše pogotovo vani jer sam isprobala kad sam dobila 2 platnene na poklon, sušila sam ih 2 dana.
Po zimi je to bilo brže radi grijanja - na radijatorima sam sušila, a po ljeti nama u Lici zaklanja sunce drveće pa im treba da se osuše cijela 2 dana.
A uzela sam platnene samo da sebe smirim jer mi se sviđaju.
:*
Koristili smo tetre možda dva tjedna, dok malac nije dovoljno narastao za šivane platnene. Jako smo bili zadovoljni, motali u origami :-)
Moj Jura je bio u Bambino mio prefoldsima i njihovim coverima od rođenja do sad. U međuvremenu sam nabavila još neke covere (ME Rikki, Popolini, Totsbots, sve na čičak) i skužila da su mi oni u kombinaciji s tetrom jednostavno složenom kao uložak - zakon!
Tetre se suše još brže od prefoldsa, rabljeni coveri su jeftini, a još uvijek jako dobri i tako s jednostavnih, jeftinih rješenja prelazim na još jednostavnija i jeftinija :mrgreen:
Još da mi je uspjeti s bespelenaštvom, di bi mi bio kraj :P
I mi smo htjeli na šivane platnene pa smo se predomislili jer joj smeta gumica oko nogice i nikako da taj trag nestane pa smo i dalje u tetrama i mislim da će tako ostati do kraja. Hvala mamama na savjetima da više ne peglam tetre ( peglala sam do Larinih 6 mjeseci), sad samo složim u kocku i stavim sušiti svako jutro na one žice iznad kade i tako svaki dan i nije mi teško. Još smo uvijek na origami al se nadamo uskoro kupiti tutu ili ti kahlicu pa probati u nju bar kakati kad Lara daje od 2 mjeseca svoga života znak kad joj se kaka pa bi mogli i probati. Sad samo puno više piški pa smo pojačali tetru po noći stavili po 2 tanko smotane tetre među nogice pa izdrže do jutra. Kroz dan nije bitno imamo dnevno od 8- 14 pelena.
:love:
skroz ofT
lasada Lara je tako slatka mala nasmijana ćelavica :zaljubljen:
off topic
vještičica
Hvala ti ima ona kosicu al se tu ne vidi izgleda da je na mamu rijetke kose :*
Savjet za mame koje koriste tetre;
mi imamo 80 tetri ali sada koristimo ima već 5 mjeseci oko 30-tak jer svaki dan perem u mašini od 8-14 pelena + gazice i krpice od brisanja ustiju i guze kod mijenjanja pelena i sušenja kože nakon kupanja i potrošim 100 kuna više struje a da koristim jednokratne potrošila bi mjesečno od 300-400 kuna (pretpostavka).
Bitno je da kad motate tetra pelenu u origami ili čak i na neki drugačiji način popišanu pelenu raširite i stavite u mašinu a kakanu, ja bacim u školjku kakicu i imam posebno za to pusudu ili ti škafić u kojem isperem pelenu u vodi, tu vodu bacim u školjku, raširim pelenu i s njom u mašinu.
Npr. kad mi mašina pere po noći, ujutro kad ustanem Lara me čuje i ona se isto budi pa ne sterem odmah pelene iz mašine već imam jednu kanticu sa poklopcom od deterdženta i u njoj držim pelene prljave dok ne oslobodim mašinu ( ne ispraznim ju).
Isto tako pelene znaju otpuštati pamučne pahuljice pa u kadu stavljam mrežicu tako da se odvod ne zaštopava. I zbog toga svega imam toliko pelena pa ih mogu mijenjati 30 pa nakon 2 mjeseca drugih 30 pa opet 30 i tako se vrte i troše.
Eto nadam se da sam mamama pomogla savjetom isto tako deterdžent koristim stalno isti i od negdje 7 mjeseci Larinih sam počela stavljati stalno isti omekšivač u pelene ali vrlo malo. Reakcije nema nikakve.
Mi smo u svrhu gomilanja pokakanih pelena koristili kacu s otopinom octa. O tome se na veliko raspredalo prije. Ocat to fino neutralizira, a nisam skužio da pelene zbog toga trpe.
Koliko mi tetri treba za početak?Mislila sam kupiti jedno 60-tak pelena.I kakve su to zaštitne gaće?Koliko koštaju?Nekada su se koristile one plastične,je li to to?
silkica
Drago mi je da si se odlučila za tetra pelene. Mislim da će ti biti 60 tetri dovoljno dok je beba mala kasnije ćeš trebati manje. Ja sam počela sa 60 i bilo mi je dosta sa tim da sam ih prala od početka svaki 2 dan i peglala jer su male bebe osjetljive na izgužvano. Ja sam Lari stavljala 2. mjeseca zbog kukića jednu tetru u trokut i preko nje u sredinu drugu tetru među nogice, povila.
Na njih zaštitne gaće ja koristim na čičak imaš od PUL -a, a za više o tome materijalu malo proguglaj po pretražniku jer se ja ne usuđujem ubacivati u raspravu o materijalu o kojem baš puno i ne znam osim da je nepropusan, zdraviji od jednokratnih pelena. Lari nije nikad prošlo preko zaštitnih jedino jednom mokraća jer je pišala cijelu noć al imamo u krevetu podlogu za pišanje za svaki slučaj.
Jako smo zadovoljni tetrama i jako smo jeftino prošli a ti malo pročitaj postove po ovoj temi puno ćeš naučiti kao i ja.
A što se tiče upita dal su to one gumene gače odgovor bi bio nisu jer su od drugačijeg materijala i bebina koža preko njih normalno dišu dok se u gumenima bebina guma pajsala ( po domaćem slangu).
Zaboravuh napisati da imaš na netu puno ponuda sa cijenama za zaštitne gaće od firmi koje prodaju i pletnene šivane pelene tako sam i ja saznala za zaštitne a cijene su ti od 80 - 120 kuna kako kod koga.
Koliko bi mi bilo potrebno tih zaštitnih?Gdje si ih kupila?Gdje god sam pitala nudili su mi nekakve švedske sa čičkom sa pojačanom zaštitom.Nije to to,vidim ja,ali svi me blijedo gledaju kada kažem da ne planiram koristiti pampers(jer ispod švedske ide pampers i ništa drugo :/ ).
zastitnih ti treba 2-3 komada, a izbor je dosta velik, samo uguglaj "zastitne gace" ili "zastitne gacice".
i RODA ima zastitne gace:
http://roda.hr/v2/index.php?page=sho...emart&Itemid=6
da dodam, najčeće su zaštitne gaćice od pul-a, ali ih ima i vunenih (zahtijevaju impregnaciju lanolinom nakon pranja) i od flisa (one su dosta praktične ako dijete ne stoji dugo u popišanoj peleni, tada će ipak promočiti). Ove vrste imaju prednost što propuštaju zrak bolje od pul-a.
Ej silkica
Ja isto nisam znala o tim pelenama i zaštitnim, isto mi nudili švedske na čičak koje se stavljaju na pelenu radi kukova bebi a ima tankih, srednjih i debljih.
Kako kaže Lutonjica ukucaj u google i izlistat će ti sve koji prodaju zaštitne gačice pa si pogledaj po cijenama.
Ja sam kupila prvo 2 zaštitne imala je do nekih 4 mjeseci vel. S, pa sam kupila 3 komada vel. M, imala je do 8 mjeseci, sad ima vel. 1 to je kao vel. L.
Nama više odgovaraju na čičak a imaš i na drukere pa biraj.
Prematanje bebe u tetra pelene ti se jako financijski isplati, npr. MM sam radi a tu su još i njegovi roditelji ne rade deda na burzi, baka bolesna pa su tetre bingo.
Nadam se da smo ti svi pomogli a ti pitaj ako što trebaš.
Malo server zeza ovih dana pa ne odgovaram odmah, znaš ono unable to conect i tako.
mene zanima kako zamotati dijete od dvije i pol godine koje nosi pelene jos samo po noci. Meni se jednostavno vise ne kupuju te jednokratne, a tetri imam jedno 20-tak. Sad sam ga probala zamotati s dvije tetra (jedna trokut, jedna pravokutnik kao ulozak), ali guza je prevelika i ispadne preplitko. sve mi se raspalo, pa sam ga ostavila samo u gacicama, ali vec znam da bu sve zivo zapisao :/ nocno budjenje mi ne gine! Zanima me koji cover preporucate za tako vece dijete i gdje ih kupujete? vidim da vecina spominje "marke" koje mi se cine stranjske. znaci sve preko neta? i koju velicinu preporucate (dakle kao sto vidite u proucavanju sam i jos nisam pocela kopcati stvari :mrgreen: )
Odlično!Mnogo ste mi pomogle! :love:
najjednostavnije ti je ovo: uzmi jedan cover od pul-a ili od flisa, te jednu tetru koju ne moraš nešto posebno slagati, samo presloži u duži pravokutnik, kao za široko povijanje, i položi na gaćice. To je dovoljno da upije mokraću ako pobjegne noću. Znači slično kao što si pokušala s dvije tetre, samo onu koju si postavila u trokut zamjeni zaštitnim gaćicama.Citiraj:
šnapi prvotno napisa
Te gaćice su ti jako zahvalne, jednostavno se kopčaju i sprečavaju propušatanje po krevetu. Obzirom da ti treba samo za noćnu pelenu, mislim da ti je dovoljan jedan komad.
Čak bih ti preporučila flis, ako ćeš dijete odnah presvući kad se popiški. Jednostavno se održava pranjem na 40 i ugodan je na kožu, mislim da je bolja opcija od pul-a što se toga tiče. S druge strane pul će ti možda djelovati sigurnije. Također se lako održava i najčešće se koristi.
Što se domaćih marki tiče, imaš rodine, kamarisove (nisam ih vidjela uživo), Luci (njihove pelene i zaštitne možeš već naći u raznim dućanima s dječjom robom, ja sam ih vidjela u Puli, recimo, možeš ih i nazvati i pitati gdje se mogu kupiti njihovi proizvodi, i imaju gaćice u 3 veličine: 0, 1 i 2)
Što se veličine tiče, ako dijete nije jako buckasto, uvjerena sam da bi ti bila dovoljna srednja veličina (1) koju ja koristim od 3 mj pa sve do sad (21 mj) i još ima mjesta za dvostruko deblje dijete.
snapi, potpisujem pomikaki! najlakse ti je zastitne gacice + tetra. ako on stvarno puno piski preko noci stavi 2 tetre i uzmi malo vece zastitne. ja bi ti za noc preporucila flis, jer malo bolje propusta zrak od pul-a....(a najvise volim zastitne od vune!)
a mozda da pogledas na burzi za zastitne? dosta mama ima jako dobrih covera za prodat.
Ivana B-G, da li koristiš vunene s malom? Kako se snalaziš s tekućom kakicom i vunenima?Samo za noć?
Ja pikiram na vunene(upravo mi stigle popolini,velići br.),al nekako me strah od početka :/
Vjerojatno ovisi o peleni i coveru.
Mislim da ću se ipak do ljeta ohrabrit,pa ćemo biti freekovi u "zimskim"gaćama :lol: