sad kad apricot prefarba kuću u smb boje
Printable View
sad kad apricot prefarba kuću u smb boje
Citiraj:
maria71 prvotno napisa
:lol:
svijet je kao sto vidimo jedno veliko selo :lol:
Bez obzira na deklarativnu egalitarnost činjenica je da svi nastojimo, u okviru mogućnosti, izabrati što bolju okolinu za svoju djecu. Biramo dadilje, jaslice, vrtiće i škole - puno je topika ovdje bilo na tu temu selekcije. Mnogi s ovog foruma upisuju djecu u privatne škole i vrtiće - nije li to eklatantno socijalno izdvajanje? Da me se krivo ne razumije, ne kritiziram takav odabir roditelja, samo želim naglasiti da se odabir itekako čini.
Za svoje društvo radije biramo ljude koji žive i razmišljaju slično nama, s kojima dijelimo neke odgojne postulate i vrijednosti, pa zašto onda ne bismo izabrali i povoljniju okolinu za našu djecu? Birajući školu za svoju djecu pazila sam i na taj moment. Njihova škola nije elitistička škola za bogatune, u njoj ima djece različitih socijalnih i nacionalnih pripadnosti. Ima djece iz kvarta i djece koju roditelji ciljano upisuju u tu školu. Meni se takva socijalna mješavina sviđa, jer ne bih voljela socijalno izolirati svoju djecu. Želim da rastu sa socijalnom osjetljivošću i normalnim prihvaćanjem različitosti, nacionalnih i inih. Ipak, namjerno sam izbjegla ekstremno "čeličenje" u tom smislu i dala ih u sredinu gdje će učiti i suočavati se sa odrastanjem, s djecom sličnom sebi. Mislim da takav pristup u startu eliminira mnoge probleme, a kada do problema dođe veća je vjerojatnost da će se oni rješavati na civilizirani način. Također, upravo takva sredina gaji manje predrasuda - spomenuta su romska djeca, a eto, ja sam mislila i na moju posvojenu djecu.
Davno su prošla vremena kada su škole bile podjednake i kada smo svi išli u najbliže škole, barem do 5. razreda. Sada se škole bitno razlikuju i treba birati. Sigurna sam da Apricot vrlo dobro zna zašto ne želi dati dijete u školu u neposrednom okruženju, a isto tako i u to da njezini razlozi ne leže u nacionalnim predrasudama.
ovo je totalni bed :(Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
ljudi su stavrno nekad... bljak.
ali paralela sa aprinim biranjem udaljenije škole je malo nategnuta.
Kako je curica danas?
Cura je sada odlično (25g), radi, pred udajom je...
Ah, svakako mislim kako je moje dijete bolje od neke djece. Bez obzira u koju školu idu, zovu li se Ante, Jovo, Mujo, Arben ili Joe.Citiraj:
Mislis li da je tvoje dijete bolje od te druge djece?
Ali, mislim da je to normalno, pa majka sam joj :/
Ne smeta meni jesu li druge nacionalnosti ("druge" od koga?), siromašniji (po čemu ja mogu procijeniti stanje u tuđem novčaniku), obrazovaniji (radi se o djeci koja upisuju prvi razred, pretpostavit ćemo da su većinom "tu negdje")...Citiraj:
Zasto ti ne odgovaraju - jer su druge nacionalnosti, jer su siromasniji, jer su neobrazovani?
Meni smeta što se nastavnički kadar, njihov trud... svodi na: margeritas ante porcos.
E, nažalost, to je tako.
Jer mi je nevjerojatno da se djeca nižih razreda pod odmorom igraju na cesti, a da nema nastavnika koji bi ih ili čuvao ili potjerao u dvorište.
Pa mi je nevjerojatno da se pod odmorom zapali ogromna drvena kanta za smeće koja je ispred škole, a da nitko, ali nitko ne reagira.
Pa mi je nevjerojatno da učenici viših (nadam se) razreda puše pred školom i da to nitko ne sankcionira.
Pa da prolaznicima dobacuju uvredljive izraze.
I da ne nabrajam....
Jer vlada mišljenje "to-su-takva-djeca"...
I ja, kao majka, ne želim da moje dijete bude "utopljeno", pa čak ni uklopljeno u takvu sredinu.
Pa makar pod cijenu epiteta "diskriminatorice".
Iako, kad razmislim, diskriminiram vrlo često: ne idem na rođendane gdje ima šmrkave djece. Nisu ta djeca lošija od mojih, ali su šmrkava.
:/
Nije ti lako. Ja glasam za neku 3. opciju. Skola koja je dobra ali je ipak bliza od ove u Travnom :)
Kud baš mene uz Antu, Jovu i Muju :lol:
diskriminatorice, propustila si nabrojati Janeza!
ovo potpisujem. i satjem uz bok apri, ne da nase dijete nece ici u lokalnu skolu, nego cemo provesti sve predradnje pijenja kavica sa svim str. suradnicama i uciteljicama do kojih mozemo doci kako bi izabrali (nadamo se) najbolju opciju. uopce ne mislim da je apri u krivu, mislim da je jako -jako bitno ne izabrati skolu koliko uciteljicu. svasta cujem, svasta vidim, ako mogu utjecat - utjecat cu.Citiraj:
Davno su prošla vremena kada su škole bile podjednake i kada smo svi išli u najbliže škole, barem do 5. razreda. Sada se škole bitno razlikuju i treba birati. Sigurna sam da Apricot vrlo dobro zna zašto ne želi dati dijete u školu u neposrednom okruženju, a isto tako i u to da njezini razlozi ne leže u nacionalnim predrasudama.
mene uvijek fascinira s kojim zarom biramo frizerku ili automehanicara ali kada je rijec o biranju uciteljice/skole, lijecnika ili neceg slicnog onda to postaje veliki bauk i razlog snebivanju.
Nasa skola nije na glasu ali meni nije bila opcija da dijete vozim negdje dalje, skole u blizini jednako su lose. Birala sam uciteljicu i, nisam zadovoljna odabranim :mrgreen: tako da i tu treba biti jakooo oprezan - ono sto je dobro za nas daleko je od onoga sto drugi misle...
ne bi se bojala prilagođavanja na nove prijatelje, klinci se brzo uklope. Ono sto ce ti mizda faliti je mogucnost koristenja razlicitih aktivnosti u skoli, na koje vjerojatno nece moci ici jer ce joj biti predaleko. No, i to se kompenzira aktivnostima izvan skole.
Mm i ja smo išli u vrtić J. i pripadajuću OŠ , kada sam dijete upisivala u vrtić ,upisala sam ga u J. i pokajala se za mjesc dana, ispisala ga i upisala u vrtić koji mi je dalji od mjesta stanovanja , isto tako nisam upisala dijete u školu koja je pripadala mojoj adresi ,nego sam izabrala školu koja je pripadala drugom vrtiću (malo sam se raspitala i odluka je lako donešena ).
Ja sam svakako za treću opciju, a to sam i davno ranije napisala upravo iz razloga što svako dijete želi druženje s kvartovskom djecom , e sada to mogu biti i djeca i kvarta do mojeg u koji će dijete biciklom ili tramvajom moći za koju godinu samo doći i neće biti ovisno o meni i mm-u.
Apricot u potpunosti te razumijem i podržavam jer sam i sama donijela sličnu odluku .
Rasna,klasna i ostale netpeljivosti :roll: ,to definitivno nema veze s ovom ženom gore napadnutom
kud ste napali tako deaedi?
dosta nas, (barem ja, ajde dobro ja teže shvaćam) i dalje ne zna koji je točno razlog zašto apricot ne želi dati O u lokalnu školu
njeni razlozi su samo njeni i nitko ih od nas ne mora znati
možemo pretpostavljati, ali ona nije decidirano rekla, osim da se njeni razlozi dijelom temelje i na stereotipima i predrasudama
i deaedi se je začudila i postavila pitanje
i mislim da je bilo dovoljni da joj apricot objasni, što je i učinila, mislim na kraju krajeva da je ona dovoljno elokventna da joj ne trebaju svi silni odvjetnici koji su se javili
ok sad i ja ispadam deaedin odvjetnik, nije mi to cilj, a ni njoj to ne treba
ali zasmetali su me ti napadi
a što se tiče teme
zanima me ta ljestvica kvalitete obuke
gdje se to može dobiti na uvid?
je to dostupno nama smrtnicima?
nije.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
ima ministarstvo. al neda. što bi ti dali kad je svugdje jednako dobro? :mrgreen:
Ne biste vjerovali, ali ima roditelja koji žele što "lakšu" školu. Ne moraš puno učiti, nastavnici su darežljivi (daju bilo što samo da ne moraju imati popravne), imaš bolji prosjek, na satu možeš gledati kroz prozor i bacati papiriće dok učitelj žvrlja po ploči i priča samo sebi.
Ali možeš pratiti objave u medijima što se tiče uspjeha u natjecanjima. Npr. u našem lokalnom tjedniku možeš pročitati tko je pobijedio u matematici, na LIDRAN-u, u rukometu i sl. Ja npr. već znam da je Matildina buduća škola pri vrhu (naravno, ispod moje škole :mrgreen:Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
o ja vjerujem! ima ih koji po istom kriteriju biraju i učiteljicu :roll: :roll:
daklem od 2, 3 učiteljice ciljano i argumentirano izaberu lošiju :shock:
o ja vjerujem! ima ih koji po istom kriteriju biraju i učiteljicu :roll: :roll:
daklem od 2, 3 učiteljice ciljano i argumentirano izaberu lošiju :shock:
vidiš ,marko neće u tu školu jer gledam djecu kako provode veliki odmor i ne sviđa mi se
svatko ima svoje kriterije
kad ja pitam rod. koju zele odgojiteljicu i onda pitam zasto...znam opast na dupe od razloga.
Ma lako za veliki odmor. Bitnija mi je kvaliteta nastave.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
A i kad dođem u školu, bit ću vrlo aktivna mama. :mrgreen:
(pa se možda i promijeni provođenje velikog odmora). Čujem danas da još jedu kroasane, krafne i paštetu u školi. Aaaa, nećemo tako!
aa moja oš u kojoj radim je godinama bila blaćena iz ne znam kojih razloga, no radim i na najboljoj srednjoj školi u županiji pa nemam sumnji u svoje prosvjetne dosege :mrgreen:
djeca koja puše pred dućanom su mi koma i to njih 30 tak
očito negdje nešto šteka
a ako si u zagrebu, samo pratiš u koju školu mlađahni ministri upisuju svoju djecu :mrgreen:Citiraj:
Matilda prvotno napisa
vec vidim da cu morati uzeti par dana godisnjeg i malo setati oko skola i igralista, ili jos bolje nek moja mama (uciteljica) uzme godisnji i iskusnim okom procijeni situaciju 8)
pa sad - nije baš da obilujemo mlađahnim ministrima, roditeljima djece pred i osnovnoškolske dobi :mrgreen:Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
btw: resorni ministar je upisao dijete u najbližu kvartovsku školu :)
Sad me baš zanima :mrgreen:Citiraj:
flower prvotno napisa
no ima ih (što bivši, što sadašnji) i idu u ciljane škole.Citiraj:
no@ prvotno napisa
a kvartovska škola resornog ministra je sigurno provjerena :)
S ovim se debelo slazem jer sam upravo to prozivjela.Citiraj:
nekad ispadne najbolje kad se samo prepustis
Vracam se malo na temu i prvobitna Aprina razmisljanja.
Ja sam generalno za kvartovske skole tj. one koje su dovoljno blizu da dijete kad prodje prvih x razreda moze samostalno funkcionirati, ne samo u odlasku i povratku nego i u druzenju sa razrednom skvadrom.
Tako sam i sama isla, a s obzirom da se radi o istoj skoli u Travnom u koju je isla i Apri imam identicna sjecanja idilicnog djetinjstva :mrgreen:
Medjutim, meni se opcija Travna cini zaista komplicirana i daleka.
U nasem odabiru skole za M imali smo tri opcije. Prva - najbliza u koju i spadamo - tu smo prvu odbacili :lol:
(neko je pitao kako ce odredit ko spada u koje upisno podrucje - te odrednice postoje - svaka skola ima precizan popis ulica koje spadaju pod njihovo podrucje, isto tako i kucne brojeve - neke skole imaju npr. ulicu xy od broja 1 do 35 a druga skola od 37 do 59...)
Odbacili smo tu najblizu skolu bez obzira sto sama zgrada, dvoriste pa i igraliste izgledaju najpristojnije od sve tri koje su bile u igri, nije mi to bio bitan kriterij pri odabiru, i ne mislim da mozes ista realnoga vidjeti setajuci po kvartu i gledajuci igralista i sl.)
No da ne duzim o toj, nije bitna. Ostale su nam dvije pouzdano dobre skole. Obje blizu, al obje dovoljno udaljene da imaju dva velika raskrsca za prijeci (kad bude isao sam). I tu je u upisnom razdoblju bila dilema i kombinatorika.
Dvije stvari koje su mi bile izuzetno bitne bile su:
dobra uciteljica/ucitelj
mali razred.
Kad kazem dobra uciteljica - mislim na dobru uciteljicu za moje dijete. Tu smo bili u prednosti jer smo u kontaktu sa "lokalnom" psihologicom koja poznaje kadrove u skoli i suradjuje sa obje skole. I imali smo u obje skole dobar izbor uciteljica.
I osim sto je u razrednoj nastavi najbitnija uciteljica, isto tako je bitno kakav je kadar i u visim razredima. Tu je situacija navodno isto dobra.
Izabrali smo skolu koja je tada imala vece sanse za tri razreda. Riskirali taj tren (jer nista nije bilo sigurno - ta skola nije gledala na pripadnost djeteta upisnom podrucju, a druga skola je stalno vristala o djeci s upisnog podrucja ali su uzimali prijave i drugih).
Na kraju je ispalo da nasa skola ima tri razreda po 18 ucenika, ova druga ima dva razreda po 27 ucenika sto je ogromna ogromna razlika.
Uciteljica nam je dobra, jako sam zadovoljna. A sto je isto tako bitno, i M je jako zadovoljan. Procvjetao je u skoli. Ostaje u boravku bez problema, veseli se skoli. Ima ih pet iz vrticke skvadre zajedno u razredu. Tako da sad vec, nakon mjesec dana skole imam varijante druzenja kod nas ili kod xy.
No dobro, malo sam zabrijala u film koji tebi Apri nije aktualan, s obzirom da si jos u lokacijskim dilemama. Al mislim kao i cure koje su ti do sad rekle - od tvoje lokalne skole do Travna ima dobrih skola, puno blizih od Travna, puno boljih od najblize. Npr. ova nasa :D u koju ide dosta djece koja nije iz kvarta. I iz koje tvojem muzu treba 10 minuta do posla u NZ. A do skole ti isto nije predaleko (ne znam kolika je guzva oko pol osam na tom podrucju, al znam da od skole do NZ nije panika).
Sin moje prijateljice koji zivi iza maksimirskog stadiona ide u tu skolu. Sad je cetvrti razred, i sam je zatrazio da pocne ici tramvajem sam. Ide do Borongaja okretista i onda ima 10tak minuta pjesice. I dobro mu ide, ponosan je na sebe.
Ocu ti reci - imas jos vremena za razmisljanje i kalkulacije, al ukljuci u ta razmisljanja i neke druge parametre, ne samo lokaciju tih dviju skola o kojima razmisljas.
opet ja
kod koga se raspitati o kvaliteti škole?
kako saznati koja je bolja škola?
koja ima bolje nastavnike u kasnijim razredima?
kako znati koja je bolja učiteljica u prva 4?
ako netko ima uvid u tu famoznu ljestvicu može li mi reći kako stoji
OŠ "Rapska" u Zg?
Ja nemam univerzalni odgovor na to pitanje. Moj sin od svoje pete godine (znaci sad nekih dvije godine) ide na radionice u Psiholoski centar kod prof. Tanje Sever, mi smo u tom kvartu di ona radi, i skole koje su u kvartu poznaje - neke bolje neke losije. Ove dvije skole koje su nama bile u igri zna jako dobro jer suradjuje s njima vec dugi niz godina. Tako zna i uciteljice koje su dobivale prve razrede i odmah je znala za obje skole koja je dobra za M (a njega poznaje dosta dobro kroz dvogodisnji rad s njim). Isto tako je naglasavala kako je za njega jako jako bitno da bude u sto manjem razredu (svakom djetetu je to potrebno, al nama je to bilo bitno na nacin da smo na kraju po tome odlucivali o skoli).
Isto tako s obzirom da prati djecu ne samo u nizim razredima nego i kasnije ima dobru sliku o situaciji u visim razredima. Mi smo se odlucili slijediti njene preporukei savjete. I od prvog dana skole osjecam to sto sam kvotala u prethodnom postu - ispalo je najbolje kad smo se prepustili.
Ne mislim da je skola idealna (daleko je od toga), al mislim da smo napravili dobar izbor.
O ljestvicama nemam pojma, kako koja skola stoji. Nisam isla u tu sirinu, zaista smo se koncentrirali na "kvartovske" skole kojih imamo nekoliko uokolo. Ova nasa nije najblizi i najjednostavniji izbor, al mi to nije bilo primarno. S druge strane, ne bih ga vodila u skolu na drugi kraj grada.
a mama koju znam povrsno iz parkica je skolom koju smo mi odbacili (a kojoj pripadamo po podrucju) jako zadovoljna. Nema pravila.
kad saznas, javi. :)Citiraj:
iako ko zna kako ce biti za 4-5 godina :/
Oprosti sto ne znam dal ti dijete ide u vrtic, dal ide u kvartovski (blizu skole u koju mislis upisati dijete)...
Ako da, mozes sa vrtickim psihologom razgovarati o tome. Nasa vrticka psihologica je radila testiranja s klincima pred upis, a i inace ih prati pa koliko toliko zna kakvi su. I mozda zna situaciju u skoli, pa ti moze pomoci.
Isto, uz sve ono što sam već navela.Citiraj:
pace prvotno napisa
Daleko od toga da sam nečiji odvjetnik (kao da ga Apricot treba) - sve što sam napisala je moj stav proveden u djelo dva puta.
I
Citiraj:
Može li eksplicitnije?!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Plus sedam raskrižja po kojima ti isti osnovnoškolci počesto voze utrke.
Autima bez registracijskih oznaka.
došli smo do zaključka da i meni i tebi smetaju osnovoškolci koji puše, bilo u šk. dvorištu bilo oko dućana.
tako da mene ne zanima a kako škola "stoji " već neke druge stvari, a to je omražena disciplina....
Jooooj, ljudi... kud je ovo otišlo???
Daklem, natrag na temu:
I ja sam od onih koja je dobro pazila i birala školu. Po argumentu "najbolje za moje dijete". Ispalo je da je najbolje za moje dijete i najbliža škola, ali to me ne bi opterećivalo... Sad (nakon što su oba sina postala učenici) vidim da su mnogi moji strahovi bili bezrazložni, ali i da se pojavljuju neki problemi koje sam očekivala i ne mogu izbjeći. (Mislim tu na sastav djece iz vrtića, malo agresivnija skupina koja se sad samo preselila u školu... :roll: ). Mogu se samo nadati najboljem, jer da smo odabrali neku drugu školu, tko zna - možda je tamo neka druga grupa, još i gora...
NE možete znati dok dijete ne krene u školu. Nema nikakvog načina da unaprijed definirate odnos vašeg djeteta i učiteljice. I najbolje namjere dovedu vas koji put do zida. NE MOŽETE znati kakav će biti sastav razreda. NE MOŽETE unaprijed znati sastav učenika (u razredu mog mlađeg sina završila je gomila razularenih terorista od koje smo ga micali iz vrtićke grupe) - eto, uzalud sam se trudila... Ne možete znati kakvi su drugi roditelji. Iskreno, možete samo odabrati školu prema vanjskim pokazateljima - lokaciji, urednosti, komunikativnosti stručne službe, rasporedu smjena i sl. Sve ostalo je u biti lutrija.
Ključno je pitanje za mene - do kad mogu držati dijete pod staklenim zvonom??? Oko nas je sve puno nasilja (pogledajte samo jučerašnje vijesti) i to je svijet u koji će naša djeca zakoračiti prije ili kasnije. Naše je da se trudimo taj svijet popraviti (u lokalnoj zajednici može se puno napraviti - vjerujte mi) a ne svoje dijete sačuvati od njega.
Ha, ja sam nekako skeptična po pitanju toga da se kvaliteta nastave i eventaulni uspjesi na natjecanjima mogu postići u školi bez jasno postavljenih disciplinskih granica (tj gdje djeca puše ili se igraju na cesti pod odmorom, pale kontejnere i sl). Možda tek sporadično.
Naime, mislim da se u takvoj školi svi - učitelji i stručna služba - većinu vremena bave RJEŠAVANJEM POSLJEDICA nediscipline - čitaj gašenjem požara - pa im i ne ostane previše vremena i/ili energije za unapređivanje nastave ili pripreme natjecanje