A cuj, zena je napisala to misli. Ili ne smije?
Printable View
A cuj, zena je napisala to misli. Ili ne smije?
naravno da smije, ali ako onaj koji otvara topic zatraži nešto (ovdje je to bila podrška), onda mislim da je izuzetno neodgovorno i bezobrazno pljuvati po nečijoj odluci koliko god se ona ne slagala s našom vlastitom.
u tom slučaju je bolje prešutjeti i ne komentirati
pristojnost je vrlina.:)
i svima nam je drago kada su drugi ljudi s nama pristojni. (ne cini ono sto ne zelis da tebi cini) pretpostavljam da koliko kod "glupa" pitanja postavljali npr. u banci, ili kod doktora :) , ili kad nam npr. ugraduju grijanje.... ne bi nam se dopalo da nam netko kaze:
"ti nemas pojma i blebeces gluposti... vi ste potpuno neodgovorni tipovi kada ste ucinili to i to...."
i svako misljenje mozes izreci na pristojan nacin. samo treba truda i pameti.
Znaci, nepristojni nemaju pameti? :mrgreen: :P (ne moras odgovoriti, samo provociram)
svi mi imamo pameti :)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
samo je pitanje zelimo li ju upotrijebiti :mrgreen:
Moram nesto primijetiti (najte kaj zameriti) iako je OT, vezano je za ovaj i mnoge druge topice:
Na ovom forumu ljudi jednostavno ne znaju zavrsiti raspravu a da ne skrene u ovom smjeru. Kao da nisu sposobni odustati dok njihova ne bude zadnja. Ne znam... Ne svidja mi se...
seni je to odgovorila puno ljepše i diplomatskije od mene, pa ću ju samo potpisati :)Citiraj:
seni prvotno napisa
nisi dugo tu, pa ti nećemo zamjeriti ;) :mrgreen:Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Evo, Maria je sve rekla. Peterlin :love:
peterlin, to ti je kad se ljudi jednostavno ne mogu složiti da se ne slažu. :love:
A ne mogu jedni bez drugih ;) Ovdje vlada prava obiteljska atmosfera, u svakom smislu 8)
Nakon ponovnog iščitavanja ove teme otišla sam na razgovor kod kliničkog psihologa koja radi sa djecom. Da pitam kako, šta i još koješta.
Nakon razgovora se osjećam mnogo bolje :)
Rekla mi je da se slaže sa tim da je za dijete bolje da ostaje u poznatoj okolini, sa poznatim osobama, uz koje je emotivno vezana. Da će kod kuće uz tatu, bake i djedove, poznate klince u parku i uobičajenu dnevnu rutinu bolje podnijeti to što sam odsutna preko nedelje. Da je dobro što ću "u komadu" odsustvovati na kratko (po pet dana, ili manje), te da je neophodno da se vraćam i da to radim UVIJEK (da ne preskačem vikend). Navodno, prema literaturi to se vodi kao "kratkotrajno odsustvo" i kao takvo ne bi trebalo ostavljati trajne posljedice po dijete. Na pitanje kako će šmizi to podnijeti i kako će se ponašati kad odem, rekla mi je da sigurno mogu očekivati neke regresivne obrasce ponašanja, ali da ona misli da se ništa specijalno neće promijeniti u njenom ponašanju i ukupnom razvoju.
Da ne bude zabune, žena zna i mene i dijete i moju cjelokupnu porodicu, te je zato njena procjena takva kakva je. Nikako se ne odnosi na sve roditelje i svu djecu.
Eto, meni je sad malo lakše. :)
Svima hvala na odgovorima (posebno onima koji su pružili podršku, a pogotovo praktične savjete - katajina :love:)
vještičice :love: :*
može malo subjektivnog i pristranog navijanja: Ne idi sad. Svaka je godina velika razlika, bit će veći i bit će sretni da odahnu od mame. Dok su mali nema te okoline, dekice, bakice, dudice do mamice..... Mlada si stigneš sve...
vještičice super vesti. Jedva čekam da vas vidim kad ti šmizla dođe u posetu u naš veliki, prljavi grad :love:
a meni stvarno nije jasno zasto? :?Citiraj:
pikula prvotno napisa
nije topic o tome dal da ide il da ne ide, po stoti put...
trazila je iskustva, podrsku, utjehu :unsure: zar je to tako tesko pruziti, pa cak i kad se ne slazes s necim... :/
vjesticice - jos jednom - :love: svima vama i da sve bude u redu...
Htjedoh napisati svoje negativno iskustvo, ali si mi zabranila... :mrgreen: Ali, imam ja 2 iskustva!
A to je prvo smo ostali sa bakom i didom i to je bilo strašno, jer su me ubili sa njihovim odgojem, ali onda se tata vratio, a mama ostala još 6 mjeseci ili duže - to nisam ni osjetila, jer mi je tata bio tu i on je bio ok!
Jedino što sam onda bila bliža sa tatom, ali se nakon nekog vremena to okrenulo.
Tako da... ja mislim da to što ti ideš i ostavljaš je sa njenim tatom ipak i nije tako strašno. DA oboje idete, to bi mi bilo strašno.
Uostalom, dolazit ćeš vikendom i vidjet ćete se! A mislim, pa ljudi, ima majki koje imaju tako radno vrijeme da jedva vide svoju djecu!
Npr. ode dijete ujutro u jaslice/vrtić/školu, a mama radi npr. od 12 i dok dođe kući eto 21h, a djeca već u krevetu? I AKO se vide preko vikenda, jer jako puno mama radi i vikendima...
Tako Vještičice, znam da ti je teško i nadam se da ćete to što lakše prebroditi, jer vidiš kakva vremena dolaze...
Sretno! I javljaj nam se!
E da, ja još uvijek imam trake na kojima se tata snimao dok je bio u Iraku, pa nam slao. Svakoj posebno (sestri i meni). Još uvijek ih imam i bile su mi jako značajne...
Pa tako joj možeš nešto snimiti ili preko vikenda ili sedmice i ostavljati joj...
Možda neku pjesmicu da ti pjevaš ili se snimiš kako praviš nešto za nju (ukrase, kolače) i to joj ostaviš onda...
Ili se snimite kako to zajedno radite, pa da može gledati.
I da, ovi prijedlozi možda i nisu baš najbolji, jer je možda to više uznemiri nego smiri...
Kad ideš?
A meni je tebe iskreno žao, jer po toliko toga što čitam baš od tebe, vidim da se izuzetno grizeš (i konstantno opravdavaš) što nisi s mališom od 6 mjeseca.Citiraj:
magriz prvotno napisa
Ne trebaš se gristi, to je sasvim ok što si napravila. Nisi otišla u drugu državu i ostavila svoje dijete. NEgo si bila odgovorna prema životnim obavezama i moranjima i još uvijek svaku večer pomilovala svoje djetešce prije spavanja.
Nemoj se poistovjećivati sa drugima i onda uvrijediti, jer ne spadaš u tu kategoriju.
:*
p.s. I ja sam počela rano raditi sa 3. djetetom, tako da te razumijem.
Vidiš magriz, kako je marpesia uviđavna. :mrgreen:
Mislila sam da je vještičica svojim zadnjim postom stavila točku na i ovom topicu, ali očito nije.
vještičice, da sam na tvom mjestu, ne bih ovaj topic više ni otvarala.
Puno sreće vam želim. :love:
Vidiš, a ja baš drugačije "čitam" stalno spominjanje nekih mama da su otišle radit prije djetetove godine dana. I to mi sve više izgleda kao nekakvo hvaljenje i uzdizanje sebe i svoje važnosti, žrtve, rastrganosti i poslovne uspješnosti..naspram "običnih" mama.Citiraj:
Marpesia prvotno napisa
krivo!Citiraj:
Mercedes prvotno napisa
uopće se ne uzdižem, niti želim praviti razliku kakvu ti vidiš
ovo je moj izbor u kojem se ja osjećam dobro, a majka koja želi ostati doma s djetetom do 3, 4, 5 godina - to je njen izbor u kojem će se, nadam se, osjećati dobro...
i jedno i drugo može a i ne mora biti u redu, stvar je osobnog odabira...
ja ne bih mogla ostati doma i biti samo mama, a ti možda, ne bi mogla otići raditi i dijete ostaviti nekom na čuvanju...
dokle god smo ti i ja u miru sa svojim odlukama, biti ćemo zadovoljne i djeca će nam rasti manje opterećena
a koja je mama vrednija? to je vrlo subjektivno... svaka za sebe...
Pa kad sam tako pristrana i subjektivna :oops: Ok, neću više. Znam priznati kad sam pogješila.
Ja cu samo primijetiti kako se vjesticica fino ogradila i rekla da je trazila iskustva majki koje su bile u slicnoj situaciji, ali je istovremeno ne zanimaju iskustva onih koji su bili u poziciji djeteta kojeg su roditelj ili roditelji ostavili. Po cemu je jedno mjerodavnijeg od drugog stvarno ne znam, ali vidim da je dobila toliko zeljena tapsanja po ramenu. Zeleno svjetlo strucne osobe je takodjer stiglo (nismo ni sumnjali u drugaciji odgovor) pa ni ja vise ne vidim svrhu daljnjeg razglabanja.
Ok, prihvaćam prigovor, drago mi je da sam bila u krivu :love:Citiraj:
magriz prvotno napisa
Vještica je eto zamjerila mamama koje su bile hrabre i iznijele svoja iskustva, ali nitko ne voli znati da njegova odluka možda nije najbolja.. u svakom slučaju sretno i da psiholog sa teorijom bude u pravu umjesto osoba koje su to prošle na svojoj koži..
Neki nikako ne shvaćaju da je odluka već prije donesena i ona sada više ne može biti promijenjena. To je legitimno i ne mora vam (nam) se sviđati, kao ni toliko mnogo tuđih odluka. Ali to nije vaše (moje) dijete i vaš (moj) život, i ona koja je odluku donijela sigurno je o njoj razmišljala više i temeljitije nego bilo koja od nas.
Mislim da je dobro što je vjesticica dobila priliku čuti različita mišljenja i iskustva - i ona koja vrlo negativna, vjerujem da joj je to pomoglo da se bolje organizira i "osigura". Ali ne vidim čemu osuđivanja i uvrede na osobnoj razini, i to, moram primijetiti, od vrlo površnih čitateljica :mrgreen:
:?Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
mene osobno se ne tiče njena odluka niti sam joj davala svoja iskustva i savjete jer je to težak posao i odluka je njena.
Ali iznositi svoj problem, tražiti savjete i onda na to onako reagirat, na ljude koji su joj samo htjeli pomoć, mi je malo :/
ali i to je njena iodluka, kao i tvoja da prozivaš i dijeliš epitete..
Pa i nisam mislila na tebe. :) A ona koja je epitet površne čitateljice dobila, zaslužuje ga zbog onoga što je napisala na temi. Bez zadrške je krenula osuđivati vjesticicu, pri tome potpuno pogrešno pretpostavivši i mjesto i situaciju... i tako dalje. A nazvati nekoga neodogovornom majkom na osnovu pogrešnih pretpostavki jest uvreda.Citiraj:
Mercedes prvotno napisa
Ma meni je nekako žao da ovdje svako malo jedna drugu razapinjemo i prozivamo, ali isto tako bi osoba koja otvara topice i traži savjete i mišljenja trebala biti onda spremna da ima različitih mišljenja, iskustava i svi se imaju pravo javiti i pisati :love:
Moraš priznati da je to slično kao kad necjepiša traži podršku od ostalih necjepiša... i onda se javi hrpa sa "kako možete ne cijepiti dijete?!?". Nije vještičica pitala da li da ode ili ne.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Vještičice, sretno i da vam čim prije ta godina završi :heart:
Pa nije joj to ni Zorana rekla (ako nisam što preskočila- eto, i ja se ograđujem :mrgreen: )
Koliko sam ja pohvatala, ona je pisala o:/Citiraj:
iskustva onih koji su bili u poziciji djeteta kojeg su roditelj ili roditelji ostavili
Meni ne pada na pamet na forumu nekome se miješati u životne i obiteljske odluke, u smislu da kažem "Idi/Ne idi "no kad je otvorena tema, valjda možemo svi komentirati i pisati svoje iskustva i sl.
Kao i u svakoj drugoj temi, bilo o dohrani, vrtiću, dojenju i sl...
Niti jedno iskustvo nije i ne može biti identično vještičinom, ali ja mislim da to nije sad razlog da se suzdržavamo od pisanja :/
Ja sam isto opisala svoju situaciju.
Koja je, naravno drugačija, svaka jest.
Ja iz vještičinog posta ne vidim neko zamjeranje na raznim odgovorima.
Ja joj, naravno, želim sreću.
:)
Ma nije mi palo na pamet da Zorana tako nešto govori, ali mi je zapalo za oko ono o mjerodavnosti. Ne mislim da je na topicu gdje se moli podrška kriterij za javljanje mjerodavnost.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Aha, krivo sam te shvatila, znam sad što si htjela reći.
X :love:Citiraj:
vissnja prvotno napisa
Draga...gledaj to ovako...Ides na edukaciju, a ne u bolnicu ili nesto jos gore (kada bi dijete opet moralo biti razdvojeno)
Brzo ce proci ta godina...Daljina Beograda je veoma relativna...Vidjacete se cesto.
A ove nase beogradske cure su toliko super, da ti zavidim sto ces ih uskoro upoznati.
Sretno!
ne razumijem zasto je tako tesko povjerovati da dijete i obitelj imaju snage prebroditi god. dana povremene razdvojenosti?
opet pojednostavljujemo stvari - ako ima mame biti ce ok, ako je nema katastrofa. kad bi bar svijet i roditeljstvo bilo tako simplex.
ja postujem svacije iskustvo, ali u vjesticinoj situaciji i situaciji njenog djeteta su samo oni, to nije obitelj neke od nas i mi mozemo samo spekulirati sto se moze desiti, kad bi bilo i sl. nista vise od toga.