ovo definitivno potpisujem.Citiraj:
ja sam mislila da smo se nekako složili da su psihičke indikacije - indikacije.
Printable View
ovo definitivno potpisujem.Citiraj:
ja sam mislila da smo se nekako složili da su psihičke indikacije - indikacije.
Zanima me gdje si cula da je netko platio, zasto navodis da se za tu indikaciju moze platiti?Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
čula sam da bi se moglo, kao opcijuCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
nitko nije naveo konkretan slučaj jer bi to bila izdaja
mito je u skladu sa mojim viđenjem RH
A cuj, rekla bi da je stvarno neozbiljno iznositi takve objede i na racun struke i na racun rodilja. Bez dokaza i samo zato sto ti smatras da se u RH za sve moze platiti.
ta indikacija definitivno postoji, a ima i svoje ime-tokofobia.
čak i žene koje ne pronađu pravi način za suočiti se sa epitetom bolničkih poroda (pretpostavimo da je pravi način shvatiti da prirodni porod je ono što nam je priroda namijenila, a ono što se u bolnici prakticira je možda tek donekle supstitut toga, a vrlo često niti blizu toga nego traumatični vaginalni porod) - znači i žene koje ne znaju, ne mogu razlučiti razliku - vrlo često imaju također ono 6 čulo koje im kaže to nije to, to nije ono što želim, s čim se mogu suočiti, ne želim svoje dijete izložiti tome, moram naći alternativu, drugo rješenje.
Možda i njima majčinski nagon govori - standardni bolnički vaginalni nije ono što želim za svoje dijete i za sebe.
Laiku, a pogotovo javnim osobama koje su još pod većim pritiskom (kako li bi tek bilo Milanki Opačić svađati se sa raskrečenim nogama, dovoljno je teško i kada te ne prati javnost), je logično pokušati pronaći alternativu, rješenje.
Ako ne znaš da vrlo često slika bolničkih vaginalnih i ono što bi trebao biti prirodni porod nisu jedno te isto (kao što i sama nisam znala prvi puta), kao logična alternativa namaće se carski. Za prirodni porod i svu prateću ljudskost, pažnju i brigu ne možeš platiti - ali za carski možda možeš. I kako bismo mi mogli znati u kakvim previranjima i dvojbama su te žene bile. A sigurna sam da je jedino što žele - najbolje za svoju bebu i za sebe.
Ne zna di bi drugo stavila svoje iskustvo s pregledam na dan termina, pa ga stavljam ovdje jer je usko vezano za sam porod.
Naime, danas mi je termin i odem na pregled u bolnicu, mada sam se mislila hoću li sačekati još koji dan ili ne, no kako mi je ušće povučeno već dva tjedna, a od tad i čep ispada, te povremeno imam trudove koji stanu, a prije tjedan sam već bila otvorena 2 prsta, zanimala me situacija.
Dođem tamo, stave me na ctg u hodniku između rađaonice i predrađaonice. To je izgledalo tako da je ctg na onom dijelu koji se stavlja na stomak već imao gel, par dlaka, ali to nije dovoljno nego ga ja moram držati jednom rukom, dok drugom moram povlačiti papir jer kad se povlači, bolje ide, po riječima sestre. Ležim, slušam otkucaje svoje sreće, gledam neonke na stropu, slušam jaukanje žena iz bokseva i ne mogu vjerovati koja komedija.
Nakon ctg-a krenuo preglede: povučeno ušće, otvorena 3cm, lagano izbočenog vodenjaka, uredne plodne vode (usput sam prokrvarila od pregleda jer nije bio baš bezbolan).
Nakon pregleda kreće mentalni dribling: on bi mene naručio u 7ujutro, klistiranje do 8 i do podne sam gotova s time da naglašava da se ne radi tu o njegovom komoditetu, da to kao ne mislim, a da napomenem da mu u 7 počinje radni dan, u podne mu je marenda, a njegove rečenice zvuče kao unaprijed naučene za nagovaranje žena na drip. Odgovorih mu da ja ipak ne bih, na što instant ispali: a vi ste onda sigurno Roda.
Poziva me cinično da sjednem jer ga kao doista zanima moj stav i zašto odbijam indukciju. Pokušao je biti vrlo neugodan, bar ga takvim doživjeh, pozivao se na obrazovanost i htio me diskreditirati rečenicama tipa: a vi ste što po zanimanju, misleći valjda da nisam uopće školovana i da nemam blage veze s ičim, tj. da ne znam mućnut svojom glavom, nego da kao ovca slijedim neke eto tamo napise nekih Roda.
Bacao je floskule o zamućenoj plodnoj kod nekih žena koje su odbile drip, pa pričao o tome kako 70% žena rađa noću, a da je po njemu dan pametniji od noći i da je zato bolje roditi danju u kontroliranim uvjetima kad su svi budniji bla bla. Onda opet naglašavao da se ne radi o njegovom komoditetu, nego da je bolje rađati u tim kontroliranim medicinskim uvjetima (ponavljam: radno vrijeme u 7 počinje, u 12 marenda)... Imala sam želju malo raspravljati s njime o njegovom pretpostavljanju savršenstva medicine pred iskustvom majke prirode i prirode rađanja od našeg postanka i pitati ga da zaključi zašto doista više žena rađa noću, nego danju, možda upravo zato jer nagonski osjećaju pritisak ovoga tipa i tijelo ga želi izbjeći... no, djelovalo mi je deplasirano upušati se u takve rasprave, pa nisam...Smješkah mu se, nastojeći što mirnije i pristojnije braniti svoje pravo na izbor.
Spominjao je Maribor i uvjete kontroliranog rađanje tamo :? Spominjao Rodu i financijsku korist pojedinaca unutar Rode :lol: (cure da ja bar tako :mrgreen:) i da se zato sve to radi jer da je danas u svemu marketing i financijska korist...
Onda je krenuo s mojom konstitucijom i njegovim iskustvom rađanja žena mog tjelesnog tipa: kao vas samo malo treba pogurati, pogotovo jer ste toliko dugo otvoreni i vi bi brzo sve riješili. Ja opet odbijam, njega onda opet kao doista zanima moja mentalna struktura i zašto ja odbijam sad tu indukciju kad sam skoro pred rađanjem.Još jednom mu lijepo objasnih da mi je tek danas termin i da s obzirom da je sve uredno, nema potrebe bebu nasilu čupati vanka, pogotovo što nije u dva dana i da ćemo vidjeti za ta dva dana razvoj situacije jer može do tad i samo krenuti...
Rekoh mu i da ako bude medicinske potrebe za dripom, neću ga odbiti, ali da s ovim nalazom doista nema potrebe.
Taktika mu je još bila da je napisao da odbijam indukciju, rekavši mi da kad dođem u bolnicu i to vide njegove kolege, oni će to znati, bla bla bla....nevjerojatno!!!
Na kraju mu rekoh nakon jedne opaske da ne treba biti ciničan da se ja jednostavno želim voditi zdravom logikom i dati bebi šansu još koji dan...zaključio je: razumjeli smo se, a možete misliti koliko...
Pitala sam ga je li dolazim opet za dva dana na kontrolu, a on je rekao da ga se ne tiče jer da sam odbila indukciju i da sama odlučim, otprilike tako nešto... Sestra je bila vrlo korektna i rekla da ga pustim što priča jer da imam pravo odbiti i da se mi vidimo za dva dana...
Doista nevjerojatno. Uredan nalaz, ja pred mogućim potpuno prirodnim porodom i on bi mene na silu porodio i još mi želi nametnuti osjećaj da sam neobrazovana, da nemam pojma što želim i da ugrožavam tako svoje dijete, prestrašno!!!!
Drago mi je da sam sve ove klasične priče o zastrašivanju koje je još spominjao, a nisam napisala, već ovdje pročitala, pa se nisam iznenadila niti me uspio uznemiriti, bila sam totalno 8) i nasmiješena cijelo vrijeme, mada nakon svega ostane taj glupavi osjećaj jer se morah braniti u situaciji u kojoj po prirodi stvari to ne bih trebala...
Drago mi je da me nije uspio izbaciti iz takta i da sam ostala mirna, pogotovo jer procjenih da ulazak u dublje rasprave je potpuno deplasiran i da nema smisla trošiti energiju na formalan razgovor s nekiom tko te niti sluša, niti čuje, pa sam samo izražavala onoliko koliko je potrebno da previše ne dodiruje njegov ego, a da zaštitim svoje pravo na izbor. Žao mi je samo što se nisam sjetila pitati ga za titulu Unicefa koju bolnica ima: Bolnica - prijatelj djece.
Evo i prije par minuta me zvala moja ginička da vidi jesam li rodila (uvijek zove sve svoje trudnice na dan termina) i dala mi podršku za moju odluku jer da i ona misli da je bolje da sve ide prirodno, rekla da ne slušam njega jer da nema žurbe još bar tjedan dana... Hvala Bogu i na doktorima koji se zalažu za prirodan porod.
draga moja, nakon skoro identičnog iskustva tvojem, i nakon što sam ostala pri svom stavu, imala sam sreće zadnji pregled naletjeti najednog stvarno korektnog mladog liječnika, koji me je opustio i podržao te sam se i ja valjda mentalno opustila te rodila na kraju bez modernih baja i hajvančića sineka od 4,5kg, kojeg sigurna sam 101% ne bi rodila vaginalno da je bila indukcija i nasilno čupanje.
Ono što meni pada na pamet kao odgovor takvima (da idem ponovo rađati) - doktore, implicirate mi ideju da moje tijelo nije u stanju samostalno do kraja odraditi svoju ulogu trudnoće i poroda, počinjem se osjećati nesigurno i nesposobno da svoju majčinsku ulogu koje je i porod dio izvedem kako treba. Nikada nisam pomišljala da moje tijelo to nije u stanju odraditi kako treba, a nakon vaših riječi počinjem sumnjati u ulogu koju mi je priroda dala. Zbog čega vi mislite da nisam u stanju roditi normalno? (nema tu smisla ulaziti u rasprave o plodnoj vodi, rađanju u kontroliranim uvjetima itd.) Ili ja sam sada uvjerena da nešto nije u redu kad želite bebu prije vremena poroditi, i da mi tajite što.
Na stranu Rode, nisi članica (aktivna) niti je to bitno, pa valjda imamo svoj mozak koji ne bi stao da nema Roda (druga stvar što bi možda malko nesigurnije razmišljao).
Super si se drzala!Citiraj:
Drago mi je da me nije uspio izbaciti iz takta i da sam ostala mirna, pogotovo jer procjenih da ulazak u dublje rasprave je potpuno deplasiran i da nema smisla trošiti energiju na formalan razgovor s nekiom tko te niti sluša, niti čuje, pa sam samo izražavala onoliko koliko je potrebno da previše ne dodiruje njegov ego, a da zaštitim svoje pravo na izbor. Žao mi je samo što se nisam sjetila pitati ga za titulu Unicefa koju bolnica ima: Bolnica - prijatelj djece.
Ako imas vremena i volje, napisi prituzbu ravnatelju.
Kada ih zapuhne vjetar prituzbi, crno na bijelo, s imenom i prezimenom, mozda ce tada paziti kako se razgovaraju sa svojim klijenticama.
Sve najbolje za porod (i sretno, da ti se takav ginekolog ili netko slican ne zatekne pri porodu)!
indi, bravo! :naklon: stvarno si se smireno drzala. :) mozes li reci u kojem je to rodilistu bilo?
na ovo ne znam da li da :lol: :lol: ili :cry: :cry: ili :roll: :roll: nevjerojatno...Citiraj:
Indi prvotno napisa
mi u rodi sve, ali apsolutno SVE radimo volonterski. nemamo nikakvu financijsku korist od trosenja silnih sati slobodnog vremena na ovom forumu i u rodinim akcijama.
ili poslije poroda, budi malo zlopamtilo.Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
to bi trebalo pisati na početnoj stranici velikim slovima!Citiraj:
mi u rodi sve, ali apsolutno SVE radimo volonterski. nemamo nikakvu financijsku korist od trosenja silnih sati slobodnog vremena na ovom forumu i u rodinim akcijama.
Cure, hvala vam na podršci.
TinnaZ, pitanja su ti odlična :lol: S obzirom da je dotični skoro dežuran, a ako mi skoro krenemo, lako bi mogla naletiti opet na njega, pa si mi dala dobre dodatne ideje. I meni je dosta toga padalo na pamet, ali nekako doista mi se nije dalo s njime ulaziti u neke rasprave jer je očito mislio da sam toliko glupa da neću prozreti njegove prozirne pokušaje manipulacija (npr. odmah se okomio na Rodu, jasno dajući do znanja da zna naziv udruge, a onda kasnije u rečenice kao tobože nije siguran ubaci omalovažavajući dio kao ma te Rode, čaplje, kako li se zovu...) ne bi li me privolio na ono što on želi, Kad vidite da jedna takva osoba nije svjesna svoje prozirnosti, onda vam je jasno da nema smisla trošiti energiju na nju i dodatnu priču..
Saradadevii vidiš, nije to loša ideja, razmislit ću ozbiljno o tome. Inače taj dr. je poznat po svom pristupu i nije baš na dobrom glasu, mada nije zapravo loš stručnjak koliko čujem (mada mi nije jasno kako stručnost može ići skupa s ovim pristupom), ali on bi sve nešto rezao, kidao, bušio vodenjake, užas!
Tebi veliko hvala na napisima sa seminara, toliko su mi dali vjeru u moje tijelo i prirodni porod :*
Felix, ma vidiš da on nema pojma o čemu priča i onda mu je jedini argument koji valjda njemu djeluje suvislo je da se sve radi iz neke koristi, ne daj Bože da netko radi iz dobre volje, volonterski, sa srcem i željom da se nešto promijeni za boljitak mama i beba. Inače riječ je o dbk. rodilištu. Koliko vidim iz iskustva prijateljica i dr. žena, ostali ginići će drip ponuditi kao opciju tijekom poroda, ali navodno ne bi radili ovakav pritisak kao ovaj doktor i to na dan termina, već tek kad se prenese određeni broj dana.
Dođe mi da mu isprintam WHO smjernice o porodu, ukoričim ih i poklonim mu ih da ih malo prouči :mrgreen: .... šteta što se nisam sjetila to mu spomenuti... A pregled je bio toliko "nježan" da me raskrvario i moram nositi dnevni uložak :x
pretpostavljam sigurno babici iz austrije.Citiraj:
mikka prvotno napisa
smije li se znati koliko košta to zadovoljstvo ?! čisto ako odlučim rađati doma.
MC, jel´ to u planu drugo dijete? :mrgreen:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
hi, palo mi je na pamet kasnije da bi netko moje pitanje mogao shvatiti tako, a ne onako kako sam mislila da sam ga ustvari postavila (pih, sta ti je pisana komunikacija). moje pitanje se odnosilo na neki gore post u kojem se nekog "savjetuje" da ode kod psihijatra po potvrdu da ima fobiju od vaginalnog poroda i time si "oslobodi prolaz" za cr, pa sam se na temelju toga osvrnula na koga bi ja eventualno potplatila da mi napise dijagnozu "fobija od bolnickog poroda" i time mi automatski omoguci legalnu asistenciju kod kuce :mrgreen:
cijena? prava sitnica!
indi, svaka čast sto si se tako mirno i sabrano držala,
meni je tlak skočio do plafona dok sam samo čitala tvoju priču.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za porod kakav si zamislila :*
Danas sam se već dovoljno iživcirala oko indine priče, svaka ti čast, ja ne znam jel bih uspjela ostati tako pribrana. Ili bih, ali bi se onda grdno naživcirala doma i u sebi, a to je još gore
kao što si rekla, WHO smjernice u ruke i samo maši njima :mrgreen: . I ja sam na svoj prošli porod to nosila u torbi, za svaki slučaj, ako netko počne omalovažavati moj plan poroda :lol:
pa da mi nebo padne na zemljuCitiraj:
mama courage prvotno napisa
Smak svijeta najavljuju tek za četiri godine :mrgreen:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
:lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
damn! mislila sam navući mikku na spiku da sam konvertirala. da sam ugledala svijetlost i shvatila snagu mog ženskog tijela u univerzumu i da potajno želim roditi između dvd-playera i kamare neopeglanog veša.
a sve u cilju da saznam koliko je keširala teti iz austrije.
u svakom slučaju, zbog mene planet zemlja neće stati. no frks!
Sve ozbiljnije mislim to napraviti, pogotovo jer je dotični do sutra ujutro dežuran, pa ako me krene "masirati" samo ću mu reći da se makne i ode to čitati u neku sobu i nek mi zovu drugog doktora :mrgreen:Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Ili mu svakako isprintati, podcrtati bitno i poslati s jednim lijepim pisamcem :mrgreen:
melange, hvala na željama :*
Moram priznati da danas nisam toliko 8) kao jučer, možda jer iščekujući kad će mrvica krenuti, moram misliti što je ovaj dežuran i hoću li se morati boriti s njime umjesto da smirujem andrenalin i neokorteks i koncentriram se na trudove. Čekat ću kući do zadnjeg trena, pa ću radije roditi i na putu do bolnice, nego doći prerano, eto 8) Ako ništa, pomogao mi je da mi se iskristalizira do kraja potonja želja.
Indi ako vec nisi rodila želim ti porod onakav kakav si sama želiš, bez presinga i prisile. I mene ceka za kojih 8 tj.porod u istoj bolnici i baš me zanimaju tvoja iskustva. Sretno !!!!
Indi :love:
ja sam ovaj vikend sanjala da rađam drugi put, da su me nagovorili na inducirani porod, pustili mi plodnu vodu kroz trbuh kao za aminocitezu a ne tamo gdje treba, porađa me doktorica od koje sam se najviše strašila da me ne zadesi, zaboravila sam reći da bih rodila na stolčiću i prirodnim putem, i sad vodu su mi pustili a trudovi ne dolaze, i ja se vrzmam po odjelu a sve me počinje boljeti ali trudova nema i ja plačem kao kišna godina i mislim, opet se nisam izborila za sebe, sad ide drip, nalijeganje, rezanje, možda i carski, zar neću nikad roditi normalno kao čovjek... prava noćna mora, eto kad čitam svašta po forumu.
Indi ~~~~~~~~~ :*
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=69072Citiraj:
Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Javljam da sam se izborila za antidrip porod.
Naime, došla sam sa svojim trudovima na 2minute i forsirali mi drip, nevjerojatno, točnije najstarija babica koja nije propustila priliku da mi koji put tijekom trudova u rađaonici nabaci još koju o dripu i tome kako je to isto kao i prirodni trud. U jednom trenu dok sam prodisvala taman trud, stala poviše mene i govori mi da je trud trud, i da je isti s dripom ili bez i onda joj otpilih da nije isto jer da ovdje imam pauzu od 3 seku i da mi to prestane govoriti, a onda mi odgovori da je isto, da i na dripu imam pauze i da ona zna jer je rađala i prirodno i s dripom :roll: Ma...jednom možda napišem cijelu priču: o tome kako su me pitale čima sam došla jesam li ja ona što se suprotstavila dr. i onda zvala drugu sestru da me pokaže da sam to ja, a nakon čega su me ogovarale što sam ja u predrađaonici čula i komentirale tipa: što si ljudi dopuštaju, bljak!
Svakako mi je pomoglo ono što čitah o prirdonom porodu M.Odeonta...
Ovih dana možda napišem cijelu priču jer mi je nevjerojatna "psihologija" bolnice i ljudi koji u njoj rade misleći da su oni u pravu sa svojim stavovima...
sto si pojedinci iz zdravstvenog osoblja dopustaju, to je bljak! :shock: :evil:Citiraj:
što si ljudi dopuštaju, bljak!
svaka čast, Indi, baš mi je drago... pitala sam se kako je prošlo.
bilo bi zbilja lakše rađati da se ne mora žena pri tom boriti protiv sustava...
super, drago mi je za cut da je tako porslo i da si se uspjela izboriti , ali stvarno je ruzan postupak lijecnika i ostalog medicinskog osoblja
cak i ako trudnoca i porod nije bolest, u odnosu na osoblje u bolnici ti si pacijent i u podredjenom si polozaju. je da ti imas pravo odbiti prijedloge, ali tko se moze snaci kad oni ovako krenu gnjavit i iskoristavat taj svoj nadredjeni polozaj, uh...
potpis.Citiraj:
Felix prvotno napisa
Svaka čast Indi što si ostala dosljedna sebi :*
Hvala cure :*, ali nisam izbjegla epi i nalijeganje na stomak tijekom zadnjeg izgona kad je bebici glava tjemenom već bila vanka :evil:
Kako su me brzo capli, nalegli, nisam ni stigla reagirati. Drugi put ću biti pametnija i nosim bijeli papir s crnim slovima mojih ispisanih želja.
To nalijeganje me doista iznenadilo, nije mi bilo ni na kraju pameti. Nije me boljelo jer je bilo kratko, ali sam zato dobila pregršta unutarnjih šavova (pucanje otišlo u debelo meso) za koje su rekli da je bebica zakačila ramenom, no nekako mislim da je prije od tog nalijeganja.
Indi :love: Imamo vrlo slično iskustvo.
Ja sam čak viknula doktoru da mi se ne usudi skakati po trbuhu, ali je naišla glavna primalja i pošpotala ga da što me ima slušati :evil: Skroz sam uvjerena da su mi ona dva šava (doduše mala i bezbolna) od toga, a ne, što mi je poslije primalja dobacila "jer nisam surađivala". Kakva suradnja kad oni ne slušaju mene (htjela sam ustati pri izgonu) nego očekuju da radim sve po njihovom :?
I zato živjelo pravo na izbor načina (i mjesta poroda) :D Ma što neki mislili o tome
Upravo tako!!! :love: :*Citiraj:
argenta prvotno napisa
Evo čitam i razmišljam o našem zdravstvu i situaciji u kojoj kukaju da je sve skupo i da zdravstvo treba štediti i sl., i dolazim do zaključka da mora bit da je taj drip stvarno totalno jeftin kad nam ga toliko nude (ono 1 litra = 2 kune ili tako nešto)... ;)
Živo me zanima o kojem se doktoru radilo, i ja sam rodila u dbk, ako može indi, plaese reci, da vidim jeli isti koji je mene nagovorio na drip
Možeš pretpostaviti koji je: poznati doktor K.
Ondrolina, meni isto nije jasno kud im se žuri toliko i zašto toliko forsiraju indukciju. Kao da moraju negdje stići, a valjda im je marenda uvijek u isto vrijeme :roll:
Juče sam saznala da u našem porodilištu nije dozvoljeno prisustvo oca deteta na porodu, čak nisu dozvoljene ni posete porodiljama. Rutinski se klistira, brije, prokida vodenjak, zatim, 100% svih prvorotki dobije epiziotomiju, a jako veliki procenat porođaja biva indukovan. :x :evil:
Bezveze mi je šro u ovom porodilištu znam 3 lekara i verovatno ne bih morala nikog da potplaćujem. (btw. tarifa jednog od lekara "sa imenom" je 500 Eur :shock: ) Ali sve ostalo je koma!
Šta ja tu da biram???
Drugi grad? Drugu državu? :/
ima ih sve vise i ovdje u hr koje su izabrale ne samo drugi grad nego i drugu drzavu ;)
Načelnik beogradske ginekološko-akuperske klinike "Narodni front":
:shock:Citiraj:
ne dozvoljava se da porođaj teče spontano, da ne bi trajao u nedogled. Vrši se prokidanje vodenjaka, stimuliše se tamo gde treba da se stimuliše, daje se epiduralna anestezija, i na taj način se skraćuje porođaj.