ja bih potpisala ovaj Koryn post jer je po mom mišljenju to sukus svega.Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
Nek veli tko šta hoće ali lov odnosno ubijanje iz osobnog gušta nije okej.
Printable View
ja bih potpisala ovaj Koryn post jer je po mom mišljenju to sukus svega.Citiraj:
Nek veli tko šta hoće ali lov odnosno ubijanje iz osobnog gušta nije okej.
lovno gospodarenje?Citiraj:
Anemone nemorosa prvotno napisa
vrlo simpatican izraz za legaliziranje ubijanja
kako se u tvojem rjecniku zove osoba koja ciljano ide tamanit zivotinje koje i onako nestaju jer su ljudi okupirali teritorij?
i onako iskreno pitaj samu sebe, da li je neko ko je u stanju planirano otici i utamanit zivotinju daje sebi ulogu Boga. da li ce neko takav u datom trenu krenuti na ljude koji se ne slazu sa njim? (bez obzira na vise ciljeve kako ti to interpretiras)
moja su iskustva da se nekom takvom mices sa puta (mene i frendicu, dok smo setale pese je ekipa koja je pecala gadjala kamenjem da im tjeramo ribe. mjesto dogadjanja bundek)
cula sam za hrpu slucajeva da su poznati nadrapali skup sa pesima, a lovci su im dosli pred vrata
nije Bog nama ljudima dao zemlju, mi bo tu trebali ziviti u skladu sa drugim vrstama ali se ljudi ponasaju kao gospodari pa u ime visih ciljeva unistavaju sve
vjerojatno bi i većini indijaca pozlilo što mi jedemo krave.Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Vjerojatno bi, to ne znači da je meni manje zlo od pomisli na psa u loncu. :mrgreen:Citiraj:
melange prvotno napisa
Da, shvaćam, mesaru je posao da ubije životinju kako bi je ti sa užitkom mogla pojest!Citiraj:
dunja&vita, ajde ti onda nama objasni koja je fora u tom norveškom lovcu koji je iz norveške došao u našu šumu, i umjesto da se divi šumi ili moru ili nemam pojma, da fotografira, sluša ptice kako pjevaju i uživa u proljeću, on je platio da ubije medvjeda.
priznaj da ima tu, u ovome što sam napisala, barem malo razloga za našu sumnju u njegovo veliko srce i ljubav prema prirodi, šumi i životinjama :/
eto, ja se uhvatila tog norvežanina da ne možete reći kako on inače hrani srne i nosi vodu zečevima. :mrgreen:
Cvijeta, za sve postoje iznimke!
:roll: Životinju upravo za to uzgojenu, ne neku koju je usput našao u šumi. :roll:Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Kao što rekoh, namjerno ne želiš razumjeti, nije mi jasno zašto se uopće raspravljam s tobom. :roll:
teddy, moram priznati da niti ja ne kužim ovaj tvoj argument s uzgojem. :?Citiraj:
hoćeš reći da ako joj je od početka život bijedan da onda nije takva šteta ni ubiti ju, ili...?
Možda nisam u pravu, ali to etiketiranje životinja kao uzgojenih za jelo i slobodnih mi malo vuče na rasizam (životinjski doduše). Kakvu prednost za dug život ima medu u odnosu na piceka? Zašto je on važniji, bolji, vredniji?Citiraj:
Upravo o tome govorim.Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Teddy je u svojoj glavi životinje podijelila na one koje se smiju ubijati, jer su za to uzgojene i one koje se ne smiju. Ja savršeno shvaćam o čemu ti Teddy govoriš, ali oprosti, to je licemjerno.
Krava se smije ubit da bi ti okolo šetala sa kožnom torbom, ali srna ne smije. Pa nije da ti je kožna torba neophodna za život. Jedini razlog zašto ju imaš je tvoj osobni užitak. A netko je tu životinju morao ubit zbog toga. Po tome si ti jednaka kao i taj lovac iz Norveške .
Da, odgovorim cvijeti73, moram priznat da ni ja ne razumijem ljude koji ubijaju iz užitka, što se odnosi na ovdje toliko spominjanog Norvežanina, ali nemojmo sve lovce etiketirat na taj način. Jer to naprosto nije istina.
:? Pa ako je za to uzgojena, onda joj je to svrha valjda. :? Već sam rekla na jednoj od prethodnih stranica da, koliko ja znam, nitko ne uzgaja pajceke da mu budu kućni ljubimci, nego za meso.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
A komentirala sam i "rasizam" među životinjama - da, nisu sve životinje iste, neke imamo kao kućne ljubimce, a neke jedemo, znači očito za nas nisu na istoj razini, ne kužim što tu nije jasno? :?
Ta kravica je život skončala zbog mesa, a onda su kožu upotrijebili za izradu cipela i torbi. Možda bi je trebali baciti? :?Citiraj:
Da, kožna torba mi nije neophodna za život, ali meso trebam, bez obzira na to što neki mislili o tome, ne jedem ga iz hira. :roll:
I hvala na uvredi na kraju. :roll:
/quote]
dunja&vita:-))) (napisa):
Da, odgovorim cvijeti73, moram priznat da ni ja ne razumijem ljude koji ubijaju iz užitka, što se odnosi na ovdje toliko spominjanog Norvežanina, ali nemojmo sve lovce etiketirat na taj način. Jer to naprosto nije istina.
..jest, jest...ko pjeva zlo nemisli i isto tako ko ti mase dvocjevkom ispred nosa... .....zlo ne misli jer je simpaticni barbich iz susjedstva :mrgreen:
...lovca pere "moc i adrenalin",..nezanam kakvo drugo ushicenje bi ga bodrilo za daljnjim bavljenjem svoga hobija.... :?
vidim da smo teddy i ja na istoj valnoj :)
ne zamjeram ljudima koji jedu meso kao sto ne zamjeram mackama sto love miseve, lavovima koji jedu zebre ili mravojedu koji jede mrave.
covjek si je svoje mesojedstvo pojednostavio uzgojem i sta sad?
i da se malo zezamo, evo sto vegetarijanci ne zele da mi znamo :P
Ajme... :lol:Citiraj:
Ja sam neko vece odvalila kad sam otisla trazit muza i nasla ga u garazi kako kleci nad kozom bizona, cisti je od ostataka mesa i nasoljava prije neg ode na preradu. I pomislila si kak je to savrseno tempirano s ovim topikom :lol:
I onda jos odvalila kad je rekao kad je zavrsio nakon silnih sati klecanja da sva sreca da nije lovac, da koji je to posao prvo ulovit zivotinju na nisan, pa je pogodit, pa je onda ocistit, pa je onda rascerecit, pa pripremit meso pa tretirat kozu pa...
Lovcima je gust ulovit zivotinju, naravno, al neznam zasto je taj gust drugaciji od gusta vrtlara koji nakon mukotrpnog ljeta pobire utrzak svog truda. I vrtlar je mogao paradajz kupit u ducanu pa nije.
Pa nije vrtlar nikog ubio? :?Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Kakve to ima veze? Mozda je rascijepio glistu na pola :mrgreen: Da ne spominjem pesticide koji se koriste u vrtlarstvu i koji poubijaju ogromni broj pripadnika zivotinjskog carstva (samo sto ih ne vidimo pa nam valjda ne postoje).
I svaku zivotinju koju jedes na tanjuru je netko ubio.
Problem je u tome sto lovac ima osjecaj zadovoljstva nakon uspjesnog ulova?
Jel bi onda isto bio problem i s mesom koje je pripremio mesar koji osjeca zadovoljstvo zbog dobro obavljenog posla u ubijanju i pripremi prasca kojeg smo kupili u ducanu i pojeli za nedjeljni rucak?
Kako misliš nema veze je li nekog ubio ili nije? :shock: :?
Problem je u uživanju u ubijanju neke životinje, ne kužim kako i dalje to moram objašnjavati. :? Dakle, opet - mesar ubija životinje jer mu je to posao, a lovac iz hobija i gušta.
I nije mi jasno da uspoređuješ zadovoljstvo vrtlara koji se bavi biljkama i lovca koji natjerava puškom po šumama srne i veprove (a očito i medvjede) i uživa u tome da ih upuca. :?
Problem je u tome sto ti vjerujes da je gust lovca u samom cinu ubijanja a ne u cinu odnosno procesu lova. Da lovac lovi zato da bi ubio a ne zato da bi lovio. Loviti je kompleksna prica, ubiti je jednostavna.
Kao sto i vrtlarima nije gust u samom ubiranju plodova vec u cinu odnosno procesu vrtlarenja.
Covjek koji upuca psa jer mu se nasao na putu nije lovac. On je ubojica psa. Covjek koji trazi i prati srnu, koji nanisani i ubije je, koji je ocisti i pripremi i koji s njom nahrani obitelj, prijatelje, rodbinu ili neke desete ljude, i koji izmedu lovova brine o stanistu zivotinja koje lovi, to je lovac. Kao sto to cini i vrtlar. Niti jedan niti drugi nisu definirani po jednom cinu. Vec po procesu i svrsi.
Meni hobi u kojem nekoga ubiješ ili onaj u kojem nikoga ne ubiješ nikako ne mogu biti isti, pa mi to nije dobra usporedba.
A to da li lovac uživa u lovu ili u samom ubijanju na kraju krajeva nije ni važno, jer rezultat za tu životinju je isti.
nakon ove rasprave sam skuzila da mi je daleko vise zao zivotinja koje su uzgajane za klanje nego ovih divljih. divlje bar imaju nekakav zivot, a ove.. muka mi dode kad se sjetim kako ta ziva bica prozive svoje zivote. to nama ljudima moze biti samo na najvecu od sramota :( a koliko ih se tek ubije bespotrebno, koliko se svaki dan tog mesa baci.. o tome ni ne zelim razmisljati.
iako i ja imam "problem" s ljudima koji mogu ubiti nekog iz sporta, daleko od toga. sve ok s gospodarenjem i brigom, ali to ubijanje mi je trn.
iako znam da je nemoguce vratiti se, pitam se sto bi bilo da pocnemo zivjeti malo blize s prirodom, da spontano nestaju megapolisi i ostale freaky izrasline civilizacija..
Mikka, debeli, veliki potpis.
mikka :)
Albert Einstein ...Citiraj:
"NIŠTA neće toliko pomoći ljudskome zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji KAO prijelaz na vegetarijansku prehranu.”
osim što je veganstvo nepotpuno
tj. i dalje ostaje problem B12
ako je nužno u prehrani koristiti suplemente ili sintetske izvore, ona nije potpuna, dakle nije to to
Oko B12 se dižu nepotrebne bune.....nama, koji ne jedemo meso, nikako ne može kronično nedostajati B12 jer ga dobivamo iz razno raznih namirnica..dakle, ozbiljan problem oko B12 uopće ne postoji u realnom (stvarnom) životu... ;)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
na forumu "zemljani" sam naišla na topic o B12
bez riješenja za to
čojek je morao uzeti dodatak B12, starno je upao u deficit
ako u mesu ovce ima B12, on je odnekle morao stići, jer ga biljke nemaju
poznato je da bakterije u debelom crijevu kao nusproizvod razgradnje proizvode B12, samo pitanje je: zašto ga tijelo ne asporbira?
V.Botuenko (sirova hrana) je pisala o tome, kako za sintezu B12 je potreban kobalt
a njega nije našla u klasično kemijski uzgojenom povrću/voću, ali ga je našla u organskom uzgoju
Po struci sam Anemone nemorosa ;)Citiraj:
Za tebe simpatičan izraz, a za mene stručni termin.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
U „svom“ rječniku ne pronalazim termin „tamaniti životinje“, pa ti ne mogu ni odgovoriti na tvoje pitanje. Svi oni koji ne djeluju u skladu s zakonom o lovu, zaštiti prirode, šumama,,,akcijskom planovima o pojedinoj vrsti divljači,,,,, nisu lovci.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
Možeš li mi konkretno napisati vrstu/vrste divljači čija je problematika područje tvog interesa/zabrinutosti zbog nestajanja, možda ti mogu dati neke odgovore, možda ti meni možeš ukazati na nešto što ne znam, a možda bi trebala znati. Vjeruj mi da sam otvorena za dijalog i razmjenu argumentiranih stavova i mišljenja, u kojem možemo naučiti nešto novo i korisno jedni od drugih, a za sve ono manje od toga nemam, odnosno ne želim trošiti svoje vrijeme.
Davno je zapisana u Knjizi postanka uloga čovjeka, životinja, biljakaCitiraj:
stray_cat prvotno napisa
Čovjek općenito ( a ne „neko takav“, gdje aludiraš je određenu skupinu ljudi) već radi takve stvari,al o tome na nekim drugim temama.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
Za takve „bliske susrete“ se trebaš obratit nadležnim institucijama.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
. ………. 20 I reče Bog: »Nek’ povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice nek’ polete nad zemljom, svodom nebeskim!« I bi tako. 21 Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro. 22 I blagoslovi ih govoreći: »Plodite se i množite i napunite vode morske! I ptice neka se namnože na zemlji!« 23 Tako bude večer, pa jutro – dan peti.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
24 I reče Bog: »Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!« I bi tako. 25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
26 I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!«
27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka,
na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
28 I blagoslovi ih Bog i reče im: »Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!« 29 I doda Bog: »Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu! 30 A zvijerima na zemlji i pticama u zraku i gmizavcima što puze po zemlji u kojima je dah života – neka je za hranu sve zeleno bilje!« I bi tako. 31 I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. ……….
XCitiraj:
Ancica prvotno napisa
ovo je uništilo ZemljuCitiraj:
Anemone nemorosa prvotno napisa
puno bolji, održiviji, je pristup Zemlji kojeg su imali Indijanci
Bog je trebao dodati nešto slično u svoje "upustvo" gospodarenja ZemljomCitiraj:
Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu moga naroda. Sokovi koji kolaju kroz drveće nose sjećanje na crvenoga čovjeka. Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svoga rođenja kada odu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisavo cvijeće naše su sestre, jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek - svi pripadaju istoj obitelji. Tako, kad Veliki poglavica iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mjesto tako da ćemo mi sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova djeca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ali to neće biti tako lako. Jer ta zemlja je sveta za nas. Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se sjetiti da je to sveto i morate učiti vašu djecu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sjećanja moga naroda. Žubor vode glas je oca moga oca. Rijeke su naša braća, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti i učiti našu djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakome bratu. Mi znamo da bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu djecu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderat će zemlju i ostaviti samo pustoš. Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. A možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukaca. A možda je to jer sam divlji i ne razumijem. Buka jedino djeluje kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom. Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednaki dah - životinja, drvo, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana on je otupio na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto gdje će i bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar što je zaslađen mirisom poljskog cvijeća. Tako ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo da prihvatimo, postavit ću jedan uvjet: bijeli čovjek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumijem neki drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi. Što je čovjek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike usamljenosti duha. Što god se dogodilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čovjeku. Sve stvari su povezane. Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da bi oni poštivali zemlju, recite vašoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što činimo mi s našom da je zemlja naša majka. Što god snađe nju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo pljuje na sebe samoga. To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari povezane su kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tka tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju čini i sebi samome. Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća poslije svega. Vidjet ćemo. Jednu stvar znamo, koju će bijeli čovjek jednog dana otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenoga čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je draga Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njezinog Stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz; možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte vaš krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterija za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i divlji konji prirpitomljeni, tajni kutovi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke zamrljan brbljajućom žicom. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.
veeeeeeeeliki xCitiraj:
Ancica prvotno napisa
Ja stvarno mogu razumjeti da se neki od vas zgražaju na ubijanje nevinih životinja, ali meni su sve životinje nevine. I one divlje, i one kućne i one u klaonicama. Ne shvaćam tu podjelu na životinje uzgojene za ubijanje i na ostale. Pa nije životinja birala takav život.
Lov radi trofeja se ni meni ne sviđa ali ne sviđa mi se ni mnogo drugih sportova. Taj je norvežanin platio veeliku cifru za tog medvjeda i od tog novca se može puno toga napraviti za pomoći drugim životinjama. Kako god vama to glupo zvučalo.
Većina lovaca, pa tako i mm, ubija životinje koje mi pojedemo. Umjesto da jedem kupovno meso, jedemo divljač. Zdraviji izbor za nas. Nemojte misliti da je i jeftiniji jer koliko je lov skup sport znaju samo lovci i njima bliski ljudi.
Većina vas brka lovce sa onima koji to zapravo nisu.
potpisujem sve, naročito zadnju rečenicu. Čovjek koji uživa u ubijanju i nanošenju boli nije prvenstveno lovac nego manijak. Ista stvar, kad u novinama pročitate da je (karikiram) karatist ubio troje ljudi - nije ih ubio jer je karatist već jer je poremećen.Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Ovo za Norvežanina kog razvlačimo - čovjek ima svoje razloge. Ja to vidim ovako - stranac je radi svog hobija došao u RH i ostavio veliki iznos novaca koji će pomoći našem gospodarstvu.
Mislim da je netko linkao nastavak članka (da je medvjed bio bolestan/star i moralo ga se ubiti - ako sam dobro shvatila) - znači koja je razlika jel ga ubio naš domaći Joža ili Hans iz Norveške? Što bi se manje iščuđavale da je bio hrvatski lovac? :?
A o razlozima zašto se "Hans" bavi lovom mislim da nismo kompetetne nagađati kad ga ne poznamo. štoviše, većina ne poznaje niti jednog lovca - a prihvatite da je teško suditi o tuđem hobiju ako niste do kraja upućene u to.
A vezano uz ovo:
a jel se itko dogovori s kravom da ćemo je pojesti? Ili s prascem? O čemu pričamo? Zašto srna ima nekih privilegija??Citiraj:
razlika između boksa i lova je što na boks obe strane pristaju i imaju edukaciju i tako dalje
nije baš da se lovac dogovori sa životinjama da će ih on lovit, a one nek lijepo ginu.
Imam dojam da bi svi jeli divljač, ali da ju nitko ne lovi. Najbolje da nam sama utrči u tanjur i sruši se mrtva (i pečena) :mrgreen:
Ovo bi i ja voljela :lol:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Meni se čini kao da netko ne doživljava životinje iz uzgoja kao živa bića nego kao neke tvorničke proizvode.
McGrubi, to je jedno prekrasno pismo Indijanskog poglavice Seattle upućeno predsjedniku SAD kao odgovor na njegov zahtjev da kupi njihovu zemlju. Lijepo, nema se što za dodati.
Slažem se s icyoh u pogledu Hanz/Joža. Zar je bitno tko ga je odstrijelio?! Zar bi vam bilo prihvatljivije da u tome sudjeluju samo lokalni lovci? U čemu se po vama lovni turizam kao dio svekolikog turizma, razlikuje od onog gdje svake godine na tisuće i tisuće turista dolaze u našu zemlju da bi uživali na našem moru i za taj užitak plaćaju masno?! Hoćemo li ograničiti ljetovanje samo na stanovnike Hrvatske?!Već vidim da će se mnogi zakačit na moj post da se te dvije vrste turizma ne mogu uspoređivati, ali mogu, jer obje za onaj krajnji cilj imaju ekonomsku dobit. Ne može stranac kojemu je lovni turizam hobi (nad kojim se mnogi ovdje zgražaju) doći u našu zemlju kad hoće,odstrijeliti životinju koju hoće, na način koje hoće i u količini kojoj hoće, sve je to propisano lovnogospodarskim osnovama ( koje su pisane u skladu sa pravilima i zakonima, a konkretno za smeđeg medvjeda i u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u RH, koji je u skladu za međunarodnim konvencijama) u kojima ništa nije sporno. Plan odstrela smeđeg medvjeda za ovu godinu iznosi blizu 100 grla, da li bi vama bilo prihvatljivije da lovci kad vrše odstrel imaju knedlu u grlu, da li bi tada lovstvo za vas bilo opravdano, jer vidim da pojedinci opravdavaju mesare na način da je to njihov posao, a lov hobi?! Ako ćemo se raspravljati na toj razini možemo teoretski poći od pretpostavke da svi ljudi rade posao koji vole, koji su svjesno izabrali, jer vole raditi to što rade i to im pruža zadovoljstvo, na kraju je zadovoljstvo i jednog i drugog jednako.
Ne bi. :)Citiraj:
icyoh prvotno napisa
ako nisi vegetarijanka onda ne shvaćam razliku između nejedenja mesa divljači, a jedenja mesa domaćeg prasca/kokice.. Ne ciljam na različite ukuse nas kao pojedinaca već na princip gledanja na što se smije pojesti, a što ne.Citiraj:
Zašto je kokoš dovoljno dobra da bude pojedena, a vepar nije?
ili obrnuto - zašto kokica zaslužuje da ju se ubije i pojede, a vepar zaslužuje da živi?
A vidi, objasnila sam to već barem 5x na ovom topicu i stvaaaaarno mi se više ne da piliti po tome. :) Whatever, po meni je lov užasan, po vama nije i nikome ništa, više mi se stvarno ne da tupiti stalno po istome.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
ma pročitala sam, nego mi naprosto to objašnjenje ne ide u glavu...ono u smislu "kokicu jedem jer je njena svrha postojanja da ju ja pojedem"Citiraj:
no sve OK, prihvaćam tuđe razloge :)
Pa mislim na ono da nama ljudima nisu sve životinje iste - neke jedemo, neke imamo kao kućne ljubimce. Tako meni ni srna i kokoš nisu iste, ni pas i prase... jednostavno je to nekakva činjenica, mi ljudi smo odlučili da su neke životinje drugačije postavljene na nekoj našoj hijerarhijskoj ljestvici, a to isto ovisi i o kulturi - kravica koja se otelila u Indiji će vjerojatno imati ok život, u Hrvatskoj baš i ne, pas koji se oštenio u Hrvatskoj će vjerojatno bolje proći od nekog u Kini, to je jednostavno tako. Nije fer, ali je tako. :/