Da samo u prvom razredu :roll:
Printable View
Dobro, ne treba odmah crnilo, ali s obzirom na to da vrtićka i školska psiho-testiranja zbilja nisu jako detaljna, svakako je indikativno ako savjetuju odgodu. Treba točno vidjeti zašto se preporuča odgoda i što se i KAKO kroz dodatnu godinu treba s djetetom raditi.
.
Krivi topik..
X
Drugo mišljenje je bitno.. Već su drugi spomenuli PCM i Vlahinsky, a Suvag se isto spominje u ranijim postovima. Tamo se ide s uputnicom, pa se dugo čeka.
Jelena. O je spomenula redovno testiranje sposobnosti za upis u školu, pa možda ne bi bilo loše odmah pitati u ambulanti školske medicine.
Uvijek navijam za odgodu. Djetetu će poslije biti puno lakše. Ionako će se školovati trećinu života, a godina dana mu može samo ići u prilog.
Ne bih se složila. Odgoda je dobra stvar samo ako se u toj godini s djetetom radi na primjeren način. Ako samo sjedi doma ili u vrtiću, izgubit će i vrijeme i svoju generaciju. Dakle,a ko se ide na odgodu, treba imati jasan plan što u toj godini dijete treba nadoknaditi, organizirati terapiju i rad kod kuće uz nadzor stručnjaka.
Još sam htjela reći ovo: kako to da je stručna služba u vrtiću tek sad ustanovila problem??? Gdje su prije bili ??? Moglo se to otkriti i lani. Ali ja sve gledam iz svog iskustva s vrticem u kojem su radili kontinuirano. Ne znam... Moj L. je umjesto odgode dobio ip i to je bilo ok. Cijelu osnovnu školu bio je odličan, ali pola njegovog uspjeha zasluga je odlične učiteljice.
Ima tu puno stvari...Da naglasim, ako dijete na odgodi ne dobije priliku nadoknaditi to što mu ide teže, to je izgubljena godina.
Ja se isto ne slažem; odgoda je dobra ako je potrebna, a može biti i loša. Posebno što se ovdje radi o djetetu koje će imati već punih 7 godina.
Diana, vidim da nisi u Zagrebu, inače bih ti savjetovala da odete na ERF na procjenu spremnosti za školu. No, sasvim sigurno i u Rijeci ima mjesta gdje se to može obaviti.
Ovo što ste dobili je samo jedno mišljenje.
Slažem se s Peterlin i Mimom, to može biti izgubljena godina.
Prst dole za takvu stručnu službu vrtića i tete.
Poslušaj je.
Ja sam upisana ranije. Cijelo školovanje sam kaskala za drugima. To mi je strašno vrijeđalo samopouzdanje. Kada si stalno iza drugih, a ne znaš što učiniti da budeš u korak, a niti ne znaš da ne možeš jer jednostavno ti nije vrijeme.
Ja sam kasnila u sportu. Sport je djeci prva stvar kod samopouzdanja i stjecanja prijatelja. Dakle, sranje u mom slučaju.
Ako dijete kasni, daj mu vremena. Bolje to nego da sljedećih 12 g ne shvaća što se događa oko njega jer su mu vršnjaci malkoc ispred.
ne znam zašto prst dolje, žena je napravila testiranje i dobila takav rezultat i napravila takvu preporuku, kako mi znamo da je netočna?
za traženje i drugih mišljenja se naravno slažem, jer cijena nije mala, moguće da je dijete pokazalo lošiji rezultat i zbog treme i slično
Tangerina zato što mislim da su tete na to odstupanje trebale puno ranije ukazat psihologinji da se napravi neka obrada. A ne sad kad dijete uskoro puni 7 godina.
To se zapravo više odnosi na nereagiranje teta, imali smo takav slučaj i kod nas u grupi. Meni kao laiku je bilo jasno da dijete kaska al nitko ništa nije poduzeo pravodobno.
Svako dijete je specifično i teško je dati savjet temeljem par rečenica, no ukupno gledajući ja bi radije se potrudila do početka škole raditi s djetetom da nadoknadi što zaostaje nego odgadjala. Pogotovo što dijete navršava 7g sad u proljeće. To znači da bi prvi razred os upisao s 8,5g, a novi program je praktično prilagođen za 6-godišnjake (uče se samo štampana slova, pisana su odgođena za drugi razred).
To što žuta piše da je upisana “ranije” pa da je zato kaskala - nije nikakvo pravilo. Ja sam upisana “ranije” po današnjim kriterijima i bilo mi je dosadno cijelo školovanje, s lakoćom sam sve svladavala (i sport). A ovdje se radi o godinu dana starijem djetetu koje bi još jednu godinu odgodilo upis (a već sad bi sigurno bio među starijima) i još po olakšanom programu za prvi razred. Ako su problemi manji svladat će ih, ako su veći onda ni još jedna godina odgode neće riješiti probleme samim odgađanjem nego treba raditi na problemu.
Koliko po starim postovima razumijem, dijete (ako je je istom djetetu riječ) nije išlo u vrtić, nego je sada u vrtićkoj predškoli, tj. maloj školi.
E ako dijete uopće nije išlo u vrtić onda povlačim što sam rekla. U tom slučaju šteta da nije išlo jer bi bilo očekivano da takve stvari dobre tete na vrijeme uoče i ukažu na to psihologici.
Ja sam pretpostavila da je dijete cijelo vrijeme u vrtićkom programu jer zapravo ne poznajem djecu koja idu samo u malu školu.:/
Da, ima još postova s istom problematikom na topicu o školi, evo tu: http://forum.roda.hr/threads/71249-o...24#post3146424
Ja cu uletit ko padobranac, ali nasli smo se pred zidom, prosle godine smo zvali za odgodu upisa u predskolski program/skolu ove godine, ove godine smo upisali predskolski program da mi me jucer zvali iz vrtica (skola navodno postom šalje za upise, nama nisu poslali nista) da je on skolski obveznik
Nije mi proso cijeli tekst,
Ako je obveznik, a ne želite da ovu jesen ide, svejedno mora odraditi sve preglede i onda dobiva odgodu i opet sve obavlja iduće godine. To je normalno