-
Alimentacija
Ovako zanima me nesto vezano za alimentaciju ako mi netko moze dati vise informacija. Dakle imam 18 godina i "oca" sa kojim nemam kontakta trenutno,culi smo se par puta sa mojih 15/16 i to je to. Naime on je mene napustio prije nego sto sam bila rodjena,znao je za mene ali nije htio nikakav kontakt ni sa mnom ni sa mamom. Trenutno zivim sa mamom i ocuhom(u papirima sam njegova kcerka) od svoje pete godine. Kada sam stupila s tatom u kontakt imala sam ideju o alimentaciji ali je on histericno odbijao (zbog toga smo i prekinuli kontakt). On ima jos dvoje maloljetne djece,razveden ne i oni zive sa mamom. Njih vidja preko vikenda i placa alimentaciju za njih.Zanima me da li postoji mogucnost tuzbe,sada kako sam ja punoljetna,da se svih pvih 18 godina isplati sto nije uplacivano kako je trebalo? Kakve su mogucnosti da uspijem u tome? Unaprijed hvala na odgovoru.
-
Ako u papirima pise ocuhovo ime on ti je otac jer se bioloski otac odrekao ocinstva ili nikad nije ni priznao ocinstvo. Mislim da nema mogucnosti potrazivanja nikakve alimentacije jer se bioloski otac odrekao prava ( a time i obaveza). U svakom slucaju mozda ne bi bilo lose pitati za besplatnu pravnu pomoc nikoga tko se razumije u obiteljsko pravo.
-
Imam frendicu koja imaju istu prošlost, uglavnom nakon puno godina sporova ipak je priznata i onda je otac počeo plaćati alimentaciju, sad su u dobrim odnosima, isto je imala očuhovo prezime, u jednom dokumentu je inzistirala da se upiše i očevo ime, tako da je bilo sve šarolikosti od prezimena, mama, ona i otac svako imao svoje prezime,
I sad su svi skupa dobri, oca zna cijeli društvo!
E sad to je priča priznavanja bila pred 30 i sitno godina, jel sad neka druga shema dokazivanja i slično ng znam
Očuh ju je posvojio s njene tri godine, kad se mama udala, i kasnije rodila sestru.
-
Jelena.o,
Nije mi jasno zasto bi trajao postupak priznavanja godinama i bio uopće pokremut, ako joj je očuh već bio upisan kao otac u papirima.
Sta je onda kasnije očuh bio maknut pa upisan bioloski otac?
Onako ne zvuci mi korektno ni prema očuhu koji ju je priznao kao svoje dijete.
-
Da kasnije je i otac bio upisan , prvo je tražila da joj se upiše u Index! Prezime joj je tad bilo očuhovo, ali pod imenom oca je bio biološki, uglavnom peripetija je bila
I sad nakon udaje ima jedno prezime, ime pravog oca, majke
-
Je li to inače uobičajeno i neki formalni štos da od odvjetnika ne možeš izvući informaciju koliko okvirno košta njihovo zastupanje u pravnom postupku? Shvaćam da pravni postupak može biti trakavica godinama i da cijena raste kako raste njihovo pojavljivanje na sudu i da je sve određeno nekakvim trošarnikom, međutim ako dam informaciju to i to, da mi ne može bar reći, iz iskustva, taj postupak obično košta oko toliko, a bude li xyz onda će koštati toliko?