Zasto je vazno mahunarke soliti tek pred kraj kuhanja?
Printable View
Zasto je vazno mahunarke soliti tek pred kraj kuhanja?
Zorana, a da to pitaš na receptima? ;)
Ne sjećam se točno :/ ali mislim da ima veze sa raskuhavanjem/pucanjem opne i probavljivosti.
Zato da se i opna i unutrašnjost jednako skuhaju.
Netko je na ovom topicu napisao da nikako biljna hrana nemoze imati sve hranjive tvari i vlakna? Hm, meso i mlijecni proizvodi uopce nemaju vlakna! I oni koji jedu veliku vecinu mesa, mlijecnih proizvoda, jaja i sl. oboljevaju od konstipacije, probavnih teskoca, zgaravice, te vecih kao sto je rak debelog crijeva, zeludca, unutarnjih organa i sl.
Oni koji djecu hrane samo na (kršitelj koda)ovim papicama, nemaju veze sa vegetarijanstvom. Ne znaci ako netko ne jede zivotinje da je vegetarijanac. Vegetus od latinskog znaci zdrav, energican, itd,
I doslovno sve se moze dobiti iz biljnog svijeta, pa cak i taj B12 vitamin. Imaju ga morsko povrce, a nekada prije industrijalizacije su ga imale i sve biljke. Sto mislite kako ga druge zivotinje koji jedu samo biljnu hranu dobiju? B12 vitamin nije nikako u mesu ili jajima, vec ga proizvode mikroorganizmi koji se nastanu u mesu. A usput proizvodimo ga i mi u nasim crijevima, te ga danas ima dosta u raznoj drugoj hrani kao dodanog.
Vegetarijanstvo nije uopce komplicirano. Meni je gore kad moram svoju kuhinu pretvoriti u operacionu salu da ne dobijem salmonelu ili nesto sl. nego da bacim dvije rajcice sa malo cesnjaka na maslinovu ulju i integralnu tjesteninu, sve skupa 15 min i rucak gotov. I usput dosta ljudi se uopce ne razliku od vegetarijanaca, jer ima puno ljudi koji jedu meso vrlo rijetko, ili si ga jos uvijek ne mogu priustiti. Jednu sitnicu koju sam primjetila od kada smo u USA je da su ljudi od doma postali nezdraviji sa vecom kolicinom mesa. Prije je skoro citava Dalmacija, jela zeleno, krompire, fazole, lecu, itd, sa malo ribe. Pasticada se spremala samo za vjencanja i krstenja. Mi smo doma imali jednom sedmicno kokos i to je bio to, ostalo je bilo kupus, blitva, zelje, fazol, slanutak itd. Danas sva moja generacija, posebno muski su se uduplali. Glave im se zaokruzile, a zele sve ono crno ispod ociju i velikih guzica. :mrgreen:
Ja od sramote nisam mgla nikom reci da sam trcala maraton, jer ne bi razumjeli.
Ne znam zašto se meso počelo smatrati nezdravom prehranom. Nismo svi mi mesojedi debeli i puni kolesterola. Ne jedemo samo prženo meso s mesom. Mislim da je meso kuhano na pari s prilogom (ja ga često radim s nekoliko vrsta povrča) itekako zdraviji obrok od prženog sojinog odreska. Dakle, i mi mesojedi se hranimo povrčem isto kao i vi vegetarijanc, samo što mi imamo i alternativu, a to je, da uz to povrče jedemo i meso. Sonja obožava meso, ali ako ga jednog dana ne bude htjela jesti ok, njezin izbor, nisam ga niti ja jela od 16. do 22. godine (točnije dok mi se nije svekar pojavio s kulinom na vratima :mrgreen: )
A vas koji ubojstvo koristite kao argument za nejedenje mesa želim pitati kakve cipele nosite vi i vaša djeca.
Zanimljivo, poučno i krajnje nedosljedno.
Mesojedi vjerojatno nikad neće shvatiti ni v od vegetarijanstva i zato nastaju ovakve konstrukcije. Do sada sam se susretao sa svakakvim pokušajima mentalnog pojednostavljivanja vegetarijanstva i nisam uopće u čudu na konstrukcije poput "vegetarijanska sarma" ili "vegetarijanski zagrebački odrezak od seitana" i slično.
Vegetarijanstvo počinje u onom trenutku kada se nakon tjedan dana takve prehrane bez mesa zapitaš - pa dobro, a od čega ću živjeti - u toj hrani nema NIČEGA!
Nakon te točke putevi vegetarijanstva se račvaju, a gore spomenute "delicije" dolaze na stol samo kao zgodan štos.
Pitanje korištenja kože je moralne prirode i nema veze s prehranom, ali DA, ima ljudi koji ne nose kožnu odjeću ni obuću.
Potpisujem te Davore.
:)
zato sto dodatak soli ima efekat skupljanja membrane koja obavija mahunarku i onda dobijes ljuskicu koju nemozes vise skuhati.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Sama voda je u stanju da "razgradi" tu ljuskicu , a to je bitno jer je samo takva iskoristiva u ljudskom sistemu organa za varenje
... ili na naški - neće se skuhat.
ma ako ga "ubije[" u poretis loncu hoce
ali onda nista od minerala iz njih ostade samo cista bjelancevina i ugljikohidrat
ah, htjedoh jos nesto napisat
sto se tice vegeterijanstva
ja kad upoznam nekog ko je vegeterijanac moja prva pomisao je:ovo je osoba sa cvrstim principima koja ne mora plivati niz struji.
toliko :)
ima,ima... znamih preko nekoliko...Citiraj:
Davor prvotno napisa
khm,al moralni problem onda sa time koliko riba ugiba zbog industrije prerade gume za tenisice koje nose ostaje...
ima i onih koji nose samo nesto kao espadrile... 100% cruelty free...
al takve ne poznajem osobno...
ima,ima... znam ih preko nekoliko...Citiraj:
Davor prvotno napisa
khm,al moralni problem onda sa time koliko riba ugiba zbog industrije prerade gume za tenisice koje nose ostaje...
ima i onih koji nose samo nesto kao espadrile... 100% cruelty free...
al takve ne poznajem osobno...
one koje nisu od zivotinjske koze, kojih je ponegdje lakse, a ponegdje teze (i skuplje) nabaviti; dakle, svakome prema okolnostima i mogucnostima, a moguci su i kompromisi koji nuzno ne narusavaju argumentaciju da se radi o nepotrebnom ubijanju zivotinja.Citiraj:
A vas koji ubojstvo koristite kao argument za nejedenje mesa želim pitati kakve cipele nosite vi i vaša djeca.
Mislim da je danas veoma tesko biti 100% free od zivotinja ili njihovih proizvoda, jer cak i gelatina koje ima na 35 mm filmu dolazi od zivotinje, tako da je uopce o tome glupo trositi vrijeme.
Isto tako je glupo tvrditi da je zdravije jesti meso i povrce ili przenu soju. Meni ni jedno ni drugo ne pase. Meso mi je jednostavno mrtvo tjelo zivotinje koje ja ne zelim stavljati u svoj probavni trakt. Pored toliko lijepih i zdravih namirnica da unosim tako nesto, ne, jer danas izbora imamo. Sto se tice soje, obicna svjeza na pari ili ona suha kao fazol skuhana, sasvim fino i ukusno. Ove godine sam je sama posadila i uskoro cemo vidjeti kako ce uspijeti.
I meni su ekoloski razlozi vegetarijanstva zastrasujuce vazni!!
Što je tu nedosljedno??? To što uz sve ono što vegetarijanci jedu jedem i ja plus meso???? Ili pitanje od kada se i zašto meso smatra nezdravim načinom prehrane??? Ili možda to što sam svojem djetetu dala izbor da jede meso ako želi??? I ja poznajem jako puno vegetarijanaca i vegana ali mi nitko od njih nikada nije rekao da sam ubojica jer pojedem komad govedine a pritom nosi kožne cipele.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Nedosljedno iz više razloga:
- prehrambeni i moralni principi se prepliću jedino u slučaju religijske orijentacije na vegetarijanstvo, ostalima to dođe nekako prirodno i potpuno neovisno o prehrani. Ili ne dođe. Svejedno.
- mesojedna prehrana bez mesa nije vegetarijanska (pa koliko god ti u restoranima tvrdili da jest)
- ne želim zagaditi ovaj lijepi topic opisima kako se dobiva meso, a mislim da je i bez toga potpuno jasno da nikako nije zdravo.
Terminologija poput crveno meso/bijelo meso, kolesterol, masnoće... sve je to kontekstualna stvarnost mesne prehrane i s vegetarijanstvom nema dodirnih točaka.
Isto tako je i terminologija poput pesticida, herbicida, GMO-a isl...također kontekstualna stvarnost....Citiraj:
Davor prvotno napisa
I još jednom da napomenem da nitko u mojoj obitelji nema problema s kolesterolom, viškom kilograma, krvnim tlakom ili bilo čime za što bi se moglo "optužiti" povremeno jedenje crvenog, bijelog i inog mesa
Dok to ne moram jesti pod prisilom - baš me briga.
Moja vegetarijanska orijentacija je vrlo jednostavna: meso mi se gadi. Svaka druga motivacija mi je jednako prihvatljiva, jer se radi o potpunoj prehrani bez nedostataka i ikakvog uskraćivanja.
Samo kao info, većina GMO koristi se za tovnu stočnu hranu, pod izlikom da se tako smanjuje količina potrebnih pesticida. Kontekstualna stvarnost motivirana pohlepom.
Nitko te ne sili, ali ne želim da se na mesojede gleda kao na ubojice i građane drugog reda od strane vegetarijanaca. Kao mi smo neinformirani i neuki pa nas treba spašavati.Citiraj:
Dok to ne moram jesti pod prisilom - baš me briga.
Moja vegetarijanska orijentacija je vrlo jednostavna: meso mi se gadi. Svaka druga motivacija mi je jednako prihvatljiva, jer se radi o potpunoj prehrani bez nedostataka i ikakvog uskraćivanja.
Hmmm...niti s ovim se baš ne slažem...jer nisam još srela kravu, svinju ili koku koja se hrani s rižom, sojom ili rajčicom kao tovnom hranom. Kukuruz da, ali ovo ostalo???[/quote]Citiraj:
Samo kao info, većina GMO koristi se za tovnu stočnu hranu, pod izlikom da se tako smanjuje količina potrebnih pesticida. Kontekstualna stvarnost motivirana pohlepom.
Trebala bi provjeriti kod onih što proizvode stočnu hranu.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Vjerovatno postoje ljudi koji stoku hrane ispašom kako i zaslužuje no ne i kod velikih proizvođača mesa.
Moj se komentar odnosio na Davorovu tvrdnju da se većina GMO-a koristi za stočnu hranu, što nije istina.Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Bayer-ova pokusna polja GMO riže zagadila rižu namjenjenu ljudskoj hrani u SAD-u!
Upitna kvaliteta riže porijeklom iz SAD-a!
24/08/06
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) izvijestilo da je riža iz SAD-a zagađena nelegalnom i genetski modificiranom vrstom riže koja nije prethodno testirana za ljudsku upotrebu. U priopćenju datiranom 18.08.2006., navodi se da je tradicionalna riža dugog zrna kontaminirana GMO rižom uzgajanom na pokusnim poljima između 1998. i 2001. godine. Priopćenje ne otkriva raširenost zagađenja, niti kako se ona desila. Japan je odmah obustavo uvoz riže.
Prema podacima UN-ove agencije za hranu (FAO), Hrvatska uvozi rižu iz Italije, Tajlanda, Vijetnama, Pakistana, Španjolske i SAD-a, pa postoji mogućnost da je zagađena riža i na našem tržištu. Stoga Zelena akcija upozorava građane da kontroliraju zemlju porijekla na pakiranju. Također pozivamo nadležne institucije da pojačaju kontrolu sumnjivih proizvoda.
Ovo je još jedan dokaz da se čak ni pokusna polja genetički modificiranih usjeva ne mogu dobro kontrolirati, jer dolazi do zagađenja tradicionalnih varijeteta. – kaže Jagoda Munić iz Zelene akcije. U maloj zemlji, sa malim poljima svaka bi komercijalna proizvodnja GMO usjeva, pa i pokusnih polja mogla nanijeti velike štete zagađujući tradicionalne sorte, te divlje vrste biljaka.
Srećom, Hrvatska je na dobrom putu, jer sve više županija pristupaju Europskoj kampanji “Zona slobodna od GMO-a”, a sljedeći korak je stroža kontrola kako ne bi došlo do eventualnog zagađenja.
Više informacija:
Priopćenje za medije (PDF, 58kb)
Europska kampanja “Zona slobodna od GMO-a”
Više informacija o slučaju riže LLRICE601
Jagoda Munić, Zelena akcija, 01/4813 097, za@zelena-akcija.hr
Glavna svrha uzgoja soje nije za hranu u smislu korištenja zrna soje, nego proizvodnja ulja i stočne hrane. Dapače, jedna od glavnih stočnih hrana.
Jel ovo o riži znači da je ona kratkog zrna ok?
A da ne spominjemo čime se sve stoka još hrani, a da nije bilje...
Jel ovo o riži znači da je ona kratkog zrna ok?[/quote]Citiraj:
Glavna svrha uzgoja soje nije za hranu u smislu korištenja zrna soje, nego proizvodnja ulja i stočne hrane. Dapače, jedna od glavnih stočnih hrana.
Ne za stoku kod moje mame
Nisam sigurna, ali budi oprezna ako kupuješ američku rižu :(
:?Citiraj:
yaya prvotno napisa
Samo ti glođi svoj batak, mene ne smeta ni mrvicu. Uostalom, kompletna zavrzlama oko moralnih dvojbi krenula je od tebe. Sad se lijepo izvuci sama.
Topic je o nametanju vegetarijanske prehrane djeci i već je sam po sebi dovoljno intrigantan. Što se nametanja načina prehrane tiče, puno više me smeta nemogućnost vegetarijanske prehrane u vrtićima, a to je izravno nametanje mesne prehrane djeci.
Mesna prehrana se u "znanstvenim" krugovima glorificira negdje od 1908 godine kada su na štakorima (?) eksperimentalno utvrdili da je to idealna prehrana za ljude. Od tada datiraju opći normativi u prehrani, izmišljena je maggi kocka, ustanovljeno je da mesno-mliječna prehrana šteti zečevima, ALI osnovana je i Međunarodna vegetarijanska unija. Dakle, možemo trkeljat kol'ko 'oćemo, ali svejedno živimo u 1908.
Elem, fućka mi se čime nutricionisti hrane štakore i zečeve - ja svoje dijete hranim vegetarijanski i za sada je najzdravije dijete kod svoje pedijatrice 8)
Elem nije ti neki argument jer je moj samo kihnuo u tri godine a jede i 8) mesoCitiraj:
Davor prvotno napisa
nego ne upiliće mi se u cijelu raspravu ko je bolji, pametniji i zdraviji, što se mene tiče netko može jesti i cigle ako misli da je to ok. a kao veća šteta od mesa ili nemesa mi se čini samo nametanje. bilo jednog bilo drugog.
moj nije jeo skoro nikakvo meso, osim u juhi do iza 2 godine, a zadnjih 8-9 mjeseci voli ražnjiće pileće. eto
u svakom slučaju, dok je volio povrće birala sam najbolju moguću prehranu za njega, sad kad ga manje voli, dobije meso, a mahunarke upakiram
:lol: Kao što jedna rođakinja često tvrdi: "ma dici moraš podvalit i tako im nametnut svoju voju, oni su ti lakovjerni"
Sorry, ali mi je to sve malo lobotomirano. Na koju foru provesti vegetarijansku prehranu u, recimo, vrtiću? Postoji mogućnost posebne prehrane u slučaju zdravstvenog problema, ali vegetarijanska orijentacija se ne prihvaća. Daj prosvijetli nas, na koji način bi se u takvim uvjetima provelo nametanje vegetarijanstva!?
Mislim, u ratnim uvjetima - hajd. Ali sada...
Gle Davore ovu polemiku nisam započela ja već cure još na samom početku topića. Pogledaj si malo postove leeB, Anite-AZ, mime i da ne nabrajam. Ja osobno nemam moralnih dvojbi, ali me smeta kada mi se ista želi nametnuti i to takvim napadačkim tonom kao svi su mesojedi ubojice koji svoju hranu kolju i ubijaju na kuhinjskom stolu, mesojedi su neuki i neinformirani, vegetarijanci su normalni znači mi smo nenormalni...i ostalo. Da ne spominjem sličan topić na AP-u, gdje su mesojedi na samom početku zamoljeni da se ne javljaju, što sam ja i poštovala, iako se tamo spominje ovaj topić i kojekakve tuke koje svojoj djeci nude meso. Ja ovdje nisam nikoga napala već sam samo napisala da mi nije jasno zašto se jedenje mesa smatra nezdravom ishranom, jer kao što sam već napisala mi mesojedi jedemo isto što i vegetarijanci plus meso. Moje djete ima izbor želi li ga jesti ili ne jer joj je ponuđeno, što za vašu djecu nebih mogla reći.Citiraj:
Samo ti glođi svoj batak, mene ne smeta ni mrvicu. Uostalom, kompletna zavrzlama oko moralnih dvojbi krenula je od tebe. Sad se lijepo izvuci sama.
Djeca odnosno ljudi nisu niti zečevi niti štakori, što se može vidjeti već po vanjskom izgledu, a da ne spominjem probavni trakt. Dati zecu meso nije isto što i dati čovjeku meso. Ili??? :?Citiraj:
Mesna prehrana se u "znanstvenim" krugovima glorificira negdje od 1908 godine kada su na štakorima (?) eksperimentalno utvrdili da je to idealna prehrana za ljude. Od tada datiraju opći normativi u prehrani, izmišljena je maggi kocka, ustanovljeno je da mesno-mliječna prehrana šteti zečevima, ALI osnovana je i Međunarodna vegetarijanska unija. Dakle, možemo trkeljat kol'ko 'oćemo, ali svejedno živimo u 1908.
Pa i Sonja je a jede "crkotine"Citiraj:
ja svoje dijete hranim vegetarijanski i za sada je najzdravije dijete kod svoje pedijatrice 8)
Zato što danas mnogo ljudi oboljeva od srčanih oboljenja, visokog krvnog tlaka baš iz razloga što osim što smo svi pod stresom hranimo se s previše mesnih prerađevina.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Pogledaj neku prosječnu obitelj, što se jede za doručak, ručak i večeru. Koliko obroka sadrži svježe povrće i voće.
Osim toga s takvom dijagnozom prvo te doktori savjetuju da smanjiš unos mesa i njegovih prarađevina.
Napominjem da ne govorim o onima što brinu što jedu i kako jedu.
Pa se nemoj osjećati napadnuto niti se imaš potrebu braniti. Osim toga svatko ima pravo vjerovati u to što želi. Tako da nema pogrešnih, tuka i li kako to se već činilo...
:love:
Lea :love:Citiraj:
LeaB prvotno napisa
Jasno, samo tu nije onda riječ o mesnoj prehrani već o načinu na koji se to meso priprema i koliko se često konzumira, a to je onda drugi par rukavica.
:D YEAH! Primilo se! Evo vidiš, kompletna nutricionistička "znanost" počiva na analizi prehrambenih navika glodavaca. Odlično si skužila da to nije logično. Dakle, nutricionizam baziran na floskulama iz 1908 je izlišan.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Postoji već sasvim dovoljno medicinski utemeljenih razloga za odabir ovakve ili onakve prehrane, a rasprave o prehrambenim orijentacijama uglavnom zapinju na davnoj 1908. To je šteta.
A ja naivno mislila da čovjek od pamtivjeka jede meso. :lol:Citiraj:
Nisam znanstvenik, dapače poprilično sam daleko od toga, ali znam da sam daleko od 1908. a tako i nutricionistička znanost. Pa neka su njeni temelji i postavljeni kako su postavljeni, ali ne možeš tvrditi da suvremena znanost i tehnologija nisu niti trunke uznapredovali i da su još u 1908. godini i da je osnova nutricionizma danas, ispitivanje vršeno 1908. godine. E pa to meni zvuči lobotomirano.
Ali to JEST lobotomirano. Što misliš bih li te uputio da nastaviš glodati batak da to stvarno ne mislim? Za mesnu prehranu je potrebna prilagodba, skoro jednako kao i za vegetarijansku.
Ja sigurno neću imati problema s koesterolom, bilirubinom, ureom...
Ti sigurno nećeš imati problema s nedostatkom željeza i B12 vritamina...
A oboje za sebe znamo zašto se upravo tako hranimo.
Momentalno je najveća razlika u tome da tvome djetetu u vrtiću daju jesti, a mojem ne daju jesti ... ono što su navikli jesti doma.
(100% mesom su se u novijoj povijesti hranili jedino neandertalci, ako ih uopće računaš među ljude)
Ja mislim da ljudi obolijevaju od srčanih oboljenja, ateroskleroza, visokih tlakova i svega onoga što nas čeka ne isključivo zbog..ali najviše zbog daljinskih upravljača, sveprisutnosti automobila, neurednog života i pušenja...dakle nema fizičke aktivnosti, nema umjerenosti u jelu i piću i nema mira u našim životima...
Da skipnemo glodavce kao predmet promatranja..Prije 50-60..čak i 1908 godine (kad se rodila moja nona) ljudi su pod normalno jeli i životinjske masnoće i meso i grah i ječam i kuhani prženo i pečeno i infarkt miokarda bio je praktički nepoznata stvar. U selu moje none u središnjoj Istri ljudi su umirali ili od starosti, fizičke istrošenosti ili od ratova. I jeli su sve na svinjskoj masti (besramno ukusno), imali su pršute za fešte, špeh za maneštre, ali i pažula i ječma i kumpira, salate i pomidora, kukuruza i repe. Uravnoteženo. Gotovo su svi stariji stanovnici iz generacije moje none doživjeli preko 80, nisu bili debeli i bez osobitih liječničkih tretmana. Onda je došao standard.50-60. Infarkt miokarda i ateroskleroza postaju smrtonosni. Onda smo zasjeli za aute, radne stolove, nismo orali ni kopali ni prevaljivali kilomatrske udaljenosti pješke, postali smo neumjereni, žderali smo čokolade, maslac, krumpiriće, kolače i masna pečenja a bez utroška kalorija i onda su nam se žile odvratno začepile, nervoza porasla kao i tlak...pa smo počeli okrivljavati sve i svašta..ali u biti..kriva je naša neumjernost i fizička neaktivnost, tek samo kod nekih genetska predispozicija.
Nije to zbog mesa..od mesa ćemo u bližoj budućnosti vjerojatno početi dobivati kojekave tumorčiće i štošta..ali i biljojedi će također.. jer jedan je ovaj svijet...i što izmakne meni neće izmaknuti tebi...neutješno...sve postaje intenzivna proizvodnja.
Biti zelen ili krvolok je kod jednih stvar morala kod drugih stvar ukusa kod trećih pitanje zdravlja i ako smo uravnoteženi u jednom ili drugom sve je totalno ok..podjednako štetno ;)
Ja sam mesožderonja i nisam umjerena u prehrani (vjerojatno jer su me nutkali kao dijete ;)) tako da me negdje u trajektoriji života možda čeka nekekva ugradnja stenta...ali zbog toga jer pretjerujem u kalorijskom unosu, a ne zbog toga što jedem meso. (Uzgojeno na planinskom istarskom pašnjaku bez grama aditiva u prehrani.)
...samo osvrt na stalno nabijanje na nos krvožilnih bolesti zbog životinjskih prerađvina...
Ja sam po uvjerenju vegi. To sve govori o meni. Ali i o mom iskustvu s djecom: sada su vec cure velike, ali kad su bile male, mama, tj. ja nisam ni znala kako spraviti mesni obrok, a ne bih bila ni mogla - mozda ako ga ne moram uopce dirati. Tako da su i cure bile vegi. Cak su i u vrticu dobivale, nakon dogovora s med. sestrom, povrce umjesto normalnih vrtickih obroka.
Mladja kci nakon sto je nekoliko puta vidjela da ona nema u tanjuru isto sto i druga djeca, maznula je svom "susjedu" batak iz tanjura. Nakon toga sam rekla - dosta - necu ih frustrirati, ipak doma smo jeli cisti vegi (s tim da smo uvijek jeli i jaja i mlijeko i koji put svjezu ribu), pa smo dakle bili vise nego lakto-ovo-vegetarijanci. Obje cure su sa 4-5 godina prestale jesti meso po vlastitom uvjerenju, nakon sto su shvatile moje razloge. Zanimljivo je da u to doba vole raditi isto sto i vi - kopiraju bez obzira na apetit i potrebe. Kasnije, starija je sa 12. 13 godina ponovo pocela jesti meso - jer je to zeljela a ja nisam nikad rekla da to ne smiju. Mladja jos uvijek ne jede meso,.....
Dakle, moj savjet - nemojte biti iskljucive, poslusajte svoju djecu.
Devotion, je li bi to isto rekla da ti dijete hoce popusiti cigaretu i tako par puta, pa mozda i nastaviti, ako mu se svidi?Citiraj:
Dakle, moj savjet - nemojte biti iskljucive, poslusajte svoju djecu.
Ja svojoj ne bih dala, a kad navrsi odredjene godine, onda ce sama birati hoce li pusiti i jesti meso itd...
Meni, osobno , je meso u rangu otrova pa se nikako ne dozivljavam iskljucivom po tom pitanju i donosim odluku umjesto nje.
Virgo i Devotion potpisujem. Nije stvar u mesu već u pripremi i količini. Ne znam zašto svi misle da mesojedi jedu isključivo meso i to prženo i bez priloga i povrča. Nemam kolesterol iako jedemo meso 2-3 puta tjedno. Ravnoteža u prehrani je najbitnija a i to da djeca imaju izbor odnosno da im je meso ponuđeno pa mogu birati žele li ga ili ne.
slazem se sa saradadevii.Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
zanimljivo je da se pitanje izbora u prehrani kod djece uvijek poteze samo kada se spominje vegetarijanstvo. kao, meso se nikada ne namece.
ako imamo priliku da se prehranimo ( i to jos zdravo) a da prije toga ne zamahnemo nekome sjekirom prema vratu, zasto ne?
ljudi nisu dizajnirani za mesnu prehranu (duzina crijeva je jedan od znakova) i poceli su jesti meso tek kada su izumili zasiljenu motku i sjekiru, sto je, evolucijski gledano, relativno nedavan dogadaj.
cak se niti neandertalci nisu hranili iskljucivo mesom. takva vrsta prehrane bila im je preskupa i ne bi uspjeli prezivjeti samo na tome.
takva vrsta prehrane vecini je bila preskupa (i nekima jos uvijek jest) i do nedavnog booma mesne industrije krajem 19., pocetkom 20.st , pa su meso jeli bogati slojevi drustva, a siromasi su o mesu mogli samo sanjati.
mozda se zbog statusa mesa kao skupe hrane koju jedu bogomdani kraljevi i stvorio mit o mesu kao zdravoj namirnici koja daje snagu i zivot.