Mislim, jedini koji mogu želje akomodirat i elastičniji su manja rodilišta stila Varaždin ili privatnici stila Podobnik, zato i imaju klijentele. I sad ono pitanje "zašto bi plaćao". Evo zašto.
Printable View
Mislim, jedini koji mogu želje akomodirat i elastičniji su manja rodilišta stila Varaždin ili privatnici stila Podobnik, zato i imaju klijentele. I sad ono pitanje "zašto bi plaćao". Evo zašto.
ina slažem se s tobom u potpunosti, ja nisam bila u situaciji kao ti u rodilištu, ali ima majki koje zbog ovog ili onog razloga stvarno nemogu dojiti, samnom je bila jedna cura koja je plakala od muke 24 sata jer joj nikako nije curica mogla primiti bradavicu i vući mlijeko, em je bila uzasno gladna i vrištala od gladi, em je ova imala uvučenu bradavicu jako, jako. sestre pedijatrica sve su bile oko nje i pokušavale joj pomoće, ali slušati djete svoje kako plače a ti više neznaš što napraviti, narqavno da je nakraju rekla da ju uzmu i da joj daju jesti što god....ženska je plakala satima i satima, i meni bi bilo draže da je ona svoju curicu u periodu dok su djeca bila s nama imala kraj sebe i držala ju u krilu i davala joj bočicu, nego što je morala i taj jedan put gledati nas kako uzivamo sa svojom djecom, a ona je svoju dala sestrama da ju nahrane i plakala... puno toga treba u našim bolnicama (rodilištima) napraviti i promjeniti a ne samo vršiti pritisak da se što više bolnica prozove prijatelji djece....jer su bebe s majkama u sobi i jer se promiče dojenje a sve drugo trpa u zasebnu malu sobicu...jer kao nepostoji
Pa moje sve su dojile, naše pojedinačno okruženej nije pokazatelj nečega, to smo utvrdili gore pred par strana itd. Nepopularno je na Rodi i u baby-friendly rodilištima, ali nije stvar u popularnosti, nego u tim nekim paradoksima - tipa rooming in AD beba nije s mamom, u titluliranom rodilištu.
to je strašno-to što nije moguće imati dijete sa sobom, rooming in nije samo tu radi dojenja :(
U udruzi Roda ima žena koje nisu dojile i to dovoljno, ne znam osjećaju li se loše zbog toga, mislim da ne :)
Na forumu nije dozvoljeno raspravljati o ADu zbog tisuću puta napisanih razloga-a nijedan nije omalovažavanje mama koje ne doje.
rode su te koje na sve nepravedno reagiraju, i zato ja jesam na ovom forumu i ovom portalu, jer imam osjećaj da rode čine puno da se stvari promjene, zato vas volim....
zato vjerujem da će vas ove neke stvari koje ste možda iz svih ovih postova pročitale potaknuti da u nekom od svojih dopisa bolnicama (rodilištima) spomenete i ove cure koje se osjećaju izolirano jer ne doje i da se stvore frendly uvjeti i za njih i njihove bebače
"vlastita komocija" je koječija skupina riječi, ja eto mislim da je svaki razlog za nedojenje legitiman. Mene ne mori nedojenje radi "vlastite komocije", jer dokle bi išla kad bi analizirala granicu između naših potreba i zadovoljavanja dejtetovih potreba-kod sviju je različita, mene mori nedojenje žena koje to žele, zdrave su i nemaju nikakvih problema-a nemaju informaciju, fila ih se strahom da će im dijete umrijeti sad od gladi..., ma sve znaš :) i takvih žena je ipak-najviše.
a koja je onda razlika s rodinim forumom? i tu se samo preko pp-a može razgovarati o AD-u. zašto vam je ta politika toliko grozna, a politika foruma nije?
pa šta, ne možeš saznati ništa o AD-u u rodilištu, saznati ćeš negdje drugdje.
možda i rodilišta prijatelji djece su članice onog IBANA il kako već, možda i oni imaju pravila koja ne smiju kršiti da bi dobila status prijatelja djece.
ne kužim uopće gdje je tolika razlika, da vas ovo zaprepašćuje, a na forumu je ista stvar - ok?
ovo mi ne ulazi u istu kategoriju, ovo mi jest ODURNO. i nema nikakve nikakve veze s promicanjem dojenja. i nije mu to cilj, za razliku pretpostavljam politike rodilišta na odjelu za babinjače.Citiraj:
moram priznat da je onaj uvjet u bolnicama "može bit s djetetom do 6mj ako doji" isto ODURAN!
cvijeta, ja sam već sto puta napisala da ću odgovarati i na pitanja o problemima djece na formuli. Ali o markama neću raspravljati. Niti će se na Forumu imati otvorene teme tipa formula X , da li je bolja od formule Y.
Naravno da je odurno. Isam bila u toj situaciji. Da mame koje ne doje ili ne izdajaju izbace (doslovno) iz sobe sa djtetom (starim par mj.) do propisanog vremena posjeta koje su od 12-18. Moram reći da niti mama koje doje nije bilo dozvoljeno biti uz dijete nego im je bilo dozvoljeno nahraniti dijete po rasporedu od 9-9 45 , te izaći iz sobe do propisanog vremena posjeta!!!
Cvijeta, krivo si skužila, možeš saznat o dojenju u rodilištu, ali ne smije bit dodira između mama koje doje i mama koje ne doje, tj. mame koje doje ne smiju vidit kako mame koje ne doje hrane dijete na bočicu. U našim uvjetima (nema toliko prostora), to znači da je mama s djetetom koje ne doji u sobi s babinjačama, njeno dijete na neonatologiji, a hrani ga svaka 3 sata na neonatologiji (ako želi, naravski, a većina želi, mogu i sestre to radit), na način da se navlači u zeleno i odlazi to pripremat na kuhinju u neonatologiji.
Ne kužim tko traži na Rodi rasprave o forumulama? Nije u tome bit. Samo malo osviješćivanja što aktivizam možda nehotice znači i na što to onda u praksi izađe. Što će se tim postić - ništa. Ništa dok je the fight i dok se ekipe gledaju preko puškometa, za to bi trebala neka mirnija vremena i sjedanje za pregovarački stol, doći će i to.
Meni zaista nije jasan taj dojam da je rodin "fight" drzak i besmislen u trenutku u kojem su statistike dojenja-a zna se kakve :(
ina kao i uvjek u sridu....ovo što si rekla je upravo ono bitno....možda se takve stvari dešavaju i u drugim rodilištima, ali majke šute jer neznaju di bi mogle reći to potužiti se, ovo je sad iskustvo majki sa SD ali treba vidjeti dali je u drugim rodilištima ista praksa....
ivarica, hvala
Ima i nema. Jer se aktivizam događa u konkretnim uvjetima - prostornim i sličnim. Osim da onda sad svaka skupina ima svoj aktivizam pa provjerava jel' aktivizam A doveo do toga da u realnosti skupina B ima nelogične uvjete. Tj. morao bi onda svako imat svojeg "neovisnog revizora" koji bi provjeravao to sve skupa. U stvari, ne znam ko bi o tome trebao vodit računa kao neka vrhovna instanca? UNICEF? Ideja je jedno, izvedba je, koji put, drugo.
A ne bih lijepila smajliće, ajmo ostat, koliko je god moguće, na neutralnom terenu, bez emocija, krivnje, žala itd., možda je nemoguće, ne znam.
ovo je problem svugdje, kad treba pisati po forumu, kako je zakon o MPO loš i kako loše utječe, svi su puni slova i riječi, ali kad se treba neko javiti i reći svoju priču svi se zavuku u mišiju rupu....tako je i ovdje, na sreću broj osoba koje dožive ovakvu diskriminaciju u rodilištu nije veliki, ali niti jedna žena tako nešto nebi smjela doživjeti
Da, ja ne želim vodit bitku oko ovoga. Zato jer mi je procjena da je ovo ona domena - znaj što možeš promijeniti, a što ne. Oni to ne mogu akomodirat - imaju xy broj rodilja, imaju prostor koji imaju, lovu koju imaju, i patienti inflow koji imaju, ne mogu sagradit kuhinjicu do svake sobe, iovako je pretrpano. Ovdje sam napisala jer je tema... a ni ne znam što je tema. Minority report? Možda je ipak bolje da se napiše, nego da se šuti. Ili je gore da se napiše, ako se neće radit. Ne znam niti sama. Ali, ono, ipak nije sve bed of roses, u UNICEF-drajvanom univerzumu.
kata, o čemu mi pričamo?U našim bolnicama je skoro pa poželjno da ostaviš dojenče i posjećuješ ga (mislim, posjećuješ vlastito dijete!!) samo u propisanom vremenu za posjete od nekoliko sati, u većini ne postoji 24 satni boravak, u mnogima niti dnevni boravak uz dijete...i time su pogođena SVA bolesna djeca. Mnogi se bune, pišu dopise i đabe...ništa se ne miče sa mrtve točke . A naša bolesna djeca su i dalje sama.
Evo.. moj konkretni action na ovo što sam doživila je da dismisam sve stvari s UNICEF logom - prije sam sve uplaćivala što bi upadalo u kaslić - sudjeluj u ovome, sudjeluj u onome, sad više ništa. Ne znam ni sama jel' to djetinjasto ili nije, ali ono kad vidim UNICEF, malo se ohladim.
pa ok, i to je akcija
ali da oni znaju zasto je to tako, imalo bi vise smisla
na rodinom forumu nije zabranjeno pisati o ovakvoj praksi samo zato jer su bocice u pitanju. nikad nije bilo
ali ne razumijem kako to da se na svim tim forumima na kojima se slobodno pise, nije dogodila kriticna masa koja je nesto, ista pokusala
bfhi u ovom slucaju nije majkama koje ne doje nesto sto su imale uskratio, nego im na sd - NIJE OMOGUCIO ono sto je omogucio onima koje doje
prije nego sto je pocela provedba programa, vecina djece uopce nije bila u rooming inu, a majke ih nigdje nikad nisu hranile na bocicu
sad je omogucen rooming in svima (osim evo na sd), a majke koje ne doje takoder hrane svoju djecu, to ne cini treca osoba za njih (osim opet? na sd)
pa da se meni to dogodilo, da su me razdvojili od djeteta na sd zbog nedojenja, posla bi sa svojih 100 forumskih prijateljica s kojima pisem o vrstama mlijeka - pred sveti duh i hranila djecu na bocicu pred ulazom
svako tri sata
pa bi bilo i na cnn-u
da se samo na sekundu vratim na AD...da sam ovaj članak pročitala prije godinu dana kad sam morala početi koristiti AD...stvarno neznam kako bi reagirala i na koji bi to način utjecvalo na mene u tom trenutku... http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2213
Bakterija Salmonella i aflatokisni – snažni, toksični, kancerogeni, mutageni, imunosupresivni agenti koje proizvodi jedna vrsta Aspergilus gljivice, redovno se pronalaze u komercijalnim dojenačkim formulama, kao i Enterobakterija sakazakii - uništavajući patogeni uzročnik koji se prenosi hranom i koji može uzrokovati sepsu (prekomjerna bakterijska infekcija krvnog toka), meningitis (upala moždane ovojnice) i nekrotizirajući enterokolitis (ozbiljna infekcija i upala tankog i debelog crijeva) u novorođenčadi..
Prilikom pakiranja dojenačke formule moguće je da dođe do onečišćenja iste česticama slomljenog stakla i metala, kao i industrijskim kemikalijama poput ftalata i bisfenola A (oba su kancerogeni) i, od nedavno, sastojkom koji se koristi pri pakiranju, izopropil tioksantonom (ITX), još jednim od mogućih kancerogena.
Dojenačke formule mogu također sadržavati prekomjerne razine otrova ili teških metala, uključujući i aluminij, mangan, kadmij i olovo.
Ah, kužim sad, koncept je da onda nedojenima ne može bit omogućena ta dodatna usluga rooming ina, kužim. Pobrkalo mi se jer sam mislila da je zamišljeno da je to default i preporučljivo bez obzira na dojenje/nedojenje.
Po meni bi bila najidealnija totalna elastičnost - da se sve može određivati, ovako kao u privatnom rodilištu, to bi bilo akomodiranje svih potreba - ako se ne osjećaš OK da može dijete ići u sobu s bebama, ako ti je dobro da ga imaš i hraniš kod sebe itd., nisam ja bila užasnuta što su me razdvojili (ja sam od onih kojima je to na momente pasalo jer mi nije bilo dobro - upala bubrežnih čašica, upala prsiju, rez, infuzije), nego mi je logika toga svega bila neprobojna - da je to tako zamišljeno u bolnici, koja bi trebala suportirat ove koji su "betežniji". .
Postoji, također, peterostruki do osmostruki rizik razvijanja limfoma kod djece mlađe od 15 godina, a koja su hranjena dojenačkom formulom ili su dojena manje od šest mjeseci. ovo je kopirano iz istog tog teksta.....hvala bogu pa ga čitam sad a ne prije godinu dana, iako mi i sada stvara nervozu u želudcu....
E, i ovaj moj odmak od Unicefa, doveo me do odmaka i od WHO-a i svih tekstova tog stila gore.
ne razumijem kako si me tako skuzila
civilizacijski doseg jest da svima bude omogucen rooming in
provedba programa to i uvjetuje, svima, ne samo dojenima
program bfhi je omogucio rooming in svima, dosad u hr nije bilo tako (uopce, ni dojenima ni nedojenima)
samo na sd ocito su izdvojili nedojenu djecu
Ali sve gore navedeno jest istina. Sviđalo se to nama koji smo hranili djecu ad-om ili ne.
Baš dok je sin bio isključivo na ad-u, dogodilo se ono u Kini s melaminom. Ja nisam spavala od muke i proučavala sam koje su firme bile prisutne na tom tržištu da usporedim s našim.
I ne biste vjerovali koliko se puta vlasnik promijeni ili se više vlasnika udruži. U tih par godina što sam pratila. A nazivi formule ostanu isti i nigdje na kutiji nije naznačeno da je isti vlasnik formule x kao i formule y.
Moja je istina da je svijet nakupina interesnih skupina i da je danas više nego ikad teško doći do neke common istine, ali to je sad šira tema od laktavizma, a da statistiku razumiju samo rijetki (ja nisam ta) i da je njom tek lako manipulirat, u svim područjima. Ja u neke postavke oko dojenja - ne vjerujem - sad pak onim kritiziranim argumentom - gledam oko sebe pa što vidim iz okoline..
Ovo oko tekstova, tu se vraćamo na prožvakavanu temu, tone su napisane, svi znaju di je.
Da, ali ja mislim da svaka interesna skupina navlači statistiku na svoj način. Navlači = tumači, prezentira.
Ne samo da ne vjerujem u sve benefite dojenja, već sam se kod vlastite djece uvjerila da je nije tako.
Sin, koji nije znao piti niti na bočicu niti dojiti, je bez problema prihvatio dohranu i žvakao, a kćer, isključivo dojena, i sad sa svojih 18 mj se guši kod svakog obroka.
A u tekstovima se navodi da dojena djeca gotovo u pravilu nemaju problema sa gušenjem..... ne sjećam se detalja.... nešto im se razvija tijekom dojenja...
I da dalje ne nabrajam.
ja se slažem s inom. pa i onaj tekst o štetnosti dojenja isto navodi vjerojatno statistiku, činjenice.
a sa statistikom se tako lako manipulira, i to bez da lažeš.
evo ovo s povećanjem rizika.
zašto barem nije navedeno koliki je taj rizik, pa onda nastavak o osmerostrukom povećanju rizika?
ma katastrofa. nije mi jasno kako i dalje odbijate vidjeti količinu manipulacije u tom tekstu.
I respectfully disagree i mislim da su utjecaji okoline puno veći, ali mislim da bi bilo neumjesno da elaboriram na Rodinom forumu, pa se zaustavljam na tome.