moram reći da ni inače nemam ništa protiv krumpirića :lol:, ali nije to jedini razlog zašto radije krumpirić nego zob i ječam :explozivna_večer:
nakon jedne šnite kruha sa sjemenkama, ne biste mi bili u blizini :mrgreen:
Printable View
moram reći da ni inače nemam ništa protiv krumpirića :lol:, ali nije to jedini razlog zašto radije krumpirić nego zob i ječam :explozivna_večer:
nakon jedne šnite kruha sa sjemenkama, ne biste mi bili u blizini :mrgreen:
samo jedna užasno nepristojna upadica :mrgreen:
naime, nema praznih kalorija
sve kalorije su itekako pune energije, svaka od njih, nezavisno da li je došla iz čokolade ili sirove mrkve
postoji samo višak kalorija unesen kroz višak hrane
viškovi se, jelte, talože na svakakvim mjestima, što prouzrokuje razne tegobe, od podizanja konfekcijskog broja do podizanja krvnog pritiska
a viškovi se unose rafinisanom hranom, ne koju smo se navikli kao zgodnu tekovinu civilizacije
tanjir rafinisane klope (griz na mlijeku sa čokoladom) ima kalorija kao višestruko tolika količina nerafinisane hrane (štapići svježeg povrća)
to je sva matematika - ko hoće smršati uradi nešto od sljedećeg:
- uzme manji tanjir i manju sipaću kašiku i nastavi jesti rafinisanu klopu
- pređe na sjeckanje, guljenje i "živu" ili barem manje rafinisanu ishranu u istom volumenu u kojoj je jeo rafinisanu - ne u većem, jer može se i u postu udebljati! (reče moja baka i uđe u legendu :mrgreen: )
dječiju pretilost treba sasvim ozbiljno shvatiti, ne kao ozbiljnu uvredu slatkom bucmastom djetetu, nego kao ozbiljan potencijalni problem
u djetinjstvu se masne ćelije množe, kasnije u odrasloj dobi se samo pune/prazne,
sprečavanjem dječije pretilosti sprečavamo umnožavanje masnih ćelija i kasniju sklonost debljanju te iste djece
jer ne treba biti mnogo pametan da se shvati da ne možeš napuniti nešto čega nema, zar ne?
pa nitko ne misli da su prazne kalorije bez kalorija
nego su to bezvrijedne kalorije
znači neka namirnica (npr. meni omraženi gazirani sokovi) koja ima minimalne, ili nema baš nikakve nutritivne vrijednosti, i njenim konzumiranjem unosiš samo kalorije, ništa više
AdioMare, :lol:
A "prazne kalorije" je izraz koji se koristi za hranu koja je bogata energijom, ali bez ostalih nutrijenata. Zasitiš se, a tijelo nije dobilo potrebne nutrijente. Ako jedeš pretežno takvu hranu, možeš biti debeo ili mršav, ovisno o količinama, ali u oba slučaja ne unosiš potrebne nutriente u organizam.
Ali i energija je potreba, pogotovo djece koja intenzivno rastu. U tom smislu meni koraba i mrkva nisu obrok, nego međuobrok (negdje se bilo postavilo to pitanje, ne znam je li na ovom topicu?), mislim da obrok treba zadovoljiti i energetske potrebe organizma.
pa napisala sam da je nepristojna upadica :mrgreen:
"prazne" kalorije su i dalje kalorije, i dolaze većinom iz rafinisanih ugljikohidrata i masti
i nisu ni malo bezvrijedne, i dalje njihovim sagorijevanjem nastaje jednaka količina energije
samo su u višku
djeci trebaju i "prazne" kalorije iz ugljikohidrata i masti
jer ako ih ne dobiju u energiju će pretvarati "vrlojakomnogovrijedne" kalorije iz bjelančevina, umjesto da aminokiseline iz bjelančevina koriste u gradivne svrhe - da rastu
uz to će iz hrane bez mnogo "praznih" kalorija dobiti mnogo manje energije nego iz pročišćenih ugljikohidrata i masti
u pitanju je uravnoteženost unosa, koja je različita za odrasle i djecu i za mnoge teško izvodljiva iz raznoraznih razloga
umorila sam se :puf pant:
vještičica ja sam shvatila ovako pojednostavljeno, zdravo seljački - prazne kalorije su one koje ti ne daju apsolutno ništa hranjivoga i zdravoga za tvoj organizam
osim osjećaja sitosti
i osjećaja da bi mogao još malo tog junka požnjapati :mrgreen:
ja u park u životu nikad ništa nisam ponijela ( čak sam i maramice zaboravljala kad je cura bila mala :oops:), kupim ljeti sladać i ponekad sok u obližnjem kafiću
ja mislim da vještičica želi reći da djeci trebaju i griz i krumpir, ne da im treba čips.
i dalje stoji da im ne trebaju SAMO griz i krumpir.
Meni se ova upozorenja o kasnijim posljedicama bucmaste djece čini malo pretjerana.
Mislim, ne znam točno o kolikom višku se ovdje radi. Ja sam bila bucmasto dijete, pa bucmasta djevojčica,
pa sam u pubertetu izrasla u čak zgođušno djevojče, a ni sad nisam debela.
Moja mama je bila "debela" djevojčica, pa je sad blizu pedeset s linijom na kojoj bi joj mnogi njene dobi pozavidjeli.
Hoću reći, možda je nekima krivulja jednostavno takva.
Ne želim reći da problem treba zanemarivati, ali stavljanjem tolikog naglaska na zdravu hranu i vitkost kao imperativ,
stvaraju se određeni "issues" koji mogu opet eskalirati u kasnijoj dobi.
Ja živim pored takvog primjera -mm-ova mama je bila kontrol frik koja mu praktički nije dala jesti, i bio je mršav kao dijete,
ali zato sad ima viškove. Jer je čim je izašao iz tog nutricionističkog staklenog zvona navalio na ono što mu je bilo zabranjeno kao djetetu.
osobno, nemam ništa protiv griza i krumpira
mi kući jedemo i jedno i drugo
samo što se kod nas ne jede nikad u neograničenim količinama
i trudim se koliko mi mogućnosti ove i one dozvoljavaju da je
prehrana raznolika ( imam topik o jednoj pastrvi i nas troje)
al lako meni pričat iz pozicije mame čije je dijete normalne težine
i koje nema nikakve sklonosti ka debljanju ...
A da pokušam sad reći i nešto konstruktivno. Tko zna, možda ću se zbog obiteljske anamneze i sama morati
hrvati s istim problemom.
Mislim da je najbitnije ispuniti djetetu dan tako da je ono aktivno i da mu nije stalno hrana pod nosom.
Znam po sebi da najviše žderem kad mi je dosadno i ne znam kud bi sa sobom. Grickalice i gazirano ne kupovati, to
je stvarno zarazno i stvara ovisnost. A od griza na mlijeku jednom tjedno ili pohanog mesa nitko neće umrijeti.
Ali nakon pohanog ručka za večeru treba pojesti voćku, to je valjda jasno.
pa to je onda njezina greška
i nije problem u branjenju, nego u "neimanju" kod kuće, u nedostupnosti.
na rođendanima, neka jede što hoće.
doma, ne može.
jer em što ne kupujem jer mislim da je smeće, em što nemam para za to.
sve dolazi od kuće, sigurna sam.
ja vidim da radim isto kao i moja mama.
naravno da je sve moguće
karikiram, ali to mi je kao kad pušač govori kako taj i taj nikad nije pušio pa je dobio karcinom pluća
i ja kao mala nisam bila debela
nisam bila ni mršava, nego taman
sad sam debela
moj kum je kao mali bio debel, nadimak mu je bio (i ostao u obitelji) Buco
sada je mršav
to su pojedinačni primjeri
ali su istraživanja pokazala da djeca debela u djetinjstvu imaju veću vjerovatnost da će biti debela u odrasloj dobi
i naravno da će oboljevati od bolesti koje su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom
tako je ms ivy!
djeci treba griz i krompir i prženice za doručak
ali ne svaki dan
i ne samo griz/krompir/prženice
djeci treba i jako mnogo povrća i voća i supe i mesa i varivo i svašta :)
ali im treba i taj komadić čokolade ili krofna ili sladoled
ali ne sve svaki dan
nikoga nije ubila kockica čokolade na dan (osim ako je alergičan, jelte)
svakako im ne treba čips, mekdrek, razne "dječije" rafinisane gluposti - nikako objasniti raznom narodu da ne kupuju kinder čokoladice :-x to su ubjedljivo najslađe čokolade koje postoje
većinom te zezalice koje se reklamiraju pod "zdravo za djecu" sadrže mnogopreviše viška kalorija uz garnirung raznoraznih dodataka navedenih šiframa i u (pre)sitnom printu :bljak:
djeci trebaju međuobroci, ali im ne trebaju međuobroci koji se forsiraju kao međuobroci - jabuka je dobar međuobrok, kriška hljeba namazana nečim takođe, ali dukatino/čips/mekdrek nije
nije fora u (nikad)ne jesti slatko/škrobnato/mesno/masno
fora je jesti sve to u pametnom omjeru
već citirah moju baku - može se i od posnog udebljati - apsolutno najbolji primjer je pita - od jabuka ili krompira, svejedno, previše pite je uvijek previše pite, iako je posna ;)
e, da...
ja uopće ne želim da se problem banalizira i svede na "lepi stas".
ima vitkih i nevitkih ljudi koji su predivni i koji svoje kilograme nose jako lijepo, bili oni u manjku ili višku.
ali, ja doista ne želim da zbog moje komocije ili neznanja ili ne znam čega... jednoga dana budu skloniji bolestima modernog dona (aleks, jel se to tako kaže)?
j_g, pa naravno da je stvar u umjerenosti
i mi (ponekad, 1x u 1-2 mj) pohamo
isto toliko često kuham griz, 1x u 2 mjeseca
ali ću joj rađe za večeru ili doručak ponuditi palentu s jogurtom
i ja nastojim ništa ne braniti
samo joj neke stvari napraviti nedostupnima kod kuće
što kaže flopica lako onima koji nemaju sklonosti debljanju
moja ima i sklonost debljanju i veliku ljubav prema hrani
i to junk hrani
ne mogu kontrolirati što će jesti na rođendanima, u školi kada se časte
ali doma nema čipsa
i soka
i gotovo
je da to rezultira time da ona navali na čips na nekom rođendanu
ali bolje i tako nego da mlati po njemu doma
vješt što ti je međuobrok?
ako dijete ima zajutrak, doručak, marendu, ručak, užinu i večeru, 6 obroka što će mu još neki međuobrok?
nisam mislila da ima 3 obroka dnevno i to je to
nisam sigurna ni da sve dolazi od kuće
ja vezano za hranu ništa ne radim kao moja mama,
osim što kuham svaki dan
mojoj mami je prava hrana samo ona od koje si sit
toliko da moraš ići leći,
od njenog jednog safta i količine mesa u njemu
ja napravim tri
cedevita je napitak broj 1,čokolada je neizostavna
ali moja sestra recimo, ona je njen tip :mrgreen:
kod njih se doma dnevno (6. člana obitelj, al svejedno)
pojede toliko čipseva i popije toliko kola
koliko ja ne kupim u 2. mjeseca :-o
srećom su klinci na nju, mršavi ko špageti...
Ja se u principu slažem sa većinom što je napisano. Samo mi se neki stavovi čine previše rigorozni, što mislim da opet može biti kontraproduktivn. U kasnijoj dobi, je li.
Prehrana bi trebala biti nešto što dolazi jednostavno i prirodno, samoregulirano. Ali nije, jer što više razmišljamo o onome što ne smijemo, psihički momenat postaje jači,
a sama prehrana je u drugom planu.
Bar je tako kod mene.
marenda i užina su međuobrociCitiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Evo, vidiš, mene ovo ubija.
ja ne mogu jesti 6 obroka dnevno. ja jedem 1 ili 2 puta dnevno.
I sad je moje dijete s takvim navikama svojih roditelja valjda osuđeno na propast.
Svi bruje da je doručak najvažniji obrok. ja ne mogu jesti doručak. ne mogu, da me ubiješ.
pokušala sam doručkovati u trudnoći, ali i to je kratko trajalo. kad pojedem ujutro osjećam se troma cijeli dan i nisam
za ništa. I šta sad da radim? da se tjeram zbog djeteta?
to stoji ako je pretpostavka da netko ŽELI nešto drugo i da mu je ovo oktroirano.
ali nekima nije, kolikogod to bilo teško razumjeti/prihvatiti.
meni je strašno da još uvijek ima ljudi koji kad vide dijete sa brokulom u ruci kažu "jadno dijete, vidi što mu daju", a nitko ne pomisli da je to dijete samo odabralo.
istekao edit
kod nas je doručak, ručak, večera, i dvije užine (oliti međuobroka) jedna između doručka i ručka, druga između ručka i večere; druga često izostane ako kasno ručamo
mi nemamo zajutrak, ne znam kakav je količinski taj obrok, ako je doručak manji od zajutarka (jel se tako kaže?) onda je i doručak međuobrok
flopica, probaj jednom ne promješati cedevitu kad je praviš pa ćeš odmah saznati koliko je zdrava - ostane puna kašika šećera kao talog na dnu
onda ok, meni su to sve obroci
j_g ne moraš jesti 3 jaja na oko sa slaninom
pojedi voćku
ili jogurt
zajutrak dobije doma prije škole, par zalogaja kruha s nekim namazom
doručak ima u školi
neki sednvič ili tako nešto
vještičice ja nemam cedevite
al zato mama moja ima uvijek, da ne pofali...
Meni je ovo na razini: Mama mu je rekla da doma ne puši, pa sada drma 4 kutije
ili: mama je rekla da je alkohol štetan, pa sada loče pod mostom.
Jedna je stvar praksa doma, druga je pretjerivanje u svemu, ne vjerujem da itko ovdje drži djecu ispod "nutricionističkog staklenog zvona"
Čak štoviše, presmješno mi je u državi u kojoj je meso+krumpir jedini legitiman obrok-pričati o nutricionističkom zvonu, to je iznimka nevrijedna spominjanja.
Osim što su debela djeca često uvijek debela, često su zbog toga frustrirana, a vrlo često imaju s malo godina određene zdravstvene tegobe-koje djeca nikako nebi trebala imati.
I osim toga-nerijetko su užasno troma, zbog toga nesklona kretanju, pa teško kasnije uopće stvore zdrave kretalačke navike.
to si jako dobro primjetila. mislim da je u toj tocci point. roditelji dijecu "uce" primjerom. propovjedati djetetu nesto sto sam ne zivis, nece imati uspjeha. ne radi se o branjenju. ako osjecas i mislis da ti je mlada sirova mrkva slasnija od kinderlade, ne trebas djetetu nista ni objasnjavati ni popovati.
ja ne znam zapravo koliko je moja kuhinja "zdrava". mislim da je, ali ona je zapravo mjesavina raznih teorija (makrobiotika, kinezi, ayurveda, ovi, oni) + mediteranska kuhinja. ali je sigurno nama (mm, ja, cura) jako ukusna :mrgreen:
iskreno, mislim da je jedna prosjecna dalmatinska kuhinja sasvim korektna.
problem naseg doba su:
gubljenje okusa za "pravu" iskonsku hranu, jer se djecije nepce od ranih dana navikakva na preostre "lazne" okuse
+
gomila "umjetnog", nepotrebnog i stetnog u formi soft drinka, cedevite, previse sokova, cak ako su i stopostotno vocni, mekova, cipsa, smokija, vecine gotove i polugotove hrane (pogledajte topik o lidlu) i definitivno puno i previse slatkoga i to opet tog loseg, umjetnog punog raznih e-ova i slicno. (ukljucujuci sve one kakti "zdrave" jutarnje pahuljice u formi medvjedica i zvjezdica u kojima je glavni sastojak secer)
+
naprosto se jede previse (bez obzira na kvalitetu hrane), te se takode gubi prirodni osjecaj gladi i sitosti.
e sad da li ces upotrebiti maslinovo ulje ili vrhnje (pod uvjetom da je to zaista vrhnje, a ne neka sterilizirana, homogenizirana, hidrogenizirana mascoba, koja je pri tom i "light" iliti dijetna :evil: (jedan od najjacih uzroka pretilosti u americi) mislim da je nesto manje vazno.
odnosno mislim da je maslinovo ulje nacelno bolje, ali to sve ovisi o kolicini, nacinu, te sveukupnoj prehrani, jer se njena kvaliteta ne moze gledati samo kroz prizmu jednostavnog zbroja nekih namirnica, nego kroz sveukupni odnos i meduodnos namirnica, njihove pripreme, klime, tradicije, stila zivota, tjelesne konstitucije,posla kojom se osoba bavi, te mnogim drugim ciniocima.
apri, ti moraš ipak razumjeti da je vaš način prehrane ipak neki vid, neću reć ekstrema, al da je neuobičajen - jest.
i da nema baš puno djece koja za večeru jedu mrkvu i korabu i šalicu mlijeka. mislim, super je meni to, dok su još mali, kad malo odrastu, to im više neće zadovoljavati potrebe, sigurno. al evo, i ja mislim da mogu birati, da bi odabrali kruh (bijeli fini topli hrskavi :mrgreen:) s putrom i feticom šunke il nutelom (ovisi jesu više slani ili slatki tipovi :mrgreen:).
tako da to jest oktroirano, kako da nije. i ja to radim. i ne mogu reći da J ne bi umjesto večere rađe smlavio 2 paketa čipsa. al nemere :mrgreen:
i super je što oni uživaju u brokuli, al ubite me, ja stvarno mislim da djeca povremeno moraju uživati i u nuteli. s žlicom. direkt iz staklenke.
ne može brokula bit ukusnija od toga, sori, al ne može.
ni mi ne kupujemo grickalice, gazirana, slatkiše za po doma. osim sladoled, to znam kupiti. ne idemo u mek. imamo jedan obrok uvijek skuhan. jedemo onako mediteranski :mrgreen: to mi je sve od doma, kako bi apri rekla.
a i niste čule da je visok kolesterol izmišljotina farmaceutske industrije? :mrgreen:
u stvari, potpisujem seni :mrgreen:
pa ja vas potpisujem obje, a i apri se 100% slaže s vama, al ju nitko ne sluša kako treba
nije poanta u pljuvanju po čokoladi, kruhu i nuteli.
Poanta je u razbijanju predrasude da je doručak: kruh i namaz ili čokoladne kugle/čokolino, ručak: meso+prilog u vidu krumpira, riža i tijesta+kruh+salata, a večera je frigana jaja, pomfri, kruh i salama;
da doma treba imat vrlo veliku količinu smeća od hrane, ili ćeš izgubit prijatelje i bit najgora nedomaćica u selu. Osobito ako domaćice nemaš;
da djeca mrze zdravu hranu i da su presretna samo kad u ruci drže 1000 praznih kalorija;
da su debela djeca zdrava i sretna;
da zdrava hrana djecu frustrira;
da je zdrava hrana neukusna.....
Seni je sve lijepo rekla, hrana je tu da da tijelu energiju da odradi dan-ali i da u svakom obroku uživamo koliko možemo, a prežderavanje polugotovim knedlama je uživanje samo zato jer su nam okusni pupoljci uništeni odavno, a želuci preveliki :)
kako brokula lešo s lukom (češnjak), maslinovim uljem, petrusimulom, kao prilog lešo zubacu :hehehehhe može bit manje ukusna od montea, čokolade, kruha s biločime... :prosvjetlite me.
krumpiric, može to tebi biti na kojoj god razini hoćeš, ali činjenica jest da neki ljudi tako funkcioniraju.
štoviše, ima ih dosta.
ja sam možda generalno malo drugačijih stajališta.
ja ne mislim da trebamo djecu kompletno izolirati od "nezdrave" prehrane, ja mislim da ih trebamo naučiti da se s njom nose na pravilan i zdrav način
kako fizički, tako i psihički.
da povučem paralelu, ja ne bih recimo voljela da moje dijete bude jedno od onih koji nikada ne popiju ni kap alkohola.
ja bih voljela da nauče da popiju jednu čašu i da im to bude dosta. ako razumijete na što mislim.
Ajme, koliko praznih kalorija
I Montea :drama:
Ja se najedem brokule i fina mi je. Ali za sat vremena sam opet gladna.
pa naravno da ne treba djecu totalno izolirati
i ne možemo to napraviti
nego bi je da "nezdrava" hrana (mada je to relativno, nekom je to krumpir:mrgreen:, meni nije) ne bi trebala biti svakodnevna
znači neće djetetu svaki dan biti nutela i kruh za doručak
ali ponekad, zašto ne
ali svi ovi griSovi, nutele, čokolade se tu ne spominju kao posebno loše u prehrani djece s normalnom TT
nego da bi ih trebalo ograničiti kod djece s prekomjernom TT