E, i navodno apstinencija od mliječnih proizvoda pomaže (valjda zbog hormona u mlijeku).
Printable View
E, i navodno apstinencija od mliječnih proizvoda pomaže (valjda zbog hormona u mlijeku).
E, da, potoje ti i neke teorije da bi baš za low respondere/žene u godinama - trebalo krenut makar s miksom gonala i menopura, ili čistim gonalima, a bez menopura/merionala barem prvih 4-5 dana stimulacije zaboravila sam razlog zašto baš nije dobar taj miks FSH-a i LH-a koji sadrže menopuri/merionali kod low respondera/visoke dobi... Sve ti je to hanging in the air.... Tvoja iduća stimulacija i AMH dat će ti odgovor na pitanja jesi li low responder ili ne, po meni da (sudeći po sadašnjim reakcijama), ali, na kraju, ništa to nije jednoznačno povezano sa zatrudnjivanjem.
znači za žene u kasnijoj dobi nije upitna samo količina, već i kvaliteta j. stanica... Zapravo, više kvaliteta nego količina. No baš odlično. ...:-o
Da, i to nije za bečit oči, na žalost, nego normalno, prirodno i očekivano (smajlić koji grli drugoga).
Evo odličnog linka vezano za ovarijsku rezervu i plodnost u visokoj reproduktivnoj dobi, što ne znači da nema uspjeha u dobi 39+, ali je ipak bitno rjeđi, zbog prirodnih okolnosti vezano za žensku plodnost:
http://kutak.forumotion.com/t576-pov...ijalne-rezerve
da mogu, maknula bih taj izbečeni smajlić, sorry... krivi odabir... :love2:
Ma daj (oni što se grle). Probaj malo zavrtit više protokola, iskristalizirat će ti se tvoj daljnji put, izvadi i taj AMH, jer bi on mogao biti vodilja i eventualno poštedan po tvoje financije (usmjerit će te eventualno na prirodnjake, ili na malo više ciljane stimulacije ili na slabije stimulacije koje se vrte ovdje, u Hrvatskoj, neke žene naše dobi imaju puno bolju reakciju na klomifene par gonala, nego na veliki šut full-blown hormonske stimulacije s po 4-5 ampula gonala, koji se vrte vani i skuplji su u smislu troška postupka i love potrošene za lijekove). Ipak, unatoč svim tim markerima, ne može se sve znati tipa kristalna kugla, i treba vritt stvari po sistemu pokušaj-pogreška, koji put. Sretno!!!
Mare nemam PCO, iako sam pojacano dlakava i malo elegantnije popunjena, te imam problem s kontroliranjem jedenja kolicine uh, tako da sam zbilja mislila da imam PCO, sto su ljecnici odlucno odbili, a moram napomenuti da mi menga nikad nije kasnila...i da mi zbilja na svakom pregledu naglase da mi po jajnicima i maternici nebi dali vise od trideset godina, al su mi isto tako rekli da do sad nisu imali ovakav slucaj kao sto sam im ja,ne znam jel me to treba tjesiti ili zabrinjavati. HS se sad smirila i to mi je jako veliko olaksanje
Sto se tice menopura, koliko sam skuzila po vasem pisanju, ovdje je drugacije pakiran, ja sam morala izmjesati dvije injekcije otopine s jednom ampulom praha i ta mjesavina mi je trajala ca.7 dana.Prvih osam dana sam koristila 187,5 internacionalnih jedinica dnevno, a poslije jos 3 dana 150ij dnevno. Prosli put sam bila na Gonalu i imala istu dozu, s tim da sam 9 dana bila 187.5, a onda jos 4 dana na 150 ij. Gonal je bio kao kemiska na koju sam stavila samo iglu i okrenula koja mi koncentracija treba, tako da kod njega nema mijesanja-milina-
Mojca zalosno je da se misljenje jednoga covjeka uvazava za ispravno, zaista sam ogorcena na nas zakon i pratim vas i divim vam se da imate volje na takav nacin se boriti s jedne strane s neplodnoscu, a s druge sa idiotskim zakonima, super mi je kad zakone o neplodnosti donose ljudi koji nemaju veze s neplodnoscu, mislim :-(
Nije da ja zivim bas u najidealnijem dijelu svijeta po tom pitanju, al je u svakom slucaju puno idealniji i bolji od hrvatske.
Sve cesce cujem da je svaki ciklus prica za sebe i da se prije postupka svakako preporucuje napraviti UZV i prebrojati antralce pa ako je situacija ok krenuti u stimulaciju ili cekati bolje dane. Medutim, rekla bih da je to kod nasih dr prije izuzetak nego pravilo.
Ina, mislim da su Gonali bolji za nas u pocetku stimulacije jer imamo oslabljene FSH receptore a tada nam je FSH najbitniji da se izdvoji sto vise folikula a kasnije ih s dodatkom LH poticemo da bolje sazriju. Tako nekako....
mali-mis, ~~~~~ da sve bude ok i da te zivci posluze do iduce bete.
[QUOTE=MASLINA1973;1885197]Mozda su me mogli staviti u kratki postupak, al mislim da su se bojali da zbog mojih godina nece biti dovoljno jajnih stanica ;-)
Kad su u kontroli folikula, vidjeli da ih imam puno, mogli su prekinuti terapiju sto je vrlo nepopularno i ne rado rade, njihova procijena je bila da ako dodje do trudnoce doci ce i do HS, koja ovdje nuzno zlo, al ne steti trudnoci. Kod HS je jako jako vazno piti jako puno tekucine i jesti jako, jako puno proteina, jer je onda reakcija blaza i brze prodje.
Ina zaista ti hvala na lijepim zeljama, a ja se druge bete uopce ne sijecam i prva je zapravo bila 60, a ne 50, krivo mi je rekla medicinska preko telefona...doktori su mi rekli da je sve moguce i da se nadaju ako je trudnoca u maternici da ce iduci tjedan moci nesto vidjeti..tako da za sad jos nemam nikakvih garancija ni od koga, sve je to rizik koji sam spremna preuzeti i nositi dalje...al mi ova vasa podrska ovdje znaci jako puno.
Pozdrav i hvala puno svima :-)
hvala tebi, mišić, na pisanju, i vidiš već da u forumskom društvu čekanje brže prolazi, držimo fige do neba!
Hvala Taco i sad sam se malo opustila, zapravo dosta...cak sam se napokon nakon dugog vremena danas usudila najest do mile volje ;-)
Al ovo sa UZV prije stimulacije, ne kuzim...nije valjda da se kod nas krece sa stimulacijom prije UZV????
Ovdje je postupak sl. nazoves kliniku na dan kad si dobio mens. i zelis u postupak, ostavis poruku sa svojim podacima, ako imaju mijesta da te prime taj mijesec u postupak, nazovu te i kazu kad trebas doci na UVZ, ako je na UZV sve ok s jajnicima i maternicom, dobijes plan i program, prvo ide stimulacija 21 dan ciklusa min.2 tjedna-ako se radi o dugom postupku, nakon toga ponovo UZV i ako je sve kako treba biti pocima bockanje+stimulacija s manjom dozom, pa onda opetUZV itd.
Pa kako te mogu staviti na stimulaciju ako te ne pregledaju i jajnici i maternica nisu spremni???? ne kuzim ili sam skuzila pogresno
mali-mis, dobro si skuzila. Znam masu zena u mojoj Klinici koje napamet krecu u stimulaciju jer lijekove dobiju po 2mj. unaprijed a termin 6mj. ranije. Mene moj dr vise prati valjda jer sam sklonija cistama zbog kojih mi je jednom prekinut postupak a 2 puta odgadan.
mali mis, ali svejedno naši postižu bolje rezultate nego što ostali postižu s 3 jajne stanice, tako da je sve super kod nas.
Statistika je cudna stvar koja se moze prilagoditi po potrebi ovisno koji se parametri koriste u statistickim izracunima :-/ tako da tim rezultatima i ne vjerujem bas jako puno, posebno kad ih usporedim s nekim drugim u nekim razvijenijim zemljama, demokracijama i medicinama
Taca ovo mi je sad stvarno otkrice i katastrofa, pa ne mozes napamet poceti s stimulacijom, pa eto ako upali upalilo je....zaista je pravo cudo da postizu ikakve rezultate....
Evo ja npr sada idem u postupak bez ikakvih provjera, odnosno dr je obavio pregled prije mjesec dana (kad sam trebala za par dana imati stimulirani ciklus koji sam odgodila za ovaj mjesec). Kad sam zvala rečeno mi je da ne moram opet dolaziti na UZV. Ja doduše nikad nisam imala ni cisti niti bilo kakvih drugih problema, ali ipak...
andream, nije uzv samo zbog cisti i problema nego primarno da se vidi kakav je ciklus, koliko antralnih i da li pustit taj ili čekat drugi, al kao što ste već rekle- u bolnicama ne ide tako, kod privatnika da. Mlađe cure imaju konstantne cikluse pa im to nije tako važno, al kod nas bi se trebalo ravnati samo po antralnima i onda stimulirati.
mali-mis, kod nas, pogotovo za starije, nisu dobri dugi protokoli i većina starijih je u kratkim, al svejedno se stigne napraviti uzv (koji se najčešće preskoči), i ja sam se na početku čudila kako se sve radi na slijepo (pa sam se prestala čudit, ide se na sistem pokušaja i pogrešaka-ili uspjeha:-)).
Ovo bi htjela potvrditi jer se to pokazalo u mom slučaju.
Ne spadam po godinama u ovu grupu, ali s obzirom na moj nizak AMH i količinu postupaka, mogla bi se nekako tu uglaviti.
Želim samo reći da sam prošla jako puno kombinacija stimulacija, i upravo su mi zbog godina šibali duge protokole (MB) i kombinacija suspresija od 21. dc prethodnog, pa nakon toga Menopur/Gonal. Reagirala sam strašno, folikuli uopće nisu rasli, ili su narasli bez j.s. Ma, definitivno za poluditi i odustati od svega.
Onda me je dr. A poslao da vadim AMH, i naravno nizak.
Nakon toga pokušali smo sa prirodnjacima, 6 mjeseci zaredom i ništa. Samo u jednom ciklusu jedna j.s., i oplodila se i vraćen mi jedan embrij, ali ništa.
Muka Živa, sa tim prirodnjacima, a ja sam iz Slavonije tako da sam većinom bila u vlaku.
Dobitna kombinacija kao osobe sa niskim AMH-om: klomifeni od 3 dc do mislim negdje do 8-9 dc i nakon toga Menopuri + (zaboravila sam ime suspresije koja se daje na VV-u, a nije Decapeptyl i nije Suprefact).
Uglavnom Decapeptyl i Suprefact su mi sve uništavali.
Možda ću nekome pomoći da ne luta tako dugo u MPO-vodama.
Joj, Reni, doktorirali smo ovdje te (kratke) protokole:-), izgleda da se najbolje pokazao cito protokolo: femara+menopuri+cetrotide kao supresija, tako nam je Mojca trudna:-) (a nekima je malo falilo:-(). Kakvi su tvoji planovi za dalje? Ima ovdje dosta 39 minus curica, ali low respondera i/ili niskih AMH-ova pa ostani s nama u društvu:-).
E, da dobivala sam Cetrotide i imala sam čak oko 6-7 folikula, i 4 j.s., čak se sve tri oplodile.
Kada se femara počinje davati?
Hvala na pozivu! :kiss:
Sve ti ja to znam u teoriji i praksi, što svojoj, što od drugih - evo, nakon te punkcije 21 js i blago povećanih jajnika u dobi 40+ ja sam bila trudna, tj. 14 dana nakon transfera blastocista sam imala betu oko 300, pa opet nije bilo HS, tad sam imala biokemijsku jer je beta za 2 dana bila 333, a za tipa 4-5 dana bila 17 pa je onda uslijedila menga.
Inače, popratila sam slučaj mlade žene, trudne u početku s trojkama!!! (Denny) kojoj se HS u trudnoći smanjila, a ja je već otpisala i prije čekanja bete čim je napisala da joj je bolje i ostala sam paf kad sam skužila da niti tri ploda koji su joj "pumpali" betu nisu utjecali na to da se HS pogorša, doduše, ako dobro shvaćam, nije imala PCOS.
Sretno! Jel' vadiš betu s razmakom od 2 dana ili? U biti, baš kad sam jučer razmišljala, ja sam skoro sve dg i operativne postupke i dijapazon uredne (iz koje imam kćer iz FET-a) i patoloških trudnoća (missed, biokemijska, blighted ovum u uspješnoj trudnoći s kćeri koja je počela kao blizanačka) prošla, osim vanmaternične, nadam se da neću tu doživit.
Inače, to pravilo stoji, u pravu si - za većinu trudnoća pogoršava simptome HS-a, ali evo, ovaj slučaj od Denny mi je bio šokantan jer se žalila na simptome HS-a - napet trbuh i sl., a par dana prije bete napisala da joj je bolje i da se sve smirilo, ja je u glavi otpisala - ono, nema šanse da je trudna - a ona objavila beturinu i poslije se pokazala tri srca, ali je jedno odustalo putem, tako da je rodila dvojke.
Planiram odmarati do jeseni, malo sam umorna, ali nakon par ciklusa, koliko mi preporučuju nakon kiretaže,
malo ćemo se igrati doma 8-). Baš sam se zaželila svoga dragog.
Od svih ti postupaka, kao da nemam seksualni život.
Na jesen ponovo na VV, i ići ćemo na ovu dobitnu stimulaciju i pripremiti
Heparin/ Fragmin.
Slijedeći tjedan će mi biti gotov nalaz PHD, pa ćemo vidjeti šta se desilo mrvicama, da li je koromosomska greška ili je trombofilija.
The Margot, ovo ti je taj protokol, sad ga voze i u Mariboru, uz malu varijaciju - ne femara + menopuri nego gonali i cetrotide, pošalji PP Charlie. Ako ti idući kod Reša da sličnu situaciju (1 js), onda probaj ovakav kod njega, kod njega ti je to najbolje probat jer ipak smije oplodit tipa 4, ako se nađu, u Hrvatskoj bi ti morali oplodit samo tri, a jednu odmah bacit, a unaprijed ti ne mogu znati koja će bit dobra (mislim, to se teško može vidjeti samo vizualno, osim ako jedna baš izgleda katastrofalno, a druge divno, ako sam dobro shvatila).
reni, možda mi je promaklo, ali koliki ti je nizak taj AMH?
A inače, kad sam prošli put bili u stimuliranom, radio mi dr UZV par dana prije, i sa menopurima skoro ništa nismo dobili, jedva jedan folikul. Ne znam što na kraju svega toga misliti...
Ma, andream, ovo ti je stvar - u državnoj bolnici doktori "ne cinculiraju" odluku da li ili ne krenuti u stimulaciju po broju antralnih folikula, kao, evo, niti u Mariboru - njima je, pak, bitno samo da nema ciste, jednako kao i ovima u našim državnim bolnicama jer je to za stimulaciju no-no, ono, protiv uzusa struke. Mislim da to ne radi niti Reš, ali nisam sto posto ziher.
A, poanta je, da je low responderima možda ključno bitno kakav im je konkretni ciklus, koliko se može vidjeti na UZV-u antralaca. Evo imaš topic od Miki76, koja je na rubu low responderstva, bila u CITOu na konzultacijama za postupak, a kad joj je Poljak vidio da ima dosta antralaca zvao sam ZG doktora (mislim isto nekog na Vinogradskoj, biće Tomić) i rekao ona mora sad u postupak, ovaj ciklus svakako mora probat.
O tom ti se radi, nadam se da je malo jasnije.
Znači, oni koji koji obraćaju pažnju na broj antralaca kod starijih pacijentica/low respondera/eventualnih maratonaca (sami od sebe, bez da žena nešto sama inzistira i pili, pa joj eventualno izaze u susret), po onome što sam ja popratila zasad, su:
- Radončić;
- Poljak;
- mislim i Vrčić.
AMH mi je 0.9 ng/ml ili 6,7 pmol/l
Sa kojim dc-om se daje Femara?
Tvoj lesson learned, po meni - probaj se i ti kod svoga za to izborit, a može privatno ići izmerit antralce, jednako kao što si se sad izborila da si 1. na redu za punkciju.
Reni, obično se na dan transfera počinje s Femarom. Neki dri čekaju pozitivnu betu. Ja ne bih.
femara kreće od 2. dana (sad nam fali AB:(), Mojca, priznam da senilim:-)
ina, i mene se dojmila Jelenina zbunjenost:-).
O je, ina. Srašno! Neću više niš pisati na forumu, zatvorit ću se nekamo, jer od svih simptoma zatajenje mozga je bezobrazno izraženo.
Najbolje bi mi bilo otići doma slušat rock n roll, a ne pokušavat raditi i gledat što ima na forumu dok to do lista blinka.