Rekao bih da smo kao društvo zreli za prelazak iz prvobitne zajednice, u kojoj je sve uvjetovano rodbinskim vezama, u modernije robovlasničko društvo.
Printable View
Rekao bih da smo kao društvo zreli za prelazak iz prvobitne zajednice, u kojoj je sve uvjetovano rodbinskim vezama, u modernije robovlasničko društvo.
:lol:
nego, makita, sori što sad upadam ovjde, ali možda još nekome posluži
jesi vidjela ovo
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/p...voditelji.html
već danima mislim kako to moram linkati, ali sam zaboravila
sad sam se sjetila
Moji putevi nisu nažalost išli u smjeru takvog prevoditeljstva, pravni jezik mi nije ušao u radno iskustvo, ne vjerujem da bih prošla, moj put je išao drugim smjerom. Da bih se inače dala u prevoditeljstvo, zašto ne, al jedino negdje gdje se radi o jeziku koji je bliskiji onom što sam radila.
Zapravo, možda se javim i za ovo, ali iskreno se neću mnogo tome nadat. Ima ljudi koji rade ko prevoditelji već cijeli radni vijek i sigurno da su mnogo bolji od mene.
Prevoditeljstvo je zaista težak i mukotrpan posao.
Recimo, jedna anegdota, trebalo je prevoditi dnevnik, nekako je to došlo u zadnji čas i prevoditelji su se trebali podijeliti po tome što im više "leži". Malo ih je htjelo politiku, svi su htjeli prognozu.
I za nekoliko minuta prođe dnevnik, svi odradiše posao, a prognoza počinje: malo ciklona, i anticiklona, zatim nadiranja polja niskog tlaka pa ciklonalni vrtlog pa neverini i mjestimični pljuskovi i sva mateorološka čuda. Nije čudo da se žena preznojila. Svaki dan slušamo tetu kako priča, još je i počneš razumit, al kome padne na pamet to prevodit i tražit prave riči tza to
Ili, recimo, kako ćete nać dobar prijevod za npr. Stožer za obranu digniteta domovinskog rata
Mislim, može se nać neko rješenje...
hoću nekako pokazati da nije svejedno zna li netko strani jezik, podučava li ga, prevodi li pismeno ili usmeno...
A što fali robovlasništvu? Robove je vlasnik morao hraniti, oblačiti i osigurati im krov nad glavom. Mrsić kaže da je 1600kn super, a Rode zadnjih 10 godina kažu da nije. Pola godine dok sam bio na porodiljnom sam bio na tih 1600kn i u tom periodu sam skupio samo dugove. Za hranu i nužnu potrošnju nije dostajalo.
Reality check: pristojna stipendija je veća od 1600kn.