Ni ja, sviđa mi se ta fraza, iz svojih cipela tvoje. Hvala na željama, i također.
Printable View
Ni ja, sviđa mi se ta fraza, iz svojih cipela tvoje. Hvala na željama, i također.
Naravno, ali to je utopija, to nije stvarnost, u tom je problem.
Imamo i neobrazovane, bezobrazne, bahate, agresivne, pripadnika drugih nacionalnosti, drugih religija...
To je tako. Nismo svi isti.
Kljuc je u toleranciji, a ne u zelji da svi budu "kao ja/mi/oni".
Nekad je utopija bila ovo što imamo danas.
Htjela sam još toga dopisati, ali mi se okreće želudac od vlastitih rečenica. Zvučim kao stara učiteljica.
Zutaminuta, osobno misilm da si fulala poantu smisla boravka na ovoj kugli.
Nisi jedina, a jos si i mlada...pa ima vremena da jednom ugledas ljepotu i smisao iza savrsenstva kojem ciljas.
ili ne ugledas, niti u tome ne bi bila jedina...
ali zivot je dug , pa nitko ne zna sto ga iza ugla ceka: mozda siromastvo, mozda trisomnija, mozda tisucu drugih " nelijepih " stvari ... I ako te jednom takav zivot pogodi mozda se iznenadis ako otkrijes da i u njemu ima ljepote, i smisla, i da je (i ) to Život.
Ispricavam se samo jos na koristenju krivog izraza, sad sam tek vidjela da je mobitel sam ispravljao pa dodao par slova. A ja prekasno skuzila.
najaktivnija trolerska tema do sad,a jes netko dobro bacio ješku....:mrgreen:
hmhhh,malo sam vrtila film da vidim koliko ja poznam ljudi koji imaju više od 3je djece (jeli to već spada u domenu "štancanja"?)..
..zanimljivo,sve do jedne familije ( a evo iz glave ih nabrojah 6) su izrazito bliske i aktivne u KC, tako da im Mirena i golduni nikako nisu prihvatljivi kao metoda kontracepcije...(za dvije znam za izjavu:koliko ćete imat djece? Koliko Bog da....mislim da je tu mjerenje bazalne i računanje plodnih dana vrhunac)
samo jedna od tih 6 doslovno živi od pomoći crkve, ostali su prosjek,čak ima i imućnih....
Sirius, takav život me već jednom pogodio. Hvala, ne bih ponovno.
Također mislim da si fulala poantu svega što sam pisala.
Joj, ne diraj mi Planned Parenthood. Ionako ih tlace gdje stignu, a ni za sto. Sve neka paranoja, uglavnom katolicka, a pojma nemaju o cemu je rijec. Evo ih tu kod mene sjede pred zgradom savjetovalista, s natpisima "Pray to end abortion". Ono, dodje mi da ih opalim znakom po glavi - umjesto da sjedi tamo na debeloj guzici, neka napravi nesto da 'end abortion'. Volontiraj, educiraj, sto god.
A upjesi Planned Parenthooda su zapravo izuzetno mjerljivi i dostupni na uvid. Svaka im cast.
P.S. Nasa lokalna klinika uopce ne radi abortuse. Plus nije u crnackoj cetvrti. Zapravo ni nemamo crnaca, osim tu i tamo (i uglavnom su Somalijci).
Nema abortusa jer ih liječnici odbijaju raditi / zabranjeno je zakonom ili nema potrebe jer sve žene odluče zadržati dijete? Razlika je velika.
zutaminuta, nitko ne glorificira siromaštvo
borba protiv siromaštva je važna i vrijedna i mislim jedan od top ciljeva UNa sad nedavno objavljenih
oprosti na osobnoj noti možda pretjeranoj za ovakav oblik foruma, ali vidim da pišeš na osnovu osobnog iskustva i možda iz pozicije ljutnje na svoje roditelje što su te doveli u takvu situaciju
pa onda osobno shvaćaš naše reakcije kao umanjivanje toga što si doživjela, što sigurno nije nikome namjera
pa ću pokušat na drugačiji način objasnit
siromaštvo se ne iskorjenjuje iskorjenjivanjem siromašnih
jer je to em moralno katastrofalno, em totalno neučinkovito
pa u Hrvatskoj je zadnjih godina koliko ljudi POSTALO siromašno? živjeli su prosječne srednjeklasne živote i sad doslovno kopaju po kontejnerima.
protiv siromaštva se bori borbom za jednake šanse u obrazovanju i zapošljavanju, za ravnopravnu raspodjelu dobara u društvu, borbom protiv korupcije....
zato je suludo ono što si rekla da je gore kad netko štanca djecu u siromaštvu nego ono što je Sanader napravio, zbog toga što je Sanader i još XY njih napravilo tisuće ljudi kod nas I JESU siromašni
dostupnost kontracepcije i seksualna edukacija su sigurno odlična stvar koja puno pomaže, ali nikako jedino rješenje problema, između ostalog i zbog razloga koji je navela skulirana.
Potpuno je logično da UN ima i prosvjetiteljsku ulogu u populacijskoj politici. Problem naše planete jest prenapučenost. Prilično veliki problem.
Drugi problem je ogromno siromaštvo i bijeda u određenim regijama i zemljama.
Učenje o kontracepciji je u svakom slučaju i suvislija i ljudskija i humanija metoda kontrole planiranja potomstva i populacije od napr. uobicajnih u određenim dijelovima svijeta:
- od 10 djece mladu dječju dob preživi 4
- od 8 njih 4 , 5oro budu od vlastitih roditelja prodana u roblje, prostituciju i slično.
ima dovoljno i izvještaja meritornih organizacija i emisija na serioznih kanalima kao sto su recimo arte, koji pokazuju reportaže iz npr. Konga s majkom, koja objašnjava kako je upravo svoje 4 djece u dobi d 6-12 poslala na ulicu, da bi ostalo troje moglo imati bar neku šansu da preživi. Itd, Itd...
no, da ne bude zabune, te mjere UN-a na svjetskom nivou nemaju ama bas nikakve veze, sa određenim postovima na ovoj temi, koje je Riječanka jasno opisala. Dapače, radi se o istoj medalji sa licem i naličjem.
sto se tiče gender gay teorija koje jelte UN "prodaje" u manje više nepismenim i neobrazovanim dijelovima stanovnistva, ....pa ja volim koristi zdravi ljudski razum.
a sa obrazovanjem i razvojem doći će na sreću i gender i ravnopravnost bez obzira spol, boju koze..Itd na red.
ako nas kakva nuklearna katastrofa ne pogodi, svijet ipak napreduje. mic po mic, ali gledano u dužim vremenskim rasponima ipak napreduje.
Zdravo društvo uvijek može "podnjeti" određeni postotak populacije koji na neki način izlazi iz okvira. To je potpuno jasno. Modaliteti društvenog uređenja stvaraju se razmišljajući o + i - varijantama na društvenom nivou. A ne nivou uspoređivanja sebe i susjeda.
Druga važna točke je propitivanje provedbe, odnosno toga sto je alternativa?
To je zaista neobično važno. Gledati pet koraka unaprijed.
Eto mozda neki bara i janko zaista imaju xy djece, samo zato da bi živjeli od socijalnih davanja. Sigurno ima takvih ljudi. Ljudi su i dobri i loši i srednji i svakakvi i to kroz sve socijalne slojeve.
no što je alternativa? Kako ćeš ti to njima dokazati? Niti je moguće, a kada bi to i nekako bilo moguće, koštalo bi vjerojatno trostruko više, nego sama socijalna davanja.
Što je druga alternativa?
Ukinuti dječji doplatak i druga socijalna davanja za svih? Hm, hm... Ni to nije dobro.
Uz to, bez obzira na roditelje, društvo ne može već rođenu djecu ostaviti na cesti. To je i neljudski i nehumano i naprosto nemoguće. Uz to, upravo se treba toj djeci pomoći da i sama ne ponavljaju mustru svojih roditelja, dati ima šansu da kroz obrazovanje stvore sebi i svojim budućim potomcima bolju budućnost, od one koju su sami imali.
Kad to sve zbrojiš i oduzmeš, dođeš na to, da je najoptimalniji način, onaj koji daje najviše pluseva uz najmanji broj minusa. Meni nije poznat ni jedan mehanizam modernog društva koji daje samo pluseve.
Ajmo se iz visina humanistickih nacela spustiti u prizemnije konkretne primjere. Obitelj x iz mog grada je dobila trece dijete i 11.000kn sjeda na racun 1x godisnje (mozda je sad manje, nemam pojma, brojku mi je rekla kolegica koja ih ima troje). U toj obitelji inace majka ne radi a otac skuplja "sekundarne sirovine" pa ja vozim svaki dan slalom izmedju rupa na cesti jer nema pola poklopaca sahtova u kvartu, a povremeno uzivamo u smradu spaljene izolacije kablova - miris koji ne mozes fulat jednom kad ga naucis prepoznati. I sad 6 godina kasnije obitelj x shvaca da od iduce godine nema tih 11.000kn koje su im taman za cigarete i pivo (jer me njihova djeca i dalje redovito podrapani i prljavi zicaju "pet kuna za bonbone" - ja im obicno dam bonbone, ne 5 kn, jer su njihovi roditelji vec dobili od svih nas 1300kn mjesecno za svakog od njih). I sto ce ti roditelji zakljuciti? Da im se sigurno vise isplati imati jos jedno dijete (koje naravno nije cetvrto nego sesto, sedmo) nego ostati bez tih 11.000kn. Jer je njima to veliki novac.
I da, ja mislim da ovaj nacin pomoci samo potice obitelj x na jos vise djece, jer ne vide nikakvu racunicu da ih imaju manje. Prema tome, kao porezni obveznik, smatram da bi bilo pametnije osmisliti neku manje populisticku a djeci kvalitetniju podrsku nego je ovo sto sad imamo u zg. I ne vidim zasto o tome ne bi komentirali umjesto "a sto cemo drugo nego pomagati djeci" jer puno puta uopce ne pomazemo time djeci nego im realno, dugorocno, odmazemo...
S druge strane, obitelji y, z, m i n bi rado imale treće dijete, ali boje se troškova jer im je već i sa dvoje teško, pa im tih 11000 kn godišnje daje sigurnost da će nekoliko godina godišnje primiti financijsku injekciju kojom će popraviti budžet, i odlučuju se na treće dijete. To je pronatalitetna mjera, a ne socijalna. Može se raspravljati jesu li državi potrebne pronatalitetne mjere i kakve, ali država očito smatra da jesu.
Usput već godinama je ua treće samo 9 tisučica
Syli me ti si sad izabrala opet krajnji primjer.. ima nas samohranih majki kojima zmn placa stanarinu a za ostalo se pobrinemo svojim rukama. I pritom ne mislim na krađu nego zaista svojim rukama. Zajamncena minimalna naknada je 1200 kuna iako ce je sada povecati , no neznam za koliko. Moja curica dobije 350 kuna djecjeg doplatka i trebala bi dobiti 1000 kuna alimentacije ali joj tata malo uplati malo ne. Ja ne zivim na socijalnoj grbaci zato jer zelim to. Nego zato jer moram. U trudnoci mi nije produzen ugovor na poslu a bila sam u firmi odlican i postovani frizer. Kada je zavrsio porodiljni tek dva mjeseca nakon sam nasla posao unatoc iskustvu ali je svima bio problem sto sam sama sa djetetom i ovisim o cuvalici. Fora je i u tome da su nase place pale na 2500 plus taj famozni prijevoz.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
I meni ta placa nikako nije dovoljna da pokrijem stan rezije i hranu. Tako da radim doma na crnom idem drugim ljudima u kucu i friziram. Cistim urede ,stanove i slicno. Trazim posai vec osam mjeseci. Ali takav da ne moram angazirati cuvalicu. Taj posao koji sam nasla nakon porodiljnog je poceo tako da je malena u jaslicama zaradila jednu virozu za drugom i nikako nisam mogla toliko placati cuvalicu. Cijelu zimu je bila bolesna.od 1.9. Je imala vec treci puta virozu od cega je prosli tjedan zavrsila na infuziji jer je toliko povracala i imala proljeva da joj niti ja dojenjem nisam ispjela to nadoknaditi. Kada sam rodila bilo me uzasno strah da necu moci dojiti i toliko sam citala i pripremala se ,jer sam znala da joj necu moci priustiti hranu i flasice i dojenje je bilo puni jeftinija opcija za mene. Ima nas roditelja koji ulazemo tih 40 kuna za 3 gige interneta , ne zbog facebooka nego zato da bi ustedili i vrijeme i novac i informirali se a i neke stvari kupili povoljnije nego u ducanu. Ima nas jako puno roditelja koji smo nemocni i trudimo se sve dati djeci. Ja sebi nisam kupila niti jedan jedini komadic odjece vec 3 godine. Trebam se pofarbati ali mi je zao dati 100 kuna za dvije kutije boje da si pobojam kosu od sjedih vlasi. Zapustena sam. Ali bas me briga. Cinim sve da nas pokrijem. I sigurna sam da ima jos mama koje ne sjede na kavi niti puse, niti piju niti izlaze i cine bas sve sto mogu za svoje malene. I da. Dijete kosta. I mene je nas socijalni sustav spasio od ceste. Pa sto god vi rekli...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
sillyme, kužim te i znam i ja za slične primjere, ali mislim da tu nije zakazala država odnosno grad koji daje 11 ili 9 ili koliko već tisuća kuna, nego socijalna služba koja ne kontrolira i ne reagira na roditelje koji ne brinu o djetetu/djeci
Zasto je razlika velika?
Ne razumijem pitanje. Mislim, razumijem sto pitas, ali ne razumijem zasto ti je bitno. Nema abortusa (u Planned Parenthood klinici u mom gradu) jer nemaju uvjete - abortusi se obavljaju u bolnici, vrlo poznatom 'lancu' u Americi. Ne znam zasto nemaju uvjete; vjerojatno im nije bilo bitno da ih ostvare, a mozda je stvar (samo) financijske prirode.
Na svu srecu, drustvo je dovoljno uredjeno da ljudi imaju pravo na abortus, da nije zabranjeno zakonom. A i sve zene ne odluce uvijek zadrzati dijete. I to je ok, s obzirom da je to njihovo pravo.
S ovim se potpuno slazem. Naravno da ima primjera iz svake krajnosti, i u Hrvatskoj i tu kod mene i u tko zna kojoj zemlji svijeta (svakoj, vjerojatno). Ali u pravilu, sistem funkcionira. Da je bas tako lako iskoristiv i da su bas svi tako hladno opusteni oko iskoristavanja resursa, ne bi li onda svi, ama bas svi, imali puno djece i zivjeli na tudjoj grbaci? Ipak je puno, puno vise onih koji su u stanju (financijski) brinuti za svoju obitelj.
Ne? Što li je ovo:
Iz kojeg si mog komentara iščitala da želim iskorijeniti siromašne, kao već živuće ljude!? Što? Da uzmemo puške u ruke i pucamo po njima?
Vidiš, nisam upotrijebila pojam "štancanje". Niti jednom u ovoj raspravi.
Gore je od onog što je Sanader napravio zato što je on nažao učinio drugima, a ne vlastitom svom.
Koji su to razlozi? Vjerski? Da se na njih oslanjamo i slušamo što svećenici govore još bismo bili zaglavljeni u crnom mračnom vijeku.
Ne vidim neki napredak. Naprotiv, stvari se zakuhavaju. Svjetsko stanovništvo raste, a resursa je sve manje. Rješenja su uglavnom skupa i mase ne pristaju na njih.
Jedno je stvar zabrane (loše), a drugo je da nema potrebe ili je tako niska da se ide drugdje.
Neki još uvijek imaju milosti prema svojoj nerođenoj djeci.
Omg.
Vise ne znam sto bih te pitala osim, mozda, koliko imas godina. Cisto tebi u obranu. :/
Dobro, ispala sam sada glavno zlo. Zašto? Jer zastupam stav da dijete treba planirati, a ne dopustiti da se desi. Zaboga, nama su tako još i u školi govorili, plus doma roditelji. Tek kada imaš dovoljno za pokriti sebe onda radiš dijete, a ne obratno, kako tangerina veli jer ti je sve u životu što imaš seks, a usamljen si u svojoj bijedi pa bar neka te grle ručice. To je sebično i naopako razmišljanje, ali ok, vi kako hoćete. Savjetujte ljudima neka si prave djecu i ovise o socijali. Daleko ćemo dospjeti tako.
A isto si mogla reći koliko imaš godina. :-)
Prema onome što si ranije napisala, poznaješ siromaštvo iz prve ruke.
Osećaš ljutnju prema svojim roditeljima zbog toga? Mrziš sebe zbog toga što ipak jesi rođena?
Čak i ako je tako, nemaš prava da tako olako uvrediš hiljade ljudi o kojima ne znaš baš ništa, osim da su korisnici socijalnih primanja.
Raspravi svoju ljutnju sa svojim roditeljima - i nadam se da si izuzetno finansijski stabilno stojeća, i da nećeš morati da raspravljaš slične stvari i sa svojim detetom.
A veruj mi, koliko god da si ubeđena da možeš da opskrbiš dete, jednom ćeš doći u situaciju da mu kažeš da nešto ne možeš da mu priuštiš.
I dete će biti ljuto na tebe i nesrećno.
I misliće da je užasno uskraćeno i siromašno.
A ti ćeš se tog trenutka osećati jednako loše kao bilo koji socijalac.
Pulinka, ostavi se psihoanalize. Stvar je vrlo jednostavna. Ponovit ću: netko nema za svoja usta - neka ne radi još jedna. Čemu da dva usta budu gladna?
O, imam pravo govoriti, odnosno kritizirati ono što smatram da iz korijena ne valja. Zaboga, pa nisu djeca tamagochi.
Da si me pratila na ovoj temi vidjela bi da razlikujem one roditelje koji se iznenada nađu u nezavidnoj situaciji i onih kojima je već vrlo, vrlo loše pa unatoč tome prave još djece, iz razloga koje je navela tangerina, a to je jer im se seksa, i drugo, jer su usamljeni i nesretni pa neka im ručice djeteta čine utjehu. Ne pitajući se kako će biti tom malom nedužnom stvoru.
I pulinka, ako dijete uskratim ikad za osnovne potrepštine neće mi past na pamet nakon tog upustit se u spolni odnos bez zaštite. Da, znam da zvučim kao brošura za tinejdžere, ali tako je.
Jos od dutke lutke nije bilo napolitanki.
predvečer je na HTV 2 bio putopisni dokumentarac o Burmi,upalila sam tek pred kraj nažalost no voditelj je na kraju rekao nešto što me asociralo na ovo od Case o sreći: kaže,gledateljima će se njihov način života činiti surov i težak no ja davno nisam vidio sretnije i produhovljenije ljude...
to je valjda ono istraživanje koje je spominjala o sreći bez kupaonice...
Zapravo, neće mi pasti na pamet ovako ili onako rađati još jedno dijete na ovaj nesretni svijet, pa i da imam sve pare svijeta. Greška je bila i ovo. Neću si to moći oprostiti do kraja života. Niti se djetetu dovoljno ispričati što sam je svjesno dovela u postojanje.
Komentirati ovdje je bilo kao zaletjeti se glavom u osinjak. Zašto sam očekivala da ćete me razumjeti? Jer uz sposobnost rađanja vežem odgovornost. Ali to je debelo naivno. Da je tako ne bi bilo pola s**nja koja se događaju u svijetu svakodnevno.
Djecu radimo zbog nas, ne zbog djece. Iz sebičnosti, ne iz ljubavi.
A ne znam sto bi ti covjek rekao, osim ako se ne zahebavas. Valjda da potrazis strucnu pomoc. :neznam:
Kaae, samo je treba pustiti da dijete još malo naraste. Meni ovo zvuči kao postporođajna depresija, a vjerojatno i je. Ideja sa stručnom pomoći nije bez osnova - mnogim ženama to puno pomogne, barem da osjete da nisu same ni jedine koje se bore s takvim osjećajima.
zutaminuta, doći će trenutak kad ćeš se osjećati bolje. Taj dan nije daleko, ali ga je često teško dočekati. Pretraži forum - bilo je topica o depresiji poslije poroda. Sretno!
Tim vise; najbolji lijek za PPD je, opet, strucna pomoc.