Nije istina. Lijepo sam vec x puta napisala * osim u slucajevima bolesti*. Zasto tako ruzno prozivas i pises neistine?
Printable View
Ma Deaedi ne proziva, majke mi ti znaš da ja i Sasa fakat na totalno oprecnim kolosjecima, ali daj molim te pričitaj topic od poetka do kraja još jednom, molim te!!
je, samo mislis da je takvih iznimno malen broj. Prakticki zanemariv na ukupan broj.
Ekstremno pretili su u prvom redu psihicki bolesni, plus genetika i metabolizam.
Obicni pretili ljudi su vecinom psihcki vise manje ok, ali metaobolicki su osjetljiviji na kolicinu i vrstu hrane od - mrsavih.
nisam htijela da tako zvuči, oprosti Deaedi!
samo imam dojam da negirate da struktura osobnosti i milijon drugih faktora, pa i društvenih!, utječe na razloge zbog kojih osoba nije u stanju stati jesti. i to najmanje ima veze sa komocijom.
No, mozda jesam ogranicena. Prvenstveno osobnim iskustvom i ljudima iz okoline. Jer eto, od 10 tak ljudi koje znam, a da imaju problema sa kg, svima je uzrok samo prevelika kolicina hrane i premalo kretanja. I svi znaju i otvoreno kazu da je to uzrok. Neki su se trgnuli i promjenili, nekima je dobro i ovako. I u tome nema nista lose. Jednostavno smatram da je krajnje neukusno imputirati da su ljudi pretili jer su podlozni reklamama i siromasni. Smatram da prebacivanjem odgovornosti na drustvo tako perfidno vrijedjate ljude koji nisu glupi niti nuzno socijalni slucajevi.
Jedan od uzoka je što je noramalna hrana preskupa svugdje za 4 članu obitelj. Malo tko će potrošiti 1000 eu na rhana mjesečno, kad se može prehraniti i za 300 eu mjesečno.
Plus sve ovo do sada pobrajano i navedeno kao uzroci.
Kg presaka dođe 3,5 eu to djeca pojedu u roku 5 minuta. Vreicu keksa ili huenih za 40 centi žvaću sat vremena i siti su. Nakon 2 breskve već gledaš šta bi sljedeće.
NIsi ograničena, već se ravnaš samo prema uzroku što imaš pred svojim vratima. A svijet je puno veći, širi i složeniji. Po dučanima svi slatkiši su u razini dječjih očiju i sve uvijek natrpano kod kase, gledma svakodenvno borbu roditelja sa djecom pred kasama. Ne boj se imali smo je i mi, ali meni nije bio problem dreknuti pred punim dućanom nakon mailijontog puta i ne popustiti, masi roditelja jest da bi izbjegli kolutanje očima, čak i otvorene napade dušebrižnika i slično, to je samo jedan detalj.
Taman završiš sa kupovinom već iza ugla čeka pekara sa razno raznim mirisima i super duper kalorčnim produktima, taman izbjegneš i to, već gore kod stemepeništa sladoled u svim mogućim i nemogućim sortama uz leptriće, sjajne lepršave uzorke koje dobiš besplatno i to samo u nasljeu. Kad odeš u grad ili bilo koji centar, pod zadnje više kioska sa hranom nego dužana sa robom.
Na kraju ne idemo više u grad već vozimo bicikl, idemo na bazen i šećemo šumom. Jer užasno je iscrpljujuče ponovno nakon jednog djeteta 3 godišnjem djetetu objašnjavati zašto ne može dobiti to i to i to. A daži nosnice i oči i djetetu a gdje neće nama.
Pa onda radiš od jutra do sutra, nikad te nema doma, pa hajde uz sve obaveze uskladi i uravnoteženu prehranu, kad na svakom čošku možeš kupiti gotovo, masno i sa šećerom ali ukusno je i gotovo tj. odmotaš pojedeš i baciš. I tome slično.
I da, mislim da sam već rekla to, tko može pristojno živjeti u Hrvatskoj, nema pošto ići vani.
Kapitalizam i ono u što se u 21. st. pretvorio je đavo sa dječjim licem.
Očemi malo o nekretninama na zapadu? I na što odlazi većina plače prosječnog građanina u zapadnim metropolama (čitaj gdje još uvijek ima posla) u zadnjih 5 godina? Mislim da bolje ne.
Ovo sve skupa ima veze i s mentalitetom, bar u našim krajevima. Pojam dobrog provoda je dobro se najesti. Da pucaš nakon ručka. Pa tako popljujemo sofisticirane restorane u kojima na velikom pjatu dobiješ mini kreaciju ukrašenu pošpricanim artom. Umjesto janjetine ispod peke u ogromnim količinama koliko god zdrava ili skupa bila.
Ma nije čokolada, svugdje je na zapadu isto, megalomanstvo. Ovdje nije janjetina ispod peke, ali su zato druge masne i šećerne <"kreacije" u điru. U Kanadi su pak mega odresci, mega pizze, sve nešto mega i mega, uduplo pa samo da se proda kao fol po istoj cijeni. Nemaš više za naručit normlanu porciju, porcije su ogromne. A mislim da je slično i u USA. U kanadi smo bili pa znam iz prve ruke.
Čak su i Indija i Kina time zahvaćene, samo što je kod njih drugačije kao i kod svih zemalja u razvoju. Oni koji imaju para su otrkrili lance brze hrane, a ostatak stanovništava lovi štakore za ručak i kost je i koža. Na zapadu, kao što si već navela, oni koji imaju puno para hrane su u restoranima gdje na tanjuru dobiješ porciju koja stane na nepce.
Nedavno smo bili na douručku sa našim prijtaljima iz tog visokog društva, e to je hrana. Samo što si je mi možemo priuštiti 1 x u 3 mjeseca, a oni svaki dan.
ja znam da ja stalno imam osjećaj da plivam uzvodno kad si pokušavam organizirat život tako da jedem zdravo
pogotovo kad sam van kuće i trebam nešto pojest, pa pečem patlidžane ujutro u 6:30, završit ću u nečijem potpisu jedan dan
većina ljudi u uredu to ne radi, kupe kruha i paštete, ili krafnu, ili buhtlu, ili burek, ili salamu, sir, ili naruče pizzu.. ako hoćeš jesti nezdravo na poslu, možeš birat između puno toga, ako hoćeš jest zdravo, možeš ponijet od kuće.
molim recept za varivo od 20kn :)
Tako i mi treba
Kad razgovaram sa bahatom i sveznajucom safran
Valjda ti je normalno s visoka tako se obracati ljudima.
Sram te moze biti.
Toliko od mene.
Čuj flopica sram i tebe može biti. Jedina razlika između mene i tebe je, što ti pakiraš u celofan, ja ne. Što se tiče prezentiranja stvari s visoka i kao apsolutne istine to radiš jako dobro. I da, to me nervira.
I inače me nerviraju ljudi koji nemaju senziblinosti za ljude koji nisu tako uzvišeni i savršeni kao oni.
safran, meni smeta sta se stalno kroz redove provlace uvrede za ljude koji se ne hrane zdravo: da su glupi( slijepo vjeruju reklamama), neobrazovani ( ne znaju sta je zdrava hrana), nemaju karakter (ne mogu se othrvati iskusenjima), siromasni (kupuju jeftino smece), psihicki bolesni ( treba im psiholoska pomoc)... Jel vi shvacate kako vrijedjate? Na finjaka, kroz kao brigu i pokriviteljski stav. Meni je to grozno. Pa ljudi jedu sta i kako zele, nemojte patronizirati!
Meni uopce nije jasno zasto se ti osjecas prozvana?!
Mrsava si, imas samokontrolu i jedes zdravo.
Mora da epidemija pretilosti vlada jer ljudi zele biti debeli.
Ali ako govorimo o morbidno debelima (tako je započela ova tema), oni stvarno imaju mentalnu bolest, jednu iz spektra poremećaja u hranjenju
Kao što je anoreksija bolest, tako je i binge eating
Ne vidim ništa uvredljivo u tome da je netko bolestan
I psihološka pomoć ljudima koji pate od poremećaja u prehrani nije dovoljna, treba im ozbiljno psihijatrijsko liječenje.
Mentalne bolesti nisu sramota.
Ja i dalje mislim da svi mi - barem odrasli - imamo izbor... negdje sam pročitala: zdravlje ne biraš, ali možeš izabrati zdrav stil života ;)
Razmijem. ALi Deaedi, ljudi ne bi kupovali junk hranu, da je nema. Zašto je ima je pitanje? I zašto se reklamira tako agresivno je sljedeće? Zašto trebamo čipseve, smokije, gumene bombone, mc donalds, brger king, döner, toliko miliojon vrsta čokolada, lazanja gotovih, vočnih jogurta, pa onih desrta, pa ovog i onog, prepuni dućani gotovih proizvoda, musli moraš se ubit dok nađeš onaj koji nema šećera unutra, čak i kruh koji nema šećera...e pa ono. I kada tome pribrojimo stil ćivota, gdje žena nije samo majka, rodilja i kuharica nego i radi puno radno vrijeme.
U vrijeme moje bake djeca su bila sretna kad su dobila nranču pod bor za Božić, i jednu šećernu lizalicu, pogledajmo danas.
Pa nemojmo pretjerivat. Negirajući odgovornost civilizacije, negiramo samu civilizaciju kao razvijenu i naprednu. Nitko nije otok sam za sebe.
A ljudske slabosti, pa daj, pa nećemo tu otkrivati toplu vodu.
Ti nema baš niti jedan porok u svom životu? Kod tebe onak sve savršeno po ko loju, uzor nad uzorima? Pa kod mene nije Ja sam okorijeli pušač.
Ali po mom misljenu, sve ste pobrkale :mrgreen:
Ove od 200 kg i ove koji imaju viska kila i pretile i amerikance i nase i sve.
Ja mislim da kod nas pretilost mozda je javno zdravstveni problem, ali ne toliko. Vecina nas (ne mislim tu nas, nego u hr), kao i vecina u mediteranskim zemljema ima taj mentalitet i naviku kuhati. Francuzi, spanjolci, talijani...nema ih toliko ekstremno pretilih. Na ulicama u principu ne vidis pretile ljude. Tako da sigurno ima nesto i do mentaliteta. :-/
pa postojanje junk fooda i reklamiranje istog je zbog novca. ogromne količine novca, to je bar jasno kao dan
uvijek je riječ o novcu i zaradi
Pa da, jasno. Industriji nije u interesu osviješteno i informirano pučanstvo. Oni maloborjni neovisni koji se pošavaju probit i vikat iz sveg glasa ljudi stanite, rade idote od nas se u času izgube u bilijardama financiranih "experta" koji govore o Actimel-u kao izvrsnom produktu za početak dana jednog djeteta koje štiti i jača imunitet, a u toj maloj bočici 10 kockica šečera.
i uopće ne negiram da ima bolesnih ljudi koji se prejedaju i da im treba pomoć psihijatra
ali ih bome ima ohoho koji jedu iz čistog gušta i pojedu puno više nego što im je potrebno, nakupe 20-30 kg viška, a u tom slučaju nisu krive reklame
i tu se slažem s Deaedi (samokontrola) i s čokoladom (mentalitet)
Bas bih rado da Danka malo napise o metabolizmu ugljikohidrata.
I kako na secer reagiraju ljudi sa inzulinskom rezistencijom.
I zasto je tesko pojesti samo jednu kockicu cokolade ako si tako osjetljiv na secer.
Ne, ja opet tvrdim suprotno. Današnji produkti su preopterečni šećerom, a znamo što čećer čini ljudskom organizmu. Danas lupom trebaš tražiti produkt koji ne sadrži šećer.
Osim toga nitko se nije rodio sveznajući. Ja znam da je meni trebalo 20 dobrih godina da dođem do ovoga što danas znam. Pojma nisam imala da trebam izbaciti apsolutno sve što je industriski produkt sa jelovnika. Dakle sjeckanje, rezanje, kuhanje, opet sjeckanje rezanje i slično. A nsima od koga imala naučiti kuhati, mama mi je bila očajna kuharica, odrasla sam na govotim produktima koji tada nisu bili toliko mnogoborjni, kao jedno a kao drugo nisu bili toliko zašećerni.
Mi se ovdje vrtimo u krug. Jedni napaorsto ne žele priznati da nam je civilizacija u komi. I da će nam za narednih 100 godina ličiti točno na onu iz onog crtića Wall E. Fantasična personicifkacija onoga što nas očekuje s obzriom da nas očkeuje robotska revoloucija i umjetna ineligencija. To je ionako već vrlo izvjesno.
Tamo gdje ja radim imam Mlinar, Bas burek , Konzum, kiosk sa cevapima , pizzerija i menza na 2 minute od mojih vrata.
Ali hranu nosim od kuce u 95 % slucajeva. I svejedno imam viska kila. :D
Što će opet iznjedriti milone i milone bezposlenih, frustriranih, depresivnih... Na zapadu, a na ostatku planeta će se borit za kantu vode.