Rodila sam prije 3 tjedna u Zadru pa još imam friške impresije.
Iako mi je Šibenik bliži odlučila sam se za Zadar jer imaju stolčić a željela sam da i MM bude sa mnom na porodu.
Ali tu subotu kad je moj malac odlučio doći na svijet bio je pravi babyboom jer je rodilište bilo krcato. Na svu sreću dio trudova sam doma prodisala tako da kad smo tamo došli bila sam već 8 cm otvorena. MM me još doma obrijao a klistir isto nisam dobila jer sam se sama prirodno očistila. U predrađaoni su bile još 3 žene a u rađaoni je sve bilo puno. Čim se oslobodio jedan boks tamo su me poslali. Naravno, tražila sam stolčić ali, budući da je bio vikend, radila su samo 2 doktora i 2 sestre i zaista su se potrudili mi objasniti kako uz najbolju volju oni to fizički ne mogu stići. Duboko sam udahnula, nisam se htjela uzrujavati, samo sam što prije htjela vidjeti svoje dijete.
Htjela sam prirodan porod i to su uvažavali ali moj mali nakon 5 sati da sam bila skroz otvorena nikako nije htio van. Dobila sam tada drip ali uz prethodno dopuštenje ali uz njega sam dobila i cijeli paket - nalijeganje na trbuh i epiziotomiju.
Najveća zamjerka je ležanje pri porodu i nemogućnost da se proba neki drugi položaj, barem da se leđa podignu. Uvjerena sam da sam rađala na stolčiću da nijedna od ovih intervencija ne bi bila potrebna.
Unatoč tome, za osoblje pri porodu mogu reći pohvalu jer su bili ljubazni i pažljivi ( za epi sam posebno dobila anesteziju, a već sam drugi dan sjedila ), dr. R se još kasnije ispričavao MM-u što nismo mogli dobiti stolčić, ali smo i sami vidjeli kako je zaista taj dan bila ludnica.
Dakle to su zamjerke. Dobra strana Zd rodilišta su sestre koje su zaista sve odreda bila jako ljubazne i susretljive, a to nisam samo ja primjetila već i moje cimerice koje su već prije tamo rađale i rekle su mi kako se atmosfera jako promijenila na bolje.
Ako već nisam imala porod kakav sam željela ostatak provedenog vremena je zaista bio ok, svi su se jako trudili oko dojenja, mogle smo i same prematati bebe, a prvu noć nakon poroda zaista su nam pomagale oko šetnje do toaleta i higijene općenito.
Kad se sve zbroji i oduzme mislim da je rodilište u plusu ali još ima puuuuuuno mjesta za napredak. E sad oni kažu kako im fali osoblja ali to je već neka druga tema...