Može hvala, samo ja bih ga zaista htjela posjetit u neka normalnija vremena da ga doživim onakvim kakav on je. :-)
Printable View
Hvala sirius za promjenu naziva teme :-)
https://www.poslovni.hr/europska-uni...iranje-4325954
Jesu li naši brzi testovi u toj domeni?
Super vijesti!!!
Pa naravno da jesu, imamo iste testove kao i ostatak EU.
Evo me Vrci, odužio se dan pa nikako uhvatiti vremena do sad.
Potpuno razumijem da se bojiš, nije jednostavno kad živiš u istom kućanstvu s nekim rizičnim donositi iste odluke kao kad živiš u kućanstvu bez rizičnih.
No, slažem se s In love u svemu. I mi smo obiteljski cijepljeni svi (i starija djeca), osim najmlađeg djeteta koje je preboljelo Covid, ja sam i boostana, a suprug je prebolio omikron nedavno. Maske su nam obavezne stalno gdje god je gužva ili zatvoreni prostor, ruke peremo i dezinficiramo, držimo se razmaka itd. To radimo i u HR, a i u UK smo.
I ja mislim da avion nije takav bauk, ali samo ako ste dosljedni, dakle, nema jedenja i pijenja u avionu, skidanja maske i slično. Moja je pretpostavka da ljudi nakon puta često misle da su pokupili Covid u avionu (što je, naravno, moguće), ali ga češće pokupe na okupljanjima tipa doručci, ručkovi, večere, izleti, kafići itd., jer
su tada opušteniji i manje paze. To govorim pod uvjetom da stvarno ne skidate masku na letu, što se do Londona da izdržati. Ako je baš žeđ, popiješ vode kratko, a mislim da svatko može izdržati dva sata bez jela. Time smanjiš rizik aviona na minimum. Maska nam je obavezno bila FFP2, ne samo u avionima nego na svim mjestima s puno ljudi.
Sada nas za ulazak u avion nisu tražili brzi test (ukinuli ga Britanci to jutro kad smo putovali), ali smo bili na jednom događaju s puno ljudi i prije njega su nas zamolili da svi napravimo brze testove prije početka i imamo maske cijelo vrijeme u zatvorenom, pa sam se zapravo tad osjećala sigurnije nego kod nas u kafiću, iako je unutra bilo preko 500 ljudi.
Što se tiče stope zaraženih. Britanci su puno bogatija zemlja od nas i puno više testiraju, samim tim imaju i više zaraženih. Također, oni još uvijek dobivaju besplatno brze testove (iako se sad govorka o tome da više neće biti besplatni jer to puno košta) pa onda nemaju problem s tim da naprave test jer ne ide iz njihovog džepa. Također, djeca i osoblje u školama se testiraju dvaput tjedno već mislim više od godinu dana, pa i to ulazi u statistiku. Mislim da se i puno drugih profesija testira dvaput tjedno. Uzmi u obzir i da ih ima nešto manje od 68 milijuna, pa onda te brojke i nisu velike.
Mi ovaj put nismo išli u London. Bili smo tamo svi skupa više puta, ovaj put smo imali obaveza u drugim gradovima, a i procijenili smo da ćemo ga ovaj put radije izbjeći jer su Britanci baš tih dana popustili sve mjere pa smo očekivali "raspašoj". Unajmili smo rent-a-car i tako izbjegli i javni prijevoz, a i zapravo nas je došlo isto ili čak i jeftinije od javnog prijevoza jer nas je puno :-)
Uzmi u obzir da su Britanci neusporedivo više procijepljeni od nas, a i da su discipliraniji u smislu da, u prostorima u kojima se nose maske, to čine velikom većinom pravilno. Doduše, ovih dana dok smo bili "gore" se ukinula obveza pa je bilo i dosta ljudi bez maske, ali bojim se da ti to nije puno drugačije nego kod nas, kad je stave na bradu...kao da je i nemaju. Ako se odlučite na put, London (i UK) imaju toliko puno predivnih mjesta i zanimljivosti za vidjeti da možeš praktično sastaviti cijeli itinerar od vanjskih atrakcija ili znamenitosti poput muzeja i slično, gdje se ipak puno više nose maske. Bitno ti je paziti u javnom prijevozu, izbjeći okupljališta mladih i lokalne pubove; ako ideš u muzeje (koji su, btw, besplatni),na predstave i slične atrakcije, nositi masku i dezinficirati ruke... i ne vidim onda po čemu bi London bio rizičniji od Zagreba. Ako hoćeš biti sigurnija, pričekaj ljeto i toplije vrijeme, pa će i opasnost biti manja (ali kupi karte ranije, jer na ljeto poskupe).
Pitaj ako te još nešto zanima... a može i na pp za konkretne tips and tricks.
I da, oko dobivanja Covida unutar iste obitelji. Moje namlađe dijete je dobilo Covid u razredu, to su niži razredi i ne nose maske. Nitko drugi od nas se nije zarazio.
Suprug je dobio omikron na poslu (a on radi na specifičnom poslu gdje mora biti bez maske, pa je pravo čudo koliko dugo je i izdržao), nitko drugi od nas se nije zarazio.
Tako da ne mora značiti da će se svi unutar iste obitelji zaraziti. I po primjerima na forumu mi se čini da gotovo uvijek netko ostane nezaražen.
Ajme, jucer popodne sam ga sjetila na ovaj NY pa mu je malo falilo da kupi sebi kartu za tjedan dana u svibnju :D bila je 326 eura iz Splita (prosli put kad je isao platio je 250). Sreca pa nema para :D
Al ovo me malo cudi sto pricate za avione. Md je isao u Oslo prije par mjeseci (doduse prije pocetka Omikrona) i jedini avion u kojem su nosili ljudi maske bio je onaj Croatia Airlinesa. Na ostalim letovima bas nitko. Njima tad nije bilo obavezno (SAS-ovi letovi). Ok, sad mozda opet je. Al zacas oni to ukinu. Cudnog li cuda sto se omikron zacas prenio po cijelom svijetu.
pulinka, u pravu si, i ja sam taj propitivač. A štaš, tako mi funkcionira mozak.Meni je nevjerojatno da netko trajno slijedi bez propitivanja. Išta, ikog i ikad.
Oni koji idu u Sloveniju,u kojoj se ne traže kovid potvrde, računajte da će vas potvrdu tražiti na povratku u Hrvatsku.
Da i da. Već napisala. Ali hajde ipak da odem što kraće u off:
NIJE uobičajeno da stalno propitujemo jednu te istu stvar mesecima, zar jeste?
Ne možeš i dalje biti zapitan: štiti li nas maska uopšte? Štiti li nas vakcina imalo?
Ono, nakon dve godine skoro svakodnevnog korišćenja ljudi obično imaju čvrsto mišljenje o tako trivijalnim stvarima kao što su marka kreme za lice, šampona za kosu, dezodoransa, tipa korisne su im ili ne i zašto .. Nemoguće da nisi formirao/la mišljenje o maski???
I posle godinu dana, većina ima mišljenje o kupljenom biljnom čaju, vitaminskom suplementu, leku, ili npr. akupunkturi ili kiropraktici ako su isprobali.
Ali i dalje nemaš formirano mišljenje o vakcini koju si tri puta uzeo/la? I dalje si zapitan? Kako je to moguće?
Eto, na to mislim kad kažem da ne razumem ljude koji su se okamenili u fazi propitivanja iste stvari iznova.
A što se tiče putovanja, i ja se slažem da uz doslednost i pametne izbore može biti mnogo manje rizično nego svakodnevni život.
Nikad nismo sebi uskratili kretanje tokom pandemije (osim idiotskog policijskog časa koji pokušavam da potisnem...), kojekakvi porodični izletići u prirodu su uvek bili bezbedni i dostupni.
Ipak, putovanje na egzotična mesta u kojima ćeš se naći više sati u malom prostoru sa nepoznatima, ili u zbijenim gomilama ljudi- meni to zvuči kao dobrodošlica novom soju...
Nisi fer :)
NE propitkujem se je li mi maska i vakcina bila korisna, zar nisi pročitala?
Niti da li mi treba iduća doza ili ne.
Ne znam odakle ti taj utisak.
Propitkujem se o sasvim drugim i novim stvarima. Kakva će mi biti iduća korona, kako bih mogla znati kada ću je dobiti i kako bih se mogla zaštititi u situaciji gde se niko drugi ne štiti?
Trenutno se pitam o tome :). Ne vrtim stalno ISTA pitanja.
Vrci ne traže te Slovenci nego samo naši u povratku za djecu od 12god nadalje, a ako te potrefi sreća neće te tražit ni za to dijete (kao naše prijatelje).
Ako traže to ne znači da trebaš imati taj tren nego da ga trebate napraviti asap i poslati na carinu, ako ga ne napravite, dijete je u izolaciji.
Mi smo ga napravili odmah sutradan ujutro jer smo se vratili kasno navecer. Može samo brzi test, ali službeni nalaz.
Tvoja djeca su mlađa tako da tebe nitko ništa neće tražiti.
Mi smo putovali skoro jednako puta kao i prije pandemije. Istina, to nije baš puno, ali je 1-2 puta negdje izvan HR. (svi imamo sada i boostere). Naša najveća šteta je što smo imali organizirano i plaćrno putovanje u London na samom početku pandemije. Imali smo i ulaznice za 3 predstave, let, smještaj, ma sve. čak i ulaznicu za predstavu u kojoj glumi kćerin omiljeni glumac. I sve je propalo. OK, novce smo dobili nazad ali tu žalost od propalog lijepo organiziranog putovanja ne možemo zaboraviti. Najviše kći. Mi ostali smo OK.
Nedavno sam bila na letu na kojeg nisu pustili barem 20 ljudi i to već na Zagrebačkom aerodromu. Ne znam kako se to kasnije razvilo i jesu li ti ljudi dobili kakvu odštetu, odnosno čak ni ne znam jesu li službenici ili putnici bili u pravu. Ako sam dobro polovila, bili su cijepljeni ali im je od zadnje doze prošlo previše vremena.
Ja sam se dosta dopisivala sa raznim službama u raznim zemljama u koje smo trebali ili jesmo putovali. I dobivala sam jako kontradiktorne odgovore. Tako da u cijeloj situaciji ipak nisu uvijek jasno napisana pravila.
kaj se tiče NYC - nemojte biti tužne. Pa rto je grad koji jako dobro poznajete. iz filmova i serija. To je stvarno živa istina jer kad tam dođeš, sve je jako poznato. al grad je odličan
Nas nasi u zadnja 2x nisu trazili bas nista (od sijecnja smo 2x bili vani, austrija i italija), tako da jedino za uc u rh nismo nikakve papire pokazivali. Vrci, nakon zivota u rh ja se ne bih bojala nigdje ici osim ne bih bas na kupres na skijanje, ko je tamo isao vratio se s omikronom bez greske, osim ako ti nije cilk ciljano zarazavanje. Ne bih u bih u hotele zimi npr.
Ili nece traziti nikoga ni dokumente ni potvrde jer im se ne da. Kao sto nisu nas. Zelim vjerovati da smo bili iznimka…
Mi ovaj vikend letimo za Hr preko Njemacke. Nijemci u tranzitu traze potvrde kao da ulazis u zemlju. Vidjet cemo kako to funkcionira u stvarnosti.
Za mjesec dana letimo na otocje u Indijskom oceanu. Ulaz u zemlju je vrlo striktan. Submitaju se dokumenti za ulaz u zemlju 3 dana prije. Svi stariji od 2 godine moraju imati pcr bez obzira na cjepivo. Oni koji su preboljeli u zadnjih 90 dana mogu napraviti antigenski test i prikoziti potvrdu o preboljenju.
To nam je prvo putovanje od pocetka pandemije ako ne racunamo odlazak u hr. Sve se bojim da ce se nesto zakomplicirati…
Što se tice Zanzija, mene je tamo iznenadilo kolika je razlika izmedju lokalnog stanovnista koji nema ama bas nista i resorta...nigdje na svijetu (a preputovali smo dosta) nisam vidjela bas toliki nesorazmjer, pa ako budete isli obavezno kofer igracki, biljeznica, olovki, obuce, odjeca..ma sve primaju. Mi smo odnesli 4 kofera igracki i toga, da vidis tu srecu... A inace je to bas odmor destinacija, mi smo se selili, 4 smjestaja u 15 dana, iznajmili auto i đir po otoku...Tamo se fakat zivi polako, sve radi po tom principu pa i restorani ha ha (moras naruciti hranu 2 sata prije nego sto si gladan)... Ja ga volim. Možete kombinirati s safarijem na kontinentu, mi nismo, nije mi se dalo zezati jos s time (malo i zbog korone). Nije bas jeftino, kako bi se očekivalo zbog njihovog standarda, recimo azija je puno jeftinija od Afrike, ali ja Afriku obozavam.
A Jordan je super, vise civilizacija, iznajmite auto i đir po državi, bas se može puno vidjeti u malo dana, mi smo bili 10, Mrtvo more, Petra, Wadi rum pustinja, Jerash, snorkling Aqaba - povijest i priroda su im odlicni...a karte do dole su trenutno đabe, mi platili nesto sitno eura (mislim da je bilo povratno 40e, 4 karte)... istina, trebao nam je test za ulazak, plus jos jedan nakon dolaska ali najavljuju popustanje toga. Isto, Jordan nije bas najjeftinija destinacija, ali uz ovakve cijene karata može se. Uzmite si Jordan pass, u tome je viza i sve ulaznice (i za Petru).
Za letove ja najvise pratim Slovence Po svetu, oni objavljuju za cijelo okruženje (Venecija, budapest, bg, beč, munchen, milano,..) i eto bas nedavno je bilo za new york iz Venecije 180e povratno, stvaro dobra cijena.
Evo i link https://www.posvetu.si/blog/akcije/new-york/ , stvarno super ponude budu.
I Travel free https://travelfree.info/.
Evo i link https://www.posvetu.si/blog/akcije/new-york/ , stvarno super ponude budu.
I Travel free https://travelfree.info/.
Oko putovanja u koroni bi dodala još ovo - nije strasno, samo treba krenuti. Ako imate želju, naravno.. Kad krenes da sve vise manje isto, samo sto treba maska i koji papir vise (a bar toga smo mi na Balkanu naviknuti, ha,ha). A sto se tice ekzoticnih destinacija, tamo je sve malo drugacije nego kod nas - stalno si vani, na otvorenom i trenutno je super jer nigdje nema guzve..osim u meksiku i dominikanskoj republici, koja nema ama bas nikakve uvjete za ulazak pa svi hrle tamo trenutno. eto, ja tamo ne bi isla trenutno, to mi je nekako rizicno...
Hvala In Love za sve info.
Nano, s obzirom da znam o kojoj se destinaciji radi, mislim da je osoblje aerodroma bilo u pravu. Fakat je jasno pisalo na služ.stranicama te države da 2. doza ne smije biti starija od XY dana. To jako dobro znam jer sam tad shvatila da muž i ja ne možemo tamo putovati a ni starije dijete, a ljudi se vole praviti blesavi.
Ovo s nejasnim pravilima stoji, a posebno s kontradiktornim infomacijama i to od nadležnih službi država u koje se putuje. Ja sam se za Francusku okilavila dok sam došla do točne informacije.
Munkice, neka vam je sa srećom i da sve dobro prođe, držim fige!
Da, Norvežani su se bili jako otvorili prije omikrona, bez maski i svega. Sjećam se da su na početku omikrona imali one neke zabave s hrpama zaraženih, čini mi se da je bio i neki avion u igri... Ne znam, doduše, kako je sad.
I ja sam se sad čudom čudila, išli smo Rynairom i očekivala sam da od mjera neće biti ni "m". Kad ono, upravo obrnuto, svi s maskama itd. A onda sam pročitala ovaj članak: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...serima-1152341 , pa sam zaključila da je očito politika avio kuće zero tolerance.
No, uzmite u obzir da se u avionima jede i pije, pa neki to čine poprilično dugo, a osoblje, naravno, tolerira, jer treba se prodati što više na niskobudžetnim letovima, od svega tog dodatnog zapravo zarađuju i mogu imati jeftine karte. Zato kažem, ako se hoće biti što sigurniji, bolje ne jesti i ne piti na letu, tj. ne skidati masku.
I da, dobro je ina rekla, za dodatnu sigurnost izbjegavati hotele gdje se može, u privatnom smještaju je lakše. Mi smo zadnju noć spavali u hotelu pokraj aerodroma jer smo imali rani let, ali smo namjerno došli u hotel tek navečer, nismo večerali u restoranu (iz kojeg je, btw, dopirala i pjesma razgaljenog pijanog putnika kojeg je osoblje diskretno tjeralo u sobu :lol:), a ujutro smo doslovni bili prvi na doručku, pojeli i odmah dalje. Ostale dane smo bili u privatnom smještaju, tamo jeli doručke i neke večere, a ostalo birali restorane s terasom ili s velikom površinom, s malo ljudi i slično.
Nikad ne možete eliminirati sve faktore, ali izbjegnite ono što možete. Tako radimo i u Zg i po Hrvatskoj i onda se ne treba odreći većine stvari.
Hvala
Znam da Slovenci ne traže, a uglavnom su i naši na granici prilično nezainteresirani :lol: Barem su bili prošlo ljeto
Mi smo išli sada u subotu 19. i vratili se u ponedjeljak 21.2.
Kada smo išli tamo nisu gledali Covid potvrde na granici, samo osobne.
Na skijalištu su disciplinirani, prije nego uđeš traže Potvrdu i osobnu.
Od ponedjeljka nisu ništa više tražili jer su ukinuli Potvrde.
Na granici kad smo se vraćali samo smo osobne pokazali.
Samo jedan brzi pozdrav iz Slovenije.
Covid potvrda, iako je na službenoj covid go aplikaciji, i iako vrijedi u HR, ne mora vrijediti u drugim zemljama. Možda je to nekom razumljivo, al, eto, bolje dva puta ponoviti.
Ja sam sad u italiji slučajno pokazala prvu downloadiranu u app, a to je bila potvrda za cijepljenje, 2 doze u lipnju. Iako u Hrvatskoj vrijedi do lipnja 2022., u Italiji ne vrijedi, samo se zacrvenio mobitel osoblja u hotelu, a s mobitelom i ja.
Sva sreća, imala sam odmah ispod downloadiranu i potvrdu o nedavnom preboljenju pa nije bilo problema.
Inače, ovdje svi bez iznimke u javnom prijevozu nose ffp2 maske. U restoranu unutra obavezno traže covid potvrde.
Kad In love neće, ja hoću reklamirati njezinu fb grupu Putoklinci -putovanja s djecom. Tamo možete vidjeti njihova genijalna putovanja u pandemiji i prije nje .
Mi smo u ove dvije godine prolazili hrvatsku uglavnom uzduž,ove godine ćemo popreko.
A za vikend idemo u Novi sad. Nas četvero. Jer nam se hoće i može. Najstariji ostaje doma (s curom, ali to je tema za sebe) .
Nakon Uskrsa idemo u Portugal.
Slijedeći mjesec idemo na Bled.
Još nisam mužu izložila plan, ali ja bi umjesto na more u Makedoniju. I tako.
Jako smo paranoični, nije mi svejedno,pandemija nam je ostavila stvarni trag, više od neugodancije s maskama i papirićem, kao i mnogima, ali odlučili smo da je vrijeme nastaviti živjeti . Oprezno i odgovorno.
Aza jeftine karte bacite oko i na putoholičare i bengeri.hr
Ja ću se samo požaliti da su naša obiteljska putovanja izgleda došla kraju. Djeca su narasla, jedno živi daleko od nas, drugo više ne želi putovati s nama - tako da sam idemo muž i ja sami.
Sve je drugačije - s jedne strane opuštenije jer nas nitko ne natjerava sa svojim prohtjevima, a s druge strane razgledamo manje nego kaj bi s nadobudnom djecom koja su imala gomile ideja.
Isto je i sa skijanjem - ne idemo više ni zajedno ni samo. I jel mi žao. Je, jako, al to je život
Mi smo također putovali za vrijeme pandemije, s troje djece a imamo i planove za ovo proljeće i ljeto. Uglavnom, kako je netko vec gore napisao, cini mi se da smo sigurniji na putu nego u svakodnevici u Zagrebu, gdje dvoje skolaraca i jedan vrticanac mogu skupiti bilo sto i donijeti doma na dnevnoj bazi (tako je i bilo sad prije dva tjedna, koronu nam je donio klinac iz vrtica).
Na putu smo bas kao u popularnom "mjehuricu", ne druzimo se s nikim, lutamo di nam se hoce, ne biramo bas najvece guzve ali dosta toga obiđemo i vidimo. Za smjestaj biramo privatne apartmane.
Koristimo ovo vrijeme jer mi se cini da cemo jos vrlo kratko putovati svih petero zajedno, nisam sigurna do kad ce najstariji jos htjeti okolo s nama... Mozda smo bas zato, unatoc pandemiji, dosta toga obisli i planiramo jos, jer smo jos uvijek svi zajedno a, s druge strane, nemamo vise pelenase, svi su dovoljno veliki da nam je putovanje bas uzitak.
Chesil al meni su tako rekli i u RH da kad dobijes novu potvrdu npr o preboljenju koja duze vrijedi od one stare za cjepljenje, stara prestaje vaziti. Tako mi je i kad udjem u e gradjani aktivna samo ta o preboljenju a iako po datumu vazeca ona o cjepljenju vise nije aktivna. Pogledaj na e gradjani.
Idem testirat dole na portu na poslu da mi provjere s tim aparatom za ocitanje koda pa javim.
Babyboys, super planovi Novi Sad, Portugal, Bled.
Novi Sad mi je na popisu već neko vrijeme, moli mfeedback po povratku :-)
Portugal je divaan :zaljubljen: tamo smo bili neposredno pred pandemiju.
Nano pa šteta da sad vi zbog toga ne putujete, imate li neke frendove s kojima se možete dogovoriti?
Meni su putovanja jedini smislen način trošenja novca (osim ajde krova nad glavom).
Super mi je ova tema jer dajemo ideje jedni drugima.
Mi još nismo smislili di za uskršnje praznike, pa pažljivo slušam :-)
Mi smo tijekom pandemije putovali al više po RH.
Produženi vikend: Rastoke, Slunj, Plitvice
Solaris Šibenik, mobilne kućice
Često idemo na naš otok u Dalmaciju i tijekom godine
Budimpešta
Uopće se ne mogu sjetit di smo još bili, znam da jesmo, al izlete po RH manje pamtim nego ove inozemne.
I dosta smo planinarili.
Veseli mse da slijede uskršnji praznici a i 1. svibnja. :sing:
U pandemiji:
izvan Hrvatske: Nizozemska, Slovenija, BiH, Mađarska
u Hrvatskoj: Istra, Lika, Gorski Kotar i Međimurje.
U planu su nam: Baranja, Mađarska (sjeverni dio, regija Tokaj, gradovi Eger, Miskolc i Debrecin) i Rumunjska (Transilvanija)
Eh da zaboravila sam putovanje u Slo.
Buba klara, zanimljivo.
lili, fale mi djeca a ne frendovi. Za sada. u fazi smo prilagodbe.
Brzo ta djeca narastu