Ja pretpostavljam da si majka koja je napravila sve što je mogla. Ima majki koje su zaista nemajke, ali s dojenjem i nedojenjem meni to nema ama baš nikakve veze.Citiraj:
Užasnuta prvotno napisa
Printable View
Ja pretpostavljam da si majka koja je napravila sve što je mogla. Ima majki koje su zaista nemajke, ali s dojenjem i nedojenjem meni to nema ama baš nikakve veze.Citiraj:
Užasnuta prvotno napisa
Istina je ponekad okrutna.
Svejedno ne vidim na koji način je život uljuljkan neutemeljenim bedastoćama bolji. Tko se odlučio za formulu, trebao bi biti u stanju živjeti s time. Tko je prisiljen davati formulu - davat će ju i ovako i onako, a bolje je da zna sa čime ima posla.
Vjerojatno ne postoji lijep način za prezentirati svu štetnost formule. To kako će se netko potom osjećati je vrlo individualno. Radi svih onih koji imaju bilo kakve dvojbe članci s portala su dragocjeni.
swenki, pa mi samo raspravljamo. Nismo ni mi spominjali nikakvo obrušavanje pa nemoj, pls, ni ti.
I, mi smo objasnili zašto na forumu ne dopuštamo komentiranje marki adaptiranog mlijeka, u više navrata.
I zaista se trudimo to reći, svaki puta, na lijep način.
I još samo, činjenice iz tekstova na portalu su provjerive.
A tužba još nije stigla.
ma ni nece, niste dovoljno vazni za takvo sto. ja da to objavim, sjeli bi na mene iste sekunde. Pritom mislim na tekst posisi to, vjeruj mi.
Zbog čega točno?
Da zbilja ja sam silno ponosna što nam je Theecologist nakon par mjeseci natezanja odobrio da prenesemo tekst i po mom mišljenju lijepo obuhvaća sve ono što znam na jednom mjestu
pa me zanima što te toliko smeta
i ne čini mi se da bi takvom textu bilo mjestu u storiju ili glorija
a nama sigurno ne pada napamet objavit dvjesto i kusur stranica novih tablica rasta
:lol:Citiraj:
ne čini mi se da bi takvom textu bilo mjestu u storiju ili glorija
to upravo jest tekst na razini storija i prakticne zene. lalah, ja sam malo ozbiljnije orijentacije.
swenova mama i ja podrzavam neke stvari koje si rekla...super si srocila nesto sto ja nisam uspjela
ja uopce ne zelim pomisljati na to da cu ubiti svoje dijete i zbog toga uopce ne citam takve tekstove, evo ponukana temom letimicno sam procitala tekst "posisi to" da vidim o cemu se radi
ja sam svjesna sto mogu uciniti svojim negativnim mislima tako da takve podatke uopce ne zelim drzati u svojoj glavi i misliti na to
pa kakva bi ja bila mama da hranim dijete i istodobno mislim...ubijam ga...pa te emocije prelaze na njega, nije li to strasno
je, to je strasno, ali je jos strasnije zatvaranje oci pred istinom.Citiraj:
Dia prvotno napisa
ili, bjezanje od nje.
upravo nijeCitiraj:
swenova mama prvotno napisa
na razini je Ecologista i ponovo te pitam što te u njemu konkretno smeta
isla sam ponovo procitati tekst 'posisi ovo'. da, slazem se sa tobom Dia da je ovo strasno i uznemirujuce procitati:
no, zasto je to tako tesko prihvatiti? zasto ne zelimo znati tu istinu?Citiraj:
Prilikom pakiranja dojenačke formule moguće je da dođe do onečišćenja iste česticama slomljenog stakla i metala, kao i industrijskim kemikalijama poput ftalata i bisfenola A (oba su kancerogeni) i, od nedavno, sastojkom koji se koristi pri pakiranju, izopropil tioksantonom (ITX), još jednim od mogućih kancerogena.
Dojenačke formule mogu također sadržavati prekomjerne razine otrova ili teških metala, uključujući i aluminij, mangan, kadmij i olovo.
prihvacam argumenat majki koje su pokusale dojiti i nisu uspjele. one nemaju izbora.
ali ne mogu prihvatiti objasnjenja osoba koje opravdavaju majke koje nisu htjele dojiti zbog komocije ili nekih osobnih razloga.
slazem se da je danasnji svijet zagadjen. slazem se da nam je hrana puna raznoraznih aditiva i E-ova.
jasno mi je da ne mozemo sacuvati nase dijete od raznih kemikalija i stetnih supstanci u hrani i zraku.
no, ono sto mozemo uciniti je da u tih prvih mjeseci dijete dobije nesto cisto, prirodno, izvorno kako bi se lakse nosilo sa danasnjim zagadnjem planete.
Izbacilo me s neta, lalah, inace bih ti odgovorila, kao i vedrani. Ali prije toga da se osvrnem na ovo:
a Ecologist je sta? Koja je razina casopisa koji daje tekstove te vrste bez ijednog znanstvenog pokrica ili reference? Za mene je to red velicine casopisa poput Mile, Glorije, Doktora u kuci itd.Citiraj:
na razini je Ecologista
Utuzivo je:
ovdje su proizvodjaci dojenacke formule okarakterizirani kao nesto. To je proizvoljno dijeljenje epiteta i utuzivo ej samo po sebi. Ja ne mogu napisati za Plivu da je gramziva, recimo, jer to podlijeze tuzbi ukoliko nemam cvrst dokaz da je to tako. Isto vrijedi za "nemarne zdravstvene djelatnike". Neki to sigurno jesu, ali vecina ipak nije.Citiraj:
svijet predatorskih proizvođača dojenačke formule
To je u redu velicine uvrede.
ovo apsolutno nije tocno. Da je tocno da proizvodjaci ne stavljaju sastav na ambalazu, vec bi ih puno ljudi tuzilo u sredjenijim pravnim drzavama od nase. Zakonom je svugdje u civiliziranom svijetu propisano da MORA pisati sto se nalazi u proizvodu, pa cak pisu i detalji poput toga da je u tragovima moguce to i to. Osim toga, tvdnja da nitko ne zna sto je unutra je besmislena. U danasnje vrijeme znanosti i tehnologije svaki malo bolje opremljeni kemijski laboratorij to lako otkrije.Citiraj:
"Samo proizvođači znaju što se nalazi u njihovom proizvodu, no oni to ne govore. Oni će reklamirati posebno "zdrave" sastojke kao što su oligosaharidi, masne kiseline dugog lanca ili, donedavno, beta karoten, ali vam zapravo nikada neće reći što čini osnovu njihovog proizvoda i koje je porijeklo sastojaka."
Ovo je cistokrvna glupost. Znaci da do dana danasnjeg proizvodjaci u svakoj proizvodnoj liniji mijenjaju sastojke? Otprilike kao da ne postoji recept za koka kolu. Da, formula adaptiranog mlijeka se mijenja, to je tocno i da, oni ni slucajno ne mogu pogoditi tocan sastav majjcinog mlijeka, tj. ne mogu ga reproducirati. Ali da se formula mijenja, to je glupost. Svakih nekoliko godina, proizvodjaci ce dodati ponesto, tipa probiotika ili tako neceg, to je njihova slobodna volja, ali osnova je ista- kravlje mlijeko (ili sojino).Citiraj:
No, do današnjeg dana ne postoji "formula" za pravljenje formule.
Sto to znaci mogu staviti bilo sto? Arsen u tragovima? Recept moze varirati, ali ne varira jer to bas i nije isplativo. I proizvodjaci su podlozni strogoj kontroli. I od njih se itekako zahtijeva transparentnost, ali kao proizvodjaca hrane, a ne lijekova. Upitno je zahtijeva li se dostatna transparentnost, a ne transparentnost uopce. Oni ne moraju registrirati nikakve sastojke, ali to cine kao i mnoge druge tvrtke da im netko ne ukrade patent. Oni ne podlijezu nimalo strozoj kontroli ili pravilima koji se zahtijevaju od bilo koje druge firme koja proizvodi hranu, a ovaj dio teksta koji samo njih izvlaci van manipulativan je.Citiraj:
U okviru razumnih granica, proizvođači mogu staviti bilo što u dojenačku formulu. Zapravo, recept za određeni proizvod može varirati od serije do serije, shodno cijeni i dostupnosti sastojaka. I dok mi pretpostavljamo da su proizvođači dojenačke formule podložni strogoj kontroli, od njih se ne zahtijeva transparentnost. Oni ne moraju, na primjer, registrirati specifične sastojke bilo koje serije ili vrste formule određenom autoritetu ili državnom uredu.
ovo je utuzivo do boli. Znaci da se u formuli nalaze bakterije i gljivice i to redovno- sto je to redovno??? Proizvodjacima, dakle, namecemo tvrdnju da proizvode zarazenu hranu. Gdje su dokazi za to? Na koje se istrazivanje autorica teksta poziva? Gdje su sva ta silna djeca oboljela od salmonele nakon formule, ako izuzmemo djecu u Africi gdje se mlijeko redovito radi od prljave vode? Hej.Citiraj:
Bakterija Salmonella i aflatokisni – snažni, toksični, kancerogeni, mutageni, imunosupresivni agenti koje proizvodi jedna vrsta Aspergilus gljivice, redovno se pronalaze u komercijalnim dojenačkim formulama, kao i Enterobakterija sakazakii - uništavajući patogeni uzročnik koji se prenosi hranom i koji može uzrokovati sepsu (prekomjerna bakterijska infekcija krvnog toka), meningitis (upala moždane ovojnice) i nekrotizirajući enterokolitis (ozbiljna infekcija i upala tankog i debelog crijeva) u novorođenčadi
Dokazi?Citiraj:
Prilikom pakiranja dojenačke formule moguće je da dođe do onečišćenja iste česticama slomljenog stakla i metala, kao i industrijskim kemikalijama poput ftalata i bisfenola A (oba su kancerogeni) i, od nedavno, sastojkom koji se koristi pri pakiranju, izopropil tioksantonom (ITX), još jednim od mogućih kancerogena.
Dojenačke formule mogu također sadržavati prekomjerne razine otrova ili teških metala, uključujući i aluminij, mangan, kadmij i olovo.
Barem jedno imenovano dijete ili obitelj kod kojeg je u krvi pronadjen estrogen. Strucna studija. Izvor na koji se poziva. Nista od toga -ne vidim ih. S obzirom da ih nema, sudska je tuzba moguca.Citiraj:
Dojenačke formule na bazi soje posebno su zabrinjavajuće, zbog toga što sadrže visoke razine estrogena dobivenog iz biljaka (fitoestrogen). Zapravo, koncentracija fitoestrogena pronađena u krvi dojenčadi koja su hranjena dojenačkom formulom na bazi soje, može biti od 13.000 do 22.000 puta veća od koncentracije prirodnog estrogena.
Senzacionalisticki i pretenciozan naslov. Strasno.Citiraj:
Ubijanje beba
gdje su ti podaci? Gdje je obitelj kojoj je dijete umrlo zbog prehrane adaptiranim mlijekom. S ovim dijelom teksta jasno je kako se novinarski gubi vjerodostojnost nakon prvotnog soka. Tko god da to procita reci ce sljedece- hej, ja sam ili tko vec odrastao na kravljem mlijeku, mojih xyz poznatih nije dojilo, i gle, sva su djeca ziva i zdrava. Nijedno nije umrlo. Halo. U ovom dijelu trvdi se da djeca od dojenacke formule umiru, a nema dokaza za to. Mislite da to nije utuzivo?Citiraj:
noviji podaci sa Zapada jasno pokazuju da se čak i bebe u društvima visokog standarda razbolijevaju ili umiru zbog preuranjene prehrane dojenačkom formulom.
noviji podaci statisticki kazu da od sidsa cesce umru dojena djeca. Al to je statistika i trla baba lan metoda. Statisticki se moze dokazati bilo sto- kad je bio pedijatrijski savjet da djeca spavaju na trbuhu jer ih je vise umiralo od sidsa dok su spavali na ledjima, odjednom je za koju godinu dosla preporuka da se djecu ipak stavlja na ledja jer cesci je sids kod ovih na trbuhu. Da, provede li se studija o sidsu, moze se pokazati i jedno i drugo. S obzirom da vecina u zapadnom svijetu ne doji, nije tesko pomisliti i da ce vecina djece koja umru od sidsa biti nedojena. To se zove manipulacija podacima.Citiraj:
U usporedbi s dojenim bebama, bebe hranjene na bočicu dojenačkom formulom dva su puta više izložene riziku smrti od bilo kojeg uzroka u prvih šest tjedana života. Posebice, hranjenje na bočicu značajno povećava rizik od SIDS-a (iznenadni sindrom dojenačke smrti), od dva do pet puta.
Svi podaci koje navodi o bolestima takodjer nisu relevantni jer sama na kraju clanka navodi da je jedva cetvrtina djece dojena u zapadnom svijetu. Nije li onda logicnije da ce se bolesti pojaviti kod nedojene? al, ok, to nije utuzivo, iako je manipulativno.
I za kraj, lalah, ovo nije osobna kritika tebe, ovo je kritika teksta. nema potrebe da razgovaras na taj nacin. Kao sto rekoh, nisam ovdje upala kako bih vam pokazala da ste glupe jer ne znate sta radite, vec da vam ukazem dimenziju koju mozda, u zaru borbe za svoje ciljeve, ne vidite. Cure koje su ovdje od pamtivijeka, a s kojima sam neko vrijeme i dijelila prostor forumaski, znaju, bar se nadam, da nista od mene nije zlonamjerno. Uostalom, puno sam puta i sama promovirala rad Roda u javnosti. I to je sve.
ne mogu da ne pratim ovu ajmo reći raspravu i sve sam tužnija
najbolje "ubij glasnika" i riješio si problem :nope:
ako nam stvarno zelis pomoci, kao sto kazes na kraju svog teksta, kako bi ti nazvala osobe koje po bebi trose 20 funti za promidzbu formule, dok UK vlada trosi samo 14 penija po bebi, na primjer?Citiraj:
kako bi nazvala osobe koje traze od rodilja u rodilistu da daju osobne podatke kako bi im kasnije dostavili promotivne letke i/ili proizvode na kucnu adresu?
sada ja tebe pitam za dokaz?Citiraj:
kupila sam nedavno (kršitelj koda)-ove rizine pahuljice na kojima je pisalo da su "sugar free". kada sam ih probala ostala sam zapanjena njihovom slatkocom.
nakon sto sam procitala tekst 'posisite ovo' skuzila sam zasto:
Većina dojenačkih formula je previše zaslađena. Iako većina dojenačkih formula ne sadrži šećer u obliku saharoze, one sadrže visoke razine drugih vrsta šećera kao što je laktoza (mliječni šećer), fruktoza (voćni šećer), glukoza (također poznata kao dekstroza, jednostavan šećer koji se nalazi u biljkama) i maltodekstroza (slad). Zbog rupe u zakonu, dojenačke formule moguće je reklamirati kao proizvode koji ne sadrže šećer.
zasto je ovo utuzivo?Citiraj:
zar se tako brzo zaboravlja nedavna afera u italiji sa zagadjenim (kršitelj koda)-ovim djecjim mlijekom? nazalost do otkrica i afera se dolazi tek kada se pojave posljedice tj. kada se neko dijete otruje.
kao, na primjer?Citiraj:
jasno mi je da ti je stalo otvoriti nam oci, jer ne bi ovoliko puno vremena potrosila u pisanje ovog posta. :) no, ipak mislim da je lako zamijeniti tvoje 'nabrijane' opaske sa optuzivackim i prijetecim nastupom.Citiraj:
Koliko ja znam, adaptirana mlijeka ne prolaze analizu sastava prilikom uvoza svake serije (kao što to moraju lijekovi). Prema tome, nitko ne garantira da sastav odgovara onome što je napisano na deklaraciji (isti problem postoji sa vitaminima i ostalim "dodacima prehrani").
Propuštam lamentiranje i prepiranje oko toga jel nešto za Milu ili Gloriju. Bez veze.
Osvrnula bih se na dojenje beba čije mame nemaju mlijeko, točnije na tvrdnju da je to nemoguće jer se ne bi moglo vremenski uskladiti isl. Nije točno jer su do ne tako davno postojale žene - dojilje koje su upravo to i činile - dojile ne samo svoju nego i tuđu djecu, kad je trebalo.
Ono što sam ja mislila reći Dia jest da ne bih imala ništa protiv da mi netko pomogne u situaciji da ne mogu iz bilo kojeg razloga podojiti dijete. (To sam poželjela reći jer meni to nije "bljak".)
A kad razmišljam o tom problemu i komentiram ga onda ne polazim od drugih (kako bih našla nekoga da mi podoji dijete) nego od sebe (dakle, lako me pronaći ako nekome treba podojiti dijete) I ovo sad možda zvuči smiješno i bezveze ali upravo to sam mislila.
Inače, stvarno su mi tekstovi o dojenju (i porodu isl) sa Rodinog portala bili jako od pomoći, željela sam znati što sam više mogla.
Niti meni nije bilo lako uspostaviti dojenje. Nije to točena piva ni voda iz špine. Treba se prilično pomučiti i strpiti. Prvih 3 dana uopće nisam imala mlijeka. Nakon par tjedana uopće nije bilo dovoljno, ali sam stisnula zube, cijeli dan bila s bebom u naručju i nakon par dana opet je bilo mlijeka više. Boljele su me bradavice, prvo od ragada, kasnije jednostavno zato što još nisu bile navikle na taj sisalački vakuum, boljele su me otvrdnule dojke ali i živcirao me dječji plač (satima) zbog premalo mlijeka u mojim palačinkicama. Svakakvih trenutaka je bilo. Sve sam uspjela izdržati iako sam par puta bila na rubu snaga i živaca. Da isam pročitala prije poroda puno tekstova o dojenju, ne bih pojma imala da sve što mi se događa je normalno, da će proći i da itekako moram nastaviti (bez ikakvih dodataka, dudica isl) kako bih uspostavila konačno laktaciju. A da nisam znala, prestala bih jer stvarno je ponekad bilo teško. ALI i da nisam uspjela, znala bih da je i to normalno, i u onom 1% moraju biti neke žene.
Inače, mislim da kampanja mora biti agresivna. Olako se shvaća odustajanje. A ni ne pomišljanje na dojenje je još najstrašnije.
Ja u svojoj sredini slovim za "onu, znaš kojoj dečkić još uvijek cica :roll: ne da mu jesti ništa, grozno. I još to radi i vani. .."
A pitanja tipa "A zakaj još dojiš? pa kak ti se da? jel mu daješ čajeke i sokiće? ma daj ga pusti da jede! isuse kakav veliki dečko pa kaj ti još cicaš cicu? neću ni komentirati. Preagresivna su.
kad su se već potrudili izmisliti inekciju za zaustavljanje laktacije zašto se nisu potrudili sastaviti inekciju za poticanje laktacije
bok swenki, lijepo te je sresti u virtualnom svijetu…
mogu reci da imas point sto se tice navedenih tekstova i br. jedan i br. dva - ostri su i diraju u bit problema, samo ja ne vidim tu problem u majkama koje biraju adapt. nego u proizvodjacima. Znas nasu pricu, iz te pozicije imala sam jaku zelju da pobijem tekstove i da dokazem da je drugacije … tesko je procitati da nesto( s cime hranis dijete) moze ubiti, imati stetne sastojke I sl. oba su teksta jako ostra, cinjenica ne potkrijepljenih znanstv. studijama (nije napisan izvor podataka) i to je tocno. mene moja prof. def. odmah bocka I pitam se -gdje je to dokazano…koja je studija…I sad bih ja to rostala I trazila zasto I kako I nasla bih manjkove tih studija pa makar…jer mi je bitno da za svoje dijete radim najbolje.
ali nije bit tih tekstova da budu znanstveno tocni na stat. znacajnoj razlici, provedeni na bjelackoj gradskoj populaciji majki koje su kupile odredjenu formulu u odredj. godini - bitno je da ukazuju na nesto sto je moguce da se desi , nesto sto zapravo ni ti ni ja nismo znale i sada je bolno saznati, a zapravo nisu ni namjenjene nama mamama nedojilicama u svrhu izazivanja krivnje ili ljutnje - najvaznija je njihova funkcija u edukaciji za dojenje onih koji jos nisu ni krenuli u dojenje. I probijaju led na prostoru na kojem je adapt. mlijeko postalo nesto sto se mora, a dojenje sto se moze.
Ja sam vise stil cinci minci, pa rozo, pa njezno, pa ne uzbudjujmo svijet…no promocija dojenja treba I ovakav dio price - ne toliko da plasi majke I djecu vec da odgovara na agres. kampanju proizvodjaca. Ako na to gledas kao na dio borbe za dojenje onda sam tekst I nije tako osoban kao sto djeluje na prvu loptu.
:love:
swenova mama, da li želiš da ti tražim reference ili ćeš sama ili nije bitno?
Meni isto kao i lali ništa napisano u tekstu nije bilo novo, o svemu tome sam već čitala prije, na raznim mjestima.
već sam par puta čula onu rečenicu "prištekaš ga na sisu i dalje nastaviš spavati..." i moram reći da mi lagano počinje smetati.
nije baš sve med i mlijeko.
mogu samo o sebi govoriti.
pa kažem....
već u rodlilištu su mi bradavice bile do krvi izmučene, a mlijeko sam dobila tek treći dan.
iako sam pročitala sve o položajima, dobra tri mjeseca nisam skužila kako dojiti bez boli.
imali smo soor u par navrata.
kad je dobio zube počeo me lagano stiskati pa sam opet dojila s bolnom grimasom.
noću se budio do 12 puta.
pa se smanjilo na 5,6 puta.
danas se opet budi barem 8 puta. od 5 ujutro do 8 (kad se dižemo) skoro da i ne spavam.
i ne prištekam ja njega samo tako. ležim kraj njega savinuta, nekad služim umjesto dude pa to traje duuugo, duuuugo.
(redovni sam gost na fizikalnoj terapiji za kralježnicu.)
ali, kao što rekoh na jednom drugom mjestu, vjerujem u dojenje.
pa dojim.
ne pričam puno o tome. ne hvalim se time. kad je mali gladan izvadim sisu i to je sva filozofija.
u adaptirana mlijeka, formule ili kakosetovećzove se ne petljam jer nemam pojma o tome... a i ne zanima me.
ja samo radim svoj posao :) .
rado cu vam pomoci i pritom napraviti prilog, al me ne zanimaju podaci iz Velike Britanije, vec iz Hrvatske. Dapace, jamcim ti da ce biti objavljeno sve sto relevantno imate za reci na tu temu. Ali, jedno s drugim nema veze- novinarka nema pravo vrijedjati proizvodjace hrane samo zato jer vlada nema dobar stav prema necemu. Vrijedjaj vladu. Odnosno, pojednostavit cu. Situacija u hr rodilistima nije takva samo zbog loseg odnosa nekih lijecnika i babica, vec zato jer HZJZ smatra da porod treba pratiti svakih cetiri sata, jer ne placaju epiduralnu, jer ne zele financirati ni najmanji pomak prema necemu drugom itd. Sama sam radila akciju Za bolje uvjete radjanja na SV. Duhu jer mi se smucilo od zadaha krvi i svega na stolovima starim vise od trideset godina i kad sam vidjela lampe iznad stolova zavezane gazama. Dobrovoljno sam to odradila, entuzijasticki, poput svih nas involviranih u tome jer HZZO ne bi dao ni kune, kao ni bolnica za bilo kakvo preuredjenje rodilista. Ali kad kritiziran nesto takvo na poslu, kritiziram one koji su zaista odgovorni, u navedenom slucaju HZZO i MInistarstvo, u gornmjem slucaju kritizirala bih Vladu. Nikako si ne bih dopustila da me netko moze tuziti jer su mi prevladale emocije pa ih vrijedjam.Citiraj:
ako nam stvarno zelis pomoci, kao sto kazes na kraju svog teksta, kako bi ti nazvala osobe koje po bebi trose 20 funti za promidzbu formule, dok UK vlada trosi samo 14 penija po bebi, na primjer?
kako bi nazvala osobe koje traze od rodilja u rodilistu da daju osobne podatke kako bi im kasnije dostavili promotivne letke i/ili proizvode na kucnu adresu?
A zasto nema, na to je relativno lako odgovoriti- industrija adaptiranog mlijeka je profitabilna, dojenje nije. Njega prati samo malen dio masinerije koja dnevno vrti ogromne, nezamislive cifre zaradjujuci na majkama i djeci.
Da, to da se ispunjavaju listici u rodilistima samo zato da se kasnije posalju reklamni materijali jest bezobrazno, i cini mi se, protuzakonito. Nisam sigurna u potonje. To je jedan od nacina reklamiranja, svakako, prikupljanja podataka o ciljnoj skupini, ali nisu krivi proizvodjaci vec oni koji im to dopustaju, dakle, HZJZ ili Ministarstvo koje im je dopustilo da uz vrlo korisnu knjizicu Sretna beba majke postaju propagandna meta. Sama sam, sad u rodilistu, cula sestru kako kaze zeni ako ne da podatke, nece ni dobiti paket. medjutim, ja sam osobno oba puta dala podatke (na kraju, sestra ih prepise iz bolnicke liste), i nije mi nista doslo na kucnu adresu. Odnosno, vidis, lazem, doslo mi je od pampersa reklamni materijal za pelene. I to prije dva tjedna, a rodila sam prije cetiri mjeseca. Za prvo dijete nikad mi nista doslo nije.
ja ne moram imati dokaz. ja nisam pisal ao tome. Da jesam, trazila bih ga, trazila bih strucne izvore i pokrila se necim /mi to tako zovemo- pokriti se/. Ja nemam portal i nisam udruga koja ima tu odgovornost da stavlja tekstove na portal. Ja, kad govorim na kavama o bilo cemu, ne moram imati dokaze, premda cu ih vjerojatno navesti. Ali na portalu moraju biti tekstovi sa referencama jer se inace gubi vjerodostojnost.Citiraj:
sada ja tebe pitam za dokaz?
Da, jest. To omogucava zakon i ne samo dojenackoj vec svoj hrani. To je, opet, stvar zakonodavca, ne proizvodjaca.Citiraj:
Zbog rupe u zakonu, dojenačke formule moguće je reklamirati kao proizvode koji ne sadrže šećer.
utuzivo je jer se aludira na SVO adaptirano mlijeko. Da, kao i sa svom hranom, postoji mogucnost da dodje do zagadjenja u proizvodnoj liniji. Kad se to otkrije, povlaci se sa trzista. To je rizik koji svi znamo kupujuci bilo koju hranu. Ista je stvar i s lijekovima- povukla si paralelu s Italijom, mogu i ja s Baxterom u Hr. tek kad je doslo do nekoliko smrti, povuklo se s trzista. Ljudi i dalje idu na dijalizu, i ruku na srce, vecini nista nije.Citiraj:
zasto je ovo utuzivo?
zar se tako brzo zaboravlja nedavna afera u italiji sa zagadjenim (kršitelj koda)-ovim djecjim mlijekom? nazalost do otkrica i afera se dolazi tek kada se pojave posljedice tj. kada se neko dijete otruje.
ne da mi se traziti, ali nedavno sam citala o sidsu. I naletjela bas na taj podatak, izmedju ostalih da se sve cesce spekulira da je rijec o urodjenom poremecaju na nekom genu, genomu ili cemu vec.Citiraj:
kao, na primjer?
zao mi je sto moje opaske vidis kao nabrijane, a nastup prijeteci i optuzujuci. One to zaista nisu, niti mi je to namjera. Jednostavno pisem ono o cemu sam vec mnogo puta razgovarala, slusala ili cula. Ali, iskreno, gotovo mi je svejedno kako cete me dozivjeti- ja sam ovdje ionako samo prolaznica, a dosla sam samo da vidim kako je anita prosla u emisiji. Pa sam usput na glavnoj strani portala vidjela i ovaj tekst koji me ponukao da nesto i napisem.Citiraj:
ipak mislim da je lako zamijeniti tvoje 'nabrijane' opaske sa optuzivackim i prijetecim nastupom
tocno, ne prolaze, rijec je o hrani i nijedna druga hrana takodjer ne pralazi analizu sastava svaku seriju. Ali, budimo realni, hoce li si itko od proizvodjaca dopustiti da mijenja sastav iz proizvodne linije u drugu proizvodnu liniju ili je to ipak malo preskupo?Citiraj:
Koliko ja znam, adaptirana mlijeka ne prolaze analizu sastava prilikom uvoza svake serije (
mislim da ne mora biti agresivna u tom smislu da se zene strasi time da ubijaju djecu adaptiranim mlijekom. Agresivna u pozitivnom smislu poticanja dojenja, to da. Agresivna u tom smislu da se zenama odmah objasni da su glupe jer zele flasicu zbog tisucu i jedne komplikacije koju flasica donosi sa sobom, da. Ali, ne na ovaj nacin. Kao sto rekoh vec, na ovaj se nacin kredibilitet gubi, svatko s imalo zrnca zdrave pameti, tekkst ce na kraju prozvati smijesnim, pogotovo kad dodje do tog dijela da djeca od adaptiranog umiru.Citiraj:
Inače, mislim da kampanja mora biti agresivna. Olako se shvaća odustajanje. A ni ne pomišljanje na dojenje je još najstrašnije.
sasvim se slazem s tobom i samoj mi cesto na zivce idu "dobronamjerni", nicim izazvani, ni trazeni savjeti. Meni je normalno da zena doji, da doji gdje se nadje, bilo to nasred trga ili kod sebe doma, normalno mi je da tzv. produljeno doji i nikad u zivotu nisam nijednoj dojilji bilo sto ovog tipa koji navodis rekla. Ali su meni cesto govorili - ti ne dojis, a zasto? I onda bih ja po tisuciti puta objasnjavala svoju muku. Na kraju sam odustala od toga. Sad, kad mi dodje netko tog tipa, odmah ga otkantam. Nitko ne mora znati iz kojeg razloga ne dojim i nikome se nisam duzna opravdavati.Citiraj:
A pitanja tipa "A zakaj još dojiš? pa kak ti se da? jel mu daješ čajeke i sokiće? ma daj ga pusti da jede! isuse kakav veliki dečko pa kaj ti još cicaš cicu? neću ni komentirati. Preagresivna su.
lakse je proizvesti bromergon, nego pogoditi sinteticki hormon laktacije. Da uspiju proizvesti hormon za laktaciju, obogatili bi se, sigurno. Bromergon, inace, ne sluzi prvenstveno za zaustavljanje laktacije, mislim da mu je to nus pojava.Citiraj:
kad su se već potrudili izmisliti inekciju za zaustavljanje laktacije zašto se nisu potrudili sastaviti inekciju za poticanje laktacije
flower, lijepo te vidjeti, stvarno te dugo nisam vidjela :)
ja ne vidim problem u proizvodjacima vec u onima koji proizvodjacima dopustaju takvo ponasanje, a to je uvijek zakonodavac. A njih sami biramo. Samim proizvodjacima ne moze se nista nasrtajem na njih, oni se tome mogu samo smijati, ali smijeh bi im zapeo u grlu da se natjera vlast da ih prisili na drukcije ponasanje i proizvodnju. zato je, po meni, ostrica krivo uperena, a zahvaca i zene koje su iz ovog ili onog razloga zavrsile s adaptiranim. I postale kolateralne zrtve. S cime vecina moze zivjeti, ali, s druge strane, budimo realni, ako je adaptirano toliko lose, ok, dajte nam banku mlijeka, dojilje, nesto. Dok to nemamo, adaptirano je kod nas ipak drugi najbolji izbor. A po tim se tekstovima cini kao da je bebu lakse ubit odmah, da se ne mucimo svi zajedno- karikirano, ali na rubu. ja ne rostam po studijama jer me to ove sekunde ne zanima i nemam toliko vremena. Ali mi profesionalna deformacija govori kako su tekstovi napisali lose, dojam koji ostavljaju je nevjerodostojnost i promasuju cilj. To je sve. Meni je bitno da za svoje dijete radim najbolje sto mogu u datim okolnostima, svakako. U to ime jos nisam posegnula za kravljim mlijekom, u to ime sw, iako ima skoro 6 godina, nikad nije probao hamburger, ne jede majonezu, senf, vegetu, ne pije gazirana pica, nikad nije probao koka kolu. Ali sam ga podigla na adaptiranom mlijeku, na (kršitelj koda)u po koji se islo van jer je nas **** smece prepakirano u sloveniji koje redovno izaziva probavne teskoce. O cemu se ne govori jer se na ovakav nacin sprjecavaju te informacije koje su korisne i koje vise nastete proizvodjacu nego pretenciozni napadi tipa"bebe umiru".
Tu, oko toga je li bit da ti tekstovi budu znanstveno tocni, ti i ja se ne bismo slozile- meni je bitno da budu tocni. da imaju relevantne dokaze, da znam na sto se pozivaju, da vidim sto je tu zaista tocno. Na zalost, tesko je danas naci relevantne dokaze jer studije, svi znamo, mogu biti itekako namjestene da odgovaraju onome sto zelimo. Surfajuci, naci cemo svi pro i kontra svega. Problem je u tome da te tekstove ne smatram edukativnima i oni to, u stvari, i nisu. Edukativni tekstovi, oni pravi, rijetko su tako pretenciozni i zastrasujuci kao ovaj.
ne znam da je adaptirano mlijeko na nasem prostoru postalo nesto sto se mora, ili zivim u pogresnom svijetu. Dapace, vecina zena koje znam, a nemaju veze s ovim forumom, doje ili su dojile.
ne smatram da je to dobar odgovor na agresivne kampanje proizvodjaca- njih se vec prilicno stjeralo u kut. Moze ih se jos, ali ne na ovakav nacin. Recimo, ja bih krenula po lijecnickoj komori, prvo bih izbacila covjeka koji je u zadnjem broju Biofarme napisao tekst o velicanstvenoj Milupi, s naglaskom kako Conformil sprjecava grceve. Svi znamo da kiolike nemaju veze s hranom, ali lijecnik koji to napise u casopisu koji se besplatno dijeli po ljekarnama zasluzuje oduzimanje licence. Naravno, to je utopija i to se nece dogoditi, ali neko protesno pismo bih sigurno uputila u Komoru jer, ako nista drugo, lijecnici su zadnji koji smiju reklamirati adaptiranu hranu. A ordinacije su prepune reklamnih materijala, i sama sam dobila knjizicu pracenja rasta bebe s ogromnim reklametinama (kršitelj koda) u pedijatrijskoj ordinaciji. Tu pocinje borba. I rat. U ordinacijama u kojima pedijatri jos uvijek cesto savjetuju da se uzme formula, kod patronaznih sestara koje su pocesto sklone govoriti da je mlijeko slabi itd. Sami proizvodjaci nece povuci propagandu jer ne moraju. Ali se treba pobinuti da se zakon provodi na prvoj liniji. Ne s tekstovima da ces ubiti dijete adaptiranim.
Vedrana, bit je upravo u tome da, ako idem citati bilo sto, ne trebam traziti reference. Da jedan ozbiljan tekst te reference i izvore u sebi mora imati navedeno. A ovaj to nema.
I cure, ne da mi se vise. kako vec rekoh, ovdje sam zalutala jer sam htjela vidjeti sta ima s Anitom, pa sam ostala da kazem svoje misljenje. Nista vise, ni manje. Vidimo se nekom drugom prigodom.
swenova mama, a sto mislis tko treba voditi taj rat? nekoliko desetaka roda? ili ogorcene i revoltirane majke i ocevi? a kako ce biti ogorcene ili revoltirane ako im nitko ne kaze kakve sve svinjarije proizvodaci rade i kakve opasnosti nosi sa sobom adaptirano? kako ce drzava mijenjati zakone ako im nitko ne kaze kakve svinjarije proizvodaci rade i kakve opasnosti nosi adaptirano? i jel vjerojatnije da ce ista poduzeti unatoc ogromnom lobiranju od strane industrije ako ih stisne nekoliko desetaka roda ili stotine i tisuce majci? a kako ce ih majke stiskat ako nemaju pojma? a ako nemaju pojma, tko ce im reci?
roda je odlucila da ce biti ta koja ce reci. da se pokrene kolo. roditelji u akciji.
ancica, ma daj. Nemoguce je da zaista mislis da ce pausalni, sokantni, a neprovjereni tekstovi koji su povrh svega manipulativni i poluistiniti zaista biti pokretac stotina tisuca roditelja koji ce potom promijeniti bilo sto? Pa svaki polueducirani lijecnik na takav tekst itekako ima pregrst agrumentiranih odgovora. Pogledaj sto vam radi glasrazuma na topicu o cijepljenju. Ili je ipak moguce?
Ne sanjaj. Vise si stete radite takvim nacinom od nekog drugog nacina.
Koji roditelji? Pa same baratate podacima u kojima je vise od dvije trecine zena djecu hranilo mlijecnim formulama. Mislite da ce od srece i veselja skociti do plafona i odjuriti pred Sabor? Tim roditeljima ovakvi tekstovi izazivaju gnusanje i zgrazanje, ali ne cinjenicama u njima navedenim, vec manipulacijom koja se koristi kako bi se voda navela na svoj mlin. Ti roditelji s Rodama ne zele imati posla, to je tuzna cinjenica. Nego, podsjetilo me sve ovo na Senoinu dvojbu o kazalistu- treba li publiku prvo dobiti u kazaliste veselim i dramski ne bas vrijednim djelima, pa ih onda educirati ili im odmah treba servirati klasicna, teska djela? Sto mislite o tome? Koga cete educirati, ako publike nema, to se i Senoa pitao.Citiraj:
roda je odlucila da ce biti ta koja ce reci. da se pokrene kolo. roditelji u akciji.
Dajte, ljudi, ovo je samo konstruktivna kritika, ne zanosite se time da cete promijeniti svijet na ovaj nacin.
:lol:
Meni je najbolje kad netko ovdje "zaluta" sa par kilometarskih postova, kao s dobrom namjerom, iskritizira, pa onda kao nema vise vremena, tu je slucajno, neda mu se vise........
Dakle trebali bismo shvatiti swenovu mamu koja je superpametna zena, daleko vaznija (njezine rijeci) od Rode i svih nas ovdje, kao nekoga tko je ovdje samo dosao uciniti Rodi uslugu i uputiti dobronamjernu kritiku, jer za drugo nema vremena ili joj se neda.
E pa ja to nisam tako shvatila.
Ima jako puno roditelja koji hrane svoju djecu formulom iz razloga sto nisu bili na vrijeme dovoljno informirani, sto u vecini slucajeva nije njihova greska, nego je greska sistema - to vec svi znamo.
No sistem se jos uvijek ne mjenja, on ih ne podsjeca da nisu uspjeli.
A svaki pogled na Rodin portal podsjeca ih na neuspjeh.
I zato ne vole Rodu.
I bilo bi im najdraze da to nikad nisu ni procitali i da je sve to sto pise na Rodinom portalu neistina. Ali oni jako dobro znaju da je sve to ipak istina i ne mogu nista nego potraziti ono sto oni misle da su slabe tocke, kao sto to u ovom slucaju swenova mama misli za tekst "Posisite ovo" jer eto, nema reference, i onda udariti po tome da bi sebi olaksali.
Eto tako ja razmisljam o tome.
Da meni npr. dojenje nije uspjelo, (a to se moglo dogoditi vrlo lako, i vjerovatno bi se dogodilo da nisam neletila na Rodin portal na vrijeme) i da mirne duse hranim dijete formulom, pa onda odjednom naletim na ove stranice, vjerovatno ni meni Roda bas ne bi bila simpaticna, i vjerovatno bih se odlucila postati na nekom drugom forumu i "lijeciti" se skupa sa svojim supatnicima pricama o agresivnosti i militantnosti Rode.
Ali nekako mislim da bih ipak s vremenom shvatila da bi Roda trebala biti jos puno agresivnija nego sto je, da bi informacije dosle do sto veceg broja roditelja na vrijeme.
Majke koje ne dojite, prestanite se osjecati krivima - niste krive. Kriv je sistem. Umjesto da kritizirate Rodu ili same sebe - kritizirajte sistem, drzavu, proizvodjace adaptiranog, needucirano medicinsko osoblje... i radije pomozite Rodi da se sto manje majki nadje u situaciji u kojoj ste se vi nasle.
Konstruktivna kritika?
Djizus swenova mama sta si zapela!
Ton ti je ocajan. Trudis se prikazati dobronamjernom ali to uopce nisi. Pricas s visoka i to zvuci jako ruzno.
Ne znam iz kojeg razloga sada spominjes topic o cijepljenju i kakve to ima veze s ovom temom. :?
btw ako bolje procitas topic, vidjet ces da nam glasrazuma "nista ne radi", tj nije napisao nista sto vec nismo znali.
Nije ti Roda kriva sto nisi uspjela/mogla/znala/htjela/whatever dojiti.
Jel imaš znanstvenu referencu da je (kršitelj koda)ova hrana koja se prodaje u Hrvatskoj smeće prepakirano u Sloveniji?
Oko jedne stvari sam znatiželjna - što misliš, kako bi doživjela tekst da si dojila bez većih problema, ili da si trudna?
I mislim da jako potcjenjuješ spregu industrije, distributera i liječnika, kako u rodilištima, tako i u Ministarstvu zdravstva i vlasti. Za to nemam znanstvene dokaze, samo zdrav razum.
ne. Imam neimenovani izvor lijecnika- pedijatra i lijecnicu opce prakse kojima je na saboru pedijatara 2001. receno da je **** najlosiji na trzistu jer izaziva nespecificne proljeve. Imam ponesto mama koje su hranile djecu s (kršitelj koda)om i same vidjele te proljeve, kao i cinjenicu da je **** kupljen u hrvatskoj na izgled, okus i topivost sasvim drukciji od istog kupljenog u austriji. Da imam cvrsce podatke o tome, vec bi objavila, ovako se mogu slikati.Citiraj:
Jel imaš znanstvenu referencu da je (kršitelj koda)ova hrana koja se prodaje u Hrvatskoj smeće prepakirano u Sloveniji?
prvo dijete gotovo uopce nisam dojila i ti to znas, drugo mi je islo bez vecih poteskoca, a prestala sam iz nekih dvadeset i osmih razloga. Sto je najsmjesnije, taj sam tekst i procitala kao trudnica. Vedrana, ja ga ne gledam kao neprikosnovenu istinu, ja ga gledam recimo, kao da ga idem pisati i objaviti. A ne bih ga objavila nikada iz razloga koje sam navela.Citiraj:
što misliš, kako bi doživjela tekst da si dojila bez većih problema, ili da si trudna?
ne potcjenjujem, ali ne vidim da je ovo nacin jer je ovako ciljana skupina zena. A ne udara se tamo gdje treba.Citiraj:
mislim da jako potcjenjuješ spregu industrije, distributera i liječnika, kako u rodilištima, tako i u Ministarstvu zdravstva i vlasti. Za to nemam znanstvene dokaze, samo zdrav razum.
Mamasita, zao mi je sto ti se ne svidja ono sto govorim, a ton ne znam kakav moze biti jer je rijec o pisanoj rijeci- ton se zamislja. Nema potrebe za ovakvom reakcijom. Ako cemo posteno, ja sam na ovom forumu bila nekad davno i otisla, i vrlo skoro cu i opet otici jer tu nemam sto traziti. Necu remetiti tvoj dusevni mir. I zato nema potrebe da govoris gluposti poput nije mi roda kriva sto nisam dojila. Da nije otuzno, bilo bi smijesno.
Gost, upravo suprotno. Ja simpatiziram Rodu od pocetka, neko sam vrijeme bila i clanica, a i dan danas, ako mogu Rode medijski promoviram. Portal me ne podsjeca na neuspjeh, nego mi je nekoliko tekstova lose. To je sve. Ponavljam, dobronamjerno govorim o kontraefektu koji proizvodite stavljajuci takve tekstove na portal, i na taj nacin gubite dio roditelja. Nista drugo.
opet me izbacilo s neta, grr.
Gost, samo da ti jos nesto kazem. Ja se nisam pojavila na trudnoci ili zdravlju na forumu. Dosla sam s portala preko linka gdje je lijepo pisalo da su ovdje komentari na tekst. zato imam pravo ostavljati ovdje petnaest kilometarske postove s misljenjem koje ti se ne svidja. Ili, ako je dopusteno komentiranje samo u stilu da je to pametan tekst, da je edukativan, da sam iz njega puno naucila itd. onda se to tako napise- pohvale tekstu ovdje. S obzirom da nemam vise sto reci o tom tekstu, a da se ne ponavljam, nemam tu vise sto ni raditi. Ne?
Ma imas ti pravo.Citiraj:
Osim ovoga da remetis moj dusevni mir, jer za to je ipak potrebno nesto puno jace od ovoga o cemu ti pises.
Bas se bespotrebno zamaram malim stvarima, pa necu vise...
Mislim da dolazi do ovakvih rasprava tbog zoga sto
jedna 1/2 ljudi dolazi na nas forum i portal zato jer su odlucili biti informirani (dodala bi i "informirani iz skroz neovisnog medija, koji nema bas nikakvog intersa osim zaista zainteresiranima pruziti informaciju na temelju koje isti mogu napraviti izbor)
a druga 1/2 ljudi dolazi vidjet kakav su clanak rode "opet" stavile na portal i trazit u njemu "dlaku u jajetu" kako bi ih mogli reci da rode osudjuju majke koje iz ovog ili onog razloga nisu dojile ili da militantno promoviraju dojenje
Roda, za razliku od kompanija koje PRODAJU formule (znaci ZARADJUJU nama zaista nepojmljivu lovu) nema ama bas nikakav interes, osim da se poveca postotak dojene djece i fakat mi uopce nije jasno sto je nekim pojedinicima u tome tako strasno i odbojno.
Ako je nerkome tko nije roda zaista stalo da se postotak poveca i znate bolji nacin da se to napravi, od ovog rodinog, ucinite nesto, dajte prijedloge. Nemojte samo sjediti u zasjedi i cekati i napadati rodine volonterke koje ovo rade od srca i potpuno besplatno za razliku od vec gore navdenih kompanija koje, i sami ste na ovaj ili onaj nacin priznali, u javnost o svojim proizvodima daju samo onoliko informacija koliko je minimalno potrebno da postuju zakone, a na promoviranju i prodaji formula i te kako zaradjuju.
Ako jos netko ne zna, mislim da bi trebao znati da proizvodjaci djecje hrane, obzirom na budgete kojima raspolazu, funkcioniraju na nacin da njihovi komrcijalisti obilaze pedijatrijske oridinacije i s pedijatrima i patronaznim sestrama sklapaju dogovore tipa, ukoliko cete na taj i taj nacin promovirat nase proizvode mi cemo vam "platiti ljetovanje", "uplatit kotizaciju za sudjelovanje na kongresu" "ili ako zelite, evo kataloga, izaberite proizvod (linija kozmetike, skupi nozevi, fancy usisavac... i sl.)...
Molim vas upitajte se zasto se npr. u apoteci u Samoborskom domu zdravlja, na policama odmah iza pulta nalaze palete samo dva proizvodjaca ljekova tj. nekih vitamina i dodataka prehrani. Zato jer su PLATILI ta mjesta. Tako je cak i s novinama na kiosku. Onaj tko plati, taj ima novine izlozene odmah ispred prodavacice. Onaj tko nema novine mu se nalaze na najuudaljenijem kraju istog.
I ne cekajte i ne ocekujte da ce vas pedijatri i patronazne podrzavati u dojenju ili vam dati savjete, jer takvih, kojima je interes da se poveca broj dojene djece, a ne da se oni okoriste promocijom formula, je, na veliku zalost svih nas koje nismo dojile i/ili koje jesmo, jako malo.
Btw. i ja sam dojila djecu pa nije islo bas sjajno pa ih hranila formulama. I zalim zbog toga, ali ne osjecam zato da sam losa majka.
Osjecam se lose samo i jedino zbog toga sto sam popustila pred agresivnim marketingom i sto nisam bila dovoljno ustrajna. Ali ja moram zivit s tim... Ni jedna udruga ni pojedinac na svijetu ne moze usadit u mene nikakav osjecaj, ako ga ja vec sama nemam.
Meni je tekst odličan i mislim da je takvog informiranja puno premalo.
A kad smo kod panike, djeca koja dobivaju samo umjetno mlijeko imaju
- dva puta veću šansu za dijabetes tipa 1 u odnosu na djecu koja su dojena čak i samo tri do četiri mjeseca
- 8 do 15 puta veća šansa za limfome
- veća šansa za hiperaktivnost
- veća šansa za crijevne upale
- veća šansa za multiplu sklerozu
- veća šansa za autoimune bolesti štitnjače
Izvrstan tekst, kao i većina na The Ecologistu:
http://www.theecologist.org/archive_...content_id=586
Mislim kako je korisno i da majke koje su davale umjetno mlijeko budu ispravno informirane, jer su i one kasnije kao i svaka majka potencijalni izvor informacija novim generacijama dojilja. Ja sam, recimo, bio hranjen umjetnim mlijekom (1975.). Moja majka, sad baka (mnogo bolje informirana u post-Internet eri), srela je nedavno liječnicu koja joj je to onda preporučila i ispada kako je i ovoj žao - danas je i ona bolje upućena i zalaže se za dojenje. Greška je greška, ne vrijedi se gristi zbog njih. Ali ih ne treba ponavljati i održavati industriju koja na njima živi.
Citiraj:
Šta ovo nije malo kontradiktorno? Ne mijenjaju sastav ovisno o seriji, ali, eto, naš **** je ... a slovenski je... Baš sam na to i mislila.Citiraj:
Ali sam ga podigla na adaptiranom mlijeku, na (kršitelj koda)u po koji se islo van jer je nas **** smece prepakirano u sloveniji koje redovno izaziva probavne teskoce
sto tu jest kontradiktorno?
Hrana, pa i svi drugi proizvodi, ima oznake A, B i C. Jedna je namijenjena zapadnom, zahtjevnijem trzistu, druga je namijenjena istocnom, i, naravno, losije je kakvoce. To en znaci da se mijenja iz serije u seriju, vec se posebno proizvodi jeftinija za istocno trziste. Pa i sastav ta dva (kršitelj koda)a je drukciji, u nijansama, ali je drukciji, i to lijepo pise na deklaraciji kad se usporedi jedan s drugim. Mi govorimo o (kršitelj koda)u koji se kod nas na trzoste uvozi vec, brat bratu, dulje od pet godina. Uostalom, zgodno je da originalni ****, ovaj kojeg ima u At, moze se kupiti u Mulleru i nigdje drugdje u HR. Znaci da oni znaju sto rade i sto salju. Ali moze im se jer trziste ocito postoji. Jednostavno im je ta hrana jeftinija u proizvodnji, radi se po staroj formuli, ne po novijoj i svejedno se prodaje. Btw, na mail uvozniku da objasni tu razliku izmedju ovog naseg i ovog iz At nikad nije dosao odgovor.
Inace, u Europi samo Svicarska, Svedska i Austrija dobivaju robu klase A. Ostale zemlje klase B, a mi, naravno, klase C. Recimo, **** s probiotikom koji se kod nas uvozi klasa je B i namijenjen je Velikoj Britaniji. I razlicit je od onog iz Austrije koji je daleko najbolji po kvaliteti.
Ako se prisjetis, doci ces do skandala s Arielom, nedavno je to bilo. E, to je to o cemu pricam. Mi smo nevazno trziste, za nas se moze poslati sampon koji je u Americi zabranjen zbog kancerogenih sastojaka /Head and sholder- nisam ziher da sam dobro napisala), kod nas se moze poslati detrdzent s viskom fosfata, do nedavno se moglo uvesti i gomila plastike s ftalatom (jel se tako pise? ) itd. itd. Pa zewin wc papir je drukciji u nasim trgovinama od onoga koji se u istoj ambalazi kupi u Austriji.
Mene to ljudi do bola, ali mi je normalno. Dok to netko dopusta, dok postoji trziste za takve jeftinije i klasu ili dvije losije proizvode, dok to ljudi kupuju, proizvodjacima svega, pa i djecje mlijecne formule, moze se. meni tu nije nista kontradiktorno.
S obzirom da nisam dojila prvo dijete, a s drugim sam prstala, nemam pri ruci dojilju koju bih platila, nemam ni banku mlijeka da o njoj razmisljam, kao ni o dojilji, dala sam ono sto je jos uvijek najbolji izbor poslije majcinog mlijeka. Otisla sam van i kupila hranu koja je klasu bolja od one kod nas.
ja, inace, **** kod nas bojkotiram, bas zbog tog podcjenjivanja. Tu ga ne kupujem, i ne samo mlijeko, ne kupujem doslovno nista. Bojkotiram i (kršitelj koda) tj. Aletu i kod nas i vani. Bojkotiram sve one kod kojih vidim da u flasicama sokova ili kasicama imaju dodan secer u bilo kojem obliku ili limunsku kiselinu kao konzervans, poput (kršitelj koda). Ali, ja sam poseban slucaj.
Ipak, ovo sto sam sad nabrojala o razlici (kršitelj koda)a naseg i stranog, to cesto kazem zenama koje se dvoume koje mlijeko uzeti i nasjednu na sliku kravice koja pase na bio livadi. Usmeno, srecom, mogu siriti price, a da se te price ne sire uzalud, dokaz je i to da je vivera pocela uvoziti i drugi ****, ne samo ovaj prepakiran u Sloveniji - ima ga za kupiti u Billi. Jest da je jos uvijek losiji, ali je ipak bolji od onog sto su godinama tu prodavali. I drago mi je da im je prodaja pala.
Usput budi receno, industriju mlijeka prati cijela jedna idustrija flasica. Recimo, (kršitelj koda) daje propagandni materijal, mislim da sam ga i dobila u paketu, gdje lijepo, crno na bijelo, pise da je idealan poklon pocetna torba sa cetiri bocice, plus dude za novorodjence i dude varalice. Pa, onda lijepo pise da djeca hranjena iz tih bocica nemaju kolike, sto je notorna glupost.
A, inace, u clanku se navodi podatak da djeca hranjena adaptiranim imaju 2 puta cesce upale uha. Koliko znam, do tih upala dolazi zbog nacina sisanja iz bocice, a nije usko vezano s vrstom mlijeka koje se nalazi unutra.
kako možeš ovako nešto napisati? znači u redu je da proizvode i prodaju nam, kako si i sama rekla "smeće" i reklamiraju ga kao idealnu prehranu za djecu samo zato što im je to dozvoljeno!?Citiraj:
ja ne vidim problem u proizvodjacima vec u onima koji proizvodjacima dopustaju takvo ponasanje, a to je uvijek zakonodavac.
a rodi nije dozvoljeno objaviti tekst o rizicima adapt. mlijeka, s jedinim razlogom da se mame nedojilje ne bi uvrijedile. mi nemamo moralnih dvojbi, dobro znamo da radimo u interesu djece, za razliku od proizvođača adapt. mlijeka koji to rade s jedinim ciljem- profitom!
naš je cilj da što više djece koja će tek biti rođena bude dojeno. ovaj tekst je namijenjen, između ostalog, budućim majkama da, kad se nađu u situaciji ustrajati ili odustati i dati bočicu, odluče ustrajati.
swenki, ovo su zastrasujuci podaci (o a-b-c klasi) iako ne mogu reci da nisam bila svjesna (ali ovako napisanoje stvarno prestrasno), ali to je definitivno na tragu tome da nam proizvodjaci adap. mlijeka ne kazu sve(na sto i upucuju ovi sporni tekstovi)...i nekako implicira da su nase bebe za drugu/trecu klasu :(
i ja vidim problem u dozvoli...zakon je siroke ruke prema nositeljima profita (jer od njih buja drzavna kasa) a zakon bi trebao biti prvi taj koji stiti. Ako nema zakona - drzavnog, mozda se neko moze pozvati na neki moralni zakon, ali u propagandi kao i ratu (cesto to isticu u marketingu) je dozvoljeno sve.Citiraj:
Citat:
ja ne vidim problem u proizvodjacima vec u onima koji proizvodjacima dopustaju takvo ponasanje, a to je uvijek zakonodavac.
kako možeš ovako nešto napisati? znači u redu je da proizvode i prodaju nam, kako si i sama rekla "smeće" i reklamiraju ga kao idealnu prehranu za djecu samo zato što im je to dozvoljeno!?
i padaju zrtve - mame koje u trenucima kad nemaju pomoci posegnu za onim sto je iskazano kao sekndbest i bebe koje ako nisu rodjene u austriji i sl. dobiju ne seknd nego tristotristeci...
fakat grozno...
htjela bi reci samo jednu stvar posto sam obadva puta rodila u Austriji(a vidim da se doticete ove drzave)...............sestre u bolnici ovdje ne nadohranjuju po skrivecke bebe sa formulom (iako je jeli "bolje" kvalitete nego u Hrvatskoj),nego poticu majke na dojenje i nastoje pruziti svaki savjet i pomoci majci oko dojenja(sto sam citajuci mnoge tekstove napisane ovdje na forumu od strane clanica uocila da tako nije slucaj i "kod nas")...............toliko
Jako mi je žao da si taj moj pridjev shvatila kao etiketiranje. Htjela sam samo ukratko nazvati tvoje moguće stanje svijesti u tom periodu, ne gubeći riječi na opširno objašnjenje, kako sam ga shvatila iz sljedećih dijelova tvog posta.Citiraj:
Isto tako mislim da si ti mene prebrzo procijenila na temelju tog jednog pitanja. Zaista, ni ti mene ne poznaješ. Pogrešno si shvatila da ti lijepim etikete.Citiraj:
Usput, na moje pitanje dijelom si odgovorila ovdje
Citiraj: