livac:
e, da, to je onaj čuveni adrenalin koji toliko smeta pri porodu. on čini da problijedimo. kad osobe oko rodilje luče adrenalin, to inhibira trudove. :(Citiraj:
kad sam vidjela da je probljedio, sve je išlo malo teže.
Printable View
livac:
e, da, to je onaj čuveni adrenalin koji toliko smeta pri porodu. on čini da problijedimo. kad osobe oko rodilje luče adrenalin, to inhibira trudove. :(Citiraj:
kad sam vidjela da je probljedio, sve je išlo malo teže.
Pitanje za one koje su rodile u Rijeci: može li mobitel sa mnom u predrađaonu?
Citiraj:
marta prvotno napisa
sječaš se možda pod kojim je to topicom bilo?? puno hvala
drage moje ... želim porod na stolčiću(vž) bez sredstava za bolove ,a posebno bez dripa - e sad ako se ja ne otvaram na prirodan način - dakle nemogu se otvorit , a oni mi žele dati drip. pitanje Dali ja drip mogu odbiti i tražiti carski????
U predrađaonu s tobom mogu samo tvoje papuče. Ako će TM biti s tobom na porodu neka on uzme sa sobom, ali neka smanji zvuk. Ma vjeruj mi, neće ti pasti na pamet zvrckati i slati poruke u tom trenutku. Ako tvoje zanima u kojoj si fazi bez beda neka nazovu telefonom rađaonu i sestre će im reći što trenutno radiš. Puf, puf, puf... :mrgreen:Citiraj:
mamažabica prvotno napisa
Ne znam kako u VŽ, ali carski bez indikacije...teško. :/Citiraj:
inikaaaaaa prvotno napisa
Najbolje ćeš znati što učiniti ovisno o situaciji.
inikaa, ja sam ti vec ostavila link na onom drugom topiku koji si bila otvorila. to o provjeri otvorenosti je bilo u ovom topiku, ali par stranica ranije, koliko se sjecam. trazi, trazi, pa ces naci ;)Citiraj:
drip nije za otvaranje nego za pojacavanje trudova. zasto mislis da se neces otvarati? kada trebas roditi?Citiraj:
Mislim ad vam nitko ne gleda zadebljanje na petama :lol: ...super ako vas budu uopce gledali.Citiraj:
Lovorka prvotno napisa
Ja sam se sam brijala...navika-al imala je za popraviti :roll:
Klistir na dva metra od tusa i wc-a...dobijes njihovu "spavacicu"
Mene zanima smije li muz biti u predradaoni?
Mogu su poslali van i jedva stigao na porod
U Rijeci muž ne može u predrađaonu. :x
Ali ja sam išla direktno u box pa mi to nije smetalo. Jedino kad me 2 dana prije dr poslao u predrađaonu bila sam tamo cijeli dan (doslovno) i strašno mi je to išlo na živce! Bez mobitela, bez društva, ne smijem doma, a nemam trudove. Sad mi je žao što nisam otišla svojojm voljom doma. Ali u tom trenutku se baš ne želiš praviti pametna jer znaš da se moraš vratiti kad tad. :roll:
Još par pitanja za Rijeku. :oops:
Pretpostavljem da nakon klistira slijedi tuširanje.
1. Ima li tamo toalet papira?
2. Ima li ručnika ili nosim svoj? Smije li torba sa mnom?
Moje iskustvo sa Sv. Duha, što se tiče poroda, je odlično.
Brijanje je prošlo sto puta bolje nego da sam to radila doma, sestra je bila mlada i obavila je da nisam ni osjetila i nije bilo nikakvih neugodnih posljedica ili ranjavanja, a ostala je i "frizurica" na vrhu.
Klistir uopće nije tako strašan kao što se to ima prilike čuti, međutim nakon 15 sati trudova pred sam porođaj, kad su rekli "kakaj", to se stvarno i dogodilo (bez obzira na klistir).
Naime, u tom trenutku ne samo da ti nije bitno da li si gola ili obučena i da li su ti noge izdepilirane, već kad shvatiš da beba neće izaći ako ne poslušaš naredbu "kakaj", onda shvatiš da je potpuno svejedno da li ćeš se u tim trenucima pokakati ili pomokriti, samo da beba izađe u što manje tiskanja.
Spavaćica najbolje da je bolnička - i to čak cijelo vrijeme dok si u bolnici (za mene čak nisu imali spavaćicu već sam dobila neki plavi ogrtač pa sam zapravo šetala uokolo polugola, ali kad si u trudovima stvarno ti je svejedno). Također ti je svejedno što se nakon puno sati trudova znojiš kao prase i vjerojatno ne mirišeš najbolje.
U rodilištu zna biti dosta toplo u sobama, pa ti bolnične spavaćice (bar u proljeće) mogu biti odlično rješenje jer su od laganog pamuka s odličnim pristupom dojkama. Od nas tri u sobi sve smo nosile te spavaćice, osim eventualno u vrijeme posjeta.
Ono što nisam znala, a pročitala sam tek nedavno na Rodinim stranicama, jest da u onom blaženom trenutku kad odmah poslije poroda dobiješ golu bebu na gola prsa, to ne bi trebalo trajati svega par minuta, već daleko duže i da bi beba tad prvi put trebala sisati - to ti u bolnici nitko ne kaže niti preporuči. tako da je moja prvi put sisala tek nakon 3 dana...
Na Sv. Duhu dozvoljavaju i mobitel u boksu, a dozvoljavaju i bočicu s vodom. Čak su sestre tako dobre da ti svako toliko natoče svježu hladnu vodu. Naravno, pije se tek toliko da se ovlaže usta, jer kako se bliži porod NE ŽELIŠ viće ići na WC.
Evo, nadam se da će pomoćiž
Citiraj:
Astralis prvotno napisa
Ponovno podižem ovu temu jer mi se čini izuzetno korisnom - mnoge stvari su mi jasnije a da me se nije isprepadalo.Citiraj:
Astralis prvotno napisa
Nego, Astralis ovdje govori o TENS-u koji će ponijeti sa sobom. Zna li tko kako na to gledaju u bolnici i postoji li mogućnost da to dobijem kod njih ili moram kupiti svoj? Pomaže li to uopće?
Mislim da u našim rodilištima to nemaju. Ako ti imaš, vjerojatno pak ovisi od babice do babice i od dr. do dr. da li će ti dati da primijeniš. Ako već znaš koje rodilište ćeš izabrati (milom ili silom), onda možda nazovi i pitaj. Preko neta ga sigurno možeš nabaviti, a možda i kod nas, nešto se mutno sjećam da je bilo nešto i ovdje za nabaviti, ali nisam sigurna.
A za pomaganje - nadam se da će se netko javiti s iskustvom, i mene bi zanimalo. Imam dojam da se kod nas baš ne koristi, prije vani, ali možda se varam.
Sigurno se moze nabaviti. Vidjela sam negdje nekad u nekom letku/katalogu za ljekarne i ordinacije. A hoces li upotrijebiti - to se ne zna.
Ja sam rodila i drugi i treći put bez klistira i brijanja. Odbila sam. Malo su se bunili ali su onda pristali i nije bilo nikakvih problema.
Brijanje i klistir spadaju u zastarjeli način pripreme za porod i u zapadnim zemljama se ne rade zadnjih 20 tak godina (čitala u časopisu iz Engleske i na raznim int. stranicama). I jedno i drugo ponižavaju ženu i ometaju je u samom doživljaju poroda, te mogu izazvati usporavanje i prestanak trudova.
Da rađam petnaest puta, svaki put bih bez toga :)
A rodila sam i bez ikakvih sredstava protiv bolova :)
Je li potrebno kupovati spavaćicu ako u bolnici (Vinogradska) dobijem njihovu a doma ju ionako ne namjeravam nositi?
Pa kom bio ju u tom slucaju kupovala?
Oprosti, šta? Tko bi ju u tom slučaju kupovao? Pa valjda oni koji će ju i doma nositi?
marta veli kome bi ju kupila ako ju neces nositi.
moj slobodan prijevod bi bio da nije potrebno kupovati spavacicu ako ti ne treba, ako mislis u bolnici nositi onu koju ti tamo daju :)
:lol: Marta, ljude zbunjujes..
Ako te zadesi da rađaš vikendom u Vinogradskoj, svakako je najbolje da imaš svoju (barem jednu) spavačicu, jer ih tada obično nema (ponedjeljkom dolazi čisti veš).Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
E to je dobro znati. A mogu li se šlepati u piđami pa spavaljku za vizite samo?
Bitno da piđama ili spavaćica ima gumbiće da možeš dojit.Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
mislim da ti je nakon poroda bolje imati njihove spavacice jer se dosta krvari pa budes sva zaflekana. ja sam u bolnici uzimala svaki dan drugu spavacicu, da ne hodam s krvavim flekama na guzici. ti ako hoces nositi pidzamu ili svoju spavacicu, uzmi si dovoljan broj da se mozes presvuci.
Možeš. Samo kao što Mercedes kaže, pazi da ti je praktična što se tiće dojenja.Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
I da.. odmah nakon poroda, tj. taj dan nosi njihovu spavaćicu jer ćeš ju poprilično zaprljati. Drugi dan već možeš svoju (ovisi o krvarenju).
Muči me što ne znam kad da ja uopće krenem od doma - treba mi cca 40 minuta do Vinogradske, možda i više ako sve to krene u vrijeme špice u prometu....
Da se i dalje pridržavam onog "kad trudovi budu na 5-10 minuta i tako sat vremena"? Prvorotka sam pa ne bih trebala roditi u roku keks iako, daj bože da griješim.... :)
ovo i mene interesira...
mozete doci oko bolnice kad vam trudovi jos budu podnosljivi--bit ce vam i lakse dok se vozite. pa malo gubite vrijeme, setajte, popijete nesto, pojedete.. kad vise ne budete mogle normalno razgovarati onda udete u bolnicu i rodite za par minuta :mrgreen: . kljucan trenutak je znaci onaj kada ne mozete vise razgovarati i pocinjete misliti "sta je meni ovo trebalo". e, onda se mozete polako uputiti u rodiliste.
:lol: :lol:Citiraj:
mikka prvotno napisa
ali hvala... i mene je isto to pitanje brinulo... :/
Hm..meni su trudovi bili na dve minute razlike..i tek onda sam dosla u rodiliste..svasta sam mislila..no nikako da cu samo dva cm bit otvorena..koma..
Meni su trudovi bili raznoliki, malo na 5 min pa na 8,10, 2 i tako. Ja sam kod kuce bila 9 sati i onda sam nekako zakljucila da bi mozda mogla krenuti. Jer bila sam vec 2 prsta otvorena dan prije. Dosla sam otvorena 6 prstiju i dobro da nisam dosla kasnije jer me ipak nisu hvatali oni jaki trudovi kod klistiranja jer ne znam kako bi to izdrzala. Ovako su me lijepo uhvatili kad je vec i MM dosao i kad su me smjestili u radjaonu tako da mislim da sam dosla taman :)
Sve mi dođe da MMa naučim kako provjeriti koliko sam otvorena.
ja i dalje mislim da je najbolje uci u rodiliste kad vec imas nagon za tiskanje. meni je to otprilike doslo nakon onog zadnjeg duuugackog truda (tj. to su vec bili potpuno spojeni trudovi, bez razmaka). onda ne stignu obaviti ove bedaste rutinske fore (klistir i to), porod se vise ne moze zaustaviti (kako se obicno desi kad zena ude u bolnicu prerano), i u principu je sve brzo gotovo. mislim da je meni od nagona za tiskanje do poroda trebalo oko 15 minuta.
ja nebi baš toliko čekala. meni je od nagona za tistkanje do poroda trebalo svega možda pet minuta. sve je išlo jako brzo iako sam bila prvorotka.Citiraj:
mikka prvotno napisa
eto. taman :mrgreen:
Svatko ima svoje zelje i misljenje. Znam da su danas mnogi protiv klistiranja i meni je to bilo grozno, ali bilo bi mi jos gore da sam se tamo .....usred poroda. Bilo bi najbolje da sam se kod kuce prirodno ocistila ali to nije bio slucaj. Ali to je samo moje misljenje.
Evo ja sam nekidan skoro tako! Dosla u bolnicu oko 23:00, stavili me na ctg i rekli da se strpim :shock: jer je dr. na operaciji, a ja jedva izdrzavam. Nakon 15ak min pregled, dr. kaze da sam 10 prstiju otvorena i direkt u box, bez klistira, brijanja, dripa i na kraju bez epi! Rodila u 00:05! Rodila bi i ranije, nego sam imala set za sakupljanje maticnih stanica, pa dok su to smontirali, dr. drzala bebinu glavicu da ne izadje!Citiraj:
mikka prvotno napisa
Uglavnom, porod kakav sam cijelo vrijeme zeljela!
:klap: za takav porod
Nisam radala u hr pa mi to nije bila misao vodilja. Meni je u bolnici bilo ok..doma sam vec bila prenapeta. No to zbilja ovisi gdje radas, u mojoj bolnici si sam s suprugom u radaoni koja ima wc, tus..pa sam se tusirala i tako..Citiraj:
mikka prvotno napisa