Re: epiduralna - da ili ne
znam da se ukljucujem dosta kasno i ponovo kao otvaram temu...
rodila sam 21.04.2007. u Vinogradskoj, prvu bebu...došla otvorena 5 cm, prodisavala svaki trud baš onako štreberski kako sam učila na tečaju i uz savjete dragih nam Roda...al mogu reći da mi je i to bilo strašno i da sam mislila da će mi se noge strgati...tako da sam na kraju ja hrabrica pitala za epiduralnu ( iako sam znala da je nema u toj bolnici!)...međutua, na moje iznenađenje rekoše mi da je imaju od 01.04. i ako želim da je mogu dobiti...tako je i bilo. Pojavile su se dvije prkrasne anasteziologinje koje su me lijepo pozdravile i objasnile cijeli postupak skupa s pozitivnim i negativnim učincima...potpisala sam nekoliko strana formulara i zahvat je krenuo:
sjela sam na sam kraj stola i morala se sagnuti što više prema naprijed- što je s onolikim trbuhom i trudovima koji su išli svake 3 min bilo jezivo...jedna od njih je dezinficirala leđa a druga mi je potiskivala glavu prema dolje i držala mi leđa da se slučajno ne pomaknem...prvo su mjesto uvođenja igle s kateterom umrtvili lokalnom anestezijom- što sam jedino osjetila, a onda igla-konjska!!!!
e tu je bilo problema jer igla je prolazila, a kateter ne! i tako četiri puta za redom! rekoše mi da su mi kičmeni pršljenovi prezbijeni i da to možda neće moći proći! ajme! poludjela sam! a onda peti ubod i kateter je prošao! nakon toga osjećaj hlađenja uz duž kičme i nakon par min više ne boli ništa! poloegli me na lijevi bok i rekli mužu da prati trudove jer da sam prvorotkinja pa će to potrajati....ali...nakon pola sata i slučajne kontrole glavica je već bila na pola vani a da ja to nisam osjetila! prekinuli su dotok epiduralne i dali mi drip....izgon je krenuo! nisam osjetila bolove ali kunem se da sam osjetila kada trebam tiskati i radila sam to pravilno- s opuštenom čeljusti i bradom prema dolje. primalja Marijana mi je sve govorila i pomogla da ne popucam i da ne treba raditi epiziotomiju... sve je prošlo super! bili su divni prema meni! cijeli taj tim na čelu s doktoricom Jukić bio je za svu pohvalu! a i mene su svi hvalili da sam super surađivala. čak su me i pitali od kud mi svo to znanje i kad sam rekla dasam sve saznala od Roda rekli su da su si baš to i mislili... i znate što? baš sam se ponosila!!!pusa!!!
i da zaboravih reći ono što vas najviše zanima:
1. nije mi pao tlak- iako inače imam jako nizak
2.nije mi se niti malo vrtjelo u glavi
3.mogla sam ustati iz kreveta nakon 2,5h mirovanja uz sestrinu pomoć
4.beba nije uopće bila uspavana- dapače! taj ni danas nije pošteno zaspao :lol:
5. nikakve bolove u kičmi nisam imala a niti nemam
i za kraj- zapamtite: to rade profesionalci a ne neki skorojevići!
vani je to najnormalnije, čak moraš potpisati ako ne želiš epiduralnu nego pristaješ na porođajnu bol ( dokaz sestrična koja je rodila u Parizu i šogorica u Švicarskoj)-jedino se kod nas radi neki veliki tabu i strah!
ps. na kraju krajeva svatko od nas ima drugačiji prag boli! ja npr. ni zub nedam popravljat bez anestezije, a o porodu da ne govorim!
one koje su to prošle znaju, a koje nisu nek se puno ne busaju dok to same ne osjete! pusa!
Citiraj:
papak prvotno napisa
vani je to najnormalnije, čak moraš potpisati ako ne želiš epiduralnu nego pristaješ na porođajnu bol ( dokaz sestrična koja je rodila u Parizu i šogorica u Švicarskoj)-jedino se kod nas radi neki veliki tabu i strah!
:? ozbiljno?
koliko znam situacija je obratna, moras potpisati da si svjestan mogucih negativnih posljedica epiduralne. pristanak na porodjajnu bol?? :shock: to nisam nikad cula. pliz objasni malo detaljnije!
Citiraj:
Felix prvotno napisa
Citiraj:
papak prvotno napisa
:? ozbiljno?
koliko znam situacija je obratna, moras potpisati da si svjestan mogucih negativnih posljedica epiduralne. pristanak na porodjajnu bol?? :shock: to nisam nikad cula. pliz objasni malo detaljnije!
ma znam da zvuči čudno- i ja sam se zbunila- al fakat su mi to rekle! te žene uglavnom rađaju u klinikama koje su kao hoteli s 5 zvjezdica- nešto što mi nećemo skoro dočekati...i idu na to da se žena osjeća maksimalno ugodno , a bol je nešto što to remeti...i pazi sad- oni ti sve objasne kako ti mogu pomoći i također potpisuješ suglasnost ako želiš epiduralnu, ali ako ti tražiš sve potpuno prirodno onda također potpisuješ da se slažeš s agonijom kroz koju ćeš vjerojatno proći i da će tek na tvoju inicijativu oni tu agoniju prekinuti i olakšati ti situaciju npr. epiduralnom...ali postoji i razlika u tome što ako se ti odlučiš na prirodno oni su opet uz tebe i tretiraju i tebe i muža ko kralja i kraljicu!
...a i nebi kad na svaku rodilju ispadne po jedan doktor i dvije babice koje onda imaju vremen i da te drže za ruku i da ti donesu vrhunski sendvič i sok i dr...a naša realnost je drugačija- jedan dr. i dvije babice na 15-tak rodilja u jednoj smjeni!
pa da onda ne budemo frustrirane?!