isto kao i hrvatski u vojvodini, npr.Citiraj:
sunca prvotno napisa
Printable View
isto kao i hrvatski u vojvodini, npr.Citiraj:
sunca prvotno napisa
fali mi u gornjem postu " i madjarski" 8)
meni bi vjeronauk bio obogacivanje znanja i vidika jedino da se uci o svim vjerama, to sam vec napisala na topiku o vjeronauku. ovako mi je podilazenje nekome ili necemu.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
takode bi bila za da se uce i ostala pisma, ali ova su nam bliza od arapskog, kineskog itd. tko sretniji od mene da znam sva ta pisma.. zao mi je da nisam ucila grcki u skoli, a zao mi je i sto ne znam cirilicu bolje, imali smo ju prekratko.
Mikka, dobro si to rekla. Religija je privatna stvar, jezici i pisma stvar opce kulture. (sto ne znaci da poznavanje opcih cinjenica o religijama isto tako ne spada pod opcu kulturu-vjeronauk je nesto drugo, a ovo nije tema o vjeronauku)
Hmm.. pa ne znam, ja bih željela da mi dijete zna ćirilicu iz jednostavnog razloga - zbog samog znanja. I što se kod nas u BiH npr. mogu naći neke knjige na ćirilici, ali jako teško na latinici.
Mislim da nije pitanje da li će djeca učiti Srpski - što bi bilo van pameti - nego ćirilicu....
Ne trebaju učiti i pisati njom svake druge sedmice kako smo i mi, nego nek je nauče (i zaborave pisati ako treba, kako sam i ja, ali je znam čitati bez problema).
Htjela sam ovo spomenuti i reći kako je to tako žalosno i katastrofa i mislim na kraju krajeva po meni nedozvoljivo, ali isto tak mislim da nema nikakve veze spomenuta tema sa učenjem pisma ćirilice u hrvatskim školama...ili bilo kakvim drugim, niti sa srpstvom niti bilo čim što niko od nas ne voli.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Ajde necemo o vjeronauku...pliz !
Citam vas, kako ste uljudne, obzirne i pune razumijevanja, pune zelje da vasa djeca sire horizonte i znanja pa mi pada na pamet jedno pitanje.
Tko je od vas upisao svoje djete na tecaj ucenja nekog drugog "pisma"...ili ga sam, isto to pismo ucio kod kuce ? :?
ok, kad se već s toliko žara raspravlja o temi... ima li netko link na kojem piše da se o ovome zaista ozbiljno razmišlja, iz kojeg razloga i u kojem točno obliku?
ili se radi o usputnoj vijesti koja će prekosutra pasti u zaborav?
pitanje je malo preuranjeno: na pdf Škole se još "borimo" sa učenjem latinične ebecede, čekaj malo...Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
Ne, kuzim draga !?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Pa valjda netko ima i starije dijete od 7-8 godina ili kolko vec, da ga moze upisat na izvan nastavnu aktivnost...na primjer...ucenje hrvatske cirilice koja je JAKO dobra za njih.
pa, nekako mi se činilo da smo se svi složili kako bi se ćirilica trebala učiti u starijem uzrastu, ne kod tih malenih koji savladavaju osnovno...
dakle, ćirilica kao nadopuna znanju, a ne kao prioritet ili moratorij.
naslov treba mjenjati, s ovim Mesić nema veze
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dan...,16,,105146.jl
Citiraj:
Sr*pski pi*sci i pje*sni*ci te fa*kul*ta*ti*vno uče*nje ći*ri*li*ce u hr*vat*ske bi se ško*le, pre*ma spo*ra*zu*mu HDZ-a i *SDSS-a, tre*ba*li vra*ti*ti škol*ske go*di*ne 2010./11
fakultativno učenje.
znači, na nivou dramske ili makrame sekcije.
tko voli - nek izvoli.
Tak svejedno kolko imaju godina !Citiraj:
apricot prvotno napisa
Zanima me cije dijete pohađa takav tecaj trenutno ?
Hahahah...bas dobro da smo se uvjerili kako politika nema veze sa ovim topicem ! :lol:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
da se nadovezem na ovaj i prethodni post tate mate,Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
meni je isto jel bude dijete islo na tecaj glagoljice, cirilice, kineskog, japanskog ili pak upisao klasicnu osnovnu skolu.
sestra je isla u klasicnu osnovnu i odustala. po meni je to veci napor i teret nego upisati tecaj stranog jezika ili pisma.
meni je topic zanimljiv, podosta...
od toga da sam nesto (dosta toga) naucila (hvala povjesnicarkama, profesoricama i svim ostalim), da sam se (ugodno) iznenadila koliko vas nema nista protiv toga (kao izbor/mogucnost/opcija/ponuda...), koliko vas ima (ocekivajuce) sto vas to odmah asocira na istok i sve ono ruzno sto je bilo...sto ljudi sto cudi :mrgreen:
ja sam ju ucila (i uvijek muku mucila sa nekim slovima npr.č/ć/đ/dž/), do sad mi nije bas trebala u zivotu (vjerojatno ni nece), ali se (nakon dugo vremena) osjecam (zahvaljujuci postovima ovog topica) vrijednijom jer eto znam jos jedno pismo :)
Moj stariji je sam naučio ćirilicu (u kućnoj radinosti, MM učio ruski u školi :mrgreen: ) i baš mu je bilo fora neko vrijeme pisati njome.
jasno da ima. ali mi bismo trebali pokušati raspravljati iz perspektive (ne)koristi za našu djecu.Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
a tko je trebao sudjelovati u takvom dogovoru, zagrebački rabin ili udruga ljubitelja proljetnoga cvijeća?
Tata mata....ja svoju djecu ucim dosta toga. Ne putem tecajeva nego doma, kroz igru.
Posto zivimo u Austriji, svjesna sam da ce tijekom skolovanja djeci "prvi" jezik biti njemacki. Pa se mi doma kroz igru jako puno bavimo hrvatskim (Maria71 :mrgreen: )...citanjem, pisanjem itd.
Planiram poceti ovih dana s ucenjem cirilice, isto tako kroz igru.
Engleski se uci kroz igru u vrticu tako i tako, onda u kombinaciju (putem kojekakvih pjesmica ) ulijecu i sitnice iz francuskog, talijanskog itd. Ovisi tko od nas sta zna, sta dijete zanima....
Koliko ce mom djetetu to stvarno u zivotu trebati, tako ne zelim ni razmisljati.
Koliko ce joj koristiti cirilica, pojma nemam. Koliko ce joj uopce koristiti maternji jezik, mogla bih isto postaviti pitanje. Al eto....ovdje sve vece manjinske grupe imaju mogucnost uciti svoj jezik i dobijati religijsku poduku u skolama. Pa opet svatko moze po svome, postoji pravo izbora.
Da zivim u Hrvatskoj, kad se vec konkretno izjasnjavamo, voljela bih da mi dijete ima opciju uzeti cirilicu kao izborni predmet.
Za dijelove zemlje u kojima su nacionalne manjine ili u jednakom omjeru ili u vecini, mislim da bi bilo korisno uvesti dvojezicnost i uciti oba pisma.
Iako, ovo sa dvojezicnoscu, kad su srpski, hrvatski i bosanski u pitanju mi je jedna od zescih fora. :mrgreen:
Tata mata, sta imas protiv srpske knjizevnosti? :mrgreen: Mislim, do "jucer" nam je bila zajednicka. Sto se ovoga tice, bilo politicki izrezirano ili ne, mislim da je itekako potrebno.
a propos srpske književnosti i dalje sam mišljenja da ako može andersen, može i čopić....
ne vidim razloga da se zbog srbofobije izbacuju neka djela, sve dok su primjerena i imaju svoju vrijednost, a imaju...
ako tako krenemo, onda treba izbacit i braću grimm i ostale nehrvate
Ne ne i ne! Ne bi hvala! Imamo mi svoj jezik i pismo! Ja sam zadnja generacija koja je "morala" učiti ćirilicu no moja je učiteljica i tada bila protiv pa nas nije učila :mrgreen: ! I hvala joj! A više mi ide na živce ulizivanje naših političara pojedinim strankama i državama! Kad ćemo mi više biti MI-MI????
OK, protiv književnosti nemam ništa...samo ćirilica NE!!
Aha, a ja sam mislio...jezikoslovci, profesori, povijesnicari, znanstvenici i ucenjaci.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ja nema nis protiv ponavljam jos jednom, ALI samo kao izborni predmet ili kaj vec !
Jezurku jezica citamo skoro svaku vecer !
Ja cu se zalagat da m klinci uce kineski, a ne cirilicu.
Pusa :*
tome se iskreno nadam...Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
Jezurka je oduvijek kod nas na repertoaru :-) Da je barem vise tako divnih djela :yes:
Zelimo_bebu, MI necemo nikada biti MI dokle god ima ljudi koji su time optereceni kao TI.
;)
XCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
i ja bi da mi klinci nauce kineski, jer je to jezik buducnosti. s kineskim i engleskim pokrivaju cijeli svijet :mrgreen: .
cirilicu ce ionako znati jer mu je to otadzbina ;)
jos davno sam rekla, da uhvatim zlatnu ribicu koja bi mi ispunila 3 zelje, ja bi znala samo prvu, a ta je da znam sve svjetske jezike. za ostalo nemam pojma sta bi pozeljela.. ?
Ja sam za
Meni je masu puta trebala ćirilica, glagoljicu me djed učio.
MM zna latinski i starogrčki i to mi je baš super.
Neka djeca uče, sigurno im neće odmoći :)
Zorana , jesi i ti naučila puno kao i ja ?
mene su kao dijete u inozemstvu učili ćirilicu pisati. i to moja obitelj s hrvatske strane je potencirala da naučim i to pismo. svom didi sam morala pisati pisma na ćirilici. i dobro mi je došlo kad smo nekoliko godina kasnije odlučili se vratiti u rodni grad.Citiraj:
Koliko ce mom djetetu to stvarno u zivotu trebati, tako ne zelim ni razmisljati.
a i kad pomislim da bih se htjela zaposliti kod CIA-e i Mi6 navedem da znam ćirilicu čitati... 8)
u mom CV stoji da znam i ćirilicu. mislim da znanje tog pisma sigurno nije nikakav manko, dapače, pa čak ako bih se htjela prijavit da radim u nekoj hrvatskoj tvrtci.
i dejan košutić sigurno zna ćirilicu :mrgreen:
Ja sam opako sretna sto znam cirilicu jer su beogradska izdanja knjiga koje zelim, neuporedivo jeftinija od npr. zagrebackih...
Ne peru me nikakva osjecanja vezana uz pismo.
A eto...nada je k...Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ocito svi ti ljudi ne znaju svoj posao pa im politicari moraju govorit kaj je pametno i kaj nasa djeca moraju ucit u skoli.
nažalost, to opisuje sveukupnu situaciju u našem školstvu... kamo sreće da je samo ćirilica problem.
Ih, meni mama kupila cijeli komplet malih knjiga kuharica (npr. grah, šampinjoni, gurmanski, kolači, torte, sve odvojeno) ma skoro za džaba još ih i dopremili u Sarajevo i većina njih su na ćirilici. Da se kupovalo naše izdanje bilo bi sigurno 3-4x skuplje.Citiraj:
ninet prvotno napisa
Isto tako, imaju neke knjige koje smo tražili, ali postoje samo na ćirilici, tj. beogradsko izdanje.
Nda...tak je.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Bilo bi mi drago da je cirilica korisnija svima koji je znaju za vise stvari, a ne samo za citanje kuharica i vrtnih knjiga...ali otom potom.
Onih 2% građana koji je poslovno koriste sigurno nisu opravdani razlog da se namece kao predmet u skole.
o, kako samo imaš pravo!Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Prije nego sad potonete na dno pesimizma, pogledajte situaciju u BH skolstvu....
Uvijek ima gore!
A kako je kod vas?
Imaš koji link, pa da me uputiš