fala :love:Citiraj:
wewa prvotno napisa
Printable View
fala :love:Citiraj:
wewa prvotno napisa
Hvala!!!Citiraj:
wewa prvotno napisa
Nadam se da ce vikend biti suncan, pa da to konacno obavimo. Toliko je padala kisa, ako ne bude padalo do subote taman ce se tlo posusiti.
Kako tvoja wisteria, pokazuje li znakove zelenila?
Moja bugenvilija jos 'spava'... :(
Od ovoga u casicama, Lobelia Crystal Palace i paradajzi su niknuli, sad jos cekam "lavlja usta", a svi geraniumi su se primili. :D
Nista! wisteria spava svoj beauty sleep - a ja jedva cekam da ugledam prve pupoljke.Citiraj:
Elly prvotno napisa
paradajz niknuo, i obicni i cherry, jos se ceka paprika (sve to u casicama), ali mi se cini da mandarina nije izdrzala zimu :(
wewa , zbog tvog oduševljenja zapalila sam se naclematis i kupila meni sadnicu prekrasnog rouge cardinale, fino napreduje, sad mi reci hoće li mi cvasti ove godine? :?
Ima li itko od vas crveni sitnolisni javor? Gdje ste ga kupile, po kojoj cijeni? Gdje god gledam, stvarno je skup. Uredjujem dvoriste upravo, napravila sam veliki hm, nazovi kamenjar, ja bih rekla bas "landscape", nije samo kamenjar kao kamenjar, pa mi tu nedostaje takvo patuljasto drvce. Imam zeleni sitnolisni, a treba mi i crveni.
jooooooooooj, ljubomorna sam! gdje si, u kojoj prodavnici nasla Rouge Cardinal? najblize toj predivnoj boji nam je Warszawska Nike...Citiraj:
sunnyapril1 prvotno napisa
a sve su sanse da ce cvjetati - meni cvjetaju cak i clematisi koji se krajem ljeta potpuno osuse i na proljece opet niknu iz zemlje.
ako vec nisi, obavezno mu zastiti najdonji dio stabljike, ne voli da su mu "noge" na suncu ;)
a ako se ne varam, RC je grupa 2 pa ga treba na jesen umjereno stricnuti, tako ce iduceg proljeca biti bujniji ;)
Odlicna tema :)
Kao cura iz grada (citaj totalna neznalica) udala se na selo i nakon 3 god. mogu se pohvaliti urodom mrkve,luka,graška,graha,kupusa,salate,krumpira,lu benica,paradajza,paprike :D
uspjeli mi nisu jedino cesnjak i karfiol ali i to cemo savladati
da je lako,nije bas,pogotovo ako si zaposlena(sto ja vise nisam pa ce biti lakse sto se vrta tice)ali svaki dan po malo pljeviti i ne dozvoliti korovu da se razmase i uspjeh je zagarantiran
kupila sam preko neta "gospodarski kalendar" ima jako dobrih savjeta,ukljucivsi i dobre i lose susjede,odnosno koju kulturu uz koju saditi za tjeranje napasnika
imas o tome nesto ovdje http://www.gospodarski-list.hr/
i sad pitanje za one koje znaju,s obzirom da mi je mrkva jako rodna,kako je sacuvati preko zime? probala u pijesak-pognjilila mi
probala u gajbu pa ovak na suho-osusila se
u skrinju je ne bih stavljala,nekak mi je nikakva poslije
molim savjete :)
clematis sam kupila kod nas u pevecu(zgb)
mislila sam bijeli, ali nemam baš vremena za hodanje po trgovinama, a taj kad samvidjela baš mi se svidio
što misliš zaštititi ga ? to sam vidjela na netu , da ljudi u podnožje posiju kadifice.imat ću ga u velikoj posudi na balkonu pa mu noge neće biti na suncu, misliš da stavim još nešto?
pih, mi nemamo peveca...Citiraj:
sunnyapril1 prvotno napisa
a probaj i ti s jednogodisnjim, nije losa ideja, fino izgleda ;)
uz crveni Cardinal mozes staviti bijele surfinije, bila bi bas lijepa kombinacija
moj svekar je ostavlja u zemljiCitiraj:
tamaris prvotno napisa
jest da više nije onako mlada, ali je sasvim dobra i u zrelijoj fazi tj. preko zime
isto radi sa pastrnjakom
Ovako je čuvala moja baka:Citiraj:
tamaris prvotno napisa
U trap je stavljala sve korjenasto povrće i kad ga je vadila bilo je svježe i sočno. Problem je i adekvatna prostorija. Nekad su ljudi podrume radili namjenski, sa zemljanim podom, baš zbog trapa.Citiraj:
Trapovi
Da bi se pojedino povrće moglo sačuvati svjećim za korištenje zimi moće se stavljati u trapove.
U trapovima se najbolje čuva korijenasto povrće. Vađenje treba obaviti za suha vremena, kako bi na korijenju koje se sprema u trapove ostalo što manje zemlje i vlage. Suhi i čisti plodovi se manje kvare. Pri izboru mjesta za izradu trapa treba odabrati suhu i ocjeditu površinu. Trap može biti površinski ili ukopan. Bez obzira na to koji se trap želi napraviti, važno je da se u njima obvezno osigura ventilacija. Korijenasti plodovi su živi dijelovi biljke koji dišu i pri tome oslobađaju ugljični dioksid i toplinu, a koriste kisik za sagorijevanje šećera i škroba, čime održavaju život, pa zbog toga treba osigurati strujanje zraka.
Ukopani trap je kanal iskopan 50 - 100 cm širine i 35 - 100 cm dubine, a dužina je po volji do 10 metara. U njega se slaže povrće. Ako se slaže mrkva, onda između svakog sloja korijena treba staviti sloj umjereno vlažnog pijeska da bi se spriječilo isparavanje vode, širenje bolesti i preveliko zagrijavanje u trapu. Ovako složen trap se pokriva slamom. Kad temperatura u trapu padne na 0° C, pokriva se s više slojeva slame i zemlje, što ovisi o jačini zime.
Površinski trap je u stvari nadzemna hrpa čija širina može biti 150 - 200 cm, visina 75 - 120 cm, a dužina 10 - 20 m. Složeno korijenje pokriva se slojem slame i zemlje. Površinski trap je podložniji variranju vanjskih temperatura i trajnost povrća u njemu je manja. U oba trapa postavlja se ventilacija na isti način. Na dno trapa se stavi vodoravna ventilacijska cijev, a na svaka dva metra postavlja se okomita ventilacijska cijev. Za cijevi se mogu koristiti različiti materijali, npr. suncokretova stabljika, stabljika kukuruza, daske i dr. Kad temperatura u trapu naraste na +5° C, trap se otvara i povrće se upotrebljava. Povrće se u trapu može čuvati do kraja ožujka.
A jesi razmišljala o konzerviranju u običnoj salamuri? Ja domaću mrkvu kombiniram s ostalim korijenastim povrćem: sve naribam, posipam solju, pomiješam i spremim u sterilizirane staklenke. To koristim umjesto vegete i dobro se može čuvati mjesecima na hladnom.
nama mrkva sasvim dobro uspjeva po zimi, kao i razno zeljasto povrće, tako da moji siju negdje u jesen i imaju preko cijele zime (luda sam više od brokule, kelja i karfiola koje jedem cijelu zimu)
Citiraj:
mim prvotno napisa
Odlicna ideja :D
Molim detaljnije,povrce bas naribas ili na kolutice? Soli odokativno ili?
Definitivno dio mrkve spremam na ovaj nacin a dio bih ipak ostavila u komadu za juhice i variva.
Bit će da si ti u nekim toplijim krajevima (sorry, ne pratim tko gdje živi :oops: ). Ako imaš zimskih viškova slobodno oglasi da ih dijeliš ;) :mrgreen:.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Meni u zemlji zimu preživi jedino čičoka. TO se ne da istrijebiti!
da, zaboravila sam spomenuti. Istra.Citiraj:
mim prvotno napisa
Jucer sam presadila eriku i lavandu, premjestila neke perunike za koje znam da nece ove godine cvjetati (ostale su vec napravile pupoljke :heart:), posijala po 'rupama' djetelinu (moram dokupiti, mislila sam da ce mi 1 kg biti dovoljno, ali ce mi trebati barem jos 1,5 kg), oplijevila dio cvijetnjaka...
Imam jos neke planove za i u oko vrta, nadam se ljepsem vremenu. Danas na casice sadim suncokrete. :D
jučer sam u konzumu vidjela clematis president koji već ima pup :shock: :evil:
jača je stabljika od mog, ali je moj duži
pretpostvaljam da je to zog sorte
s čim da prihranim clematis? fertina fe, substral?
baš sam se popalila da mi uspije, tnx na savjetima!
President relativno rano cvjeta - eno i moj vec ima sitne pupoljke, a ovo je proljece bas hladno...
Mi clematise prihranjujemo stajskim djubrivom i/ili otopinom koprive, nije to neka osjetljiva biljcica pa moze proci sta god mu das ;)
moram se pohvaliti sadnjom jagoda, imamo dvije lijehe na foliji, posadili smo i magnoliju obovatu :D
Koliko novaca sam u zadnje vrijeme potrosila u vrt :oops:
Ne mogu si pomoci, jednostavno me nesto vuce k agrarijama :mrgreen:
Stalno kupujem dodatnu opremu (lopaticu i grabljice za pljevidbu i sadnju (iako ih vec imam, no ove su kao za E), skare za rezanje trave (iako imam onu rucnu kosilicu koja fino radi posao, ali eto, ovo je kao za rubove), dokupila sam sadnice geranijuma (i zajedno sa mojima koji su prezimili u 'zimskom vrtu' smjestila ih na balkone), a na sjeme i lukovice sam doslovce poludjela.
Uglavnom, cekaju me: lukovice bijele gladiole, sjeme canne indice, oleandera (bijeli, zuti, roza) i sjeme lovora.
Molim upute za sve navedeno (osim gladiola): kako se sad ponasati s tim sjemenom od kane, citala sam nesto o zarezivanju, je li sad kasno pokusati uzgojiti sadnice od njih, na kakvo mjesto posaditi?
Moja mama kaze da joj nikako nisu uspijevale, pa da ispravimo njenu gresku.
Kako uzgojiti sjeme oleandera i lovora?
Jednostavnije bi mi bilo da sam kupila gotovu sadnicu, no E mi je fascinirana samim procesom sadjenja, nicanja, veseli se svakom novom listicu, pa joj ne zelim oduzeti to zadovoljstvo. :heart:
I ako je netko negdje vidio hortenzije ispod 150 Kn/kom :evil:, nek' mi javi. :klanj:
hortenzije probaj naci u MBM-u, ako ima kod nas, bice i kod vas ;) ima i u Merkuru.Citiraj:
Elly prvotno napisa
a canna: ja sam turpijom pa nozicem dobro nacela svaku od sjemenki, jako su tvrde. nakon toga sam ih - potpuno neplanirano - drzala u vlazi, zaboravila ih posaditi. kad nisu pokazale klicu nakon toga bila sam ih otpisala i odlucila posijati u saksiju cisto da ne prigovaram sama sebi sto nisam. i gle cuda, 7 dana kasnije krenule su klijati! dakle, ako je meni uspjelo, onda ce i tebi ;)
Marta, Vjesticice, racunajte na sjemenke na jesen ;)
a o novcima necemo :oops:
imam ja jedno pitanje o travi za neznalice :mrgreen:
dosta nam se proširila divlja jagoda po travnjaku, pa je MM sve to fino počupao, tak da sad imamo rupe.
kako posijati travu da uspije?prošle godine sam kupila sjeme, napravila kako piše, ali nisam primjetila da su se rupe baš popunile
koja je trava najbolja? (inače, to je na najosunčanijim dijelovima)
da li postoji mogućnost da se nekako proširi ova trava koja je oko rupa?
Ja bih se nadovezala na gornji post.Citiraj:
ivy prvotno napisa
Prema iskustvu koju kombinaciju trave je najbolje posijati na parcelu koja je predviđena za voćnjak? Travu sijemo ovaj tjedan a voćke ćemo najesen. Parcela je sunčana.
pitala bih tko zan nešto u vezi zelene gnojidbe , mcgrubi ;)
naime, imam komadić na kojem sad neću saditi ništa, mislim jagode mjesečarke nagodinu.
koristila bih zelenu gnojidbu.
ako posadim grah ili mahune, da li mogu obrati plod, pa sve zaštijati u zemlju?
da li da posadim djetelinu, kad to mogu zaštijati?
wewa, clematis ima 3 pupa, drži fige!
samo nemoj korjen vaditi van
dobro je da uzgajaš mahune ili grašak, koji se beru zeleni, kad zrno zrijr biljka uzima dosta zalihe iz tla
može i djetelinu, posiješ onu visoku (ako ti ne smeta, crvena djetelina)
pa ju na jesen pokosiš i ostaviš da sijeno leži na tlu do prolječa
do proljeća češ imati humus od nje
jesenje preoravanje je glupost, dokazana
tlo se ne smije preokretati, ono je poput kože na ljudskom tijelu, ako je izokreneš napraviš štetu
između jagoda posadi češnjak, štitit će ju od gljivica
za zelenu gnjojidbu se koristi i gorušica, brzo raste
lovor proizvodi puno sjemenki, samo ih treba sakupiti u kasno ljeto. Ako hoćeš mogu ih par poslati, baš me neke gledaju.Citiraj:
Kako uzgojiti sjeme oleandera i lovora?
Oleandar se obično razmnožava reznicama, i ako radiš s djetetom, budi oprezna jer je jako otrovan. Ima i neke sjemenke, marljivi vrtlari ih uklanjaju da biljka bolje napreduje, ali kod ljenjivaca kao što sam ja moglo bi se još uvijek naći... trebala bih pogledati... ali nisam sigurna koliko bi bilo uspješno to preko sjemena.
Reznice isto uzimaš u ljeto, oko kolovoza.
Pomikaki, thnx na ponudi :* - sjeme imam.
Znaci, sad sjeme lovora u posudu s crnom zemljom, pa cekam da izraste? Isto je nekako tvrdo kao i sjeme kane, da li ga moram zarezivati?
Kada ga mogu presaditi u vrt (ako Bog da da nikne)?
Oleander isto imam sjeme - znam da je otrovan, pogotovo bijeli, to cu bez E.
Da probam isto tako - u posudu s crnom zemljom, pa sto bude?
Kupila sam si jos masu cvjetnog sjemenja :oops:. Zute suncokrete (E kaze da joj sareni izgledaju "staro" :lol: (a lijepo su nikli, ti su za moj gust) pa sam za nju kupila zute, onda bijelu alisu, kozmeu, dupli karanfil, i malvu, kao i sjeme bosiljka; ovaj tjedan planiram saditi naveliko. :D
Nego, univerzalnu zemlju za cvijece, 50l, imate u Konzumu po 24,99 Kn, mislim da je to sad najbolja ponuda (znam da je na drugim mjestima skuplje). Ja sam odmah zgrabila nekoliko vreca. :mrgreen:
zarezivati ne moraš, meni je super niknuo prošle godine bez toga. Nije jako tvrda ovojnica, ako malo zaguliš vidjet ćeš da je po strukturi slično sjemenki graha ili još prije velikom sjemenu graška. Prije nego se osuše su te sjemenke prilično meke.
Stavi u male čašice, može od jogurta, do pola pune zemlje, lovorove sjemenke zatrpaj malo zemljom - ne više od debljine sjemenke (to je inače pravilo da se sjeme pri klijanju pokrije slojem zemlje debljine sjemenke). Čašice složi na zajednički podmetač i pokrij listom papira ili ako imaš plastične prozirne kutije od kolača, to je super kao mini klijalište. Zalijevaj odozdo, eventualno prvi put malo nakapaj vode odozgo.
Oleandar - pokušaj na sličan način, baš me zanima rezultat. Ne znam koliko će mu trebati da izraste :/
Presaditi u vrt... ja bih možda tek u jesen ili rano proljeće. U međuvremenu još jednom presaditi u veću zdjelu. Kod lovora jako paziti da se ne ošteti korjen, najbolje ne razbijati grumen nego samo maknuti čašicu i postaviti u istom obliku u zemlju.
Ako ih ipak posadiš u zemlju odmah, oko njih poslaži plosnato kamenje (jako dobro za mlade biljke - da ih ne zgaziš, da čuva vlagu u zemlji i da štiti od korova) i pazi da ih ne zaguši korov, kao i da im dodaš malo vode povremeno, jer još nemaju duboko korjenje.
I ja sam u vrtnim radovima, tj. upravo sam pozavršavala sjetvu.
Mrkva, peršin, pastrnjak, luk, grašak je već niknuo, salata također, tikvice, patišone, krastavce, paprika i paradajz su posađeni (kupila nekoliko flanci na tržnici).
Jagode su u punom cvatu.
Sad sam redovito okopavati, zalijevati i gnojiti.
Imam svoj kompost, pa sam ukopala prije sadnje i sjetve. Vidjet ćemo rezultate.
Ali me čeka puno borbe s korovom jer jesenas nismo imali vremena pofrezati, pa se trava razrasla, a mi smo je sad sam zaorali. :/
Ako mogu ikako pomoći, tu sam, pitajte.
ima li tko ideju kako uzgojiti jabuku od stare sorte?
Blizu moje kuće rastu neke stare jabuke, zbilja stare, baš umiru. A do nedavno su davale jako fine jabuke. Razmišljam da li da nekako iskopam njihovu mladicu (ali baš ih nema puno) ili da posadim sjeme, a kasnije bi tu podlogu trebalo docijepiti pupom s grane iste jabuke. Da li bi to uspjelo? Samo da dodam da ne znam ništa o cijepljenju voćaka, osim teoretski.
Mislim da je definitivno jednostavnije iskopati te mladice.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Nesto o cijepljenju imas ovdje
http://www.napravi-sam.com/CMS/0091/....aspx?EID=2043
Znam da moj susjed tako radi i uspjeva mu.
Treba ti savršeno ukorijenjena divlja jabuka (mladica) i netko tko jako dobro zna cijepiti jer često to ljudima ne uspije.Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
U jesen iskopaj te mladice s kompletnim korijenjem, posadi uz gnojenje i pusti do slijedeće godine. Mladica bi trebala barem godinu dana rasti bez da je se dira. Nakon toga se cijepi. Nama je uspjelo s Parmankom: savršena jabuka.
kod cjepljenja:
-ne smije puhati suh vjetar, po mogućnosti bez vjetra taj dan
-rez na podlozi radi prema sjeveru - da ga sunce ne osuši
-kad poćnu listovi rasti, očisti podlogu od svih grančica, lišća, ne smije iz nje ništa rasti, ona mora svu snagu dati nakalemljenoj plemki
to mi je reka stric, a on može nakalemiti sve, uvjek mu uspije
gdej da nađem parmanku?
Mislila sam mladicu cijepiti pupom s grane tog istog stabla, pa bi onda to trebala biti ista sorta. Klonirana :mrgreen:
Ne znam da li ću uspjeti, ta stabla propadaju baš brzinski.
znači, kad poberem mahune, onda to uštijem u zemlju ili ostavim do jeseni,. onda uštijam ?
da, ovo s preoravanjem onda se ne bi trebalo ni uštijavati?
ako stavljam foliju ispod krastvaca i tikvica, onad pretpostavljam da moram zalijevati ili d anapravim neke kanale, pa će kiša biti dovoljna(ne živim kraj vrta, pa mi je svakodnevno zalijevanje nemoguće)
iz istog razloga sam kupila i karticu parajza kojem ne treba kolac, probat ću uzgojiti flance, vremenski na knap, ali me zanima kako će ispasti
inače, već tikvice? kupila sam karticu, pa mi piše sadnja na otvorenom u 5 mj?
inače, nakupovala sam se raznog vrtnog cvijeća, neven, kadifa, kozmeja, zvonččći jeeeedva čekam!
kupila sam neku mješavinu, pisalo je cvijeće za leptire, baš me zanima šta će to biti-fotka na karici je bila prekrasna!
U Dalmaciji ide sve ranije nego na kontinentu. Pa i tikvice. :)
Čekaj koju godinu da moja da mlade grane za cijep :mrgreen: .Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Mislim da ima neki čovjek kraj Samobora koji uzgaja stare sorte jabuka. "Majka" naše mlade jabuke je, nažalost, preminula u nevremenu prošle godine: popucale grane pa su je posjekli.
MGrubi, jel stric rekao nešto u vezi samog cijepa? Našeg su oblijepili blatom i povezali pamučnom krpom.
ima za kupiti u poljoapotekama paste za cjepljenje
moj dida je radio sa pepelom, bato se nije koristilo
da...
MGrubi, thnx, baš mi zvuče korisni savjeti.
Malo sam proučavala slike, pa mi ono cijepljenje kad se samo pup umetne pod koru čini kao nešto što bi trebalo uspjeti.
super.
Ove godine moram uzgojiti neku podlogu :D