evo ovdje imas popis veterinarskih s hitnom, mozda da probas jos nekog od njih. ja inace idem kod dragojlova u zvonimirovu i super su mi, tamo smo otkad je m. imao 6 mjeseci.
Printable View
evo ovdje imas popis veterinarskih s hitnom, mozda da probas jos nekog od njih. ja inace idem kod dragojlova u zvonimirovu i super su mi, tamo smo otkad je m. imao 6 mjeseci.
joj natasa bas mi je zao maloga :(
jede li?
Nataša, probaj što prije do veterinara.
Žao mi je što vam se ovo dešava, a još mi je više žao jer sam nekoliko takvih priča već pročitala na životinjskim forumima.
Sve što ću napisati ispast će prisjedanje na muku, ali zaista to ne želim. Nego da netko sljedeći, kad poželi nabaviti psa, možda ipak odustane od psa nabavljenog na ovaj način.
Tri faktora utječu na stanje štenca i kasnije odraslog psa: nasljeđe, uvjeti u kojima živi dok je u leglu, i vrijeme odvajanja iz legla. Kod rasnih pasa rodovnica jamči da su roditelji bili adekvatnog zdravstvenog stanja. Npr. psi s lošim kukovima neće dobiti dozvolu za parenje, jer bi mogli imat štence bolesnih i bolnih kukova. U uvjete u leglu spadaju adekvatna hrana, higijena, cijepljenje, čišćenje od glista i ponašanje ljudi prema psu. A dob - ispod 8 tjedana ne bi trebalo, osim iznimno, uzimati štene.
Ovo je tema pod naslovom koji je pas najbolji za dijete. Želim naglasiti da za dijete i cijelu obitelj nije dobar pas čiji roditelji možda iz opravdanih razloga nemaju uzgojnu dozvolu, koji je živio u lošim uvjetima, nije cijepljen ni čišćen od glista, i koji je iz legla izvađen bar dva tjedna prerano. Možda sve bude u redu i pas postane najbolji pas na svijetu. Nataši i njenima držim fige da upravo tako bude.
Ali prečesto sam čula ružne priče: pas dolazi kući, pati se, veterinari mu ne mogu pomoći, pas ugiba ili ostaje boležljiv.
Ako želite djetetu dovesti psa nad kojim neće za dva dana cijela obitelj strepiti, onda nemojte, nemojte uzeti premladog rasnog štenca bez papira.
Nataša, ja uopće ne znam što bih ti rekla.
Ne žalim te, nimalo. Jer si unatoč svim našim naporima (dobronamjernim savjetima cura s foruma, kao i savjetima ljudi koji znaju o čemu pričaju jer im je to dijelom posao) otišla i napravila po svome.
I uopće mi nije jasno da i dalje od nas tražiš pomoć i savjete. Ionako ćeš opet napraviti po svome.
Platila si psića 600 kn i to možeš smatrati donacijom štancerima pasa. Ako ne bude imao sreće da se riješi muka preko noći, jer je očito teže bolestan, onda ćeš vjerojatno onih ostalih 3000 kn pokloniti veterinarima.
Tako da će ti ispasti jednako kao da si kupila 'rasnog' psa.
Da si učinila ovo potonje, onda bi sada, u 00:43h, dok ja pišem ovaj post, mogla nazvati svog uzgajača i zahtijevati pomoć.
Ovako ti preostaje samo gledati psića kako se muči.
Smatraš da nisi učinila ništa loše i da nisi loša osoba?!
Gledajući mikrosituaciju, nisi: spasila si ili barem produljila život malenom štenetu.
Gledajući makrosituaciju, učinila si jako, jako lošu stvar i nadam se da si toga svjesna: udomila si jedno štene, 'obogatila' štancera i poručila mu: samo ti štancaj, ima nas koji ćemo kupiti.
Znam da sam gruba i znam da će se naći brdo cura koje će reći: daj nemoj sad, kako možeš i slično... MENI je u interesu zaštititi kontrolirani uzgoj (iako nisam uzgajač)! I u interesu mi je spasiti malo više od jednog štenećeg života.
Dakle, drugi put zastani pa ipak malo razmisli o danim ti savjetima.
Po pitanju veterinara, možeš nazvati Buba veterinarsku stanicu. Ako ti se nitko ne javi ujutro, sekretarica će ti izdiktirati broj telefona dežurnog veterinara.
Moja iskustva s njima su odlična.
Ja potpisujem koryansheu u baš baš svemu! :)
Ok, falilo ti je po tvom mišljenju puno. A isplati li se za te pare riskirati da dobiješ bolesnog psa? Jer znam hrpu slučajeva koji su kupili psa "jeftino" pa na veterinara potrošili 3 puta onoliko koliko bi dali za psa sa papirima. Ali jesu li samo novci bitni? Ne, naravno, nego je bitno i ne gledati svoje dijete kako pati zajedno sa psićem. I ako si ti zavolila psića, patiš i ti. I sve to skupa na kraju nema cijenu. Ja takve stvari kakve su ljudi proživljavali ne bih si poželjela ni za sve novce ovoga svijeta! Radije ne bih uzela psa, nego riskirala da ga gledam 2 godine kako svaki dan ima epileptične napade i pitam se hoće li sutra uginuti.Citiraj:
nataša prvotno napisa
Pomikaki- ja sam naglasila da bi trebala uzeti štene iz šinteraja, ili od PROVJERENIH uzgajivača. Da odete na bilo koji forum o ljubimcima i pitate za bilo kojeg uzgajivača, ako ne javno, javit će vam se bar netko PP-om da vam prenese svoje iskustvo. U to sam uvjerena. I to stvarno ništa ne košta.
A kad smo kod uzgajivača koji eliminiraju štence koji ne odgovaraju standardu ili su bolesni- to za mene niti nisu uzgajivači, nego običan proizvodni pogon bez imalo ljubavi. I meni to dođe na isto kao i šverceri i štanceri pasa, jer tko može tako nešta napraviti, još lakše savjesti može štancati i švercati.
Potpisujem Anu!
Ne bih te plašila, ali meni ovo što opisuješ zvuči baš kao padavica. Nadam se svim srcem da nije.
Mikka, prekrasan ti je pas! :heart: :heart: :heart:
Ali žao mi je što ti moram reći da to teško da može biti mješanac goldena i labradora. A zašto? Jer ako su se parili pas crne i žute boje- može izaći crni ili žuti pas. A nikako pas sa paležima! Pogotovo jer ni labrador ni golden u ni jednoj mogućoj boji nemaju paleže niti ih smiju imati. I u toj tvojoj priči se negdje debelo umiješao rotvajler, čini mi se :mrgreen: Ili tvoji prijatelji misle da imaju čistokrvnog labradora i čistokrvnog goldena. To se sad opet vraćamo na onu priču- čemu služe papiri :)
Nataša, nema iskustva i nemogu ti pomoći, ali eto ~~~~~~ da pas ili ozdravi ili da prođe sve to što bezbolnije i za njega i vas...
Meni to prije zvuči na nekakav štenećak nego na epilepsiju. Moj Medo mješanac je sa epilepsijom dogurao lijepih 17 (bez lijekova).
Nataša, veterinari naravno koštaju, to trebamo računati prije nego se odlučimo na životinju. Držim fige štencu :love: , i nadam se da će ljudi izvući nekakvu poantu iz cijele priče.
I opet ja ko trla baba lan, nije papir 100%-tna garancija( i mercedesi se kvare ;) ), ali vjerovatnost je. Sve ovisi zašto želimo psa i na koliku žrtvu smo spremni. A što se novaca tiče, i zdrave i rasne pse ljudi poklanjaju, problem je što hoćemo štene i to sad i odmah i onda srljamo u situacije u kojima se teško snalazimo.
Pa budući da je tek dva dana prošlo ja ipak ne bih davala crne dijagnoze. Ja još uvijek mislim da se pesek treba udomaćiti, a to traje nekih 10-14 dana bar. a možda je jako preplašen svega. labradori su emotivci i strašljivci, pogotovo mali.
Definitivno nije epilepsija u pitanju, epileptični napadi se ne očituju tako.
ali drhtanje cijelog tijela i nemogucnost ustajanja na prednje ili straznje sape - jest simptom stenecaka :( onog "oblika" koji napada motoricki centar u mozgu. psa, navodno, ne boli - ali uzrokuje postupno otkazivanje svih motorickih sposobnosti :cry:
psu je obitelj pseudo copor
u psecem coporu je najgora kazna iskljucivanje iz copora, a upravo to se radi sa psom koj je izoliran na dvoristu
pas ne bi trebao setati sam nekontrolirano, takodjer ne bi trebao ostajati na dvoristu bez nadzora
moj kriterija za izbor psa je pas kojeg mozes nositi, po potrebi fizicki zaustaviti ako krene raditi svinjariju i kojem se ne bojis staviti ruku u usta
obavezno obaviti temperament test jer pas u obitelji na hijerarhijskoj ljestvici mora biti iza djece, sto ce reci da ne bi smio reagirati cak i kad mu djeca kopaju po tanjuru iz kojeg jede
mi imamo zenku mjesanku i muzjaka hrvatskog ovcara
O štenećaku (prema dnu stranice):
http://foursoftpaws.yuku.com/topic/2594
I još:Citiraj:
3. ZIVCANI OBLIK - manifestira se grcevima tjelesne muskulature koji ponekada izgledaju kao znakovi epilepsije, kasnije prelazi u oduzetost prednjih ili straznjih nogu i sve do potpune paralize psa. Ovaj oblik cesto zavrsava smrtno.
http://www.vauvau.net/index.php?opti...156&Itemid=214
:/Citiraj:
Nakon "napada" na stanice obrambenog sustava te epitelne stanice (probavni i dišni sustav), virus stiže do nervnih stanica gdje je najčešće uzrokom nepopravljivih oštećenja. U toj fazi bolesti javljaju se simptomi od strane nervnog sustava u obliku tikova (trzanje glavom ili ekstremitetima), epileptičkih napada, oduzetosti nogu, upala očnog živca i slično.
Da, cure su ti dobro rekle, i meni to vuče na štenećak, ali mi je čudno da veterinar to nije prepoznao, pa to je prvo na što je trebao posumnjati :roll: ...malo je glupo ovako sipat dijagnoze iz rukava...
Nataša, ako ikako možeš, radije izdvoji malo novaca i odvedi ga poštenome veterinaru.
Meni je isto bila muka pesu za analgetike dati 350 kuna- 30 komada :shock: -ali opet, on je živo biće, član obitelji, ne mogu ga gledat kako se muči.
(pssss, i moj je bez papira, ali nije ga zato ukočilo u leđima, već zbog ganjanja s MMom i skakanja s 3 metraa visine
OT: Idete na fizikalnu terapiju?Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
cuj, otac je cistokrvni golden s papirima, mama je cistokrvna labradorica s papirima. :) u leglu ih je bilo troje s palezima (moj je imao najsvjetlije), cetvoro crnih i dvoje smedih. drago mi je ako sam ti otkrila nesto novo :mrgreen:Citiraj:
Ninči prvotno napisa
ja sam citala da ako su se parili labrador crne ili zute boje, moze izaci crni ili zuti pas. ali ovdje su se parili labrador retriverica i golden retriver, tako da mislim da je ipak moguce da je moj ispao ovakav kakav je, predivan :mrgreen: :heart:
Ne,ništa od fizikalne.Citiraj:
mim prvotno napisa
Prošlo ljeto ga ukočilo, nije se uopće mogao ustat, cvilio od bolova, proveo je koji dan na Veterinarskom faksu u bolnici za psine, našopali su ga oni kortikosteroidima, analgeticima, svim i svačim, uglavnom kroz tjedan dana se vratio u normalu. Ali taj njegov izlet me koštao jedne doooooobre cipele :mrgreen: .
Opet OT, ali moram: Pogledaj stranice Dia-Veta u Zvonimirovoj. Tamo radi dr. Marukić koja primijenjuje akupunkturu na psima. Provjereno pomaže.Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
ja bolje da sam ovaj put držala jezik za zubima.
hvala svima na lijepim željama, hvala onima koji su suosjećali..
dalje ću ssama jer dobro mi kaže MM:bolje ti je da nekad prešutiti:predaja:
:unsure:
Samo da napomenem za Dunju-moja Dina je upravo zbog bolova u leđima koje ti spominješ išla veterinerki po analgetik-na kraju se ispostavilo da je dobila trostruku dozu analgetika koji je već tada duuuugo bio zabranjen jer je uočeno da i kod kobila izaziva anafilaktički šok-a kobile su višestruko veće i teže od psa!
Nije nikada točno potvrđeno, ali sumnjalo se da je upravo taj analgetik kumovao njenom kraju... :cry:
Simptomi su bili krvarenje koje nije prestajalo, najprije se posumnjalo na otrov za štakore, koji upravo tako djeluje, ali je ta mogućnost kasnije isključena. Uglavnom, nakon mnogobrojnih višednevnih i svakodnevnih transfuzija, ipak joj nije bilo pomoći-uginula je od iskrvarenja, na kraju su joj sve sluznice bile bijele, i jezik, i bila je hladna :cry:
Ne mogu se toga ni sjećati... :cry:
Idi veterinaru, možda ima neki problem, ako ti se odgovor prvog ne sviđa idi na pregled kod još jednog. Meni izgleda da ima neku povredu. Nešto je.Citiraj:
nataša prvotno napisa
nataša,
iskreno mi je žao zbog psića, i nadam se najboljem ishodu.
no, eto, odrasli smo, i trebamo preuzeti odgovornost za svoje odluke i postupke. što je tu je - učini sve što možeš da pomogneš malenome.
X i ja bih te još zamolila da ipak nam javiš šta se dešava i kako se situacija razvija. :love:Citiraj:
mislava prvotno napisa
Mislim da je Mikka ipak u pravu. Ne bih rekla da ima išta rottovskoga u njemu, a paleži su u ovoj kombinaciji jako, jako rijetki, ali ih ima.Citiraj:
mikka prvotno napisa
No, to je ipak područje genetike...
Mikka, imaš li kakvu njegovu snimku u kretanju (mislim, laganom trčanju/brzom hodanju)?
srećo, cure ti ne govore ovo da te osuđuju, nego zato što postoji jako dobar razlog zašto jedna čistokrvna životinja nema papire. Prvi bi bio da nije baš čistokrvna već je mjeršanac retrivera i druge pasmine (eto netki paso opalio retrivericu :mrgreen: ) što ti je najmanji problem. Drugi zato što nema uvjeta da dobije papire: ili se radi o psima loše genetske predispozicije pa su stoga na izložbi dobili manju ocjenu od 4 (što i nije tako strašno) ili, što je najveća mogućnost, su ti parili rođake - e to nije dobro kao i kod ljudi jer ima različitih mutacija uključujući i jaku agresivnost životinje. Ja se, iskreno, nadam da se u tvom slučaju radi o onom najčešćem - neki paso opalio retrivericu, a štenci na mamu pa su retriveri.Citiraj:
nataša prvotno napisa
Ispričavam se :oops:, ali moram:
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
elin prvotno napisa
:shock: da sam barem čitala sve prije nego sam napisala post, ali eto nisam, sorry. Nije dihtalo niti jedno štene koje sam ja pribavila, ali oba su imala papire. Baš mi je zbog ovog žao. Javi nam što je psiću.Citiraj:
nataša prvotno napisa
Replika...
Elin najbolji rasni psi se dobivaju upravo uparivanjem rođaka (vrijedi barem za pasmine koje mene zanimaju, tako da ne tvrdim to općenito za sve jer nisam sigurna), ali tu moraš OPAKO poznavati genetiku i znati što radiš.
Inače dobiješ npr. slijepu kuju kakvu je meni Bog uvalil. :)
čuj, nisam se dobro izrazila, kad sam rekla rođaka mislila sam na kujicu i mužjaka iz istog okota (brat-sestra relacija ljudska :mrgreen: ). Što se tiče "rođaka" kod pasa nije strašno ako se radi o npr. relaciji bratić-sestrična, ali brat-sestra iz istog okota - to se ne radi (rekoše mi prijatelji uzgajivači).Citiraj:
@n@ prvotno napisa
Isto kao i što je preporučljivo da se čeka 1 godina između okota. Neki uzgajivači ovo ne poštuju, pa kujica ima jedan okot za drugim - da što više novaca dignu. To je mučenje životinje, takvi okoti su lošiji, mogućnosti komplikacija pri okotu se povećavaju itd. Ovo uzgajivači rade bez problema, ali nije preporučljivo. Tako da ti zapravo uvijek kupuješ mačka u vreći, može i okot sa papirima biti loš, a ima papire. Ja, doduše, nisam naišla na to, ali može.
u takvom se uzgoju takodjer proizvode skart stenci koji se eliminiraju po kratkom postupkuCitiraj:
@n@ prvotno napisa
prica sa genetikom je cak i kog ljudi vrlo nepoznato podrucje, a sa psima i mackama (di se kao radi na kreiranju super primjerka) rijec je o metodi pokusaja i promasaja pa ko prezivi
niko ti psima ne uzima uzorak krvi pa se radi genmetsko istrazivanje, masine za ljudsku genetiku su u povojima, za pese i macke to ni ne postoji
Strašno :cry: .Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Nasreću, ova naša epizoda s leđima je završila, to je bilo aktualno prošlo ljeto. Ali vjerujem ekipi sa Veterinarskog fakulteta, oni bi barem trebali znati i sigurna sam da on ipak nije požvakao te "zabranjene analgetike", a i nikakvih simptoma na njemu nisam primjetila.
Ali ipak za ubuduće, jel se možda sjećaš kako se zovu te tablete koje je tvoj psić pio?
i ja sam se baš pitala što bi to točno trebalo znati o genetici kod takvog uparivanja :/Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
@n@, meni su isto mnogi tvoji postovi o psima zanimljivi i poučni, ali me cijelo vrijeme ipak odbija osjećaj da o životinjama govoriš više kao o strojevima nego o živim bićima... a meni je takav način razmišljanja previše stran, još čudnije mi je da dolazi od nekog tko se toliko bavi psima.
Što se tiče natašinog slučaja, i meni su neki postovi zazvučali bezveze, ali sad je naučila školu na teži način. Znam kako je meni bilo s 10 godina kad smo dobili (kupili), da ponovim, za redom dva teško bolesna psića s papirima. Tako da ne vidim logike u klanjanju papirima. U praksi je to često daleko od idealnog. Moj dojam je da iza te priče o kontroliranom uzgoju stoji mašinerija bez puno duše.
Samo bih potpisala ovo što i mene muči već neko vrijeme, ali nisam znala ni prepoznati ni sročiti. Iako, ispričavam se @ni ako sam je pogrešno doživjela, ipak mi se čini da ovdje piše prioritetno kako bi dala savjet. :)Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Dunja, ne sjećam se više, ali nisu bile tablete, nego injekcije-nije baš bitno, ali da budem precizna. Sjećam se kako se veterinar s faksa iskreno šokirao kad je čuo o čemu je riječ :( . Inače je to kod nje (ta bol u kičmi) započelo nakon ljeta provedenog u penjanju po stijenama, što baš za rotiće i nije neka prirodna tjelovježba, pa se nastavilo još godinama. Kod tvojeg psića je to očito bilo nešto kratkotrajno i akutno.
Pusa svim ljubiteljima pasa s ovog topica, posebna mojem duhovnom vođi Pomikakici :mrgreen:
MM i ja smo zaljubljeni u boxere i jedva čekam da se preselimo i da nabavimo jednog.
I još kad sam vidjela ovo...
http://www.youtube.com/watch?v=8ZV9ayBkDDM
:zaljubljen:
Moram priznati da mi je jako čudno čuti (i žao ponajviše) da moje riječi o psima zvuče kao da pišem o strojevima, jer su za mene psi sve samo ne strojevi. :?
Mora da sam se previše uživjela u 'svoje spike' o tematici, pa to više ne zvuči muci-buci. Ispričavam se.
Također mi je žao što sam tek sad vidjela postove na koje odgovaram, ali mi ne stižu obavijesni mailovi o novim postovima.
Po pitanju genetike i uzgoja rasnih pasa, Stray_cat, nažalost baš nisi u pravu... a 'što bi točno trebalo znati' ne znam ni ja u detalje jer me takav način uzgoja ne zanima previše.
No, onome koga zanima mogu preporučiti knjige s tog područja, kao i razgovor s uzgajačima koji to tako rade.
Niti tvrdnja da se takvim uzgojem također proizvode škart štenci nije baš sasvim točna, jer - koliko sam ja imala uvida u takav uzgoj kod prijatelja uzgajača - njihovi štenci su perfektni eksterijerno i karakterno. Nema škarta, odnosno lošiji štenci se udomljuju po puno nižim cijenama.
Ako oni lažu mene i ja lažem vas...
Koji ja pas najbolji za dijete?
http://www.public.fotki.com/malavita.../p4114642.html
evo sad sam dobila na mail obavijest (dakle - poznanickim putevima) da se poklanjaju stenci laba/retrivera ... imam i slike, na njima se vidi da su u dvoristu slobodni, da izgledaju lijepo i zdravo, da jedu "pravu" pseću hranu...
ako koga zanima mogu nekome proslijedit na mail... (jesam li ovo uopce smjela tu stavit? ne moze na burzu, kad nisu moji stenci :mrgreen:)
kory, jesu li cijepljeni - da ženama ne bi bilo kao Nataši. Gledati štene kako umire je najgora stvar, posebno za djecu. Tak da...
nemam tu informaciju - sve sto imam je mail s kontaktima i slikama. a za cjepivo, to se pita, doh! :) pas ima zdravstvenu knjizicu, ako je cjepljen - unutra su naljepnice. ako nije - nema naljepnica. može se svakog veterinara nazvat i pitat koja sve cjepiva pas treba imat.
da, čovjek bi posmislio da ljudi to pitaju, ali kad ljudi prvi put nabavljaju životinju nemaju pojma kada se što cijepi i da pas od 60 dana mora imati već prvo cjepivo. Dakle, da, psa kojeg uzimaš mora imati knjižicu cijepljenja psa i svakako barem cijepljen koktel: štenećak i još druge 3 bolesti (sad sam zaboravila točno koje mislim da se radi o hepatitisu, parovirozi i još jednoj bolesti). Dakle, cure ako uzimate psa pitajte za knjižicu cijepljenja neka vam uz životinju dade, ako nema ili nemojte uzeti ili uzmite i odmah veterinaru da pregleda životinju i cijepi.Citiraj:
koryanshea prvotno napisa