slazem se.Citiraj:
mikka prvotno napisa
i ici na velika zvona sa pricama leaglnih asistiranih poroda kod kuce.
da, istina, onih vani, ali pratimo svijet i u drugim stvarima, i to u stopu, pa sto ne bi i u ovim.
Printable View
slazem se.Citiraj:
mikka prvotno napisa
i ici na velika zvona sa pricama leaglnih asistiranih poroda kod kuce.
da, istina, onih vani, ali pratimo svijet i u drugim stvarima, i to u stopu, pa sto ne bi i u ovim.
Problem u Hr kao i u BiH je taj što ne znam niti jedan slučaj da je neko izgubio dozvolu za rad, za puno gore slučajeve od kućnog poroda, osim onog doktora koji nije imao završen fakultet, u Osijeku, mislim.... :mrgreen:Citiraj:
a sumnjam da bi netko izgubio dozvolu za rad samo zato jer se nekom drugom, eto, baš ne ide u bolnicu.
Čitam ja novine i gledam 911, pa tamo prikažu hitne kućne porode... ;)Citiraj:
Hitni slučajevi izgledaju malo drugačije: čitaj novine, tamo ih ponekad opišu.
U pravilima pise i da nije dozvoljeno stavljati slike u postove, ali Udruzi JE dozvoljeno.. i xy drugih stvari.Citiraj:
Joe prvotno napisa
Hvala sto se brinete, ali ne morate :saint:
...kao i ubojstva pa ga nećeš počiniti samo zato jer si gledala na tv-u, zar ne? ;)Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
A na ovo ostalo...kršiti zakon je lako: kako za rodilje tako i za medicinsko osoblje. Sve dok nema smrtnih slučajeva i teškog invaliditeta puno toga se tolerira. No, jednom će se dogoditi i takav slučaj, a onda će se ipak morati ispoštovati zakon.
Osobno sam za izbor-sve dok to nekog ne ugrožava. U uvjetima kakve imamo život rodilje i djeteta ugrožen je porodom kod kuće jer je apsolutno nemoguće da hitna pomoć stigne na vrijeme. Na pisanje u ovoj temi potaknuli su me postovi Death-Of-Art kao primjer mlade žene koja apsolutno ne zna što je čeka na porodu i iz pročitanih postova može zaključiti da je (ne)asistirani porod kod kuće pis of kejk. Fiziološki to tako još i može biti (kao što je to bio moj porod u bolnici-krajnje prirodan i gotovo neasistiran), ali zakonski nije tako. I dok god se bude pisalo bez naglaska na to bit ću slobodna citirati zakone.
U "xy drugih stvari" uključeno je i kršenje Zakona Republike Hrvatske?Citiraj:
U pravilima pise i da nije dozvoljeno stavljati slike u postove, ali Udruzi JE dozvoljeno.. i xy drugih stvari.
XCitiraj:
leonisa prvotno napisa
Death-Of-Art nigdje nije spomenula da će neasistirano roditi pa molim da je se ostavi na miru.
JOŠ nije spomenula. Hoće li ili ne-to je njena odluka. U svakom slučaju mora biti informirana s obje strane.Citiraj:
Fidji prvotno napisa
Kao što to ona mora znati moraju znati i ostale žene koje smatraju da se jednostavno možemo praviti kako se dogodilo slučajno kod kuće. Informirani izbor. Zar nije to ono o čemu se stalno piše? Kad netko neinformiran porodu pristupi na taj način onda mu treba pomoći, a pomažu mu jednako linkovi na stranice o neasistiranom porodu i citati Zakona pa neka na osnovu pročitanog donese odluku.Citiraj:
tako žarrkoooo želim roditi doma...
molim Boga svaku noć da mi porod ne bude kompliciran...da ću se otvarati normalno i da neće nikakva medicinska intervencija biti potrebna...
a bolnice se užaaasno bojim. užasno.
i plačem često kad pomislim da moram ići u rodilište.
zbilja se ne bojim samog poroda jer žena sam i to nam je u prirodi, da rađamo...
ali bojim se doktora i onoga što čine da je to neopisivo.
žudim za prirodnim porodom i tako očajnički želim svoj prvi porod obaviti u intimi....ono...stvarno... da ne prčka po meni svakih pola sata neki drugi doktor ili medicinska sestra...
da mi ne govore kako sam glupa jer ne znam tiskati.
da se ne deru na mene.
da me ne pretrpavaju sredstvima protiv bolova i raznim drogama.
još ne znam. al kažem...tako bih baš voljela da to bude spontano i da ispadne kao slučajno sam doma rodila.... nisam uopće primjetila, haha.
anchie, znaš da sam i ja član, pa je tvoj cinizam nepotreban :saint:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
.... i stavljanjem slika u postove se ne krši zakon :saint: :saint: :saint:
Ja vidim da se ova tema zove "porod kod kuce - al ovaj put bez "protiv"" a da se tema polako pretvara bas u taj zadnji dio.
Mim i drugi, nije mi ok ovako nekoga uzeti na pik i analizirati postupke te osobe (tj. analizirati sto mi mislimo da ce ta osoba napraviti). Molim da se odmaknete od toga. Raspravljajte generalno o porodu kod kuce, i ne prozivajte pojedince.
Ako imate potrebu pricati o tome na koje nacine bi se udruga trebala zalagati za promoviranje legalizacije radjanja kod kuce tada otvorite novu temu , ili uputite mail samoj udruzi s prijedlozima.
Steta je da ova tema bude sve, samo ne to sto joj je naslov.
tim vise bih ocekivala da taj komentar bude upucen na pravu adresu a ne samo ubacen kao usputna opaska za sve citatelje :saint:Citiraj:
Joe prvotno napisa
ajme, koja emocionalna ucjena. :shock: :saint:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
ko što marta reče, ionako nitko ne čita forum.
a ja čitatelje ne smatram neprijateljima.
Dakle, u temi je dozvoljeno samo glorificiranti kućni porod, tapšati po ramenu svakog tko se na to odluči i jednostavno zaboraviti pravila medicinske struke, zakone i ostale "trice" ?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Apsolutno me ne zanima kako se Udruga namjerava zalagati za porod u kući. Pisat ću svaki puta kad vidim da postoji potencijalna opasnost da postovi nekog navedu na pomisao da je to dozvoljeno.
Ako iznesem neistinu, prekršim forumsko pravilo ili mi post bude offtopic slobodna si mi ga obrisati.
Usput, postavila sam pitanje na temelju tvog posta. Mogu li očekivati odgovor na njega?
Ne znam jesi li upoznata s činjenicom da pomaganje drugima u kažnjivim radnjama također spada u kazneno djelo.Citiraj:
U "xy drugih stvari" uključeno je i kršenje Zakona Republike Hrvatske?
I još me nešto zanima... Kad Osoblje foruma posta na istom tom forumu-postaju li oni kao Osoblje ili kao članovi? Pitam vezano za:
Ako postaju kao Osoblje foruma onda je njihova odgovornost prema forumskim pravilima još veća.Citiraj:
4. Zabranjuje se kršenje ljudskih prava i/ili važećih zakona.
nova tema je tu, samo možda pod krivim naslovom nastala. napisane su stranice i stranice ozbiljnih i pametnih postova. a možda da se to splitta?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
U šibenskom rodilištu je statistika otprilike takva da od 100 rodilja jedna izgubi dijete. I to nije uopce kobajagi situacija, nego zaprave. I pazi sad, to rodilište još uvijek legalno radi.Citiraj:
mim prvotno napisa
Nisi me shvatila, odgovarala sam na tvoje da čitam novine da su tamo prikazani hitni slučajevi i da su drugačiji:Citiraj:
mim prvotno napisa
Pa rekoh...gledala ja na 911 isto slučajeve koji bi mogli opravdati "hitan slučaj dr. na piću"...ali dobro...Citiraj:
Hitni slučajevi izgledaju malo drugačije
...vidim da si shvatila na to da se olako odlučuje na osnovu toga što eto je pročitano na forumu, novinama, čulo se od drugih, a mene zanima koji je drugi prenos informacija onda?
Na koji način da odlučim o nečemu o čemu nisam ni znala da postoji? O čemu moja mama i sestra koje su rodile 2x me ubjeđuju ta to stvarno ne postoji i da se to tako ne može?
Ja sam se lično 1x susrela s drugim, prirodnim načinu poroda na netu i to nije bila Roda, do Rode sam možda došla na taj način, tražeći još informacija o mekom porodu ili dojenju.
Ja mislim da je tijelo žene itekako stvoreno za prirodno rađanje, ali isto tako da ima i problema na koje bi se moglo naići i zato nam trebaju babice i žene sa znanjem.
A stvarno, širenje informacija i/ili aktivizam koji nije ilegalan ne znam...
I još nešto - sve žene koje su rodile na selu da li su one bile ilegalke? :mrgreen: npr. mama mm je rodila 4 djece kući, a zadnje u bolnici i baš mi je žao što nije živa da je pitam zašto i kako - ali i znam već zašto i kako, jer sam jako puno slušala o tim slučajevima, tj. da su neobrazovane i ne znaju šta rade i "to se radi samo na selu"...
po meni tema gdje se traži samo za ili samo protiv ne može postojati a kamoli opstati na jednom javnom forumu. Šta to uopće znači? da tu oni koji ne misle isto ne smiju sudjelovati u raspravi? to se kosi sa svime za šta se u životu zalažem. Mislim da je odlično da se o svemu ovome priča i da se svi zajedno zapitkujemo, propitkujemo, iznalazimo nove ideje i načine djelovanja kako bi stvarno uspjeli pronaći riješenje za pravo izbora!
Ali ne na način da frišku forumašicu proglasimo zavedenom ovcom koju treba spašavati od nje same jer se usudila postaviti par direktnih pitanja.
mislim da pričamo o dvije sasvim različite stvari.
proglašavanje nekog ofcom (što btw nisam registrirala) je nešto što forumsak pravila ne dozvoljavaju i takve postove naravno da treba moderirati. Ali da se zalažemo za to da se na temu javljaju isključivo istomišljenici (bez "protiv") mi je s.u.l.u.d.o.
Hm...problem je jedino u tome što se trenutno u Hrvatskoj ne možeš ni odlučiti na porod kod kuće jer jednostavno nije legalan ako želiš stručnu pomoć ( a vidim da te ta varijanta zanima ).Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
Osobno bih najradje kad bi rodilja u rodilištu dobila medicinsku skrb ako treba, a u isto vrijeme uvjete "kućne atmosfere". Drugim riječima-da je ne ne dira ako to ona ne želi, a dijete to ne treba. Protiv sam ekstrema svake vrste. Bespotrebno nalijeganje na trbuh mi je u istom "košu" s uvoznom primaljnom. Budući da sam (igrom slučaja) uspjela dobiti takav porod u našem rodilištu još 1997. odgovorno tvrdim: može se (hvala onima koji su pili kavu dok sam rađala). Mislim da bi se upravo za to trebali boriti. Ekstremi samo odvlače pažnju od onog što je smisao svega toga, a to je izbor rodilje. Može se proći kroz divan porod i u rodilištu. Potrebno se samo izboriti za to da ga rodilje ne dobiju igrom slučaja.
Fidji, oprosti, ali vrlo je lako iz nekoliko postova zaključiti je li netko uopće informiran u vezi poroda. Ako bilo tko kao glavno pitanje npr. navede aspiraciju nosa onda je on vrlo daleko od informiranosti. Bila to Death Of Art ili bilo tko drugi. Npr. čini mi se da Maslačkica ima daleko više informacija i da ulazi u razmišljanje i odluku hladne glave što je u tom slučaju jako dobro. A ovcama ljude ne zovem ja nego ti: to nije moj riječnik.
Postoji li za ovo službeni podatak?Citiraj:
U šibenskom rodilištu je statistika otprilike takva da od 100 rodilja jedna izgubi dijete.
Kako se sad tvrdi da pravila i disclaimeri kako sve što pročitamo čitamo na svoju odgovornost i da udruga ne snosi nikakvu odgovorost - vrijede? :?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
A kad su se zabranjivale humanitarne akcije i skupljanje sredstava (tko se sjeća ronin i njezine štićenice?) onda je Gost 1, čini mi se, jako lijepo objasnila kako unatoč disclaimeru i objavljenim pravilima Udruga snosi pravnu odgovornost za ono što je na njezinim/forumskim stranicama.
Šteta što ne mogu naći tu temu, valjda je nestala skupa sa KSO.
Shodno tome, tada je zabranjeno skupljanje novca za potrebite, preporuke stranica za skidanje dječjih pjesmica i davanje savjeta kako zaobići zakon i priskrbiti si bolju naknadu. Kvragu, čak i skupljanje zahvalnica za jednu sestru se mora prebaciti na mailing listu.
I to je ok.
Ali nije zabranjeno poticanje, podržavanje i pružanje logističke podrške za (trenutno) ilegalne radnje kao što je asistirani kućni porod.
Dajte se pliz dogovorite snosi li udruga odgovornost za stvari objavljene na forumu ili ne.
Ako ne snosi, imam ja par linkova na rapidshare. :mrgreen:
Budući da sam jučer zaglavila na poslu nisam se stigla na neke stvari očitovati, osjećam potrebu nešto napisati pa to činim sada. Ukratko.
Potpuno se slažem s ovako konstruiranom rečenicom.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Žalosno je samo što se recimo ne odnosi na mene.
Jer je seciranje mojih poroda i proglašavanje mene maltene nekompetentnom odrediti kakvi su mi bili porodi i da ne znam što moje tijelo može ili ne - to je prešutno dozvoljeno.
Ili ja nemam to pravo razmišljanja pa i razgovaranja o prirodnom porodu jer ga eto nisam imala. :/
I usput, ja jesam članica Udruge iako mi to ne stoji u potpisu. No bez obzira na članstvo u Udruzi smatram da je članstvo na Forumu i pristojna konverzacija dovoljan razlog da me se poštuje kao sugovornika i ne patronizira, omalovažava niti "šalje na hlađenje". To smatram uvredom.
Ako misliš na moj post ja ti se iskreno ispričavam.
Molim te da uvidiš da sam ti i ja napomenula da neke tvoja inzistiranja smatram sprdavanjem.
Ja sam se odmah ispričala i objasnila na što mislim i objasnila da se ni u najmanju ruku ne zafrkavam s tim da babica može zakasniti, jer kao pristalica prirodnog poroda i kao žena koja je prošla najuredniju moguću trudnoću ipak se takvog scenarija bojim. Samo toliko.
Ja mogu prihvatiti da aktivizam mora krenuti iz ilegalnosti. Samo, što se mene tiče, ta ilegalnost u ovom slučaju MORA biti takva da žena koja rađa kući ima uz sebe tijekom cijelog poroda iskusnu i stručnu osobu koja je u stanju na vrijeme prepoznati potrebu za odlaskom u bolnicu. Također, smatram da za posao samostalne primalje treba znanje, školovanje i iskustvo. Ne vjerujem da je dovoljno samo vlastito iskustvo jednog-dva poroda da zamijeni primaljino znanje. Kao što nije dovoljno vlastito uspješno iskustvo dojenja djeteta ili djece pa da se postane savjetnica za dojenje.
Babice koje kasne nisu nikakva sprdnja, nego realnost, nabrojila sam samo dvije priče s poroda koje sam ja pročitala, sve ih ni ne čitam.
Aktivizam na račun bebe mi nije prihvatljiv.
Eh, da je to sve moguće osigurati (u današnjim uvjetima) zar bi se zvalo ilegala? :/Citiraj:
vertex prvotno napisa
To su idealni uvjeti u kojima bih i ja rodila doma.
Pa nemam pojma je li moguće, trebalo bi pokušati da bi se znalo. Svakako, zvati primalju da krene iz Austrije kad shvatiš da rađaš zapravo (jer nećeš je tjerati na put ako je lažna uzbuna) znači biti spreman na neasistirani porod.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Zanima me slijedece: na koji nacin je rijeseno osiguranje babica od nemara, odnosno pogreske. Nitko nije nepogresiv, svakome se moze desiti propust. Lijecnici, bolnice su osigurani.
Kako je to regulirano vani kod babica?
Dalje, zanima me slijedece. Npr. rodilja se odluci dovesti babicu iz inozemstva. Dođe do nekih problema, babica pogriješi, i dođe do nekih zdravstvenih posljedica kod npr. rodilje. Rodilja mora u bolnicu. Tko bi trebao platiti njeno liječenje - porezni obveznici u RH (HZZO), babica (vjerojatno je zbrisala natrag doma i mozes joj staviti soli na rep) ili netko treći-tko? Hoću reći, da li bi teoretski HZZO mogao imati financijsko potraživanje prema rodilji jer je ilegalno angažirala babicu bez dozvole rada u RH?
Nigdje na forumu nema informacije o kojoj se primalji radi i kako doći do nje. Tako da se ne može govoriti o pružanju informacija na forumu.Citiraj:
Imga prvotno napisa
Sve konkretne informacije izmjenju isklučivo dvije fiziče osobe između sebe.
Tako da se ne može govoriti o odgovornosti Udruge.
Pa sad, mislim da je ovo dosta konkretno:Citiraj:
Poslid prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...929350#1929350
Citiraj:
Fidji prvotno napisa
možda ne o krivičnojCitiraj:
Poslid prvotno napisa
ali ako se, ne daj Bože, nešto loše dogodi, hoće li itko osjećati moralnu odgovornost?
Ma sad će netko reći i da je ostao trudan jer je Jadranka Kosor ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti :roll:
Vjerojatno direktna krivična odgovornst ne bi postojala, ali neka proceduralna, možda i bi:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Zakon o Udrugama, NN
Rekla bi da priče o babicama koje dolaze ilegalno raditi u RH vode Udrugu na vrlo tanki led.Citiraj:
VII. ZABRANA DJELOVANJA UDRUGE
Razlozi za zabranu
Članak 35.
Djelova*nje udruge zabranit će se:
1. ako udruga svojim djelova*njem nasilno ugrožava demokratski ustavni poredak, te neovisnost, jedinstvenost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske,
2. ako je usmjereno na druge aktivnosti koje su zabra*njene Ustavom ili zakonom,
3. ako udruga obav*lja djelatnosti koje nisu u skladu s ci*ljevima utvrđenim statutom (članak 5. stavak 1.),
4. ako je to potrebno radi zaštite sloboda i prava drugih osoba,
5. ako je to potrebno radi zaštite zdrav*lja i javnog morala.
Da, jednako tako kao što je osjećaju liječnici kad zbog njihovog krivog postupka beba bude oštećenog zdavlja, ili se rodilji raspala rana od epi ili od carskog.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Poslid, prosječno pametan čovjek može saznati sve iz pročitanog: i o kojoj se primalji radi, od kud dolazi i koja je cijena, a bez i jednog izmjenjenog pp-a. Dakle-sve se sazna samo na forumu koji je u vlasništvu Udruge. U tom slučaju se zaista ne može pričati o tome da forum tj. Udruga nije odgovorna za širenje informacija.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
U Hrvatskoj-nikako. Ako je uhvate mogu je kazniti zbog nadriliječništva. Čak je ne mogu goniti ni zbog liječničke pogreške jer ona formalno-pravno nije zdravstveni radnik jer nema licencu za rad. Eventualno je zbog toga može kazniti austrijski zakon. Također, krivično gonjeni i kažnjeni mogu biti oni koji znaju da je primalja tu zbog posla, pomažu joj i taje tu činjenicu.Citiraj:
Zanima me slijedece: na koji nacin je rijeseno osiguranje babica od nemara, odnosno pogreske.
Ti, ja i svi ostali koji uplaćuju zdravstveno osiguranje. Također plaćamo i svu rehabilitaciju djeteta koja može trajati 30-ak godina te sve ostale posljedice tog čina.Citiraj:
Rodilja mora u bolnicu. Tko bi trebao platiti njeno liječenje
deaedi, ne cini ti li se ovo "policijsko" "dokazivanje" i prozivanje s tvoje strane ponesto neukusnim?
ono sto na.pr. vertex i ina 33 (izvinjavam se sto vas spominjem, ali tesko mi je drukcije objasniti) propituju, sluzi ili bi moglo sluziti nekoj mogucoj diskusiji i/ili promisljanjima svake od nas ponaosob?
cemu sluzi ovaj tvoj "ad hominem" nivo?
E pa onda ja valjda ne spadam u tu grupaciju jer ja ni iz jednog posta ne mogu shvatiti o kojoj se primalji radi.Citiraj:
mim prvotno napisa
Nisam te ovo baš skužila?Citiraj:
seni prvotno napisa
Zao mi je sto to tako dozivljavas. Zato sto sam citirala jedan Zakon? Ne znam zasto bi pozvanje na zakone RH bilo policijsko dokazivanje i prozivanje?Citiraj:
seni prvotno napisa
Pa svi mi zivimo u jednoj pravoj drzavi i obveznici smo njene legislative.
Mislim da u osobne diskusije treba ukljuciti i siru perspektivu, jer mi zivimo u drustvenoj zajednici i nismo izolirani pojedinci.
znam da nisi mene pitala, al meni se uopće ne čini neukusnimCitiraj:
seni prvotno napisa
poslid izričito tvrdi da se na forumu ne događa nešto što se događa i na temelju toga diskvalificira razne prigovore koji se ovdje javljaju.
ali to se događa, i to na više mjesta. i prigovori su na mjestu.