Pax, lagana krvarenja su cesta u ranoj trudnoci. Jesi li dobila progesteronsku terapiju?
Printable View
Pax, lagana krvarenja su cesta u ranoj trudnoci. Jesi li dobila progesteronsku terapiju?
Ne,jos nisam dosla do svoje gin. Bila sam u bolnici ujutro i navecer i nitko ne zna odakle krvarenje. Nisu mi nista dali
Sutra se javi svojoj gin, vjerojatno ces dobiti utrogestan ili duphaston. Pokusaj malo vise mirovati. Drz se.
najvjerojatnije ti se napravi mali hematom,pa iscuri van i nije vidljiv na UZV...ja sam imala isto to.
Bila kod gina privatno,dakle "fantomsko" krvarenje je hematom,bem ti ove ljencuge nezainteresirane iz bolnice.
Pax, i ja sam imala sličnu stvar, lagano krvarenje, pa 2 dana ništa pa opet malo, pa 10 dana ništa i sad opet smeđkasto, samo što to meni izgleda kao nekakva sluz i žilice, svježe krvi nema. Prvi put na uzv se nije vidilo ništa, dr. mi je rekao utrogestani i mirovanje, a na drugi uzv idem sutra tako da moguće da mi ugleda nekakav hematom, jer ako ga ne ugleda ja ne znam od čega bi taj iscjedak mogao biti, a svaki odlazak na wc mi je trauma. Svi brisevi su mi bili sterilni prije postupka :roll:
Vjerujem da ce sve biti ok,javi sutra i cestitam na bebici! ♡
Vidjela mi je danas i soc.ginekologinja na uzv-u odakle to krvarenje (a jos ima neki stari i preko trbuha je radila,a 10 tj.je po bebi trudnoca). Kaze ici ce vjerojatno jos neko vrijeme smeckasti iscjedak,mada evo Bogu hvala danas i jucer nema nicega.al s obzirom da je to jos tu,necu se frapirat ako ga opet bude. Uzimam 3x2 utrogestan vaginalno i lagani tempo. Kolko mogu s dva gremlina :)
pre svega pozdrav za sve na ovoj temi foruma.Moj problem je sledeci.Imam redovne cikluse 28 dana,5 danatraje menstruacija.zadnja mi je bila 12.10.,ovulacija po merenju bazalne 24.10,a odnos 21.10.Radimo na tome da nam rode donesu lepe vesti.Posle toga sam poela da osecam neke simptome i 2.1*21 ,dan ciklusa,8 od ovulacije sam primetila braon iscedak na vesu.Periodicno se pojavljivao u toku dana,Zatim nista.Sledeceg dana sveza krv u naletima pa zatisje.Kako je rano ya testove ,uzela sa utrogestan uz konsultaciju sa prijateljicom koja je farmaceut.I to krvarenje je stalo.i dalje su simptomi prisutni,sto je neobicno ako je normalna uranjena menstracija.Imam temperaturu 37.oo,37 ,2 od dana ovulacije koja ne pada.Moje pitanje je da li utrogstam moze da utice na zaustavljanje menstralnog ciklusa ili deluje samo u slucaju implemetacijskog kod trudnoce.Takodje me zanima,u slucaju biohemijskog pobacaja,kada simptomi trudnoce prestaju?Test cu uraditi oko 10.11, nakon ocekivanog termina za mengu(8.11).Iscitavanjem postova primetila sam da su yene i pored obilnog krvarenja uspele da odrze trudnocu,tj ispostavilo se da su u drugom stanju.Hvala unapred,zaista brinem.
evo da vam se javim sa svojim iskustvom jer su meni razne stranice raznih foruma bile glavna literatura i puno su mi pomogle u pocecima trudnoce. imala sam smedi iscjedak, bez nekon hematoma....krvarenje bez razloga. jel u pitanju bilo sirenje maternice ili pucanje malih žilica usljed cijelog tog procesa sirenja ne znam. kao luda sam nakon mokrenja gledala u wc papir i usporedivala smede tragove krvi. 3 puta je krvarenje bilo jace..ne znam, morala bi provjerit kad je pocelo to zafrkavanje sa tragovima krvi, ali mislim da je zadnje bilo oko 12 tjedna.jedan put sam kad sam isla mokrit skinila gacice i gacice su mi bile totalno krvave, svjeza crvena krv kao da sam dobila menstruaciju. mislim da sam tada bila mozda cak vec i 12 tjedan. nakon pregleda kod dr, nije vidila uzrok, samo mi je opet rekla...mirovanje, odmaranje, ne naprezanje. cijelo vrijeme, od 6 t sam pita duphaston 3xdnevno i mirovala, nista nisam radila, nisam dizalča tesko, ma nista. trag smede krvi bi nekad nakon 10ak dana prestao pa bi se ja ponadala sve je ok, kad ono opet nakon koji tjedan trag krvi....najvise me prepalo ono kad je bilo sta sam vec napisala svjeza krv, puno krvi. to mi se nilo dogodilo u 2 po noci. nisam imala jake bolove pa sam se uspjela smirit i cekat do 6 ujutro, i otisla sam do svoje dr. kazu ako nema jakih bolova uz krvarenje da nije opasno. ali ja bih savjetovala i na najsitniju pojavu traga rozog,smedeg,crvenog. da odete na pregled. sta se tice menstrualnih bolova bilo ih je u prvim tjednima, vec od 4 tjedna i brzo su prestali ali su me jako plasili iako su bili blazi nego pravi menstrualni bolovi. sad sam u malo vecem stupnju trudnoce, jos uvijek kad idem na wc buljim u papir i proucavam i strahu oce li se pojaviti koja mrljica.
Pozdrav, imam 36 godina, trudna sam 6 tjedana, imala sam manje krvarenje u trudnoći, jedan manji izljev smaćkasto bordo boje, nije se više ponovio i dobila terapiju Duphaston 3X2 uz mirovanje. Na lijevoj nozi, potkoljenici i natkoljenici, imam jako izražene proširene vene (bila sam i na klasičnoj operaciji prije 6 godina ali vene su se vratile u još gorem obliku). Trudnoća je neizvjesna jer se na UZ nisu vidjeli otkucaji (6+2) pa je rečeno da UZ ponovim za 7 dana.
Duphaston uzimam tek drugi dan i primjećujem jako pogoršanje šta se tiće vena, boli me, peče i zateže, probada...i kao da mi se stvaraju trombi.
Ne bi to povezala da se ista stvar nije dogodila i u prošloj nažalost neuspjeloj trudnoći, isto uzimala Duphaston...jako me bolila noga, imala sam trombe, bila na pregedu vena, nosila kompresivnu čarapu do prepona...i dok nisam uzimala Duphaston osjećala sam kao neko naprezanje u nozi (valjda zbog hormona trudnoće) i znam da kompresivnu čarapu moram nositi tijekom trudnoće u svakom slučaju, ali ovo je naglo pogoršanje...može li mi Duphaston donijeti više štete nego koristi? Čitala sam da se proširene vene pojavljuju u trudnoći ili pogoršavaju baš zbog progesterona. Znate li šta o tome? Unaprijed hvala, nadam se brzom odgovoru
A da se javis vec danas ili sutra ginekologu? Moze ti duphaston zamijeniti za utrogestan,oboje je progesteron
Tu ima malo o toj temi.. http://www.roda.hr/article/readlink/2217 , http://www.zdrave-vene.com/savjeti-z...-trudnoci-144/
Progesteron (hormon žutog tijela) se početkom trudnoče proizvodi u povečanoj količini. Pod njegovim uticajem unutrašnji sloj uterusa postaje pogodan za implantaciju embriona. U kasnijoj fazi progesteron regulira elastičnost zida uterusa tako da se njegovim širenjem omogućava normalan rast ploda. Međutim, u isto vrijeme, progesteron djeluje i na elasticitet vlakana medije u venskom zidu. Ako se ima u vidu da trudnoča pritiskom ploda na velike vene izaziva uvijek izvjesnu dozu venske staze, jasno je da će progesteronom izazvana sklonost vena ka širenju, u osoba sa predispozicijom, dovesti do pojave varikoziteta.
A utrogestan je isto prog.,samo u puno jačem obliku.
Mislim da bi treba popričati s doktorom u vezi toga.
:fige: za srčeko!
Hvala puno na odgovorima, moja ginekologica je na godišnjem do ponedjeljka pa ću je zvati onda. A do tad...nadati se najboljem. :)
Nemam iskustva s proširenim venama i Duphastonom. Došla sam samo čestitati i poželjeti sreću! 6 tjedana je stvarno jako rano, stigne još sve biti ok, nadam se da i hoće.:love: :fige:
Utrogestan se za razliku od Duphastona može aplicirati vaginalno, i doktori i preporučuju takav način upotrebe - možda je djelovanje tada više lokalizirano pa bi u tom slučaju bilo manje pogubno po vene na nogama...lupam dok se ne javi netko pametniji.
To da bi dodatni progesteron u tvom slučaju mogao učiniti više štete nego koristi je isto moguće; naši ga po defaultu ordiniraju a koliko sam upućena vani (u Amerikama) baš i nije tako popularan...ajde, kod nas je praksa ukidanje krajem prvog trimestra dok su Česi još luđi od nas, oni trudnice drže na Utrićima praktički do poroda.
Sretno ~~~~~~~ da srce prokuca a vene se smire...ali ja bih na tvom mjestu zaprašila odmah za bolnicu, ti bi s tim trombima mogla biti i kandidat za heparin...
Utrići se ne primjenjuju vaginalno kod krvarenja. Zato je i dobila Duphastone. Jedino, ako ti je krvarenje stalo, možda probati s manjom dozom, npr. 3x1 i isto mislim da bi te trebalo uputiti dalje radi heparinske terapije! :fige: Sretno!
Pandora Aura Monroe, pozdrav, zimske bebe 2009./2010,...kad li je davno bilo...:zaljubljen:
I ja sam razmišljala o heparinu...koga moram pitati za to? Moju ginekologicu? I gdje će me ona poslati?
Do sad nisam ni bila kod svoje gin. jer je gospođa na godišnjem do 10.01. tj. do ponedjeljka. Bila sam na hitni ginekološki i tu su mi dva mlada doktora prepisala Duphastone, jedan se baš bio zagledao u vene ali ništa nije rekao...
Po tablete i otvoriti bolovanje sam bila kod ginek. koja mijenja moju ali nije me pregledavala nego samo napisala šta je trebala...
Mislim u srijedu otići kod moje ginek., to će biti točno za 7 dana od prošlog UZ, pa ću je pitati za heparin...strah me ako odem odmah na hitnu da će me opet pregledavati i tako opet samo prčkati bezveze dole...a iskreno ako ne bude sve ok možda navale da moram na kiretažu, a ja bi to probala izbjeći tj. probati ako baš dođe do toga, nedaj Bože, da se prirodno očistim...
Možete li mi malo više objasniti to sve sa heparinom i proširenim venama i trudnoćom ili dati neki link...hvala puno...
Istina, ali krvarenje je bilo jednokratno tako da bi ih sada mogla gurati...neodlučna, ako nije preintimno, što je bio razlog gubitka prve trudnoće i u kojem tjednu se to dogodilo?
Javi nam svakako što je bilo!
aha, javila si :) sorry otvorila temu pred pol sata a tek sad postam
Ne mogu sada nadugačko pa ću ti samo reći da problemi s koagulacijom često znaju biti uzrok spontanih pobačaja; puno nas s potpomognute ima/je imalo takvih problema pa postavi pitanje na http://forum.roda.hr/threads/83202-I...1ke-pretrage-2
Argente, prošli spontani imala sam baš u ovom periodu, sa oko 6 tjedana, tada sam imala krvarenje isto, ali na pregledu je bilo ok. Dobila duphastone i uputu za mirovanje i bilo je ok, onda se pojavilo malo smeđe krvarenje...na slijedećem pregledu poslalo me na kiretažu. Zapravo ginek. kaže da je sve prestalo par dana nakon onog prvog krvarenja. Tijelo nije reagiralo do skoro 8.tjedna. Na hitnom ginek. su mi dali uputnice za anesteziologa, pa za ovo , pa za ono...rasteglo se na tri dana...a imaju dnevnu bolnicu gdje su mogli sve u jedan dan...i tako je meni krenulo prirodno i baš jako...došla na hitnu, kiretaža bez anestezije, samo neka inekcija apaurina...užas...ne želim o tome ni misliti...još je doktor bio neka neodgojena seljačina...
Ginek. mi je dala uputnicu za onu neku genetsku pretragu koju nisu niti htjeli uzeti jer to se kao ne radi prvi put...a čula sam ni drugi nego tek treći...ako nemaš vezu...radili su samo onaj obični patološki nalaz koji ne kaže ništa...tako da ne znam uzrok.
Prva trudnoća je bila skroz uredna, prije skoro 6 godina, uz malo točkasto krvarenje početku za koje sam bila dobila Utrogestane vaginalno i sve je prošlo. Tada sam bila friško sa operacije vena pa nisam imala probleme sa venama pojavilesu se opet lagano u trudnoći, a naglo nakon trudnoće...
Ako sve krene naopako, a nadam se da neće, koje pretrage da napravim?
Pozdrav cure,vnova sam ovdje i potrebna mi je pomoc. Menustruacija mi kasni 6 dana,na dan ocekivane menge sam imala na papiru svjeze krvi,ali jako malo ma manje od kapi i to je to. Sutradan sam na svoju ruku pocela uzimat duphaston jer sam imala spontani ranije i kontam nece odmoci,samo pomoci. Pijem ih 2x1 pet dana vec i sad ne znam da li ih vise pit,jel ih trebam prestat pit da bih dobila? Ili ako nije trudnoca u pitanju doci ce menga i dok ih pijem? Test sam radia tri dana nakon kasnjenja i negativan je. :( Na dan kad sam trebala dobiti imala sam jake bolove u donjem dijelu stomaka i ledjima,sad nista sem povremene glavobolje. Ako mi ko moze pomoci bila bih zahvalna,da li ih nastavit pit i cekat mengu ili prekinut i cekat? :S Hvala
Milaaa dobro dosla na forum. Dok uzimas duphaston nece ti doci M. Duphaston se takodjer uzima za izazivanje M. Pije se 5 dana i prestane da bi stigla M, u slucaju trudnoce krvarenje ce izostati.
Ako su testovi negativni, najvjerojatnije nisi trudna. Menstruaciju ces dobiti nekoliko dana po prestanku uzimanja duphastona. Po mom misljenju mozes ih prestati uzimati.
Ubuduce nemoj uzimati duphaston na svoju ruku, pogotovo ako prethodno nisi napravila test koji je pokazao trudnocu. Ovako si samo produzila ciklus bez potrebe, a mozda i zaustavila mestruaciju koja je vec bila u dolasku, obzirom na lagano krvarenje.
Pozz drage moje.. posto sam nova ne stignem bas sve procitati zbog mnogoo obaveza, pa ako postavim pitanje koje je vec neko postavio, nemojte se ljutiti.hehehhe
Prije 3 mj.sam imala spontani u ranoj trudnoci zbog velikog stresa, plod je prirodno ,,otisao,, pa nije bilo potrebno za kiretrazom, mirovanjem par mjeseci od trudnoce itd... zadnju menst.sam imala 05.-12.11, ovaj mjesec nistaa, trebala dobiti 03.12 , ali 09.12 se pojavilo par skroz svijetlo rozih tackica, i to primjetim kada idem u toalet na maramici. Nemam nikakvih bolova, eto samo me te tackice jako jako brinu.. uzasno me je strah da ne bude kao i sa proslom trudnocom.. i naravno ovaj put bjezim od stresa :D
Kod ginekologa idem ovih dana, pa sam malo i nestrpljiva, ko ce docekati pregled kod gin.. :( :(
Samo mali komentar vezano uz Duphaston, iako nije baš vezano uz temu, ali negdje moram napisati - u posjedu sam računa po kojem se vidi da Duphaston 20x10mg u ljekarni košta 63,50kn (naravno, i za to trebate recept, ali "privatni"). Znati će dotične koje to ide da je njima upućeno, mogu proslijediti sliku svakome koga zanima i tko bez dokaza bezobrazno tvrdi da je drugačije.
Evo ovako...zanima me koliko dugo se moraju piti tablete dufaston? Ovo mi je 4. trudnoca i nisam do sad to pila...pa me zanima do kojeg tjedna se piju. Meni je prepisano 3*2 ...
Jucer sam zavrsila na hitnoj radi obilnog smeckastog iscjetka. Sad sam u 6 tt. Srce kuca sve je ok, preporuka mirovanje i duphaston. Trebam se javiti svom ginekologu za tjedan dana. Da li da idem jer ne zelim da mi kopaju po tako ranoj trudnoci, ne vidim svrhu jer ionako ne mogu nista tako rano? Jos mi samo fali da pokupim neku infekciju. Također sam uloziva za vrh prsta i dr.se to noje svidjelo. Sad sam fino pored svega u jos vecoj panici.
Ayan javi se bar telefonski svom gin.pa se posavjetuj
Ja se slazem da previse cackanja nije idealno pogotovo ako ima smedjarenja i ako si uloziva.. taj dio mi se iskreno ne svidja ali to moze tako ostati pa se kasnije napravi serklaza. Zbog toga bi ti preporucila mirovanje al cim strozije.. sve ostalo sad trenutno mozes sa svojim dr.telefonom jer kao sto i sama kazes, ovako rano zapravo su i oni nemocni
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Meni je moj prilicno oprezan ginekolog rekao da ulozivost za vrsak prsta moze biti prisutno kroz cijelu trudnocu kod viserotki.
Ja bih uzimala terapiju i mirovala, cula se sa dr i jednostavno cekala da produ ti osjetljivi tjedni.
Sretno! :fige:
Hvala cure svakako cu zvati ginekologa. Dr.u bolnici je rekla da to moze biti normalno za viserotke, jos mi samo fali serklaza. U prosloj trudnoci sam cjelu bila uloziva za jagodicu prsta. Mirujem od pocetka i nadam se najboljem.
Meni moja kaže "Nisi otvorena.". Nisam se odmah snašla i pitam je što to znači. Prvo sam pomislila da mi je možda rodnica toliko naotekla od vaginitisa da ona ne može prstom do cerviksa. Znam, glupo, al' što ću. Ona mi odgovara da sam zatvorena, jer da sam otvorena išao bi prijevremeni porod. Ja onako: "Ali to bi bilo prerano, tek sam 5 mj.". Ona: "Da, to bi bio pobačaj.". Nikakvu serklažu nije spomenula.
Jesi li i tu uloziva? Mislim da cu potraziti drugo misljenje.
Ne, nisam.
Opet svjetlo crveni iscjedak a strogo mirujem i od pocetka pijem duphaston. Luda sam, pokocena i samo trebam dobiti dekubitus. Imam osjecaj da to mirovanje nista ne znaci, osobito ako beba nije kako treba. Grrr...
Zapravo i ne znaci.
Ako se plod nije razvio kako treba tijelo ima savrseni mehanizam to prepoznati. Terapija duphostonom samo djelomicno odgada taj mehanizam.
Mene ovdje svi stalno gledaju u cudu, maltene kao da sam luda i ja, a i doktori, kad spominjem dijagnoze i/ili situacije u kojima se propisuje mirovanje. :/
Za serklazu, recimo, u sklopu bolnice u kojoj je moj ginekolog, jedna od indikacija je cerviks od 25mm i manje. Ali ni to nije jedini i dovoljan razlog.
Ja sam prokrvarila u 7tt, dobila duphastone i strogo mirovanje, s time da se krvarenje samo pojačavalo.. Dr je predložila i bolnicu, ali sam to odbila...
Nakon troje djece u kojim trudnoćama je bilo sve uredu, i niti jednog spontanog, dr je rekla da je vjerojatno plod nije genetski ok i da se T vjerojatno neće održati, pa onda bolje u ranoj trudnoći nego kasnije...
Tako je i bilo....
Pa nije bas uvijek
Ja sam imala hematome u dvije trudnoce
I sigurna sam, a i moji lijecnici, da je mirovanje pomoglo, tj. puno veca vjerojatnost bi bila da hematom povuce plod sa sobom da sam hopsala okolo
Kaae, nisu tamo preko bare bas uvijek u svemu bolji
U necemu jesu, ali uzimati ih kao superiorne bas u svemu :-/