jucer radila sa sljivama, tu nasla PITA SA SLJIVAMA, u biti je recept skoro isti
bila prefina, malo lelujava, ali je nestala
Printable View
jucer radila sa sljivama, tu nasla PITA SA SLJIVAMA, u biti je recept skoro isti
bila prefina, malo lelujava, ali je nestala
ja cu sutra radit s ribizlima jer ih imam u skrinji puno,pa da vidim kak ce ispas,a isto mi je najveci domet keksi,puding,nisam bas neka slasticarka,al vidjet cemo. Sad sam doma na bolovanju pa da vidim dok ne dojde nase malo zlato da naucim pece kolace
Moja se upravo peče. Sa šumskim voćem. Stavila 20dkg šećera :roll:
Nadam se da neće biti preslatka :-(
O da...
Nije nam zasmetao višak šećera :mrgreen:
Meni je pita zaista jako fina, ali s malo više šećera u tijestu (6 dag) i prstohvatom soli.
Jučer sam probala varijaciju koja mi se jako svidjela: stavila sam prvo kremu, pa u nju poslagala voće (višnje). Bilo je jako dobro. Krema je bila manje pečena tj. kremastija, a višnje su ostale čvrste. Kad radim po originalnom receptu, krema se zadrži iznad voća i ispeče, a voće se između tijesta i kreme sasvim skuha.
Upisujem se i ja u klub ljubitelja ove pite. Pravila sam je nekoliko puta s varijacijama u kolicini secera i moram reci da mi je najbolji po n.graceinom receptu, puno secera mi nekako ubije prirodno kiselkast okus borovnica. Ma super recept.:klap:
:kiss:
Cure, koje vrhnje ste stavljale? Ja nikako da dokucim to ''slatko vrhnje'' u svim receptima. Stavljala sam kiselo vrhnje...
Slatko vrhnje ti je vrhnje za šlag.
mnogo fina pita u svim varijacijama, probala s šumskim, borovnicama, cak s ananasom ali mi ova zadnja nije bas nesto. Vracam se sumskom...njam, njam
upravo se peče, zaboravila staviti vodu u tijesto. haha
uglavnom ispalo je odlično!
moje pitanje je: koja je to francuska kuharicua u pitanju?
ja sam kupila ledove borovnice, sad, billa, interspar ili konzum ne znam. lidl nisam gledala za borovnice.
thanx sirius za metro info!
Podizem ovaj divni receptic (upravo ga spremam pa da mi je na dohvat ruke :)).
n.grace, recept ponovno savršen, kao i svaki do sada :klap:
Joj, i ja sam ga sada spazila....djeluje jako fiiino. Morat cu i ja isprobati!
Tijesto mi je zamiješano, čeka u frižideru. Samo da provjerim: ne treba ga peći prije stavljanja nadjeva?
Ne, evo ja baš danas ispekla za poslije ručka.
No, kako sam si u knjižicu s receptima prepisala samo sastojke i temperaturu na kojoj se peče, nisam ostavila da odstoji u hladnjaku, nisam miksala sastojke za nadjev pa onda zalila na voće, pekla ipak na nižoj temp.
I ispala je svejedno savršena, već nema pola. :-)
Radila sam sa nekim mix-om- jagoda, malina, kupina, višnje, ribizle. Taman malo da kiselost ubije šećer.
Evo, degustirano.
Tijesto mi je ispalo mrvicu pretvrdo, i mislim da mu ne bi falio ni prstohvat soli...
Ali odlično, sve u svemu.
Mislim da ću ipak investirati u kalup za pite. Sad sam pekla u onom za torte, ali uvijek mi u dućanma zapinje za oko onaj keramički.
U čemu vi pečete?
u onom za pite. moram priznati da mi je ovo preodličan recept za voćne bobičaste pite, često ga radim i svi su uvijek oduševljeni
ja ju pekla u plehu za tortu, sa ledovim višnjama, malo sam pojačala šećer, i u nadjev zmiksala jednu žlicu brašna više jer me bilo strah da bude tekuća ko nekima, ali nije- bila je super!
A jel se moze peci u okrugloj vatrostalnoj?
Može, zašto ne, ali nemoj da ti je premala.Barem promjera kalupa za torte.
Ja imam okrugli plitki lim baš za pite.
Ma imam i ja limeni (ili je to teflonski?) za pite, ali ga nikad nekoristim jer ima ono neko udubljenje odmah do ruba, pa ne znam uopće kako bih izvadila pitu iz njega.... A i ne bi se smjelo rezati u njemu. Zapravo, ne znam ni čemu služi :mrgreen:
Angie, ti imaš onaj za biskvit s voćem. Imam ga i ja, ni meni nikad nije uspjelo izvaditi kolač zbog tog ruba, ne znam koja je kvaka.
Ovaj moj za pite nema taj nazubljeni rub.
ja sam ga spekla u jednoj emajliranoj tavici bez drške :aparatic:
inače u njoj pečem jaja
morala sam probati ovu pitu nakon toliko pohvala i stvarno je jako fina.
Radila sam po originalnom receptu, jedino kaj bi možda sljedeći put promijenila je da bih prvo samo tijesto bez file stavila u pećnicu na 10-ak min, a onda voće i kremu.
Ali i ovako je odlična!
E sad, pitanje za iskusne - imam doma 1/2 l slatkog vrhnja koje trebam potrošiti danas. Kaj mislite da napravim ovo tijesto za pitu, a kao kremu zakuham vrhnje i čokoladu, narežem naranče na male komadiće, stavim na tijesto i prelijem kremom od čokolade?
Bi li to bilo čemu?
I na koliko stupnjeva bi se to peklo i koliko dugo?
marty, meni to što si napisala zvuči preeeedobro :mljac:
a pekla bih na 200, isto oko 40 min :/
nego, napokon sam našla kalup za ovu pitu. moram priznati da je bilo teže nego što sam mislila, kao da su svi već pokupovani. na kraju sam kupila zadnji u onoj staklani na uglu Petrinjske i Jurišićeve (u dućanima tipa superkonzuma, name i sl. ih izgleda već neko vrijeme nema)
i sad jedva čekam ispeći novu!
thanks, Angie75!
ma pitam zato što u svim receptima s tom kremom (ganache, kaj ne?) se ona ne peče, nego se samo premaže nakon što se ohladi. Eventualno se izmiksa, ali vidim da može i bez toga.
A ja bih to baš pekla s tim narančama. Nije mi fora da naranče budu sirove.
Znači, ok je peći tu kremu?
Ne vidim zašto se ne bi mogla peći, ali daj pričekaj neki veći kulinarski autoritet da potvrdi :mrgreen:
M.a.r.t.y. kako je ispalo?!
Neki dan je u Večeri za 5 žena pekla tu kremu, isto je radila nekako s narančama. S tim da je ona to, po komentarima, prepekla. Navodno bi trebalo ispeći tijesto do pola i zatim staviti skupa s kremom još kratko, samo dok se ne stisne jer inače bude pregorko. NIsam radila, samo sam čitala o tome.