mamma san prvotno napisa
Podijelit ću svoja iskustva sa ušima koje smo našli kod Lovre prošlog ljeta:
- dan kad smo ih otkrili (sredina 7og mjeseca nakon povratka sa 5tjednog morovanja), skužili smo da ih ima najmanje mjesec dana :( Naime, njegovo čohanje po glavi pripisali smo nepranju kose i povećoj količini soli.
Uglavnom, nama je pomogla jedna forumašica i a i moje suludo upoznavanje sa neprijateljem.
Naime, na netu sam proučila životni ciklus uši. :mrgreen: Moram naći taj link...
Koliko se sjećam, živi oko 32 dana. U spolnu aktivnost dolazi sa kojih 10ak dana. Oko 15 dana starosti liježe jajašca (gnjide) iz kojih izlaze male uši nakon najmanje mislim 10ak dana (ponekad i kasnije).
Sukladno tome naša "borba" se odvijala ovako :mrgreen:
- ako dan na koji sam našla uši u kosi procijenim kao 0ti, onda pretpostavimo da je taj dan zadnja uš izlegla gnjide. Mi smo si dali rok intenzivnog pranja naredna 2 tjedna.
Osnovno:
- sve gdje dijete prisloni glavu (posteljine, nasloni, sjedalice itd.), sve što djetetu prođe preko glave treba oprati. Uši ne skaču, već hodaju. Gnjida se može otkačiti i ostati na jastučnici, kad se uš izlegne ona može dohodati na kosu. - ja sam svaki dan mjenjala posteljinu, ručnike, robu (pod uobičajeno) i pri tome ističem - blažena ljetna presvlaka na auto sjedalici!
- Kupila sam šampon protiv ušiju (Sumifen - s njime je dopušteno pranje kose svakih 2 dana, ostali šamponi 8 dana što nam je prerizično) i šampon protiv gnjida (Liceguard), metalni Liceguard češalj (izvrsno) i električni češalj (megaloman sam - ovaj češalj je čisto njesra).
- svaki dan smo 2 puta dnevno prali kosu, ali: samo prvi dan sa Sumifenom, a sve ostale jednom dnevno sa Liceguardom, u međuvremenu sa dječjim šamponom.
Dok mu je kosa bila našamponirana isčešljavala sam je češljićem.
Ovo je bilo po prilično agresivno, ali s obzirom da smo se za 3 tjedna vraćali na otok gdje nemamo tekuću vodu, bez veš mašine i samo sa kišnicom, morali smo ih se riješiti u 2 tjedna. :/
Ono što je bitno:
suprotno vjerovanju, uši su napast za čistunce. Naime, kako bi se lakše primili za vlas, uši koriste vlastito ulje. Masnoća na vlasi im onemogućuje "prihaklavanje". Isto tako i gnjidama.
Znači, kad vam za dijete postoji opasnost od ušiju, ili se ostatak familije želi od istih "zaštititi", kosu namastite uljem (dječjim, parafinskim...bilo čim) te je ne perite već ostavite tako umašćenu. (upravo radi tog slabijeg prihalkavanja ušiju, dobro je za isčešljavanje koristiti i regenerator). Isčetkavajte je na nekoj podlozi ili nad kadom.
Gnjide i uši ubijajte gnječenjem.
I ako vam nije žao, ošišajte dijete na što kraće. ;)
I još nešto, ako se pojave uši u familiji, najlakša preventiva i najlakše uništavanje za žene je da se pofarbaju / izblajhaju. Naime, kemikalije ih uništavaju. ;)