X
Printable View
Opet ponavljam - najgore što će se desiti je da mi dijete donese brošuru koju ću baciti u smeće. Da li će me dijete plačući nagovarati na dječju štednju u baš toj banci - teško.
Ja zaista moram reći da sam pomalo uvrijeđena nekim postovima ovdje. Usporediti banku i bankare sa dilerima droge to mi je zaista nevjerovatno, da ne kažem čak i bezobrazno.
U banku ne dolaze djeca, osim sa roditeljima i djeca sama ne mogu odlučiti ama baš ništa vezano za bankarsko poslovanje.
Za svaki bankarski posao koji će sklopiti svatko od nas ima izbor, hoće li nešto napraviti ili neće. Tu mislim na oročenje novca, razne druge oblike štednje, isto tako i na uzimanje kredita. Dakle, odlučiti treba informirano i pametno. Sve se zna, dakle ne govorimo ovdje o nikakvoj prevari. I sama imam kredit i dobila sam točan plan otplate po godinama, vidjela koliko će to sve koštati i na osnovu toga odlučila. Da sam imala dovoljno gotovine, naravno da to ne bi napravila. Ali, nisam.
Mislim da se od ovog dolaska bankara u školu zaista digla prevelika halabuka, djeci nije ništa nametnuto jer oni ionako ne mogu sami ništa kupiti, kupiti mogu roditelji. I ne razumijem ovo: suptilna propaganda...sigurno će dijete koje nema pojma što je banka doći doma jer je dobilo kemijsku i narediti roditelju da uzme kredit u samo toj banci, a roditelj će odmah otići i to učiniti.
Meni je ovo u rangu svih onih koji u školu dolaze iz bilo kojih razloga, akviziteri koji nude knjige i svi ostali koji dolaze informirati o bilo čemu drugome.
I meni je u tom rangu, jedino što akviziteri vjerojatno ne dobiju toliko vremena,
Generalno, prisiljavanje da slušaš prezentaciju nekog proizvoda protiv svoje volje nije u redu niti za dijete niti za odrasloga.
joj, pa skroz ste fulali poantu.
jel se možemo složiti oko činjenice da ako je predstavnik banke podijelio propagadni materijal djeci da je to - reklama?
učinkovita, neučinkovita, nema veze.
al - jel to reklama?
recimo, davorka je ravnateljica škole.
i, za dan štednje, želi organizirati predavanje bankara djeci o štednji.
na koji način će izabrati hoće li zvati erste banku il zagrebačku ili splitsku banku?
slažem se da je predavanje korisno, dobro, nemam aposlutno ništa protiv banaka.
na koji način ćeš odlučiti hoće li djeca doć doma s brošurama o pčelici ili brošurama s medom štedom?
kako?
istovremeno, davorka/ravnateljica je dobila donaciju od zabe za svoju školu i kaže - nek dođe zaba i nek podijeli pčelicu.
al, eto, potrefilo se da sam recimo ja jedan od roditelja i direktorica sam u erste i kad mi je mala došla doma s pčelicom - lagano sam popi*dila.
a nemam pojma pozadinu, nisma dobila nikakvo objašnjenje zašto baš zaba.
a vjerujem da davorka ne bi imala nikakvih problema oko odaziva banaka da uz predavanje o štednji, podijele propagandni materijal djeci.
sve bi se rado odazvale.
pitam se - zašto.
plus, primijetiti ćete da vjerojatno sve banke imaju dječju štednju.
a ja znam samo - dvije.
meni na pameti medo i pčelica.
opet se pitam - a zašto?
nemoj tako, a zeko zvecko?
meni je odgovor na ova tvoja pitanja cvijeta jasan - niti jednu.
za mene škola nije prikladno mjesto za držanje bilo kakve vrste prezentacija, pa niti bankarskih.
(nije niti bilo koje drugo mjesto na kojem moraš biti prisutan prikladno, imali smo mi takve issue i na poslu)
dakle - davorka može poznati bankaricu gospođu N.T. koja radi u banci X i koja može djeci pričati o bankarskom poslu i štednji bez prezentacije i dijeljenja reklamnih materijala.
cvijeto73, slažem se da je to reklama, ali po meni vrlo bezazlena i promašena.
I sigurna sam da je ta banka investirala u školu i za uzvrat dobila "otvorena vrata". Meni je to ok.
Puno puta te stvari funkcioniraju i na principu - ok ovaj roditelj radi tu i tu i spreman je izaći u susret s prezentacijom.
Znam i neke roditelje s foruma koji su i sami u razredu svojeg djeteta održali prezentaciju.
Mislim da ovdje nema konkretne štete - banka ko banka, svejedno koja.
Da se radi o biranju udžbenika po kojima će djeca učiti, pa da je jedini izbor izdavač koji je brat ravnateljice, onda bih vidjela veliki problem i digla se na zadnje noge.
Ovako da li je ZABA, Erste, Raiffe., Splitska,... govorila mojem djetetu o štednji, meni je apsolutno svejedno.
Amenoma, lijepo si ovo sumirala i tako i ja mislim.
Ista stvar se može dogoditi ako djeca idu na izlete pa ručaju na OPG Pero Perić, a ne na OPG Mate Matić. I ružno je odmah implicirati da ravnatelj od toga ima korist.
Najbolje da djeca nikamo ni ne idu onda.
a jel bi ti bilo svejedno da si mate matić, a svi godinama idu kod pere? :mrgreen:
da si pero, kladim se da bi pomislila - kolko taj mate daje školi, eto, dam ja duplo samo da dođu kod mene.
a ne radi se uopće da itko ima korist, nego, tako, nitko nije razmišljao o tome, mate ima dobru kuhinju pa se ide kod mate.
Ja bih nagodinu otisla Mati :D
Da ne misli Mate da je Pero ravnatelju dao janje :mrgreen:
Ali ne bih (kao roditelj) pisala mail ravnatelju da mi objasni kako je odabrao Peru i zasto, po kojim kriterijima.
MD od 53 godina je cijeli život u Zabi, često spominje pcelicu i kasicu koju je imao i štedio kovanice, pa ih nosio u banku... I sve to u dobrom sjećanju.
Kod nekog upali, kod nekog ne, ali ranom propagandom se stvara community.
U svemu... Ne samo u bankarskom svijetu.
Anemona, pa nisi ti mjerilo stvari, niti ja, ne razumijem, stvarno!
Govorimo o načelima, nekoliko puta je ponovljeno da nitko nema niš protiv banaka, moglo se raditi o bilo kojoj drugoj privatnoj djelatnosti.
Bubice, naravno da nisam mjerilo stvari. I ja govorim o načelima - načelo transparentnosti mi je vrlo važno, ali smatram da treba razlučiti bitno od nebitnog. Nije svaka situacija vrijedna skakanja i reakcije.
Netko je već spomenuo, kao i NE prema djetetu. Ako vičeš 200 puta dnevno NE, dijete te ne doživljava. Treba birati bitke.
I odmah se ograđujem, ne smatram to svemirskim pravilom, to je samo moje mišljenje.
Mislim da je u nekom od postova receno da je ta konkretna banka nesto donirala ili sponzorirala toj skoli. To je onda ugovorni odnos. Oni ce nesto donirati skoli a zauzvrat ce skola njima omoguciti da se reklamiraju na nacin da djeci pricaju o stednji i dijele reklamne materijale i to sve zapakirano u celofan odgoja i obrazovanja. To po meni nikako nije u redu. I potpuno se slazem sa Zuskom.
Agencije za izlet se biraju prema pravilniku: http://www.azoo.hr/images/razno/Prav...ekskurzija.pdf
Samo odredište izleta mora biti u skladu s godišnjim planom za taj razred i bira se prema obrazovnim ciljevima pa je dio školovanja.
Ne biraju roditelji ni koje će se pjesmice obrađivati na satu pa tako ni izvanučioničku nastavu.
Imaju pravo predložiti:
Citiraj:
Prava roditelja su:
a) predložiti odredište izvanučioničke nastave u skladu s nastavnim programima
Ni oko izleta nema sloge jer neki uvijek vide zakulisne igre i onda kad nema apsolutno nikakvog povoda za to.
Pa tako moja kći kao i svi ostali sedmaši lani nije vidjela Plitvice.
Uopće nisu išli na izlet.
I tako bih ja da sam ravnatelj ukinula sve oko čega nema sloge.
Nek si roditelji sami vode djecu gdje god hoće i kraj priče.
Mi znamo da će ići u Krašograd. Ok. Ne vidim koja bi to bila specijalna edukacijska korist, ali valjda neka ima.
S druge strane apsolutno se ne mislim buniti radi toga. Sjećam se sebe u toj dobi - najbitnije mi je bilo da idemo na izlet. Bilo je divno - bilo gdje, samo da se išlo.
Što bi bilo prihvatljivije za 1. razred od Krašograda? Trakošćan? ZOO? Neki drugi dvorac? - bio je u svakom preko nekoliko puta.
Gdje je granica? Što smije razrednik odlučiti sam? Što ravnatelj?
Pa ja mislim ovako, buduci da je banka profitabilna ustanova koja za cilj ima ostvarivanje profita a ne odgojno obrazovanje djece, o tome definitivno nije smio ravnatelj odluciti.
Da se htjelo samo pricati o stednji i ukazati na dan stednje to je mogla uciniti i uciteljica na npr. satu razredne zajednice.
Nije bilo nikakve potrebe da se za to zovu predstavnici neke banke.
medjutim skola je to morala uciti jer su vjerojatno skopili takav ugovor. i to po meni nije u redu.
Mislim da je to prikrivena reklama zakamuflirana kroz pricu o stednji. Potrosaci se vrbuju od najranije dobi. I nije u redu da se to radi u skoli.
Anemona, ovo sto si napisala za izlet, ja mislim da to nema veze sa ovim slucajem sa bankom. To je naprosto stvar izbora gdje ce se odluciti ici na izlet, jednom ce to biti ZOO, jednom Krasograd, jednom neki dvorac. A sad sta je bolje ili edukativnije to je ionako stvar osobne procjene.
Ovo sa bankom je po meni cista njihova reklama u skoli gdje joj definitivno nije mjesto.
http://forum.roda.hr/images/misc/quote_icon.png Tanči prvotno napisa http://forum.roda.hr/images/buttons/viewpost-right.png
Pa da.
I onda ispada da treba uvijek sumnjati.
U sve.
A nije baš da je sve loše i pokvareno i s nekim predumišljajem.
I zato je meni ovo sve ipak malo previše.
X
Pročitala sam cijelu temu i iskreno se nadam da u vrtiću koje pohađa moje dijete neće izbiti pobuna ili na forumu nova tema "reklamiranje banaka u vrtiću-kome se žaliti".
Naime kako su državni vrtići takvi kavi jesu, nemaju novaca, uvijek im nešto nedostaje od papira, olovaka, kartona,ukrasnih papira...ja sam prije 3 tjedna donijela u vrtićbez ikakve namjere reklamiranja, suptilnog reklamiranja, ili nešto slično, kemijske, male blokove, velike blokove sa logom jedne banke (uz to sam donijela i običan bijeli papir i papir u boji).
Reklama mi nije bila ni u peti, jedino sam željela malo razveseliti klince sa blokićima, olovkama, tetama malo "pomoći" oko potrošnog materijala...
Borka, ti i nesvjesno suptilno vrbuješ klince od najranije dobi, cccc. :-)
borka, na žalost sad je kasno. Drugi tjedan si na tapeti.:lol:
Joj pišem s mobitela i nešto mi zaštekalo pa sam poduplala post, sorry
I to dvaput :lol:
ajmo onda ovako: ne zove se nikog, ne ide se nikud i amen!
manje posla za nas, manje briga za roditelje i svi sretni...
osim djece...
ali tko njih išta pita - vidiš da jadni ni blokić ne smiju dobit... možda jedino prazan... ako ravnatelj roditeljima objasni zašto ih je uzeo iz x tiskare a ne y tiskare i kod bilježnika ovjeri svoju izjavu da nije zauzvrat ništa dobio...
namjerno karikiram...
i bome meni je totalni ekstrem da netko piše prosvjedno pismo jer je dijete dobilo brošuru i blokić od banke...
I meni.
I s razlogom cure karikiraju.
Po meni ovo sto je Borka napravila isto nema veze sa ovim slucajem. Pa Borka nije predstavnica banke i nema interes u tome sto je donijela. A predstavnici banke imaju, da privuku potencijalne potrosace svojih proizvoda.
Nije problem u tome sto je dijete dobilo olovku sa logom banke vec sto je predstavnica banke reklamirala banku djeci u skoli.
a kak znaš da ona nije iz banke i da nije donijela materijale iz svoje banke?
ili njezin muž? ili šogor? ili tetak u petom koljenu?
ma ovo je suludo
ja ne želim živjeti u takvom svijetu :nope:
Lukab, kako znam, pa rekla je, ja joj vjerujem.
Ne zelim ni ja zivjeti u takvom svijetu ali nazalost zivim.
Čekaj malo, došli su u jaslice pričati o štednji? Pa zar nisu jaslice do 3 godine. No dobro, bilo kako bilo meni se ipak čini da je netko kao ja, poslao višak promotivnih materijala, no nisam to željela reći, znam da nije tema, ali jednostavno se ne mogu oteti dojmu kako ljudi percipiraju ljude koji rade u bankama,kao da smo svi zli i samo gledamo gdje ćemo koga natjerati da nam da svoje novce i 24 sata na dan razmišljamo o zaradi i kako nekome uvaliti promotivni letak...
I da, moj malac jako voli pjesmicu konkurentske banke, zapamtio ju je nakon drugog slušanja, na subotnjoj špici, slobodno šeće sa balonom "krive" boje 8-) uf, izgleda da me je ipak netko iz vrtića ureknuo :lol: