Meni je dobar i jako fini kolac. Biskvit je biskvit imao on masno ili ne :)
Tanči navrati
Printable View
Meni je dobar i jako fini kolac. Biskvit je biskvit imao on masno ili ne :)
Tanči navrati
Baš su simpatični ljudi koji ne vole znati. Ni učiti što ne znaju.
Okay. Nauči me. Tko je postavio to kao svetu definiciju biskvita? Gdje je zapisano?
Juuj, kako sam podcijenila breskvice... u glavi mi kako je to jednostavan kolač... i na kraju totalna propast. Jedemo ih, ali bože moj, kakva katastrofa... :lool:
Ja sam se tri sata zafrkavala. Ali odlicne su okusom. Javi ak trebas recept
Tj.nisu ni teske za napraviti,al ima puno koraka
Neću ih više raditi. Gnjavaža.
Hahahha, to je inače moja uzrečica. :)
Evo istražujem. Englezima su biscuits čajni keksi, a ovo što je nama biskvit njima je sponge cake i ima ih more podvrsta. Naravno, najoosnovnija je samo brašno, jaje, šećer, ali onda idu ostali. Kao što je i kruh sa sjemenkama i dalje kruh. Ali tiramisu već nije tiramisu ako se radi recimo bez žestice, ili što ja znam, kremšnita ako se radi s petit beurrom.
Nitko nikome ne brani da što god hoće i zove kako hoće.
No, ako se želi da i drugi razumiju što tim zvanjem nazivamo, trebali bi biti točni i precizni.
Ako želimo.
Biskvit je po definiciji u slastičarstvu samo jedna vrsta tijesta.
I to je to. Jednostavno. Zašto komplicirati?
Da, to je inače nešto čega se sama držim. Definicije su tu da se izbjegnu nesporazumi. Ali kao što sam napisala i sama wiki, a engleska je wiki sasvim ok izvor znanja, nabraja čitav niz podvrsta biskvita. Baš kao što bi kruh od heljde i oraha i dalje bio kruh.
Ili bi se držala stroge definicije da je kruh voda, brašno, sol i ovo sve izbacila? I na koncu, nisi ponudila zamjenski naziv. Što je to ako nije biskvit?
Patka?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Patkvist?
Postoje razne vrste biskvita i većina ih sadrži i neku vrstu masnoće.
- Genoise tj. đenoveški biskvit: Cijela jaja se miksaju sa šećerom pa se u njih dodaje prosijano brašno i škrob sa soli te otopljeni maslac. Umjesto dijela brašna može se dodati kakao.
- Chiffon: Miksaju se zasebno bjelanjci i žumanjci sa šećerom. Sadrži i dosta ulja te je zato vrlo sočan i sladak.
- Francuski biskvit (koristi se i za piškote): Ne sadrži masnoću, a bjelanjci i žumanjci se miksaju zasebno. Zna biti malo suh, ali je zato vrlo lagan i prozračan.
- Biskvit s orašidima: Najsočniji i s najviše okusa, iako se u njega ne dodaju masnoće. Bjelanjci i žumanjci se miksaju odvojeno, a uz mljevene orašide sadrži i manju količinu brašna.
- Joconde: Odvojeno se miksaju bjelanjci i žumanjci, a sadrži i orašide. Odličan je za tanke slojeve između krema u tortama poput entremetsa.
- Dacquoise: Radi se od orašida i bjelanjaka, sa šećerom i malo brašna te se koristi za tanke slojeve između krema (npr. kod entremetsa)
Za početnike, navodimo dvije vrste biskvita. Bazni, koji se sastoji od jaja, šećera i brašna, te drugi, malo “gumastiji i pjenastiji”, s dodacima poput ulja, maslaca, mlijeka ili pak jogurta. Dobro će doći i razni dodaci za popravljanje okusa, poput vanilin šećera, limunove korice i cimeta. Bazni biskviti uglavnom služe kao podloga za lagane kreme. Oni su tanji, pjenasti, mekani i vrlo nježni. Oni su zapravo svojevrsni držač da se ostali sastojci ne raspadnu. Kod biskvita s dodacima je sasvim druga priča. On je malo čvršći, podatniji, može se reći i žilaviji, što je idealno za torte i kolače koji se dodatno obogaćuju voćem, kremama na bazi sira ili čokolade te kremama s dodatkom želatine.
za bazni biskvit od jaja, šećera i brašna znam otkad sam bila klinka, ali to ne znači da uz dodatak masnoće biskvit prestaje biti biskvit. :lool:
marta, skoro u isto vrijeme :)
Kad mislim na betin biskvit, onda naglasim - obični biskvit. Ili klasični. Odnosno kad kažem biskvit s 3 jaja, onda mislim upravo na taj obični - koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica brašna, uz redosljed bjelanjci, šećer, žumanjci, brašno, a sve ostalo zahtijeva malo objašnjenje.
ja pod biskvitom podrazumijevam svašta, bazni, vodeni i onaj s dodatkom masnoće, a u receptima piše kakav treba biti pa je time i pojašnjeno. ne kužim otkud to da postoji samo jedna vrsta biskvita
pišem da ne kužim otkud to da je biskvit samo onaj bazni, jer nije. u svaku tortu koju radim u biskvit stavljam i ulje i mlijeko
To mozda ovisi i u kojem se drustvu kreces :ne zna:
Oko mene je svima biskvit bilo sto, il s masnocom il bez.
Nevjerojatno :lol::lol:
Odustajem :)
Beti, ti si napisala da nije biskvit. Ne da nije bazni biskvit već da nije biskvit, kao ono uopće. Vrag bi ga znal kaj si pisala lani.
Lani je jučer bilo prekjučer ;) :)
Od silnog cijepanja dlaka, neka jos bude upala u taj biskvit!
A svaka mi (opet) oko pol metra. Itekakav dodatak! Fuj :)
Kada kažem IDEM PO KRUH, mislim na pečenu štrucu nečega (od brašna, vode, kvasca itd.) na čiju se fetu može npr. namazati maslac.
Ako želim specificirati, reći ću DANAS ĆU KUPITI
BESKVASNI KRUH SA SJEMENKAMA.
Ta izjava ne pobija činjenicu da i dalje želim nekakav - kruh.
Radim bijelu pitu. Uf. I kore i mrvice i kuhanje mlijeka :)
Ali, vrijedit će sav trud. Taman će do nedjelje biti kako treba.
Pita, štrudla, štrudl, savijača..:mrgreen:
Nisam nikad radila bijelu pitu, samo moja mama. Fino mi je to jako. Ali da - tu je tek smiješno što se bijela pita ne radi od tijesta za pitu - ni "tursku", ni "austrijsku".
Bijela pita, mađarica i karamel šnite, imena vrlo šarolika, al okus prefini :)